Έγκλειση αζώτου σε τιτάνιο προκάλεσε απώλεια 112 ζωών

1
19 Ιουλίου 1989, πτήση 232 της United Air: Το αεροσκάφος DC-10 χάνει όλα του τα συμβατικά συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου υψομέτρου, λόγω ταυτόχρονης βλάβης και στα τρία ανεξάρτητα υδραυλικά κυκλώματα.

Αιτία ήταν το "σπάσιμο" του ανεμιστήρα του κινητήρα της ουράς του αεροσκάφους. Το σπάσιμο προκλήθηκε από έγκλειση αζώτου σε μικροσκοπική περιοχή (νανομέτρων) στο τιτάνιο από το οποίο ήταν κατασκευασμένος ο ανεμιστήρας, κατά τη διαδικασία της ψύξης με υγρό άζωτο στην κατασκευή. Η ρωγμή σε κάθε πτήση μεγάλωνε, μέχρι που τελικά ο ανεμιστήρας έσπασε στα δυο και, με τέτοια φυγόκεντρο δύναμη, διαπέρασε τα τοιχώματα του κινητήρα και κάποια θραύσματα τρύπησαν τους σωλήνες και των τριών υδραυλικών κυκλωμάτων, οι οποίοι περνούσαν από την ουρά. Με την πτώση της πίεσης στα υδραυλικά, το αεροσκάφος έμεινε ακυβέρνητο.

Ο ανεμιστήρας του κινητήρα είχε ελεγχθεί λίγο καιρό πριν το ατύχημα. Εκτιμάται ότι εκείνη την περίοδο πρέπει να είχε αποκτήσει ένα μήκος περίπου 13mm, άρα έπρεπε να είναι ανιχνεύσιμη. Οι τεχνικοί της United δεν έδωσαν σημασία στην παρατήρηση αυτή - παράγοντας ανθρώπινου λάθους. Το ακόμα πιο δυσάρεστο όμως, είναι ότι εκείνη την περίοδο, τα πρότυπα ελέγχου που ίσχυαν στην αεροπορική βιομηχανία δεν έδιναν σημασία σε τέτοιες μικροπαρατηρήσεις.

Τελικά, το αεροπλάνο προσγειώθηκε-προσέκρουσε στο αεροδρόμιο της Sioux City, με μεγάλη κλίση προς τα δεξιά. Λόγω των συνθηκών, κατάφεραν να διασωθούν 184 άτομα, όμως βρήκαν τραγικό θάνατο άλλα 112. Οι πιλότοι κατάφεραν να το ελέγξουν κατά το δυνατόν, ελέγχοντας μόνο την ισχύ των δυο (από τους συνολικά 3) εναπομεινάντων κινητήρων.

Από τότε έχουν γίνει πολύ αυστηρότερα τα πρότυπα ελέγχου στην αεροπορική βιομηχανία συνολικά, ενώ κατά την κατασκευή τέτοιων μεταλλικών τμημάτων που δέχονται πολύ υψηλές καταπονήσεις, η τήξη γίνεται σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και με επιβολή συνθηκών "τριπλού κενού" για μείωση του φαινομένου της έγκλεισης αερίων στους κρυστάλλους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Re: Έγκλειση αζώτου σε τιτάνιο προκάλεσε απώλεια 112 ζωών

5
Ναι οντως ειναι τρομερα ολα αυτα, τα εβλεπα απο μικρος κατι τετοια αλλα μονο τωρα, προσφατα, μπορω πληρως να τα κατανοησω!
Οταν πηγα στο χωριο μου που εχουν βαλει nova ειχε και το Discovery channel που ειναι ολη μερα με τετοια, και φρεσκα μαλιστα!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy
cron