Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 41 από αϊ-ο να ρωτήσω κάτι; Το έμβολο μετακινείται επειδή θερμαίνεται το αέριο και αυξάνεται ο όγκος του λόγω θέρμανσης. άρα, το έργο μετακίνησης του εμβόλου δεν ισούται με το έργο που χρειάζεται για την θέρμανση (ή και ανάδευση, δεν ξέρω); γιατί προσθέτετε και τα τρία μαζί; επίσης, έτσι όπως το λέει η άσκηση μου δίνει να καταλάβω ότι το έργο ηλεκτρικής πηγής αφορά και τον αναδευτήρα και την αντίσταση γιατί και τα δύο παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια. Μήπως τα έχω μπερδέψει; In my glass coffin. I'm waiting.
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 42 από bassicsound Alex10 έγραψε:Θα μπορούσε κάποιος να μου πει τι αποτελέσματα βρήκε στην 3η άσκηση της Β' σειράς ασκήσεων της θερμοδυναμικής? Στο (α) ερώτημα βρήκα 287,3kJ και στο (β) 1937,3 kJ. Φυσικά δεν είμαι σίγουρος ότι το έχω κάνει σωστά!
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 43 από Alex10 Είμαστε κοντά αλλά γιατί όχι ίδια...? Εγώ: (α) 274,12 και (β) 1924,09 .Φυσικά για να ρωτάω ούτε εγώ είμαι σίγουρος...να ρωτήσω δυο πράγματα, ίσως χαζά, πρώτον είναι αντιστρεπτές οι μηχανές? Και, δεύτερον για μέγιστο βαθμό απόδοσης και μέγιστο συντελεστή βάζεις n με δείκτη R και β με δείκτη R αντίστοιχα ?
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 44 από Alex10 @bassicsound, ίσως είναι σύμπτωση αλλά αν παρατηρήσεις η διαφορά των τιμών σου από τις αντίστοιχες δικές μου είναι σχεδόν ίδια και στις δύο περιπτώσεις!! Περίπου 13 kJ
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 45 από bassicsound @αϊ-ο: Το έργο μετακίνησης θα ισούται με το έργο που προσφέρουμε στην αντίσταση συν το έργο που προσφέρουμε στον αναδευτήρα μείον τη διαφορά στην εσωτερική τους ενέργεια ΔU. Δηλαδή δεν πηγαίνει όλο το προσφερόμενο έργο (αντίσταση+ανάδευση) στη μετατόπιση του εμβόλου. Ένα μέρος του μεταβάλει και την εσωτερική ενέργεια του αερίου. Γι' αυτό το λόγο στο ΑΘΑ που εφαρμόσαμε δεν προσθέσαμε, αλλά αφαιρέσαμε τα 2 αυτά έργα. Επίσης, λέγοντας να υπολογιστεί η τιμή της τάσης της πηγής που παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια, υποθέτω πως εννοεί την τάση της αντίστασης. Δεν αναφέρει κάπου ότι και ο αναδευτήρας λειτουργεί μέσω της ίδιας ηλ. ενέργειας και δεν αναφέρει κάπου την ύπαρξη μιας συνολικής πηγής ηλ. ενέργειας. Απλά την αντίσταση και τον αναδευτήρα. Αυτό καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον... Δεν ξέρω αν έχω δίκιο...
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 46 από leftis εγω βρηκα 275KJ και 1925ΚJ αντιστοιχα!! πιστευω οτι οι διαφορες μας ειναι στα δεκαδικα ψηφια!! Στις αλλες ασκήσεις ποσο βρηκατε??
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 47 από Alex10 Στη δεύτερη άσκηση μου λείπει μια εξίσωση αλλά τη μάζα του αζώτου τη βρήκα 14g και όχι 28g που γράφει πίσω το βιβλίο στις απαντήσεις!
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 48 από Alex10 Ξέρει κανείς αν χρησιμοποιούμε το ΑΘΑ στο (α) ερώτημα της άσκησης 6-26 του βιβλίου (δεύτερη άσκηση)? Ευχαριστώ!
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 49 από bassicsound @ Alex10: Στη μάζα του αζώτου (διατομικό στοιχείο) λογικά έχεις χρησιμοποιήσει το Ar (14) και όχι το Mr(28). Επίσης στον Κουμούτσο (σελ 131) δέχεται ως παραδοχή για τη λειτουργία οποιουδήποτε κύκλου Carnot ότι η λειτουργία είναι αντιστρεπτή (το αποδεικνύει μάλιστα από θερμοδυναμικής άποψης σε 2 σελίδες...), αλλιώς υποθέτω πως δε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κανέναν τύπο. Όσο για τα nR και βR, όντως έτσι τα συμβολίζει και στον Κουμούτσο. Στον Παπαϊωάννου δεν βρήκα κάτι για κανένα από τα 2 ερωτήματά σου...
Re: Εφαρμοσμένη θερμοδυναμική (2011-12) 50 από Alex10 Μα το άζωτο έχει ατόμικο αριθμό 7, ή λέω βλακείες?