Μετατυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ

1
Προσπαθώ να καταλάβω γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι αριθμοί των φοιτητών που έρχονται στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές. Τις δεκαετίες του 70, 80, ακόμα και του 1990, δεκάδες χημικών μηχανικών συνέχιζαν τις σπουδές τους στην Αμερική. Τελειώνοντας το διδακτορικό τους στελέχωναν ακαδημαικές και βιομηχανικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι έχει αλλάξει...

Γιάννης Καζνέσης
Πανεπιστήμιο Μιννεσότα

Re: Μετατυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ

2
Δεν ξέρω,αλλά φαντάζομαι το κόστος(δίδακτρα και διαβίωση) και η διάρκεια των σπουδών στην Αμερική τρομάζουν τους Έλληνες..Εμένα πάντως κρατήστε μου μία θεσούλα γιατί θα έρθω σίγουρα!
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

5
ναι με υποτροφία είσαι πολύ καλά. αλλά κοίταξε να δεις και το άλλο. στην αμερική τους μηχανικούς με καλά μεταπτυχιακά τους παίρνουνε με 100.000 $ το χρόνο πρώτο μισθό + τα μπόνους που φτάνουν τα 100000. οπότε αξίζει παίρνεις τα λεφτά σου πίσω.
Yesterday, love was such an easy game to play
Now I need a place to hide away
Oh I believe in yesterday

6
Προσωπικά με τρομάζει περισσότερο το πώς γυρνάς και πάλι στην Ελλάδα έχοντας ζήσει και έχοντας δει την κατάσταση εδώ και στην Αμερική (γιατί έχουμε μια τάση να βλέπουμε κυρίως τα καλά του εξωτερικού).

Θα ήθελα πολύ να φύγω για μεταπτυχιακά έξω (όχι απαραίτητα Αμερική), να γνωρίσω διαφορετικές αντιλήψεις και να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα προσπαθώντας να καλυτερέψω τις συνθήκες εδώ. Πόσο εύκολο όμως είναι να γυρίσει κάποιος;

Πάντως σήμερα είναι μεγάλο βήμα να προχωρήσει κάποιος γενικότερα σε μεταπτυχιακές σπουδές, ειδικά στο εξωτερικό. Νομίζω ότι υπάρχει μια τάση να μπει κανείς γρήγορα στην αγορά εργασίας, να βρει μια σίγουρη δουλειά και να εξελιχθεί στην Ελλάδα. Φεύγοντας στο εξωτερικό χάνει τη δυνατότητα να "πιαστεί" εξ' αρχής. Και γυρίζοντας πίσω, περισσότερο θα μετράνε αρνητικά για κάποιους (πολλούς ή λίγους) εργοδότες τα παραπάνω χρόνια ηλικίας παρά θετικά οι όποιες μεταπτυχιακές σπουδές. Καλώς ή κακώς, πολλοί εργοδότες (νομίζω οτι) προτιμούν ανθρώπους με βασικές σπουδές καθώς "κοστίζουν" λιγότερο. Δύσκολα αναγνωρίζει κάποιος στην Ελλάδα τις δυνατότητες που μπορεί να φέρει στη δουλειά του ένας "δυνατός" μηχανικός.

8
μα αγαπητέ μου το μεταπτυχιακό στην αμερική από οικονομικής άποψης αξίζει μόνο εάν μείνεις να δουλέψεις μερικά χρόνια. αλλιώς πας μόνο εάν έχεις λεφτά και μια οικογενειακή επιχείρηση να σου δώσει δουλεία στη συνέχεια.
Yesterday, love was such an easy game to play
Now I need a place to hide away
Oh I believe in yesterday

9
Υποτροφίες υπάρχουν πολλές, τουλάχιστον όσες υπήρχαν πάντα, αλλά οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία έχουν μειωθεί.
Στη Μιννεσότα όλοι οι μεταπτυχιακοί έρχονται με υποτροφία ($26,000 με όλα τα δίδακτρα πληρωμένα). Παραταύτα, τα τελευταία χρόνια είχαμε ελάχιστες αιτήσεις από Ελλάδα. Το ίδιο μου λεν και συνάδερφοι στο Princeton, Berkeley, MIT.

10
Δεν ξέρω φίλε μου.Πολλοί νέοι της γενιάς μας πάντως το συζητάνε και το σκέφτονται για αμερική,αλλά οι περισσότεροι αρκούνται σε ένα μεταπτυχιακό σε κάποιο ευρωπαικό πανεπιστήμιο.Και λόγω απόστασης,αλλά και επειδή ίσως φοβούνται ότι από την Αμερική μάλλον δε θα γυρίσουν πίσω.
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.