Σκληροί δίσκοι με ήλιο για μικρότερη οπισθέλκουσα

1
Η έρευνα στους "παραδοσιακούς" σκληρούς δίσκους από ότι φαίνεται συνεχίζεται, παρά την τεράστια στροφή στους SSD. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η εταιρεία Western Digital σκοπεύει να παράξει σκληρούς δίσκους που αντί για αέρα στο εσωτερικό τους θα περιέχουν ήλιο.

Συνοψίζοντας το άρθρο και προσθέτοντας:
  • Τα platters ενός εμπορικού HDD περιστρέφονται συνήθως με ταχύτητες από 5400rpm (laptop) έως 10000rpm (πχ "raptor"). Για έναν δίσκο 7200rpm, ένα σημείο στην άκρη του platter κινείται (λέει το άρθρο) με 67mph (108km/h).
  • Ο αέρας (λέει) έχει πυκνότητα περίπου 1.2 g/L, ενώ το ήλιο 0.1786 g/L.
  • Το ήλιο θα οδηγήσει σε πολύ μικρότερη οπισθέλκουσα, άρα πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής (και άρα προσπέλασης δεδομένων) με την ίδια ισχύ κινητήρα ή πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας με την ίδια ταχύτητα περιστροφής. Εκτιμήσεις λένε ότι η εταιρεία θα μπορέσει να παράξει HDD με ταχύτητα περιστροφής 20000rpm.
  • Αυτά υποθέτω μπορούν να σημαίνουν επίσης μικρότερη παραγωγή θερμότητας καθώς και λιγότερο θόρυβο.
  • Προκλήσεις: το ερμητικό σφράγισμα του δίσκου ώστε να μην διαφεύγει το ήλιο (το οποίο θα διαφεύγει ευκολότερα από τον αέρα λόγω μικρότερων μορίων) και το επιπλέον κόστος κατασκευής καθώς και προμήθειας του ηλίου.
  • Εναλλακτική ιδέα: εφαρμογή (μερικού) κενού.
Υπενθυμίζω τη σχέση υπολογισμού της οπισθέλκουσας: \( F_{\textrm{D}}=\frac{1}{2} \cdot C_{\mathrm{D}} \cdot \rho \cdot u^{2} \cdot l^{2} \)
όπου \( C_{\mathrm{D}} \) ο συντελεστής οπισθέλκουσας (εξαρτάται κυρίως από τη γεωμετρία), \( \rho \) η πυκνότητα, \( u \) η σχετική ταχύτητα του ρευστού ως προς το (βυθισμένο) σώμα και \( l \) το χαρακτηριστικό μήκος του σώματος. [Α.Παπαϊωάννου, "Μηχανική των Ρευστών", τόμος I, σελ. 464]

Νομίζω ότι βρήκα ενδιαφέρον θέμα για το COMSOL! :P

Re: Σκληροί δίσκοι με ήλιο για μικρότερη οπισθέλκουσα

3
madadayo έγραψε:γαματο :) αν κ μου φαινεται δυσκολο να κανουν κατι τετοιο για ευρεια καταναλωση...
Τελειως... Το ηλιο πως θα το κρατησουν εγκωβισμενο, αναρωτιεμαι, απο τι στιγμη που εχει κατι τεραστιους συντελεστες διαχυσης λογω μεγεθους!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy