Αρχεία εγγράφων: γιατί .doc και .docx και γιατί όχι .odt? 1 από MakisH Τα νέα πρότυπα αρχείων του Microsoft Office (.docx, .xlsx κτλ) δεν είναι γενικώς άμεσα συμβατά* με τις παλιότερες εκδόσεις του ίδιου του MS Office αλλά και γενικώς δεν είναι συμβατά με άλλα προγράμματα. Υπενθυμίζω ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό πρόγραμμα, προοριζόμενο μόνο για Windows και MacOS X, το οποίο πρέπει να το αγοράσει κανείς για να το χρησιμοποιεί νόμιμα. Μια εναλλακτική που αναπτύσσεται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια είναι το Open Document Format (ODF) με καταλήξεις αρχείων .odt (text), .ods (spreadsheet) κτλ. Η διαφορά είναι ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να φτιάξει μια εφαρμογή που να το υποστηρίζει πλήρως (αν θέλει). Συνεπώς, δεν χρειάζεται κανείς να έχει ούτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή, ούτε είναι αναγκασμένος να πληρώσει για να την χρησιμοποιεί, ενώ το αν θα μπορεί μετά από Ν χρόνια να διαβάσει τα αρχεία του δεν εξαρτάται από το μέλλον οποιασδήποτε εφαρμογής/εταιρίας κτλ. Μάλιστα, το ODF προωθείται πολύ έντονα ως το βασικό πρότυπο αρχείων και έχει ήδη υιοθετηθεί από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς (π.χ. NATO). Το ODF υποστηρίζεται σήμερα πλήρως από πλειάδα ελεύθερων εφαρμογών όπως το LibreOffice, το OpenOffice, το KOffice, το Gnome Office και πολλά άλλα. Κάποια το υποστηρίζουν μερικώς, όπως το Microsoft. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές διατίθενται ελεύθερα και για πλειάδα λειτουργικών συστημάτων. Εσείς, ποιους τύπους αρχείων μπορείτε να διαβάσετε στον υπολογιστή σας; Ποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε; Σε τι γράφετε τις εργασίες σας; Ποιες οι εμπειρίες σας σε σχέση με συμβατότητα, αποδοχή από καθηγητές και άλλα μέλη των ομάδων σας; Και κάτι άλλο, απευθυνόμενο κυρίως προς τους καθηγητές και τη γραμματεία: όταν θέλετε να αναρτήσετε ένα έγγραφο στο internet, ο καλύτερος (?) τρόπος είναι να ανεβάσετε το pdf καθώς είναι ότι πιο συμβατό, εξασφαλίζει ότι όλοι θα το δουν με τον ίδιο τρόπο, θα τυπωθεί ακριβώς όπως φαίνεται στην οθόνη, δεν είναι επεξεργάσιμο κτλ. Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να δημιουργήσει κανείς ένα αρχείο pdf από ένα άλλο αρχείο, ακόμα και μέσα από το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε για να γράψει το κείμενο (στις τελευταίες εκδόσεις υπάρχει συνήθως επιλογή "export to pdf"). *Κάποιες "μπακαλολύσεις" υπάρχουν αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτή τη στιγμή. ======> Βοηθήστε στο forum! <====== ΠαράθεσηΠαρ 06 Ιαν 2012, 10:50 pm
Re: Αρχεία εγγράφων: γιατί .doc και .docx και γιατί όχι .odt 2 από BrAVeSirRObin Από την στιγμή που υποστηρίζεται αυτός ο τύπος αρχείου μερικώς από την Microsoft λογικό είναι να μην έχει ακόμα δεχτεί τόσο μεγάλης αποδοχής! ΑΝ Κάνει το λάθος η Microsoft και διαβάζει πλήρως τα odt μετά είναι θέμα χρόνου να πέσει το word της Microsoft από τον θρόνο του όπως συνέβη και με τον πλοηγό της. Προσωπικά είμαι ψιλοπαραδοσιακός Αν και ειμαι φίλος των μη- microsoft Προγραμμάτων, ωστόσο προτιμώ πειρατικά για την ώρα παρά ελεύθερα. Κακώς βέβαια...Τα αρχεια τα έχω docx ή doc αν θελω να τα ανοιξω στην σχολή... Καιρός είναι να απογαλακτιστούμε λίγο από την Microsoft Καθως βγαινουν ωραια πραγματάκια ελεύθερα σε διανομή! ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους! Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! '' ΠαράθεσηΣάβ 07 Ιαν 2012, 12:30 am
Re: Αρχεία εγγράφων: γιατί .doc και .docx και γιατί όχι .odt 3 από madadayo και τι γίνεται αν μπορούμε να διαβάσουμε όλους τους παραπάνω τύπους αρχείων??? ναι ναι, μ' αρεσει να έχω μεγάλη συλλογή προγραμμάτων, αλλά γενικά χρησιμοποιώ τα προϊόντα του office παραδοσιακά καθώς δίνουν πολλές δυνατότητες και μπορεί να τα "διαβάσει" η πληθώρα του κόσμου. Βέβαια, για την τελική μορφή (ιδίως κειμένου) προτιμώ ένα κλασσικό pdf Hatred is Blind, Rage carries you Away... and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught... One is All and All is One ΠαράθεσηΣάβ 07 Ιαν 2012, 11:42 am
Re: Αρχεία εγγράφων: γιατί .doc και .docx και γιατί όχι .odt 4 από PeriklisP Second that, Madadayo Και εγω χρησιμοποιω τα ΜΣ-Οφφις φορματ κυριως λογω των πολλων δυνατοτητων, τωρα το εντιτινγκ ειναι λιγο θεμα σε πισι που δεν εχουν την τελευταια εκδοση του οφφις, αλλα τι να κανεις. Προσωπικα στο all-purpose flashdrive μου εχω και ενα τορρεντ με τα MSOffice 2007, οποτε, αμα λειπει, το εγκαθιστω! In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move. -The Hitchhiker's Guide to the galaxy ΠαράθεσηΔευ 09 Ιαν 2012, 10:14 pm