Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 52 από maria93 Αλίμονο Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it. -William Shenstone
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 53 από chris1991 Παιδια γιατι ενα διαλυμα αν ηταν ιδανικο θα ειχε περισσότερο όγκο αποτι αν ήταν πραγματικό?
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 54 από maria93 chris1991 έγραψε:Παιδια γιατι ενα διαλυμα αν ηταν ιδανικο θα ειχε περισσότερο όγκο αποτι αν ήταν πραγματικό? Δεν είναι απαραίτητο να ισχύει αυτό....ένα πραγματικό διάλυμα μπορεί να έχει και μεγαλύτερο και μικρότερο όγκο από το ιδανικό, το οποίο είναι Vtot=ΣVi (1). Η διαφοροποίηση από τη σχέση (1) οφείλεται στα είδη των διαμοριακών δυνάμεων που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των διαφορετικών συστατικών του μίγματος , της ομοιότητας του μορίου της μιας ουσίας σε σχέση με τα μόρια της άλλης δηλαδή-χημική/δομική συγγένεια , που ανάλογα τα φέρνει "πιο κοντά" μεταξύ τους στο διάλυμα ή "πιο μακριά". Νομίζω αναφέρεται αναλυτικά στην σελ 263 του δεύτερου τόμου, και νομίζω ο κ.Πολυμένης κάνει και μια σχετική άσκηση για την εύρεση του Vmix με διάλυμα νερού/αιθανόλης αν δεν απατώμαι (ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων). Υπενθύμιση: Στα ιδανικά διαλύματα θεωρούμε πως τα δομικά συστατικά μιας ουσίας είναι ελαστικές, πανομοιότυπες σφαίρες χωρίς να αναπτύσσονται δυνάμεις μεταξύ τους. Όταν λοιπόν θεωρείς ένα διάλυμα ιδανικό, κάνεις αυτή την παραδοχή και για καθένα εκ των συστατικών του. Συνεπώς δεν μπορείς ποτέ να περιμένεις κάτι λιγότερο της (1). Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it. -William Shenstone
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 55 από teopap Ακριβώς έτσι είναι. Απλά maria93 έγραψε:το ιδανικό, το οποίο είναι Vtot=ΣVi (1). για το ιδανικό έχω την εντύπωση ότι είναι: Vid=ΣVi* και για το πραγματικό: V=ΣVi Οπότε η διαφορά είναι: ΔmixV=V-ΣVi*, και το πρόσημο αυτής καθορίζει τελικά αν το μίγμα έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο όγκο από το ιδανικό διάλυμα. maria93 έγραψε: Υπενθύμιση: Στα ιδανικά διαλύματα θεωρούμε πως τα δομικά συστατικά μιας ουσίας είναι ελαστικές, πανομοιότυπες σφαίρες χωρίς να αναπτύσσονται δυνάμεις μεταξύ τους. Αυτό ισχύει απ' όσο θυμάμαι για ιδανικά αέρια και μίγματα ιδανικών αερίων. Στα υγρά ιδανικά διαλύματα οι παραδοχές είναι κάπως διαφορετικές, αλλά αναφέρονται οπωσδήποτε κάπου στο (2ο, μάλλον) βιβλίο του Πολυμένη. Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 56 από maria93 teopap έγραψε:για το ιδανικό έχω την εντύπωση ότι είναι: Vid=ΣVi* και για το πραγματικό: V=ΣVi Έχει δίκιο, παράλειψή μου να το διευκρινίσω.Ο συμβολισμός είναι ένα θέμα στο μάθημα αυτό και μπορεί να μπερδέψει teopap έγραψε:Στα υγρά ιδανικά διαλύματα οι παραδοχές είναι κάπως διαφορετικές Σχετίζονται με το μέγεθος των διαφορετικών μεταξύ τους μορίων και τις διαμοριακές δυνάμεις ομοίων-ομοίων/ομοίων-διαφορετικών μορίων. Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it. -William Shenstone
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 57 από eli_trd Η τελευταία εξέταση της εργαστηριακής άσκησης Φ.28 Μελέτη Κρυσταλλικών Δομών με Περίθλαση Ακτίνων Χ θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 4/3/14. Παρακαλούνται οι όσοι φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει την άσκηση να συγκεντρωθούν έξω από τις αίθουσες 21-23 στις 17:00. https://www.youtube.com/watch?v=T_AatYUuGkc
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 58 από chris1991 Παιδια κρυοσκοπια ή επιφανειακη ταση διαρκει περισσότερο?
Re: [3ο] Φυσικοχημεία ΙΙ (2013-14) 60 από Kate Όσοι έχουν χάσει κάποια εργαστηριακή άσκηση, μπορούν να την αναπληρώσουν την Τρίτη 04/03/2014, τις ώρες του εργαστηρίου (12:45-15:45). Καλό είναι να ενημερώσετε τους υπευθύνους που διετελούν την εκάστοτε άσκηση. Επίσης, η ομάδα 17 παρακαλείται να μεριμνήσει για την εξέτασή της για την εργαστηριακή άσκηση "Μέτρηση συντελεστή ιξώδους"...