ECDL και ΕΜΠ

1
Διάβασα ότι σχολές όπως Πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών παίρνουν πιστοποίηση ECDL αν έχουν παρακολουθήσει 4 μαθήματα Η/Υ (το περιεργο είναι οτι τα 2 απο τα 4 μαθήματα ειναι άσχετα είναι τελείως άσχετα με Η/Υ), εμάς ισχύει κάτι τέτοιο ?
People who wish to analyze nature without using mathematics must settle for a reduced understanding

Re: ECDL και ΕΜΠ

2
Δεν έχω ακούσει κάτι. Εξ' άλλου αυτά που κάνουμε δε νομίζω ότι έχουν σχέση με το ECDL (για MS Office κτλ δεν είναι αυτό; ).
Πηγή;

edit: καλά, ποιος θα σου ζητήσει ECDL αν ψάχνει για μηχανικό; Πλέον είναι στο DNA του μηχανικού οι Η/Υ, νομίζω θεωρείται δεδομένο...

3
:tomato: Ναι προφανώς όταν είναι να πάρεις μηχανικό δεν κοιτάς αυτό, αλλά θα η΄ταν χρήσιμο αν θέλει κάποιος να μπει στο δημόσιο σε κάτι άσχετο
People who wish to analyze nature without using mathematics must settle for a reduced understanding

5
panos108 έγραψε::tomato: Ναι προφανώς όταν είναι να πάρεις μηχανικό δεν κοιτάς αυτό, αλλά θα η΄ταν χρήσιμο αν θέλει κάποιος να μπει στο δημόσιο σε κάτι άσχετο
Οχι μονο στο δημοσιο.Δεν ειναι ασχημο να υπαρχει στο cv σου και κατι τετοιο.

7
Σίγουρο αυτό αλλά ένα παραπάνω χαρτί γιαυτόν που θέλει να μπει στο δημόσιο δεν είναι κακό, και στο κάτω κάτω όταν οι άλλες σχολές το παίρνουν εμείς γιατί όχι ?

8
Το δίπλωμα πολυτεχνικής σχολής πιστεύω ότι θα πρέπει να πιστοποιεί από μόνο του ότι ο κάτοχός του διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης Η/Υ και προγραμματισμού. Το ECDL από ότι βλέπω πιστοποιεί κυρίως γνώση εφαρμογών γραφείου, χωρίς να πιστοποιεί γνώσεις προγραμματισμού. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, σύμφωνα με τις ενότητες που αναφέρονται εδώ:

Ενότητα 1. Βασικές Έννοιες Πληροφορικής: Ας πούμε ότι στοιχειωδώς καλύπτονται όλα από τη σχολή, άμεσα ή (κυρίως) έμμεσα.
Ενότητα 2. Χρήση Υπολογιστή & Διαχείριση Αρχείων (Windows): Από όσα έχω δει στη σχολή δεν θα έλεγα ότι κάθε φοιτητής (τουλάχιστον μικρών ετών) κατέχει όλη την ενότητα αλλά ας πούμε ότι στοιχειωδώς καλύπτονται και αυτά.
Ενότητα 3. Επεξεργασία Κειμένου (Word): Δεν διδάσκεται στη σχολή, ωστόσο πρακτικά όλοι το μαθαίνουν ακόμα και αν το ξέρουν. Αλλά έχοντας δει αρκετές εργασίες (δικές μου ή άλλων) συμπεραίνω ότι δεν το γνωρίζουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Προσωπικά πρόσφατα διόρθωσα κάποια λάθη μου και μένουν ακόμα πολλά κενά γνώσεων.
Ενότητα 4. Υπολογιστικά Φύλλα (Excel): Εξαρτάται από τον καθένα... Οι περισσότεροι ξέρουν αρκετά πράγματα σε σχέση με αυτά που περιγράφει αλλά πάλι κάποιοι δεν γνωρίζουν βασικότατα πράγματα. Διδάσκεται υποτυπωδώς στη σχολή.
Ενότητα 5. Βάσεις Δεδομένων (Access): Καθόλου. Μα καθόλου...
Ενότητα 6. Παρουσιάσεις (Powerpoint): Άλλο ένα πράγμα που μαθαίνουμε μόνοι μας. Αλλά αρκετή ημιμάθεια. Προσωπικά πιστεύω ότι έχω αρκετά κενά γνώσεων.
Ενότητα 7. Πληροφορίες & Επικοινωνίες (INTERNET): Αυτά που περιγράφει νομίζω ο καθένας μας τα ξέρει.

Σχόλιο Νο1: Τελικά δεν είναι και τόσο περίεργα αυτά που θέλει... Δεν ξέρω όμως οι εξετάσεις σε τι επίπεδο είναι.
Σχόλιο Νο2: Μπορεί να μην είμαστε tech gurus αλλά αυτή τη στιγμή ο μέσος φοιτητής πολυτεχνικής σχολής ξέρει πολύ περισσότερα από τον μέσο φοιτητή πχ Νομικής και σίγουρα πολύ πολύ περισσότερα από τον μέσο Έλληνα.
Σχόλιο Νο3: Παρότι όμως είμαστε σε καλό επίπεδο, δεν νομίζω ότι καλύπτουμε τις προδιαγραφές του ECDL.
Σχόλιο Νο4: Καλό θα ήταν να μην τα μπλέξουμε. Άλλα πράγματα ξέρουμε να κάνουμε καλά εμείς και άλλα ο οποιοσδήποτε που θα αποκτήσει γνώσεις Η/Υ μέσα από μαθήματα για ECDL. Από την άλλη, θα μου φαινόταν πολύ άσχημο να σου ζητάει ο εργοδότης χαρτί τύπου ECDL ενώ στο βιογραφικό σου του έχεις αραδιάσει μερικές γλώσσες προγραμματισμού, 2-3 λειτουργικά κτλ και περνάς από συνέντευξη. Από την αρχή δεν μου άρεσε η έννοια της πιστοποίησης γνώσης Η/Υ (ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι) και προσωπικά θα προτιμούσα να μην διαδοθεί και αρχίσουν όλοι να ζητάνε χαρτιά και παραχαρτιά που θα θέλουν επιπλέον διάβασμα, εξετάσεις, χρήματα κτλ.

Θα μου πείτε "μα εγώ θέλω να μπω στο δημόσιο και παίρνω πόντους από ECDL. Αφού γενικώς ξέρω, να μην πάρω; Κακό είναι ένα χαρτί παραπάνω;"
Καταρχάς όπως είπα πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίζεται το δίπλωμα μας ως προς αυτά που μαθαίνουμε (έστω άτυπα, μέσω της φήμης των αποφοίτων) γιατί άλλα μαθαίνουμε και άλλα πιστοποιεί το ECDL (αν και αρκετά κοντινά). Από εκεί και πέρα, αφού έχουμε γεμίσει χαρτιά, ας το πάρουμε και αυτό να το βάλουμε στη στοίβα. Δεν πρόκειται όμως να "φωνάξω" για να το πάρουμε. Κάποια στιγμή πάντως αυτή η χώρα θα πρέπει να μειώσει τη χαρτούρα της...

9
Επίτρεψέ μου να συμφωνήσω και να διαφωνήσω με το ποστ σου. Ναι, συμφωνώ, ΔΕΝ έχουμε επαρκείς γνώσεις για πιστοποίηση καθώς κατά πλειονότητα είμαστε αυτοδίδακτοι! και ναι, σε τομείς όπως Access, SQL κλπ δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα (που να σχετίζεται με τη σχολή!, αν κάποιος ενδιαφέρεται από μόνος του είναι άλλου παπά ευαγγέλιο). Προσωπική μου γνώμη? ούτε καν σε excel word και internet δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις! αλλά από εκεί ξεκινάει και ο αντίποδάς μου!
τι είναι στην τελική η πιστοποίηση του ECDL???
τίποτα παραπάνω από κολπάκια και τεχνικές στην χρήση ενός πακέτου μίας συγκεκριμένης εταιρείας! αν δηλαδή εσύ χρησιμοποιείς (για να πιάσω τα δύο άκρα), ανοιχτό λογισμικό (τύπου open office) ή έχεις Mac (με τις αντίστοιχες εφαρμογές του), αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις επαρκείς γνώσεις Η/Υ???
αν πχ χειρίζεσαι τα office 2000 αλλά όχι τα 2007, δεν έχεις επαρκείς γνώσεις Η/Υ??? και λέω αυτό, γιατί οι περισσότερες ερωτήσεις (απ' όσο έχω δει, ποτέ δε με απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα) ΔΕΝ είναι του στυλ , με ποιον τρόπο θα πετύχω το τάδε, αλλά, ποιο κουμπί και με ποια σειρά θα πατήσω για να συμβεί το τάδε...

σταματάω εδώ...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One