Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 31 από panos108 Ως τώρα δεν μπορώ να πω πως έχω συναντήσει εκθαμποτικά μαθηματικά, αλλά ήδη από τα πρώτα μαθήματα τα φαινόμενα 1 μάλλον θα θέλουν αρκετά καλό υπόβαθρο. Δεν γνωρίζω πολλά για τους καθηγητές της σχολή καθώς είμαι δεύτερο έτος ακόμα, αλλά πιάνοντας ενα προς ένα τα μαθηματικά των εξαμήνων 1-4 νομίζω ότι στο 1ο εξάμηνο καλά κάνουν που το κάνουν οι μαθηματικοί της σεμφε για να υπάρξει μια τριβή του μυαλού με έννοιες όπως η ακολουθία, με την γραμμική άλγεβρα να καταλαμβάνει άχρηστο χώρο στο πρόγραμμα. Τα μαθηματικά 2 νομίζω οτι θα μπορούσαν να γινόντουσαν από το Παπαϊωάννου και τον μπουντουβή καθώς δείχνουν από τα πρωτα μαθήματα να κατέχουν πολύ καλά τον διανυσματικό λογισμό καθώς και τα ολοκληρώματα τύπου επιφανειακά( να σημειωθεί ότι δεν δώθηκε καθόλου βάση στα επιφανειακά, που το κόβω να χρειάζονται πολύ στα φαινόμενα1), νομίζω και ο μασαβέττας θα το έκανε καλά . Τα μαθηματικά 3 γίνονται από εξαιρετική καθηγήτρια την Κυριάκη και δεν έχω κάτι καλύτερο στο μυαλό μου. Τα μαθηματικα 4 καταρχας ΠΡΕΠΕΙ να χωριστουν σε 2 σε Στατιστικη που να την κάνει ο οποιοσδήποτε, αδιαφορώ, και σε αριθμητική ανάλυση που χωρίς προσωπική εμπειρία από αυτά που έχω ακούσει οι κατάλληλοι να είναι οι Θεοδώρου και Μπουντουβής λόγω των ιδίων των αντικειμένων τους. People who wish to analyze nature without using mathematics must settle for a reduced understanding ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:05 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 32 από kosmas Είμαι πρώτο έτος και απ'όσο μπορώ να κρίνω έχοντας παρακολουθήσει τα μαθηματικά 1 και λιγο από τα 2 η λογική στην οποία τα διδασκόμαστε είναι η λογική του λιγο απόδω, λίγο απόκει. Παίρνουμε στοιχεία από αυτό τον κλάδο των μαθηματικών στοιχεία από τον άλλο και με μια επιφανειακή προσέγγιση αποκτούμε μπακαλίστικη γνώση του αντικειμένου έχοντας στο μυαλό μας μόνο την εφαρμογή και όχι την κατανόηση εις βάθους του αντικειμένου. Καταλαβαίνω ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι ήδη πολύ φορτωμένο και τα περιθώρια στενά αλλά θα θελα να επισημάνω την αναγκαιότητα μιας πιο ουσιαστικής κατάρτισης του μηχανικού στα μαθηματικά, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι. Αν δεν παίρναμε απλώς στοιχεια από τα μαθηματικά για την κατανόηση των μαθημάτων καρδιάς του χημικού μηχανικού αλλά κατακτούσαμε τη λογική που κρύβεται πίσω από τη γραμμική αλγεβρα,την μαθηματική ανάλυση ,την ... θα μπορούσαμε να δώσουμε πρωτότυπες λύσεις σε προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί στη τελική τα μαθηματικά είναι μοντέλα και όσο πιο απλά και ξεκάθαρα έχεις στο μυαλό σου τα μαθηματικά μοντέλα και τις μαθηματικές δομές τόσο πιο εύκολα μπορείς να τα εφαρμόσεις στη πράξη με πρωτότυπο τρόπο (βλέπε γεωμετρία Reiman που την ξέθαψε ο Aistein και έστησε με αυτή τη θεωρία της σχετικότητας ) και να δεις ένα πρόβλημα με φρέσκια γεμάτη από φαντασία ματιά. Δεν ξέρω, ποια είναι η γνώμη σας? ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:12 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 33 από Σοφια Προσωπικά θεωρώ ότι η ιδέα να γίνονται τα μαθηματικά από μηχανικούς θα ήταν φανταστική!! Όσο για τους καθηγητές από την σέμφε δεν το συζητώ...δεν ξέρω εαν είμαι εγώ πολύ ανόητη και μαζί με εμένα όλο σχεδόν το έτος αλλά δεν τους κατάλαβα ποτέ...ο τρόπος με τον οποίο κάνουν το μάθημά τους προσωπικά για εμένα είναι απαράδεκτος...μιλούν και γράφουν τόσο γρήγορα χωρίς να γίνονται κατανοητοί. Θα μπορούσα να φανταστώ άνετα τον κύριο Παπαιωάννου να μας κάνει μαθηματικά!! Τον θεωρώ κατάλληλο...γίνεται πάντα τόσο κατανοητός..γράφει τόσο τακτικά και εξηγεί πολύ καλά και δύσκολες έννοιες...Όσο για τον κύριο Μασαβέττα θεωρώ ότι ένα μαθημά του ήταν αρκετό! Τον εκτιμώ βαθύτατα, τον θεωρώ πολύ μορφωμένο και αξιόλογο..αλλά με κουράζουν ακόμη και οι διακυμάνσεις στον τόνο της φωνής τους.. ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:25 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 34 από MakisH @panos108: Τι εννοείς "με την γραμμική άλγεβρα να καταλαμβάνει άχρηστο χώρο στο πρόγραμμα"???? @kosmas: θα συμφωνήσω με αυτά που λες και θα ήθελα να παρατηρήσω ότι μάλλον στα μαθήματα μαθηματικών (τουλάχιστον Ι & ΙΙ όπως τα κάναμε εμείς) δίνεται υπερβολική σημασία στην ακριβή διατύπωση, με αποτέλεσμα να χάνει κανείς το δάσος κυνηγώντας το δέντρο. Δε λέω να χάσουμε κάτι ουσιώδες από μαθηματική αυστηρότητα. Απλώς να δώσουμε μια πιο πρακτική και "ενθουσιώδη" διάσταση στο θέμα, βλέποντας παράλληλα τις άμεσες πρακτικές εφαρμογές στο αντικείμενό μας. Σε εμάς δεν θα έλεγα ότι έγινε ιδιαίτερα αυτό. Πάντως σε όσα μαθήματα έχουμε χρειαστεί κάτι που να ξεφεύγει αρκετά από τα μαθηματικά του λυκείου το έχουν ξαναδείξει οι καθηγητές μας. Και από εκεί το κατάλαβα καλύτερα. Πάντως το ευχάριστο είναι ότι σε μεγαλύτερα εξάμηνα συναντάει κανείς ανθρώπους που πραγματικά θα μπορούσαν να διδάξουν ιδιαίτερα καλά κεφάλαια μαθηματικών! ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:26 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 35 από PeriklisP Οντως, πολυ μπακαλιστικη η μαθηματικη γνωση που λαμβανουμε απο την σχολη, και προσωπικα με ενοχλει... Αλλα τι να κανεις? Αμα πας να κανεις τιποτα πιο βαθυ θα σε καψουν ζωντανο! In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move. -The Hitchhiker's Guide to the galaxy ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:29 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 36 από MakisH Οτιδήποτε βαθύ όμως θα έχει νόημα μονάχα εάν τα επιφανειακότερα είναι κατανοητά, δε συμφωνείς; Αν είναι να μπει κάποιος και να αρχίσει να γεμίζει πίνακες με ξερές εξισώσεις με την μέγιστη δυνατή μαθηματική αυστηρότητα και το ακροατήριο δεν καταλαβαίνει τίποτα, τότε ποιο το νόημα; Εξ' άλλου, ξερές εξισώσεις μπορεί να βρει κανείς και σε ένα βιβλίο. Άλλο είναι το νόημα της διδασκαλίας νομίζω. ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:35 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 37 από Σοφια Προφανώς κατα την άποψη μου για να μπει κάποιος μέσα σε ένα αμφιθέτρο και να προσπαθήσει να κάνει κάτι βαθύ θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι δάσκαλος και να μπορεί να παρουσιάζει σύνθετα θέματα με κατανοητό τρόπο...εκεί μάλιστα να κάτσω να μου κάνει ώρες ότι θέλει...αλλά όταν κάποιος μπαίνει μέσα γράφει με ταχύτητα φωτός ή μάλλον αντιγράφει από σημειώσεις...χωρίς να ρωτάει καν ρε παιδιά μήπως έχεις κανένας καμιά απορία???( βλέπε μαθηματικά 2!!) είναι απαράδεκτο...προσωπικά δεν με αφορά αν κάποιος είναι φανταστικός επιστήμονας αν δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να καταλάβει πέντε βασικά πράγματα... ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 10:40 pm
Re: Μαθηματικά και Φυσική στη σχολή μας 38 από panos108 εννοώ την αναλυτική γεωμετρία οχι η γραμμική άλγεβρα καλά είναι εκεί που είναι. People who wish to analyze nature without using mathematics must settle for a reduced understanding ΠαράθεσηΔευ 19 Μαρ 2012, 11:03 pm