Αγορά Laptop

1
Επειδεί,φαίνεται πως για τις σπουδές & συγκεκριμένα για ομαδικές εργασίες (ιδίως σε περιπτώσεις που το PC-Lab είναι κατυλλημένο ή κλειστό & ο οικιακός Η/Υ τα έχει παίξει(ή αν είναι & αυτός κατυλλημένος απο άλλους :razz: (ή αν ακόμη χειρότερα & τα 2))) η χρήση Laptop θα ήταν χρήσιμη ,θα ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρει κανείς τι προδιαγραφές θα έπρεπε να έχει για τις ανάγκες τις σχολής.Δηλαδή,δεν εννοώ περισσότερο(όχι πως δεν το επιθυμώ καθόλου) να μου πείτε κάποια μάρκα Laptop (εκτός & εαν πρόκείται για καμμιά που πρέπει απλώς να αποφύγω) απλώς θέλω να μου πείται για τις ανάγκες τις σχολής & μόνο αν π.χ. υπάρχει περίπτωση να μην μου φτάνουν τα 150 ή 250 Gb σκληρό δίσκο ή αν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη δουλιά με μία μικρή SSD ή τι RAM θα χρειάζεται για μήν τα παίζει με εφαρμογές σαν αυτές που αναφέρονται σε topia(πληθυντικός του topic νομίζω :razz: ...) του forum(δίχως να τα παίζει(που συνεπάγεται" :rant:& :wall: " )).

ΥΓ:sorry αν υπ'αρχει κάποιο σχετικό topic που δεν βρήκα ή απλά αν είμαι άσχετος συνεπάγεται είμαι ο μόνος που νοιώφει την ανάγκη να ρωτάει για τέτοια θέματα απλώς άκουσα την άποψη "αν φέλουμε ένα εργαλείο για το υπόλυπο των σπουδών τουλάχιστν να μην το τσιγκουνεύτουμε" & έτσι έννοιόσα την ανάγκη αυτήν(δηλ." :help: ")(άν ταιριάζω περισότερο σε άλλο topic παρακαλώ μετακινίστε το).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων(& εκ των υστέρων όπως είχε υποθεί σε άλλο topic).

Re: Αγορά Laptop

3
Νομίζω πως όλα ξεκινάνε από το πόσα μπορείς/θέλεις να δώσεις...
Μπορείς να βρεις και με 200-300€ (που όμως πιθανότατα δεν θα σε ικανοποιεί ούτε σε ταχύτητα, ούτε σε χρόνο ζωής), μπορείς να βρεις και με πάνω από 1000€ (που θα έλεγα ότι είναι καθαρή υπερβολή αν δεν θες κάτι ειδικών προδιαγραφών, π.χ. να είναι μικρό/ελαφρύ και ταυτόχρονα πολύ δυνατό). Φυσικά, αν θες να κάνεις φιγούρα, μπορείς να δώσεις και 1500€+ για να πάρεις ένα Mac. Το λόγο θα πρέπει να τον αναζητήσεις εσύ όμως...

Προσωπικά θα σου πρότεινα, αν έχεις μια κάποια ευχέρεια, να κοιτάς στην κατηγορία των 500-600€ ή φυσικά παραπάνω αν μπορείς.

Αν δεν σε ενδιαφέρει γενικώς να παίζεις παιχνίδια (δηλαδή δεν χρειάζεσαι κάτι με δυνατή GPU), τότε ψάξε κάτι με επεξεργαστή Intel Core i5 (ή αντίστοιχο της AMD) ο οποίος να υποστηρίζει και γραφικά. Αυτό θα συνεισφέρει πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας. Από μνήμη RAM δεν θα χρειαστείς τρελά πράγματα. Αυτή τη στιγμή τα 4GB είναι ας πούμε standard. Με παραπάνω μπορείς απλώς να κάνεις υπερβολές, όπως να ξεχνάς ανοιχτά ταυτόχρονα πολλά βαριά προγράμματα, να έχεις και κανένα virtual machine και καμιά 15ριά tabs στον browser. Αν πχ για τη διπλωματική σου χρειαστείς κάτι με πολύ υψηλή ισχύ και μνήμη, τότε πιθανότατα θα έχεις πρόσβαση και σε κάποιον υπερυπολογιστή της σχολής.

Ως προς τον σκληρό δίσκο, η χωρητικότητα είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Σε HDD τα 500GB είναι συνηθισμένο νούμερο πλέον και χωράνε άνετα πάρα πολλές ταινίες (καθώς αυτές απαιτούν συνήθως τον περισσότερο χώρο). Αν έχεις την επιλογή για SSD μικρότερης χωρητικότητας (και σου αρκεί), προτίμησέ τον καθώς είναι πολύ πιο γρήγοροι. Αν και δύσκολα θα βρεις με 500-600€ laptop που να έχει SSD.

Μερικά χαρακτηριστικά που δεν θα τα μάθεις/αξιολογήσεις εύκολα:
1. διάρκεια μπαταρίας: πλέον μπορείς να έχεις laptop που κρατάει πχ 8 ώρες με μία φόρτιση. Αρκετά πρακτικό για συχνές μετακινήσεις...
2. οθόνη: θα πρέπει να τη δεις από κοντά. Να έχει δυνατό φωτισμό (=χρηστική σε περιβάλλον υψηλού περιβαλλοντικού φωτισμού), καλές γωνίες θέασης και ζωντανά χρώματα.
3. μέγεθος και βάρος: συνήθως όλα του ίδιου μεγέθους έχουν κοντινό βάρος. Αν δεν θέλεις DVD drive και θέλεις να το μεταφέρεις κάθε μέρα, σκέψου καλά τη λύση ενός laptop 13" αντί για 15.6". Σε καμία περίπτωση όχι παραπάνω, είναι θεόβαρα και τεράστια.
4. εγγύηση: βρες μια αξιόπιστη μάρκα με μεγάλη διάρκεια εγγύησης και καλό σέρβις. Στην Ελλάδα, η DELL έχει εξαιρετικό σέρβις (στο φτιάχνουν την επόμενη μέρα σπίτι σου) και έχω ακούσει καλά λόγια και για την Toshiba. Παρότι δεν μου αρέσουν σε ποιότητα κατασκευής και άλλα σημεία, πολύ καλό σέρβις πρέπει να έχουν και τα Turbo-X του Πλαισίου. Πολύ καλής ποιότητας και δημοφιλή είναι και τα Lenovo Thinkpad. Έχω κατά καιρούς σχηματίσει/ακούσει άσχημες εντυπώσεις για Acer και HP, ίσως να έχουν βελτιωθεί. Σε έναν σταθερό υπολογιστή δεν σε νοιάζει τόσο η εγγύηση, καθώς αλλάζεις μόνος σου τα εξαρτήματα. Σε ένα laptop όμως τα εξαρτήματα συνήθως είναι εξειδικευμένα, πιο ακριβά και πιο δύσκολο να βρεθούν. Επίσης, ακόμα και εντός εγγύησης, ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να στείλουν τον υπολογιστή σου στο εξωτερικό και να περιμένεις αρκετό καιρό.

Δεν σε ενδιαφέρει να μην έχει Windows, καθώς μπορείς να προμηθευτείς μια άδεια από το MSDNAA μέσω της σχολής. Φυσικά μπορείς να βάλεις Linux, αλλά μάλλον δεν θα γλιτώσεις και τα Windows για κάποια προγράμματα.

Υπολόγισε και καμιά 30ριά ευρώ για ένα καλό ασύρματο ποντίκι που να μη σου σπάει τα νεύρα.

Re: Αγορά Laptop

4
Πριν από λίγες μέρες ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση, αλλά μετά από πολλή σκέψη έβγαλα άκρη. Τόση ώρα σας έγραφα ένα τεράστιο κείμενο για να βοηθήσω αλλά έκανα βλακεία και το έσβησα. Δεν έχω το κουράγιο να το ξαναγράψω, οπότε μπορώ να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή αν κάποιος θέλει να έρθει στη σχολή να με βρει να του τα πω όλα προφορικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα :)
Kuchiki Byakuya

Re: Αγορά Laptop

5
Απο τη στιγμή που αναφέρεις ξεκάθαρα σαν πρώτη (και μόνη) προτεραιότητα τις ανάγκες τις σχολής, όλα τα λεφτά πάνε σε επεξεργαστή και ραμ. Αν έχει και μια φτηνή gpu μέσα η σύνθεση δε θα κλάψουμε.
Απο επεξεργαστές i7 και i5 παίζουν ξεκάθαρα. Οι i5 είναι 4πύρηνοι στα desktop και 2 πύρηνοι στα laptop (γενικά). Οι i7 είναι 6πύρηνοι οι καινούριοι (και ενας 8αρης νομίζω) στα desktop και 4άρηδες οι σύγχρονοι στα λάπτοπ.
Επι της ταμπακιέρας δύο πράγματα: η διαφορά i5 και i7 στα λάπτοπ είναι πιο μικρή απ οτι στα desktop (στα λάπτοπ και οι δυο τύποι φοράνε hyperthreading). Αν μπορείς να πάρεις τον καλύτερο i5 ή εναν μέτριο i7 πάρε τον πρώτο (επίσης i7=κατά κανόνα μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος), το πιθανότερο είναι οτι θα κερδίσεις και υψηλότερο ονομαστικό χρονισμό .
Ραμ όσο μπορείς να φορτώσεις φόρτωσε. Μην ασχοληθείς τόσο με χρονισμούς εκεί, οτιδήποτε στα 1333 θα είναι οκ (ddr3 τύπος). 2 τριάρες (σύνολο 6 GB ) είναι ενα καλό μίνιμουμ.
Για σκληρό SSD εγω δε θα αγόραζα (με 50 ευρώ παίρνεις ή εναν 750αρη HDD Toshiba ή εναν 64αρη SSD SanDisk). + οτι ΔΕΗ και SSD δε κάνουν καλή παρέα οπότε αν σκοπεύεις να τον έχεις ώρες μπριζωτό θα χρειαστείς και ενα UPS (+40 ευρω) για να μη κάνεις στην τρίτη διακοπή μνημόσυνο.
Τέλος όπως σου γράφει και ο MakisH , το πιο σημαντικό στα λάπτοπ είναι η εγγύηση. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια τόσο καλύτερα.
Αμα έχεις βρει κανά μοντέλο λίνκαρε το να το δούμε.
Θα χορέψετε ...

Qu: Αγορά Laptop

6
Όσο αναφορά την εγγύηση την σχετίζεται με την συγουριά για την ποιότητα του laptop ή με το ότι σύγουρα θα χρειαστεί ,διότι σε ένα κατάλογο που έχω μπροστά μου (ο οποίος μόλις σήμερα έλυξε :whistle:)όλα τα μοντέλα έχουν 1 χρόνο εγγύηση και μπορεί να αυξηθεί κατά 1 ή 2 χρόνια με 40 ή 90 € αντίστοιχα.Θεωρείται πως μπορεί να συμφέρει με αυτή η αύξηση ή να ψάξω για μεγαλύτερη αρχική εγγύηση;

Re: Αγορά Laptop

7
Νομίζω οτι ειμαστε αρκετοι στην ιδια θέση.. :nerd: .Εγω εχω εντοπισει αυτο το λαπτοπ .

http://www.e-shop.gr/lenovo-thinkpad-ed ... PER.910237

Το παραθετω σε περιπτωση που καποιος εχει λιγο χρονο να μου πει τη γνωμη του ,μιας και ειμαι λιγο αδαης σ' αυτα τα θεματα ..Επίσης θα ηθελα να μαθω περισσοτερα για αυτο το MSDNAA..Τι είναι ,τι πρεπει να κανω κλπ..Ευχαριστω πολυ οπως και να 'χει.. :roll:

Re: Αγορά Laptop

8
Το MSDNAA είναι ένα πρόγραμμα-προσφορά της Microsoft, μέσω του οποίου οι φοιτητές μιας σχολής που έχει πληρώσει τη σχετική συνδρομή μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν λογισμικό της Microsoft. Ό,τι χρειάζεται για να μάθεις ως φοιτητής να χρησιμοποιείς τα εργαλεία της (απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές) ώστε τελικά να τα προτιμάς στη δουλειά σου. Υπ' όψιν ότι δεν θα βρεις δωρεάν τα Word/Excel/Powerpoint. Οδηγίες υπάρχουν εδώ.

Τα Thinkpad υποτίθεται είναι καλά (δεν είχα ποτέ αλλά ξέρω πολλούς που έχουν). Μου αρέσει το ότι έχει σκληρό δίσκο 7200rpm (πιο γρήγορο από τους συνηθισμένους 5400rpm). Δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο κατά τα άλλα.

Re: Αγορά Laptop

9
Αααα μαλιστα.!Σ'ευχαριστω πολυ !Χρησιμο αυτο το προγραμμα..Οπότε για τα microsoft office χρειαζεται 100αρι για να τα πάρεις ?Δεν υπάρχει αλλος τρόπος?λαμβάνοντας υπ'οψην οτι δεν με έχουν βολέψει τα υποκατάστατα τυπου Openoffice κλπ..

Re: Αγορά Laptop

10
Υπάρχει τρόπος αλλά είναι λίγο κατακριτέος:p αν θες λεπτομέρειες στείλε pm γιατί θα με κυνηγάει ο Μάκης αν ανεβάσω link εδώ πέρα:p
Αν κάτι πάει στραβά, ίσιωσέ το.
Αν δεν μπορείς, αγνοησέ το.
Άλλωστε η ζωή συνεχίζει.
Το αν θα την ακολουθήσεις είναι δικό σου θέμα