Δωρεάν Fortran compilers

1

Πλέον προτείνω να χρησιμοποιήσετε τον compiler GFortran με τον text editor Geany (βλ. παρακάτω)

O compiler που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο υπολογιστών της σχολής περιλαμβάνεται στο πακέτο Compaq Developper Studio και είναι ο Compaq Visual Fortran. Τόσο το πακέτο όσο και ο κώδικας από τη μια είναι εμπορικά (επί πληρωμή δλδ) και από την άλλη έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται από την Compaq, με τελευταία έκδοση την 6.6C . Είναι προφανές οτι θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε τον συγκεκριμένο compiler ακόμα και με "άλλους τρόπους". (ο ίδιος compiler πλέον αναπτύσσεται για την Intel, από την ίδια ομάδα, ωστόσο απαιτείται το Visual Studio)

Υπάρχουν οι εξής δυο λύσεις:
1. Η λύση ενός εντελώς δωρεάν compiler
2. Η λύση του dreamspark (βλ. παρακάτω)

Αναλυτικότερα:
Spoiler: show
1. Ένας δοκιμασμένος, πολύ εισαγωγικός δωρεάν compiler Fortran 95 για Windows, με αρκετούς περιορισμούς, αλλά αρκετά εύκολος στη χρήση, είναι ο Silverfrost FTN95. Αυτόν προτείνει και ο κύριος Κ. Σπυρόπουλος στην προσωπική του ιστοσελίδα. Έχει αρκετούς εκνευριστικούς περιορισμούς, αλλά είναι εύκολος στην εγκατάσταση και τη χρήση και κυρίως, εντελώς δωρεάν.

2. Γνωρίζετε το MSDN που έχουν οι ηλεκτρολόγοι, που τους δίνει δωρεάν πρόσβαση σε κάθε πακέτο λογισμικού της Microsoft; Ναι, ναι, μόνο οι ΗΜΜΥ έχουν αυτή τη δυνατότητα από το ΕΜΠ (edit: και οι ΠΜ). ΟΜΩΣ! Δεν μένουμε κι εμείς εντελώς παραπονεμένοι... Υπάρχει και το dreamspark, πάλι της Microsoft, στο οποίο συμμετέχει όλο το ΕΜΠ. Σε αυτό υπάρχουν, πάλι δωρεάν για τους φοιτητές των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κάποια ελάχιστα πακέτα λογισμικού, κυρίως προγραμματιστικής φύσεως.

Από τα προγράμματα αυτά μας ενδιαφέρει το Microsoft Visual Studio (επιλέξτε την έκδοση της αρεσκείας σας από τον κατάλογο). Αυτό είναι ένα προγραμματιστικό πακέτο, με ήδη ενσωματωμένη υποστήριξη για τις βασικές εμπορικές γλώσσες προγραμματισμού της MS (Basic, C#, C++). Χρειαζόμαστε λοιπόν και έναν Fortran Compiler για το MS Visual Studio.

Υπάρχει ο Intel Visual Fortran Compiler που διατίθεται για δοκιμή δωρεάν. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι γίνεται, αλλά προσωπικά τον κατέβασα από εκεί και δουλεύει κανονικότατα πολύ καιρό τώρα, χωρίς να ζητήσει κάποια αγορά κτλ. Απλώς ίσως να μην έχει όλες τις δυνατότητες του επί πληρωμή. (edit: μάλλον δεν μπορεί να εγκατασταθεί και πάλι μετά από τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας. Συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, απλώς αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το κλειδί αυτό για να το εγκαταστήσετε αλλού δεν θα δουλεύει)

Σημειώστε οτι για να κατεβάσετε από το dreamspark χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι με IP adress του Πολυτεχνείου. Δηλαδή είτε να συνδεθείτε από υπολογιστή μέσα στο ΕΜΠ (που έτσι κι αλλιώς έχει απίστευτη ταχύτητα το δίκτυο και θα κατέβει πολύ γρήγορα), είτε από το σπίτι σας μέσω της υπηρεσίας VPN που παρέχεται από το Κέντρο Δικτύων ΕΜΠ. (κάτι που ενδεχομένως να μην χρειάζεται κιόλας)

Re: Δωρεάν Fortran compilers

2
Δοκίμασα τις εκδόσεις Express και Professional του Visual Studio 2010 και δεν τις αναγνωρίζει ο Intel visual fortran.... Ίσως να έχει διορθωθεί σε νεότερο update, αλλά προτιμήστε το Visual Studio 2008 αν θέλετε να αποφύγεται την περίπτωση του να κατεβάζετε άδικα. :-)

Επίσης σημειώστε οτι δεν απαιτείται τελικά να είτε συνδεδεμένοι μέσω ΕΜΠ για το dreamspark. Το δοκίμασα από εξωτερικό υπολογιστή και το μόνο που μου ζήτησε ήταν λογαριασμός στο Windows Live, τον οποίο σίγουρα έχετε αν χρησιμοποιείτε Windows Live Messenger (παλιότερα MSN messenger).

Force project

3
Λοιπόν, σας έχω νέα που θα σας αρέσουν! Βρήκα έναν compiler που:

1. Είναι απολύτως δωρεάν
2. Αναπτύσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα (πριν ένα μήνα βγήκε η τελευταία του έκδοση)
3. Δουλεύει κανονικότατα σε περιβάλλον Windows XP/Vista/7 (ω ναι, ακόμα και σε 64bit εκδόσεις! )
4. Είναι πραγματικά πάρα πολύ απλός στη χρήση. Έχει ό,τι χρειάζεται για να φτιάξει κανείς απλά προγραμματάκια χωρίς να "χαθεί" μέσα στα "άχρηστα" για αυτόν extras
5. Υποστηρίζει FORTRAN 77 και FORTRAN 90 σίγουρα, ενώ δέχεται και τα αρχεία των εκδόσεων 95 και 2003.

τα άσχημά του:
1. Δεν υποστηρίζει έτοιμα projects, αλλά πρέπει να συνδέσετε τα αρχεία με εντολές πχ "include"
2. Πρέπει να έχει ένα πρόβλημα με την υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων στα comments, κάτι όμως που έτσι κι αλλιώς δεν ενδείκνυται.

Αυτά έχω να πω μέχρι στιγμής για αυτό το θαυμάσιο πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να είναι ατομική προσπάθεια κάποιου ανώνυμου.

Το μαγικό αυτό πακέτο λέγεται "Force" και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το blog του "Force project" πάντως έχει και κάποια πολύ ωραία πράγματα σχετικά με fortran μέσα. Δείτε το!

(credits στο MQN.gr που φιλοξενούσε ήδη το σχετικό link στη συλλογή του)

Μερικές παραξενιές του Force

4
Μερικές παραξενιές του Force και πως να τις αντιμετωπίσετε:
Spoiler: show
1. Δημιουργώντας νέο αρχείο κώδικα, δημιουργεί ένα αρχείο με κατάληξη ".f" (π.χ. "test.f") αντί για τα αρχεία ".f90" της Fortran 90. Τα ".f" αρχεία σημαίνουν προ-90 εποχή και άρα δεν υποστηρίζεται αυτό που λέμε "free format", απαιτώντας να έχετε π.χ. όλο τον κώδικα μετατοπισμένο δεξιότερα (πατώντας μια φορά το πλήκτρο tab).

Λύση: Ξεκινώντας ένα αρχείο με το Force, πηγαίνετε στο μενού "File" πάνω αριστερά, επιλέξτε "Save As..." και επιλέξτε πού και με ποιο όνομα θέλετε να αποθηκεύσετε τον κώδικά σας. Αντί να γράψετε απλώς το όνομα (π.χ. "test") γράψτε το μαζί με την κατάληξη ".f90" (π.χ. "test.f90"). Αυτό αυτομάτως θα πει στο Force ότι γράφετε κώδικα σε γλώσσα Fortran 90 και όλα θα λειτουργούν κανονικά.

2. Τρέχετε ένα πρόγραμμα και αυτό χωρίς να δείξει τίποτα σβήνει αμέσως; Χμ, λάθος... Κάτι δείχνει. Απλώς δεν περιμένει να το δείτε και εσείς.

Λύση: Πριν από την εντολή "End", βάλτε μια εντολή "Pause". Αυτό θα το κάνει να περιμένει να το δείτε κι εσείς. Θα έχετε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα του "Press any key to close" που δείχνει το Developper Studio.

3. Αναρωτιέστε τι στο καλό είναι αυτές οι κάθετες γραμμές που δείχνει το force στο παράθυρο του κώδικα; Έχουν σχέση με το fixed format που λέγαμε στο (1). Για να τις κρύψετε κάντε το εξής:

Στο μενού "Options" πάνω πάνω, επιλέξτε "Environment Options...". Πηγαίνετε στην καρτέλα "Editor" και από εκεί στην υποκαρτέλα "Display". Κάντε κλικ στο κουτάκι που είναι δίπλα στο "Show Vertical Line" για να το ξετικάρετε και πατήστε "ΟΚ".

Νομίζω ότι με αυτές τις τρεις αλλαγές μπορείτε να κάνετε ανθρώπινα τη δουλειά σας. :)

Re: Δωρεάν Fortran compilers

5
Gj Μάκη! :T: Ευχαριστώ πολύ, τώρα μπορούμε να δουλέψουμε και από το σπίτι χωρίς να βγάζει άσχετα λάθη :)
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Geany στο Central Cloudfront

8
Κι άλλα εξαιρετικά νέα! Το Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στο wiki του, περιγράφει αναλυτικά πώς να χρησιμοποιήσετε το Geany (το οποίο υπάρχει στο cloud) για να τρέξετε Fortran (ή όποια άλλη γλώσσα θέλετε, από τις υποστηριζόμενες από τους εγκατεστημένους compilers). Διαβάστε το σχετικό άρθρο. Φυσικά, μπορείτε να κατεβάστε και να εγκαταστήσετε το Geany και στον υπολογιστή σας, είτε έχετε Windows είτε Linux. ΠΡΟΣΟΧΗ! To Geany είναι απλώς ένα περιβάλλον για προγραμματισμό (text editor βασικά). Δεν κάνει compilation από μόνο του. Πρέπει να έχετε εγκατεστημένο έναν Fortran compiler (βλ. επόμενο post)

Επίσης, άλλη μια πληροφορία που ίσως σας φανεί χρήσιμη.
Εάν θέλετε ντε και καλά να εγκαταστήσετε κάποια προγράμματα που δεν τρέχουν στο λειτουργικό σας (εν προκειμένω σύγχρονες εκδόσεις Windows), μπορείτε να φτιάξετε έναν εικονικό υπολογιστή, να του εγκαταστήσετε το λειτουργικό που θέλετε και να τον χειρίζεστε μέσα από ένα παράθυρο, σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα!
Προσωπικά χρησιμοποιώ το VMware player (δωρεάν) το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. (σημείωση: ναι, από την έκδοση 6 δίνει τη δυνατότητα και δημιουργίας virtual machine)
Είναι πολύ χρήσιμο πρόγραμμα και, αν έχετε όρεξη, σας προτείνω να το ψάξετε. Είναι γενικότερα πολύ χρήσιμο σε πολλούς τομείς. ;) (δεν το συνιστώ αν δεν ξέρετε τουλάχιστον πώς να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε)

Σχετικά με τον Compaq Visual Fortran (που προσωπικά δεν κατάφερα να τον τρέξω σωστά σε Win7 x64, ωστόσο άκουσα οτι κάποιοι το έχουν καταφέρει), ψάξτε στο internet για κάποια λύση. Έχω διαβάσει διάφορα τρικ, ίσως κάποιο από όλα να πιάνει. :)

GNU GFortran + Geany

9
(9/10/2011): Έφτιαξα έναν αναλυτικό (ελπίζω) οδηγό για το πώς να κατεβάσετε, να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερα διαθέσιμο, multi-platform compiler GNU GFortran με τον text editor Geany που αναφέρεται παραπάνω. Ο οδηγός παρουσιάζει περιβάλλον Windows και Linux, ωστόσο μπορούν και τα δυο να μπουν και σε πολλά άλλα λειτουργικά.

Ο οδηγός βρίσκεται στο wiki της Κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ:
Η παράγραφος "Απαραίτητες Ρυθμίσεις" ενδέχεται να αλλάξει αν βρω άλλο τρόπο να παρακάμπτω το πρόβλημα.
Επίσης, λόγω του ότι είναι wiki, διορθώσεις και προσθήκες μπορεί να υπάρξουν και από άλλους.

edit (12/10/2011): Σήμερα διόρθωσα και εμπλούτισσα τον οδηγό. Άλλαξα τις "απαραίτητες ρυθμίσεις" με κάποια πιο απλή ρύθμιση που μάλλον λύνει γενικώς το πρόβλημα. Επίσης, πρόσθεσα κάποιες πληροφορίες για επιπλέον ρυθμίσεις.
Ευχαριστώ πολύ τον Αντώνη Σπυρόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του! :)

Επίσης, με ρώτησε κάποιος σήμερα για εγκατάσταση σε MacOS. Δεν διαθέτω MacOS, θα ήθελα όμως κάποιος να το δοκιμάσει και να πει τις εντυπώσεις του. Υπάρχουν κάποια σχετικά links στον οδηγό για αρχή. Ξέρω ότι μπορεί να προτιμάτε κάποιον άλλο editor, αλλά δοκιμάστε και το Geany για χάρη της παρουσίασης.

edit (21/10/2011): Πολλοί είπανε ότι έχουν πρόβλημα στο build. Το πρόβλημα φάνηκε να εμφανίζεται όταν αποθηκεύει κανείς τον κώδικά του στον προεπιλεγμένο φάκελο, δηλαδή στο directory εγκατάστασης του Geany. Συγκεκριμένα, το compilation γίνεται σωστά, αλλά κατά το build βγαίνει error "Permission denied". Αυτό αναφέρθηκε σε Windows 7 (τόσο 32bit όσο και 64bit). Δεν κατάφερα να αναπαράγω το πρόβλημα στον δικό μου υπολογιστή (ούτε σε Win7 ούτε σε WinXP, και τα δυο αγγλικές εκδόσεις) αλλά το είδα στο laptop ενός άλλου παιδιού με (νομίζω) ελληνική έκδοση Win7 32bit. Δεν ξέρω μέχρι στιγμής τι ακριβώς το προκαλεί, ωστόσο μπορείτε απλώς να αποθηκεύετε κάπου αλλού (π.χ. στο desktop ή σε οποιονδήποτε άλλο φάκελο) και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσα μια σχετική σημείωση στις οδηγίες.

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

10
Παιδι κατεβασα το geany και την gfortran τα εγκατεστησα αλλα οταν παω να τρεξω καποιο προγραμμα μου βγαζει δεν αναγνωρίζεται ως εσωτερική ή εξωτερική εντολή,εκτελέσιμο πρόγραμμα ή αρχείο δέσμης ενεργειών. Ξερει κανεις τι γινεται???
cron