Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Κάνοντας την γνώση...παιχνίδι!

1
http://www.penny-arcade.com/patv/episod ... -education

Με λίγα λόγια η παραπάνω ιστοσελίδα δείχνει πως ένα μαθημα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό παιχνίδι...όπως με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (pokemon, digimon, crash και αλλά παρόμοιου στιλ...) που από μικροί παίζουμε! :inlove:

Πραγματικά ενθουσιάστηκα με το περιεχόμενο του βίντεο, αν και θεωρώ ότι ελάχιστοι καθηγητές θα έμπαιναν στην διαδικασία να το εφαρμόσουν έστω και προσωρινά για πειραματισμό. Λίγοι είναι άλλωστε αυτοί που δεν φοβούνται την αλλαγή και τους εξιτάρει ο πειραματισμός στην διδασκαλία! :TD:

Για την δική μας γενιά, που αγόρια και-εντάξει λίγο λιγότερο τα κορίτσια- μεγαλώσαμε σε ενα μεγάλο ποσοστό με ένα gameboy/τηλεχειρηστήριο στο χέρι, όλοι λίγο πολύ μπήκαμε στην διαδικασία του ''Leveling-up'' σε ένα παιχνίδι και το διασκεδάσαμε! Η γνωσή-κονσέρβα με τον παραδοσιακό τρόπο που διδάσκεται θεωρώ ότι δεν προσελκύει τους μαθητες/φοιτητές. Τα κίνητρα ενός μέσου φοιτητή περιορίζονται έτσι στο ''να διαβάσω τα σος να περάσω'' ''να λύσω μόνο τα παλιά θέματα και να πάω για 5'' και τα λοιπά... :bb:

Δεν φταίει μόνο ο φοιτητής, φταίει και η ίδια η δομή του πως προσφέρεται η γνώση! Ελάχιστοι είναι αυτοί που παρακινούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο (βλέπε Μασαβέτα με παρακίνηση αγοράς εξωπανεπιστημιακών βιβλίων φυσικοχημείας σε χαμηλή τιμή κτλ) τους φοιτητές προς την πρόσληψη γνώσης ευχάριστα και όχι από αγγαρία..Ίσα ίσα που οι περισσότεροι με τις ογκόδεις ύλες, τα τεράστια χαώδη βιβλία και το βαρετό μάθημα κασέτα διώχνουν τον κόσμο από τις αίθουσες, όσοι έχουν περάσει από 3ο εξάμηνο ξέρουν... :yawn: :sleep:

Αν έστω και ένας καθηγητής παρακολουθεί το φόρουμ, ελπίζω να αφιερώσει λίγο χρόνο για το βίντεο και να σκεφτεί αν το μάθημά του θα ήταν πιο ενδιαφέρον με μια άλλη μέθοδο διδασκαλίας όπου θα δινόταν κίνητρο για γνώση στα παιδιά...

Το μικρόφωνο δικό σας :idea:
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Κάνοντας την γνώση...παιχνίδι!

2
Έχουμε ξανασυζητήσει για την ιστοσελίδα Khan Academy, στην οποία βρίσκει κανείς πολύ απλές και σύντομες "διαλέξεις" (πίνακας+ήχος) για πάρα πολλά θέματα. Μου έκανε εντύπωση ότι, όσο περισσότερα βίντεο βλέπεις, τόσο μαζεύεις διάφορα "βραβεία" (κάτι σαν τα μετάλλια των Μικρών Εξερευνητών). Τελικά ναι, αυτό το κάνει να φαίνεται κάπως παιχνίδι! Και επειδή είναι μικρά τα βίντεο, τα βλέπεις πολύ εύκολα.

Επίσης δυο ιδέες, που μάλλον είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη σχολή μας λόγω υπερπληθυσμού. Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι προαιρετικές:
1. μην κάνεις 9 εργαστηριακές ασκήσεις σε ένα μάθημα... Κάνε λιγότερες (έστω και 1) αλλά βρες ένα θέμα που σε ενδιαφέρει, κάτσε στο εργαστήριο ώρες ατέλειωτες με ότι όργανα-συσκευές μπορείς να έχεις και με ότι βοήθεια θες και ερεύνησέ το!
2. το μάθημα να μην τελειώνει συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και να μην έχει συγκεκριμένη συχνότητα, αλλά να προσαρμόζεται στο πόσο τραβάει το ακροατήριο. Π.χ., αν το ακροατήριο έχει πιάσει το θέμα και έχεις ολόκληρη την προσοχή του, να μπορείς να μην διακόψεις το μάθημα! Ή να μιλάς για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά και ξανά, προσπαθώντας να καταλάβεις πότε οι μαθητές σου πραγματικά το κατάλαβαν.

Ξέρω, είναι πρακτικά ίσως αδύνατα. Θα ήταν ωραία όμως αν μπορούσαν να γίνουν έστω και λίγο! :D

Re: Κάνοντας την γνώση...παιχνίδι!

5
Το Khan Academy έβγαλε κάποια ωραία tutorials για προγραμματισμό. Για δείτε: https://www.khanacademy.org/cs/programming

(Περισσότερο σαν ιδέα και υλοποίηση δηλαδή, δεν φτάνουν πολύ μακριά από ένα "ξεφύλισμα" που έκανα)