Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

1
Βρισκόμαστε σε περίοδο καταλήψεων αυτές τις μέρες. Στις συνελεύσεις τίθενται κάποια θέματα και, ως τρόπος διαμαρτυρίας, προτείνεται από μεγάλο μέρος των συνδικαλιστικών ομάδων της σχολής η κατάληψη, σε συνδυασμό φυσικά με πορείες διαμαρτυρίας και άλλα. Τουλάχιστον αυτό έχει προταθεί φέτος και στις 4 συνελεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και, προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και σε όλες τις επόμενες συνελεύσεις του έτους.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας; Τι θετικά και τι αρνητικά παρουσιάζει; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει/μπορεί να χρησιμοποιείται; Ποια η αναγκαιότητά της; Τι θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκειά της; Τι πιστεύετε σχετικά με τη διάρκεια και τη συχνότητα των καταλήψεων;

και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό:
Τι διαφορετικούς τρόπους διαμαρτυρίας πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές;

Πείτε την άποψή σας, όποια και αν είναι αυτή. Θα παρακαλούσα να διατηρήσουμε ένα κλίμα υγιούς διαλόγου και χωρίς ιδιαίτερα μακροσκελή κείμενα. Δεν είναι ανάγκη να αναφερόμαστε σε πρόσωπα/ομάδες κτλ. Ας δούμε γενικότερα το θέμα. :)

Re: Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

2
MakisH έγραψε: Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας;

Δίκοπο μαχαίρι οι καταλήψεις, αλλά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα με σωστό χρονοδιάγραμμα και οργάνωση.
MakisH έγραψε:Τι θετικά και τι αρνητικά παρουσιάζει;


Θετικά:
1. Ασκείται πίεση στην κυβερνηση, αφού χάνονται λεφτά και ''χτυπάει'' και στο πρεστιζ αν θέλετε. Το σύστημα παραλύει.
2. Κατά συνέπεια, τα όποια μέτρα είχαν σκοπό να περαστούν στο χαλαρό, αναδιαπραγματεύονται ή ακόμα και αποσύρονται.
3. Διεκδικούνται ακρογωνιαίας σημασίας δικαιώματα των φοιτητών που στερούνται (π.χ δωρεάν σίτηση)

Αρνητικά:
1. Οι ύλες μένουν πίσω, οι εξεταστικές γίνονται δυσκολότερες
2. Πολλοί φοιτητές οικονομικά ασθενείς ειδικά παιδιά από την επαρχία επιβαρύνοται.
3. Ζημιές στις εγκαταστάσεις από μεμονωμένα άτομα

MakisH έγραψε:Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει/μπορεί να χρησιμοποιείται;
Όπως προανέφερα οι καταλήψεις πρέπει να έχουν σωστό χρονοδιάγραμμα αν θέλουν να είναι αποτελεσματικες. Φυσικά να είναι σε συννενόηση με άλλες σχολές και να έχουν και λογικά αιτήματα. Αν δεν ικανοποιούνται οι παραπάνω προυποθέσεις πιστεύω ότι απλά γίνονται για να λέμε ότι γίνονται. Άσκοπες και ανούσιες.
MakisH έγραψε:Τι θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκειά της;
1. Όσοι ψήφισαν υπερ να δίνουν παρόν όσο πιο συχνά μπορούν στον χώρο του ΕΜΠ.
2. Να ενημερώνουν τους φοιτητές και να αναλύουν τους λόγους που πραγματοποιήται κατάληψη
3. Να καλούν καθηγητές και συμφοιτητές σε συσπείρωση και στήριξη της προσπάθειας
4. Σε καμία περίπτωση να μην γινονται ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις
5. Να έρχονται σε συννενόηση με καθηγητές αφου μπορεί να τρέχουν πειράματα επικίνδυνα για τους φοιτητές σε περίπτωση που αφεθούν πολλή καιρό στα εργαστήρια.
MakisH έγραψε: Τι πιστεύετε σχετικά με τη διάρκεια και τη συχνότητα των καταλήψεων;
Όσο πιο μαζικές είναι οι καταλήψεις, λογικά, τόσο πιο δραστικές είναι. Ωστόσο, επειδή πολλοί φοιτητές διαφωνούν με τις καταλήψεις ως μέσο διαμαρτυρίας πρέπει κάθε βδομάδα να γίνεται συνέλευση για την συνέχιση ή οχι της κατάληψης. Γενικότερα, μια κλιμάκωση του αριθμού των ημερών που προτείνονται για κατάληψη φαίνεται πιο ορθή (π.χ από 2 μέρεες σε 3 στην επόμενη, από 3 σε 5, από 5 σε 7 -περιλαμβάνονται ΣΚ :razz: ). Και φυσικά η συχνότητα αλλάζει ανάλογα με το τι μετρα προωθούνται για την εκπαίδευση.
MakisH έγραψε:Τι διαφορετικούς τρόπους διαμαρτυρίας πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές;
Καλή ερωτηση Μάκη.

1.Μαζικές καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από την Βουλή ή σε κεντρικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

2.Συλλογή υπογραφών από φοιτητές και αποστολή τους στο υπουργείο.

3.Αποχή από το μαθήματα.

4.Πορείες

5.Χρησιμοπίση ΜΜΕ για άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση κυρίως με το Internet.

6.Ενημέρωση του εξω-φοιτητικού κόσμου για τα αιτηματα προκειμένου να γίνει σύμμαχος στον αγώνα.

Σχόλια ευπρόσδεκτα :T:

Ωραίο το θεματάκι, σηκώνει κουβέντα . Προσπάθηση να είμαι όσο πιο συνοπτικός γίνεται.
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

3
Κατά τη γνώμη μου, οι καταλήψεις είναι "της μόδας". Το σκηνικό μου θυμίζει τα σχολικά χρόνια που γίνεται κατάληψη χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα και απλά όλοι κάνουν το χατηράκι στους μαθητές ώστε να χαρούν μια βδομάδα άνευ μαθημάτων. Κάθετι που γίνεται καθεστημένο δε φέρει αποτελέσματα.

Εναλλακτικές:

Θα συμφωνήσω με τις προτάσεις του προλαλήσαντα πλην της αποχής από μαθήματα και έχω να προσθέσω το διάλογο και την προσπάθεια συνεργασίας με την Πρυτανεία και άλλα δοιηκητικά στελέχη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας ως προς την ικανοποίση αιτημάτων των φοιτητών.

Re: Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

4
Θα ήθελα να παραθέσω την άποψη ενός πρώην καθηγητή του ΕΜΠ που γνωρίσαμε πέρσι σε ένα εργαστήριο Θερμοδυναμικής, καθώς και μέσα από το σύγγραμά του για το μάθημα Θερμοδυναμική ΙΙ. Δείχνει ακριβώς το ότι οι καταλήψεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πιστέυουν όσοι τις πραγματοποιούν:
Η Τέλεια Συνομωσία !!!

Φανταστείτε την εξής καταπληκτική συνωμοσία της Καθεστηκυίας: Έχει πείσει τους μαθητές και φοιτητές ότι ο καλύτερος τρόπος να τη πολεμήσουν είναι οι Καταλήψεις. Αυτή όμως στέλνει τα παιδιά της στα Ιδιωτικά σχολεία, τα οποία μένουν ανοιχτά και έτσι αυτά αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για το Πανεπιστήμιο. Οι καταληψίες απλώς περνούν τη τάξη. Μετά, στέλνει τα παιδιά της στο Εξωτερικό όπου μορφώνονται σωστά, ενώ οι καταληψίες παίρνουν απλώς ένα πτυχίο.
Τα παιδιά της γυρίζουν στην Ελλάδα και με τη σωστή μόρφωση καταλαμβάνουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις, ενώ οι πρώην καταληψίες κυνηγούν τα 700 Ευρώ. Μα ποιο νοσηρό μυαλό οργάνωσε αυτή τη καταπληκτική συνωμοσία?

Δημήτρης Τασιός
Ομότιμος Καθηγητής
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

Re: Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

7
Κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας; Φυσικά και είναι.
Το θέμα είναι δεν είναι εαν αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας αλλά εαν έστω και στο ελάχιστο συντελεί άσκηση πίεσης στον κρατικό μηχανισμό.
Οι φοιτητές και η κάθε κοινωνική ομάδα μπορεί να διαμαρτύρεται όσο θέλει. Το θέμα είναι οτι είμαστε επιστήμονες και θα πρέπει η προσέγγιση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα να είναι πρακτική και ρεαλιστική μακριά απο επαναστατικές κορώνες ή ετεροκατευθυντήριες και ζημιογόνες πρακτικές που τελματώνονται κατ' επανάληψην.
Προσωπικά θεωρώ οτι η πορεία είναι πολύ αποτελεσματικότερη απο μια κατάληψη πλεον. Μια δραστηριοποιήση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στηριζόμενη σε μια υποτυπώδη οργάνωση θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα θεσμικά όργανα.
Αυτό όμως που με λυπεί πραγματικά, είναι το γεγονός πως σαν χώρα συνεχίζουμε να παράγουμε κολλημένα μυαλά, και είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό το γεγονός πως σε ενα Α.Ε.Ι. όπως το Μετσόβιο, όπου δίχως υπερβολή τα τελευταία χρόνια εισάγεται και δραστηριοποιείται εντος του η αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης, υπάρχει πλειάδα νέων ανθρώπων που θυσιάζουν την πολιτική τους ταυτότητα στον βωμό του μονοδιάστατου κομματισμού.
Να επαινέσω επίσης την κίνηση των πρωτοετών μας για το ανεξάρτητο πλαίσιο. Πρώιμη και αδούλευτη μέν αλλά συμπύκνωνε εξαιρετικά την αποκομματοποιημένη (και όχι απολιτικοποιημένη όπως θέλησαν να υπονοήσουν κάποιοι παρευρισκόμενοι) άποψη των φετινών νεοεισαχθέντων. Είθε να στηριχθούν μελλοντικά τέτοιες συγκριτικά ( για να μην αδικώ κάποιον) υγιέστερες θέσεις.
Θα χορέψετε ...

Re: Η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας

9
Διαβάστε εδώ για ένα πρωτότυπο και δυναμικό ανεξάρτητο πλαίσιο που κατέβηκε σε μια συνέλευση των αρχιτεκτόνων, καθώς και τις δράσεις που θα κάνουν οι φοιτητές για να ενημερώσουν τον "έξω" κόσμο.

Μήπως τελικά και η κατάληψη και η πορεία (όπως τις έχουμε συνηθίσει) είναι μέσα μέσα κορεσμένα; Μήπως ο κόσμος τα έχει "συνηθίσει" και δεν τους δίνει σημασία; Μήπως τα ΜΜΕ έχουν καταφέρει να προβάλουν την πλέον αρνητική χροιά και στα δύο και να τα αποδυναμώσουν όσο δεν πάει; Μήπως ο κόσμος ζητάει κάτι νέο, κάτι πρωτότυπο, κάτι που πραγματικά να τον ευαισθητοποιήσει;

Η πορεία (όπως το βλέπω εγώ) πιέζει την κυβέρνηση κλείνοντας δρόμους και ενημερώνοντας τον κόσμο. Η κατάληψη πιέζει την κυβέρνηση κλείνοντας δημόσια κτίρια, σταματώντας τις όποιες διαδικασίες και δημιουργώντας έτσι "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση. Μήπως όμως οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να βρίσκουν τα κατάλληλα "παυσίπονα" και για αυτόν τον πονοκέφαλο;

Κατάληψη.org

10
Ανακάλυψα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, την katalipsi.org. Μην βιαστείτε να την κρίνετε από το όνομά της. Ναι, είναι μια ιστοσελίδα που μιλάει για την κατάληψη, θεωρώντας την όμως "κακή" και εξηγώντας τις διαδικασίες, τους νόμους και τις αντιδράσεις γύρω από αυτήν.

Την ιστοσελίδα αυτή δεν την έχει φτιάξει φοιτητής. Την έχει φτιάξει ένας Πολιτικός Μηχανικός, ο οποίος δραστηριοποιείται στη σχολή ΠΜ ΕΜΠ (δεν είναι καθηγητής) και από το "ποιοι είμαστε" της ιστοσελίδας φαίνεται ένα φιλο-αριστερό προφίλ (οπότε μην βιαστείτε να την απορρίψετε όσοι θα σας ενοχλούσε κάτι άλλο).

Παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτόν τον τρόπο αντίδρασης, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους. Παρουσιάζει επίσης τρόπους να "αντισταθεί" στην "αντίσταση" κάποιος που ενδεχομένως το επιθυμεί.

Ασχέτως του αν συμφωνείτε ή όχι με τις ιδέες και το ύφος του ανθρώπου, πιστεύω αξίζει να ρίξετε μια ματιά, λέει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης και ένα παλαιότερο άρθρο του ίδιου, με τίτλο "Πώς θα πούμε όχι στις «καταλήψεις»"

(η χρονική στιγμή που το δημοσιεύω εδώ είναι συμπτωματική. Μόλις το ανακάλυψα, μέσω του επίσημου forum της σχολής Αρχιτεκτόνων)
cron