Ελεύθερο λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα

1
Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό;
Το ελεύθερο λογισμικό (υποσύνολο του οποίου είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα) είναι λογισμικό που διανείμεται υπό "ελεύθερη άδεια χρήσης". Γενικώς, μπορεί κανείς να το αποκτήσει και να το χρησιμοποιήσει εντελώς δωρεάν (νόμιμα), να δει τον πηγαίο κώδικα, να τον τροποποιήσει, να τον χρησιμοποιήσει σε δικά του προγράμματα, να φτιάξει ένα παρακλάδι του αρχικού προγράμματος κτλ. Επίσης, έχει ο καθένας την άδεια να αντιγράψει και να δώσει σε κάποιον άλλον το πρόγραμμα, τον πηγαίο κώδικα ή ό,τι έχει φτιάξει με βάση αυτό. Όπως καταλαβαίνετε, ταιριάζει απόλυτα σε Πανεπιστήμια και κάποια προγράμματα αναπτύσσονται από Πανεπιστήμια.

Παραδείγματα που μπορεί ήδη να γνωρίζω;
Ο Firefox, το Linux, το Libre Office (βλ. Open Office), το Geany, ο GFortran, το Octave, το Dia και πολλά άλλα ανήκουν στο ελεύθερο λογισμικό. Επίσης, η Wikipedia είναι δομημένη με τις ίδιες αρχές. Ακόμα και η σελίδα στην οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό phpBB.

Ποιος το αναπτύσσει;
Απλοί άνθρωποι, μόνοι τους, στον ελεύθερό τους χρόνο ή κοινότητες προγραμματιστών (συνήθως παγκόσμιας εμβέλειας), ή εταιρίες (όχι τόσο συχνά και κυρίως σε μεγαλύτερα projects). Γενικώς οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν και συχνά δεν είναι αυτή η κύρια απασχόλησή τους. Οι πόροι τους συνήθως προέρχονται από δωρεές (και γενικώς όχι διαφημίσεις).

Είναι ασφαλές; Έχει πολλές δυνατότητες;
Ναι! Συχνά πιο ασφαλές και με περισσότερες δυνατότητες από εμπορικά προγράμματα. Όταν υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα πίσω από το project, τότε τα κενά ασφαλείας εντοπίζονται σχεδόν μόλις δημιουργούνται και βγαίνουν οι σχετικές ενημερώσεις. Από πλευράς δυνατοτήτων, εξαρτάται ποιος και γιατί αναπτύσσει το πρόγραμμα, αλλά συνήθως δεν υπολείπεται σε τίποτα από εμπορικά αντίστοιχα προγράμματα. Τουλάχιστον είναι υπεραρκετό για ό,τι χρειάζεται κάποιος.

Μα... ήδη βρίσκω δωρεάν τα εμπορικά προγράμματα που θέλω! Γιατί να δοκιμάσω ελεύθερο λογισμικό;
Πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο τα βρίσκετε είναι παράνομος. Επίσης, συνήθως εγκαθιστάτε ένα πολύ "βαρύ" πρόγραμμα με υπερβολικά πολλές δυνατότητες για αυτά που χρειάζεστε, με αποτέλεσμα να "χάνεστε" αλλά και να επιβαρύνετε τον υπολογιστή σας (βλ. Adobe Photoshop VS Gimp, Matlab VS Octave κ.α.).

Η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού είναι εντελώς διαφορετική και ταιριάζει πολύ περισσότερο σε ένα Πανεπιστήμιο από το "πειρατικό λογισμικό". Βασίζεται στη συνεισφορά και στη μετάδοση της γνώσης σε άλλους. Επίσης, έχετε υπ'όψιν σας ότι τα εμπορικά προγράμματα του είδους μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ ανά άδεια χρήσης.

Από πού να ξεκινήσω;
Χρησιμοποιήστε αυτό το topic για ερωτήσεις αλλά και για να μας παρουσιάζετε τα προγράμματα που θεωρείτε χρήσιμα.

Δείτε επίσης τα παρακάτω θέματα στο forum:
Χρησιμοποιείτε μήπως ήδη ελεύθερο λογισμικό; Πείτε τα σχόλιά σας!

Re: Ελεύθερο λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα

3
Από αύριο θα μπορείτε να βρείτε στο Αναγνωστήριο της σχολής DVD για εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος Linux.
Θα βρείτε Linux Mint 17.2 "Rafaela" Cinnamon Desktop 64bit
Ubuntu 14.03.3 LTS 64 bit
Debian 8 "Jessie" 64 bit
Lubuntu 15.04 64 bit
Πάρτε όποιο θέλετε ελεύθερα και δοκιμάστε τα. Ότι βοήθεια χρειαστείτε μπορείτε να ρωτήσετε και εδώ.
Μέσα στη χρονιά θα εμφανιστούν και άλλα χρήσιμα προγραμματάκια.
Enjoy :bigbeer:
“Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way when you criticize them, you are a mile away from them and you have their shoes.”

Re: Ελεύθερο λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα

9
Papajim202 έγραψε:Κοινωνικο ενδιαφερον λεγεται
Στο χωριό μου αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν για το κουτσομπολιό
Ναι, αμέ! Η μετοχή της εταιρείας πάει τρελά τελευταία! [trolling]
ΟΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ
Αν κάτι πάει στραβά, ίσιωσέ το.
Αν δεν μπορείς, αγνοησέ το.
Άλλωστε η ζωή συνεχίζει.
Το αν θα την ακολουθήσεις είναι δικό σου θέμα
cron