Προστασία ιδιωτικού απορρήτου και άλλοι αστικοί μύθοι

1
Σοβαρά τώρα, πιστεύετε ότι θα άλλαζε κάτι αν υπήρχε μία κάρτα με την οποία θα μπορούσε κάποιος να κάνει κάθε δημόσια ή ιδιωτική, οικονομική ή γραφειοκρατική συναλλαγή, θα μας μάραινε το θέμα της υποτιθέμενης προστασίας ιδιωτικού απορρήτου; Θα μας παρακολουθούσαν παραπάνω απ' ότι τώρα; Αν και το θέμα της παρακολούθησης είναι κι αυτό ψιλό-θεωρία συνωμοσίας.. :D
I'll try to forget you
And I know that I will
In a thousand years

Re: Προστασία ιδιωτικού απορρήτου και άλλοι αστικοί μύθοι

2
Βασικά δε νομίζω ότι νοιάζει ιδιαίτερα σήμερα κάποιον το τι εφημερίδα διαβάζουμε κτλ για να μας κλείσει μέσα. Ο όλος "πόλεμος" είναι οικονομικός και πολιτικός. Έχοντας κάποιος πρόσβαση στη βάση δεδομένων του facebook πχ, μπορεί να πάρει καταπληκτικές εμπορικές και πολιτικές αποφάσεις.

Το θέμα με την κάρτα μπορεί να μείνει σε πολύ πιο απλό επίπεδο βέβαια. Εξαρτάται πού θέλουμε εμείς να φτάσει. Και ο όποιος (δικαιολογημένος) φόβος, θα μπορούσε να οφείλεται στην τακτική της "ήπιας προσαρμογής" που είχε πει και κάποιος κάποτε. Συνηθίζοντας σταδιακά στην "αποφλοίωση" του ιδιωτικού απορρήτου, μπορεί να φτάσει κανείς πολύ βαθιά.

Εμένα πάντως θα μου άρεσε μια ηλεκτρονική κάρτα, η οποία να περιέχει μέσα όλα αυτά τα εκνευριστικά χαρτιά που πρέπει να έχει κανείς στο πορτοφόλι του αλλά και άλλα πιο κρίσιμα. Θα ήθελα πάρα πολύ πχ αυτή η κάρτα να είχε μέσα το ιατρικό ιστορικό μου, την ομάδα αίματός μου και λοιπά κρίσιμα στοιχεία, προσβάσιμα μόνο από γιατρούς. Πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν ο γιατρός ήξερε απ' ευθείας το ιστορικό του ασθενούς που είχε μπροστά του...

3
Αυτό ακριβώς είχα κι εγώ στο μυαλό μου, όλα τα δημόσια έγγραφα, το ιατρικό ιστορικό και ενδεχομένως και η κάρτα αυτή να λειτουργούσε σαν πιστωτική με την διαφορά ότι θα ήταν ο λογαριασμός σου. Όλα πιο απλά. Ειδικά το ιατρικό κομμάτι που είπες θα ήταν σημαντικότατο. Όμως πάντα υπάρχουν κραυγές παραλογισμού όπως "θα σας διαφημίζουν οι γιατροί και οι φαρμακευτικές προιόντα" κ.ο.κ
I'll try to forget you
And I know that I will
In a thousand years

4
Αυτό με τη διαφήμιση νομίζω μπορεί σε ένα μεγάλο βαθμό να ελεγχθεί. Απλώς χρειάζεται ένα κράτος που να ξέρει γιατί κάνει ό,τι κάνει και να φροντίζει αυτό που κάνει να γίνεται σωστά. Σε άλλες χώρες (πχ Σκανδιναβικές) θα μπορούσε πολύ εύκολα να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή δεν έχει ήδη εφαρμοστεί.

5
Κάτι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επ' αυτού, χτες ή σήμερα. Για την κάρτα. Ας περιμένουμε μήπως και δούμε φως, αν και νομίζω δεν θα βιαστεί να υλοποιήσει τίποτα, αν υλοποιήσει δεν θα το κάνει ορθά και σε κάθε περίπτωση θα βρει απέναντι του στείρα αντιπολίτευση. (For the record, πιστεύω ότι κι αυτός να ήταν αντιπολίτευση το ίδιο θα έκανε. Δεν χαρακτηρίζομαι από προτίμηση σε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα ή σχηματισμούς.) Πάντως ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει η κατάσταση και τα προβλήματα να λύνονται ένα ένα με προοπτική που να μην χρειαστεί να ξαναλυθούν από την αρχή. Αυτό ισχύει και για τα προβλήματα που λέτε ότι υπάρχουν στη σχολή. Είμαι απαισιόδοξος(τον τελευταίο καιρό) αλλά πάντα προσπαθώ. Και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι.
I'll try to forget you
And I know that I will
In a thousand years

6
Δικαίωμά σου να είσαι απαισιόδοξος (όπως λες) :P

Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να δω ειδήσεις οπότε δεν άκουσα κάτι σχετικό... Καλό θα ήταν πάντως γιατί το ακούω πολλά χρόνια τώρα, τουλάχιστον το να αλλάξει μορφή η ταυτότητα. Και η ταυτότητα και το πάσο τεράστια είναι και, δεδομένου ότι τα θέλω όλα στο πορτοφόλι, αγανάκτησα να βρω πορτοφόλι να τα χωράει...

7
Έτσι λένε ότι θα συμβεί, θα δούμε... Πάντως θα χρειαστεί κι εγώ να βρώ πορτοφόλι, γιατί μέχρι να αλλάξει η κατάσταση... Όσον αφορά την απαισιοδοξία, πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να λέει ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να προσπαθήσει να το αποτρέψει. Ίσως κι αυτό να είναι λίγο αισιόδοξο. Άκου διάλογο με μια παράλογη αλλά ξεκαρδιστική φίλη μου:
Εγώ(Απαισιοδοξία): Πιστεύεις ότι υπάρχει το άλλο μισό του καθενός;
Εκείνη(Αισιοδοξία): Βέβαια, κι ίσως παραπάνω κι από ένα.
Εγώ: Εγώ ότι είναι ένα. Αλλά Και τρία να είναι η πιθανότητα να το βρείς είναι απειροελάχιστη.
Εκείνη: Όμως αν γνωρίζεις κόσμο και δεν το βρίσκεις η πιθανότητα αυξάνεται.
(Εκεί ομολογώ ότι κόλλησα γιατί αν και όχι απόλυτα λογικό, ήταν επιχείρημα. Αλλά ήθελα να έχω την τελευταία λέξη, όπως πάντα.)
Εγώ: Όμως η πιθανότητα να μην το βρεις επιβεβαιώνεται σε κάθε λάθος που κάνεις.
(Οπότε η απαισιοδοξία στατιστικά νικάει αλλά ποτέ δεν υπερβαίνει την ελπίδα.)
Συμπέρασμα: Προσευχηθείτε για την κάρτα κι ίσως έρθει. Ίσως την φέρει σε εσάς το άλλο σας μισό. Αν και δεν το πιστεύω! :D
I'll try to forget you
And I know that I will
In a thousand years

8
Τελικά είχες δίκιο, εξαγγέλθηκε όντως κάτι σχετικό.
Το σχετικό άρθρο από τη σελίδα το "Έθνος" εδώ.
Το σχετικό topic στο shmmy εδώ.

Παραθέτω το άρθρο στο spoiler που ακολουθεί:
Spoiler: show
Από το Έθνος έγραψε:Η «Κάρτα του Πολίτη» έρχεται από το πρώτο εξάμηνο του 2011 και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τις παλιές αστυνομικές ταυτότητες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η «Κάρτα» θα έχει σχήμα πιστωτικής, θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στο «Εθνος» ότι η «Κάρτα του Πολίτη» θα αποτελέσει «διαβατήριο» στον ψηφιακό κόσμο. Οπως προβλέπεται, με την εισαγωγή του σειριακού αριθμού και του κωδικού πρόσβασης που θα τη συνοδεύει, θα επιτρέπεται στον πολίτη, μέσω Διαδικτύου, η πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο, στα στοιχεία που αφορούν την περιουσία του κτλ.

Στόχος της κυβερνητικής εξαγγελίας είναι η δημιουργία μίας Κάρτας η οποία να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.).

Σύσκεψη

Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και από τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που συμμετείχαν να επισπευσθούν οι απαραίτητες προεργασίες.

Από την 1η Μαΐου μέχρι και το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία των αρμόδιων επιτροπών οι οποίες θα εξετάσουν:
  • τη διαλειτουργικότητα των εθνικών μητρώων στοιχείων πολιτών,
  • τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου,
  • τη δημιουργία και ετοιμότητα των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών,
  • την επιλογή τεχνικών προδιαγραφών που θα είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα της κάρτας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (διακήρυξη Υπουργών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).
Κάρτα Πολίτη
Εκδοση σε δύο φάσεις

Η έκδοση της κάρτας θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα εκδοθεί για πολίτες άνω των 18 ετών και στη δεύτερη φάση για τις ηλικίες 12 έως 18 ετών. Κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο Κοινοτικού Κανονισμού θα εκδοθεί η Κάρτα του Μετανάστη, μέχρι τον Μάιο του 2011.
Η προετοιμασία θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η έκδοση θα υλοποιηθεί στις υποδομές του υπουργείου Προστασίας Πολίτη. Το κόστος έκδοσης κάθε κάρτας υπολογίζεται στα 5 ευρώ. Συνολικά η χρηματοδότηση για την «Κάρτα του Πολίτη» θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Νίκος Β. Τσίτσας

10
Θα την κάνω σετάκι με την κάρτα του διπλώματος οδήγησης... :P
Μ'αρέσει που πήρα και πορτοφόλι που να χωράει το πάσσο. Πορτοφόλι με θήκες για κάρτες έπρεπε να πάρω!