Οδηγίες συγγραφής εργασιών

1
Με αφορμή την έναρξη της διπλωματικής μου, μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης ενός σωστού τρόπου συγγραφής, ιδιαίτερα ως προς τη βιβλιογραφία. Βρήκα τις ακόλουθες οδηγίες τις οποίες και παραθέτω:
Συνημμένα
Odigies_gia_ergasies[1].pdf
(351.72 KiB) Μεταφορτώθηκε 166 φορές

Re: Οδηγίες συγγραφής εργασιών

2
Μην πέσεις στην παγίδα "αυτό και μόνο είναι σωστό επειδή αυτό και μόνο λέει σε αυτό το βιβλίο"... (επειδή φαντάζομαι ακριβώς τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή :P) Ο καθένας μπορεί να σου ζητήσει διαφορετικό σύστημα. Κάποια είναι περισσότερο συνηθισμένα, κάποια λιγότερο αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι συνεπής η εφαρμογή ενός συστήματος σε μια εργασία.

Γενικώς συμφωνώ με όσα λέει το κείμενο. Διαφωνώ όμως στο εξής: δίνει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, σαν να είναι αυτές οι μοναδικές επιλογές. Δες για παράδειγμα πόσα citation styles δίνει η Wikipedia και πρόσεξε ότι τα χωρίζει ανά επιστημονικό χώρο. Μην ξεχνάς ότι το ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων από όπου προέρχεται το κείμενο ανήκει σε τελείως διαφορετικό επιστημονικό χώρο από τον δικό μας και άρα ακολουθεί διαφορετικές παραδόσεις και πρότυπα. Επίσης δεν μου άρεσε αυτό που λέει π.χ. "δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νούμερα στη βιβλιογραφία, αλλά βάζουμε συγγραφέα και έτος σε παρένθεση". Το "ποτέ" είναι λάθος! Τόσα και τόσα βιβλία (από διεθνείς οίκους) το χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα, ενώ πρόχειρα βλέπω ότι χρησιμοποιείται στο πρότυπο της American Chemical Society ή στο πρότυπο του IEEE (Ηλεκτρολόγοι/Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί).

Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για "σωστά και λάθος" σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάποια πράγματα μπορεί να αρέσουν ή να βολεύουν περισσότερο από άλλα όμως. Π.χ. εγώ προτιμώ να δίνω μόνο έναν αριθμό (σε αγκύλες) για την αναφορά, επειδή δεν σου κόβει την πρόταση. Μάλιστα προτιμώ το σύστημα της Wikipedia, που έχει σε εκθέτη αγκύλες και αριθμό αλλά μάλλον δεν συνηθίζεται στο δικό μας χώρο.

Re: Οδηγίες συγγραφής εργασιών

3
Θα συμφωνήσω με τον Μάκη... όσον αφορά στη διπλωματική ειδικά σχετίζεται και με τον καθηγητή.... το ύφος, τις προσωπικές επιλογές...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One