Νηστεία

1
Το θεμα αποσπαστηκε απο εδω

Διανοίουμε την μεγάλη εβδομάδα κατά την οποία γίνεται παραδοσιακά νηστεία.Σε ποιό ποσοστό όμως τα άτομα πλέον νηστεύουν? Για ποιό λόγο κατα την πάροδο των ετών μειώνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό αυτών που νηστεύουν?Ο λόγος είναι ότι η εργασία κάνει πολλούς να τρώνε έξω και συνεπώς δεν είναι πρακτικά δυνατή η νηστεία ή επειδή πλέον πολλοί δεν πιστεύουν??Ποιά είναι η γνώμη σας??

Re: Θρησκεία-Εκκλησία-Επιστήμη

2
Σοφια έγραψε:Διανοίουμε την μεγάλη εβδομάδα κατά την οποία γίνεται παραδοσιακά νηστεία.Σε ποιό ποσοστό όμως τα άτομα πλέον νηστεύουν? Για ποιό λόγο κατα την πάροδο των ετών μειώνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό αυτών που νηστεύουν?Ο λόγος είναι ότι η εργασία κάνει πολλούς να τρώνε έξω και συνεπώς δεν είναι πρακτικά δυνατή η νηστεία ή επειδή πλέον πολλοί δεν πιστεύουν??Ποιά είναι η γνώμη σας??
Τωρα τι να σου απαντήσω? Μόλις χτύπησα δύο πιτόγυρα και δεν νιώθω καμία ενοχή :D Μεγάλη Παρασκευή λέω να στήσω ψησταριά με μπριζολες στην εκκλησία της περιοχής μου :bleh: Και ναι! Δεν θα είμαι πιο προκλητικός από τον μέσο ''πιστό'' νηστειο-τηρητή (δική μου λέξη :lol: ) που το ''Αγαπάτε αλλήλους'' το αποφεύγει δογματικά καθημερινά με τις πράξεις του όπως ο διάολος το λιβάνι.
Spoiler: show
Αν υπάρχει ένας σοβαρός λογος για νηστεία δεν είναι άλλος από μείωση των ''κακών'' λιπαρών που έχουν τα κόκκινα κρεατα και ανάγκη κάθαρσης του σώματος από τέτοιες βλαβερές ουσίες για 1βδομάδα τουλάχιστον τον χρόνο. Ο,τιδήποτε άλλο μου ακούγεται κάπως παράλογο :oops:
Spoiler: show
Και κάτι τελευταίο που διάβασα σε έναν τοίχο και μου άρεσε πολύ...Γιατί κάθε φορά που γιορτάζει ο άνθρωπος πρέπει να πεθαίνουν ζώα? Καλό Πασχα...
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Νηστεία

3
BrAVeSirRObin έγραψε: Μεγάλη Παρασκευή λέω να στήσω ψησταριά με μπριζολες στην εκκλησία της περιοχής μου :bleh:
ΑΥΤΟ θελω να το κανω τουλαχιστον μια φορα πριν πεθανω!
Σοφια έγραψε: Διανοίουμε την μεγάλη εβδομάδα κατά την οποία γίνεται παραδοσιακά νηστεία.Σε ποιό ποσοστό όμως τα άτομα πλέον νηστεύουν?
Η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν οι οποιοι (λενε οτι) νηστευουν.
Σοφια έγραψε: Για ποιό λόγο κατα την πάροδο των ετών μειώνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό αυτών που νηστεύουν?Ο λόγος είναι ότι η εργασία κάνει πολλούς να τρώνε έξω και συνεπώς δεν είναι πρακτικά δυνατή η νηστεία ή επειδή πλέον πολλοί δεν πιστεύουν??Ποιά είναι η γνώμη σας??
Κατα την γνωμη μου(ισως επηρεαζομενη απο λιγη ευχολογια) ειναι οτι οι ανθρωποι εχουν σταματησει να πιστευουν.

Εν γενει το ουσιαστικο νοημα την νηστειας ειναι να υποφερεις και να στερηθεις προκειμενου να καθαρθεις.
Το ερωτημα ομως ειναι γιατι πρεπει να υποφερεις για να καθαρθεις?
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

4
Εμένα ανέκαθεν μου άρεσε η έννοια της "Κάθαρσις" (άτη-ύβρις-νέμεσις-τίσις==>Κάθαρσις)

αλλά αν αφήσω τη γενικότητα του θέματος και το προσανατολίσω στο Χριστιανισμό και δει Βυζάντιο... η νηστεία είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην παραπονιέται ο -αγράμματος- λαός ότι δεν έχει φαγητό!

του "πετάς" (και συγχωρήστε μου την έκφραση) μία νηστεία την τετάρτη και την παρασκευή- σαράντα μέρες πριν τα χριστούγεννα- άλλες τόσες το Πάσχα - δεκαπέντε το καλοκαίρι για να μη φωνάζει ότι δεν έχει κρέας.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο όλα αυτά -όπως η απαγόρευση του αλκοόλ στους εβραίους και άραβες και ακα στην έρημο- ήταν αποτέλεσμα παρατηρήσεων.. όσοι τα έτρωγαν πέθαιναν. Πώς να το πουν αυτό να το καταλάβουν οι απλοί άνθρωποι??? ο Θεός-Αλλάχ-whatsoever το καθορίζει!!!

Επιστρέφοντας στην έννοια της νηστείας, για εμένα νηστεία είναι να "νηστεύεις" αυτό που σου αρέσει, αυτό που θα ήθελες να κάνεις... πχ δεν αναφερόμαστε μόνο σε φαγητό. Η νηστεία θα έπρεπε να αναφέρεται κυρίως σε ιδέες ώστε η Κάθαρσις να είναι ψυχή τε σώματι τε.

όσο για τη νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, και αυτούς που νηστεύουν, πιστεύω ότι είναι καθαρά και μόνο θέμα ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ σε συνδυασμό με την αποτοξίνωση από το πολύ κρέας και πρωτεϊνικό γεύμα με το οποίο έχουμε κατακλύσει τις διατροφικές μας συνήθειες!!!!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

5
madadayo έγραψε: όσο για τη νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, και αυτούς που νηστεύουν, πιστεύω ότι είναι καθαρά και μόνο θέμα ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ σε συνδυασμό με την αποτοξίνωση από το πολύ κρέας και πρωτεϊνικό γεύμα με το οποίο έχουμε κατακλύσει τις διατροφικές μας συνήθειες!!!!
Μαλλον μονο το πρωτο ισχυει, γιατι αμα πλακωνεις τα κοψιδια ολο το χρονο τι να σου κανει μια βδομαδα αποχη?
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy