Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 11 από fotinit17 Βρήκα το παρακάτω άρθρο στη σημερινή Ελευθεροτυπία. Μιλάει για συμμετοχή των πανεπιστημίων στις εξετάσεις, ακόμα και για ηλεκτρονικές Πανελλήνιες. Spoiler: showΤο επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τις αλλαγές στο εξεταστικό που θα εφαρμοστούν το 2013 αλλά συνδέονται με τις αλλαγές στο Λύκειο που αρχίζουν από του χρόνου με το νέο πρόγραμμα στην Α' τάξη. Οι «εντελώς διαφορετικές Β' και Γ' Λυκείου» με τα λίγα μαθήματα (μόλις τέσσερα υποχρεωτικά και λίγα επιλογής) θα συμπληρώσουν το πλαίσιο των αλλαγών στο εξεταστικό, βασικά στοιχεία του οποίου είναι α) η στάθμιση βαθμολογίας στην τάξη και στις εξετάσεις, β) η συμμετοχή των πανεπιστημίων στην επιλογή των μαθημάτων εισαγωγής (πανελλαδικώς εξεταζομένων) και γ) η εισαγωγή σε σχολές και όχι τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μελετάται η ανατροπή του παρόντος συστήματος ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο πλην καθοριστικό για τη φύση των εξετάσεων, αφού αναζητούνται ακόμα και λύσεις ηλεκτρονικής μορφής εξέτασης. Στόχος ο περιορισμός των απωλειών από τις αποκλίσεις των βαθμολογητών. «Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, χθες, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μέγκα» για να αναφερθεί στις ανατροπές που σχεδιάζονται (βλ. ριζική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών φορέων, συγχωνεύσεις τμημάτων ή και Ιδρυμάτων κ.ά.). Ωστόσο, όπως τόνισε θα προηγηθούν οι αλλαγές στο Λύκειο. Οπως είπε και χθες: Από του χρόνου η Α' Λυκείου θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην Α' Λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια Β' και Γ' Λυκείου τελείως διαφορετική, με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο. Ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα -που απαιτούνται για την εισαγωγή- και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε και στις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές. Οπως τόνισε, όλα θα γίνουν ηλετρονικά, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν την αίτηση από το σπίτι τους, θα γίνεται αυτόματα η μετεγγραφή αλλά αν αποδειχθούν από τον έλεγχο αναληθή τα στοιχεία, τότε ο φοιτητής «δεν θα έχει δικαίωμα εγγραφής σε καμία σχολή». Τέλος, για τα κενά στα σχολεία, δήλωσε πως όσα υπάρχουν θα συμπληρωθούν άμεσα. "I went numb when I learned to see..." ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 1:18 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 12 από MakisH Δεν ξέρω... κάτι δεν μου πάει καθόλου καλά στις τελευταίες αλλαγές που προωθεί... Το προηγούμενο σετ κάτι έλεγε, αλλά αυτό εδώ με προβληματίζει πολύ. Τα 4 μαθήματα ποια θα είναι; Πολύ περίεργο φαίνεται. Εκτός αν εννοεί ότι συνολικά θα είναι αρκετά τα μαθήματα, απλώς θα επιλέγει ο καθένας μαθήματα σύμφωνα με το τι τον ενδιαφέρει. Θα ήθελα να το δω πιο συγκεκριμένα αυτό το νέο πρόγραμμα... Όταν λέει ηλεκτρονικές εξετάσεις; Τα μαθηματικά θα εξετάζονται σε touch screen δηλαδή; Ή θα εξετάζονται με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μόνο; Περιμένω να μάθω αναλυτικότερες πληροφορίες για να κρίνω... ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 1:32 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 13 από Orpheus Όπως και σε άλλα θέματα, μου φαίνεται πως οι αλλαγές θα απαρτίζονται πάλι από μισομασημένες ιδέες, που, αν και φαίνονται ωραίες (και μοντέρνες, βλέπε ηλεκτρονικό βιβλίο/ηλεκτρονική εξέταση) πολύ φοβάμαι πως θα προκύψουν σε ένα βαθμό ανεφάρμοστες, διότι, όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, είναι καμωμένες στο πόδι, χωρίς καμιά πραγματική οργάνωση. Π.χ. όσον αφορά τα περί ηλεκτρονικής διδασκαλίας/εξέτασης, πού θα βρεθούν οι υποδομές και τα χρήματα για να γίνονται όλα αυτά (δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να τα κάνει όλα αυτά στην φτήνια); Διότι, εντάξει, πες στις μεγάλες πόλεις κάτι γίνεται (που και εκεί πάλι, λίγα πράγματα), στην επαρχία όμως; Θα αγοράσει το υπουργείο υπολογιστές για κάθε σχολείο; Και το περί εισαγωγής σε σχολές και μετά σε τμήματα δύσκολο το βρίσκω. Δεν ξέρω για κανέναν άλλο, αλλά εγώ θα δυσκολευόμουν να συντάξω ένα πρόγραμμα για κοινή πολυτεχνική σχολή, από όπου μετά θα πήγαιναν οι φοιτητές σε διάφορες ειδικότητες. Δεν λέω, έχουμε κοινά μαθήματα, αλλά τόσα ώστε να καλύψουν ένα έτος; Άσε που μερικά είναι και συνεχόμενα (θεωρητικά, πρέπει π.χ. να ξέρεις κάτι από Μαθ/κά Ι για να κάνεις Μαθ/κά ΙΙ), οπότε δεν μπορούν να διδάσκονται παράλληλα; Υ.Γ. Γιατί όποτε αλλάζει ο υπουργός παιδείας, πρέπει να αλλάζει και το εκπαιδευτικό σύστημα; Και να ήταν και όλες οι αλλαγές προς το καλύτερο, να πω χαλάλι... ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 2:26 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 14 από MakisH Δεν αλλάζει το σύστημα όποτε αλλάζει ο υπουργός... Ακούγονται πολλά αλλά λίγες μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει. Αν δεν κάνω λάθος η μεγαλύτερη πρόσφατη αλλαγή πρέπει να ήταν επί Αρσένη που περάσαμε στις πανελλήνιες. Βέβαια και πριν υπήρχαν οι δέσμες, δεν ήταν καμιά τρελή διαφορά. Από εκεί και πέρα αλλαγές στις πανελλήνιες έχουν γίνει μόνο, ευχτυχώς προς το καλύτερο γιατί τα 12 μαθήματα σε Β' και Γ' λυκείου τότε ήταν πολλά για πανελλήνιες... Επίσης δυστυχώς δεν αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, αλλά ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα ίδια χάλια χρόοοονια τώρα. Οι αλλαγές που λέει να κάνει τώρα είναι αρκετά ριζικές. Αν είναι όντως καλές και οργανωμένες μακάρι να πετύχουν. Κατά τα άλλα δεν ξέρω... Όσο για το ηλεκτρονικό βιβλίο και την ηλεκτρονική εξέταση, προσωπικά είμαι κατά αν είναι προς αντικατάσταση των κλασσικών βιβλίων και εξετάσεων. Αν είναι προς συμπλήρωση ή εναλλακτική επιλογή είμαι σαφέστατα υπέρ. Αλλά να αντικατασταθεί το κλασσικό βιβλίο από ηλεκτρονικό και το μολύβι/στυλό από πενάκι touchpad... όχι... ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 2:36 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 15 από Orpheus Ναι, για το ηλεκτρονικό βιβλίο, αυτός είναι ο απώτερος σκοπός, να αντικαταστήσει το συμβατικό. Το πότε θα γίνει αυτό είναι άλλο καπέλο, χρόνια το ακούμε, ακόμα να το δούμε. Πάντως συμφωνώ, και εγώ είμαι φίλος του κλασσικού βιβλίου. ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 2:57 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 16 από johnanto Εγώ είμαι όχι μόνο κατά του ηλεκτρονικού βιβλίου, αλλά και του βιβλίου με σελίδες Α4 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν διαβάζονται τα καινούργια βιβλία και σε μεγάλο βαθμό φταίνε και το μέγεθος και η διάταξη των σελίδων. I'll try to forget you And I know that I will In a thousand years ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 4:17 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 17 από MakisH Χμ, ακριβώς το αντίθετο σκεφτόμουν για τα Α4 τις προάλλες... Όχι όμως για τα βιβλία της δευτεροβάθμιας. Ένα βιβλίο μαθηματικών διάβαζα, των Schaum's series των εκδόσεων McGraw Hill (ελληνική έκδοση ΕΣΠΑ) και σκεφτόμουν πόσο άνετο είναι έτσι όπως παρουσιάζονται όλα τα απαραίτητα σε δυο μεγάλες σελίδες μπροστά σου. Ούτε να γυρνάς σελίδες ούτε τπτ. (καλά, προφανώς δεν ίσχυε για όλη την έκταση του βιβλίου αυτό). Πάντως θυμάμαι κι εγώ οτι το βιβλίο ιστορίας γ' λυκείου πχ (που μόλις είχε αλλάξει το 2007-08) ήταν λίγο ζόρικο... ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 4:40 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 18 από Orpheus Θα συμφωνήσω με τον johnanto στο θέμα των βιβλίων αυτών, είναι απαράδεκτα (καλά, για το ότι δεν διαβάζονται φταίει το γεγονός πως, εκτός των άλλων, είναι και κακογραμμένα). Το κακό είναι πως όσο πάει πληθαίνουν. Και δεν είναι μόνο στην δευτεροβάθμια, τώρα τα περισσότερα βιβλία της πρωτοβάθμιας έχουν γίνει έτσι. Τα κακόμοιρα παιδάκια του δημοτικού πρέπει να κουβαλάνε όλη αυτήν την χαρτούρα στο σχολείο. Διότι, αυτοί που τα φτιάχνουν νομίζουν πως επειδή οι ίδιοι έχουν πρεσβυωπία και θέλουν μεγάλα γράμματα, οι μαθητές θα θεωρήσουν τα μεγάλα βιβλία χαριτωμένα. ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 5:28 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 19 από kop3110 Παιδια δυστυχως εκτός από το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των Ελλήνων με την υποχρέωση πλέον εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να μην υπάρχει το φαινόμενο της ανεργίας των νέων.Δυστυχώς η ευτυχώς δεν είναι όλοι για σπουδές.Απαραίτητοι δεν είναι μόνο οι πτυχιούχοι αλλά και οι τεχνίτες,κτλ ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 5:39 pm
Re: "Αναμένονται αλλαγές στο Λύκειο" 20 από fotinit17 kop3110 έγραψε:Παιδια δυστυχως εκτός από το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των Ελλήνων με την υποχρέωση πλέον εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να μην υπάρχει το φαινόμενο της ανεργίας των νέων.Δυστυχώς η ευτυχώς δεν είναι όλοι για σπουδές.Απαραίτητοι δεν είναι μόνο οι πτυχιούχοι αλλά και οι τεχνίτες,κτλ Έχεις απόλυτο δίκιο! Αλλά και ποιος θα τους αλλάξει την νοοτροπία? Δυστυχώς κρατάει πολλά χρόνια αυτό το φαινόμενο... "I went numb when I learned to see..." ΠαράθεσηΤετ 15 Σεπ 2010, 5:44 pm