Ποιο σύμβολο χρησιμοποιείτε για την υποδιαστολή;

Τελεία (1.23)
Σύνολο ψήφων: 6 (43%)
Κόμμα (1,23)
Σύνολο ψήφων: 8 (57%)
Άλλο (προσδιορίστε) (Δεν υπάρχουν ψήφοι)
Σύνολο ψήφων: 14

Υποδιαστολή και χιλιάδες: κόμμα, τελεία ή τι;

1
Στη Wikipedia μπορείτε να βρείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο που θα σας λύσει τις απορίες περί συμβολισμού της υποδιαστολής και των "χιλιάδων".

Σήμερα προβλέπονται γενικώς τα εξής:
Spoiler: show
The 22nd General Conference on Weights and Measures declared in 2003 that "the symbol for the decimal marker shall be either the point on the line or the comma on the line." It further reaffirmed that "numbers may be divided in groups of three in order to facilitate reading; neither dots nor commas are ever inserted in the spaces between groups."
[...]
SI style: 1 234 567.89 or 1 234 567,89 (in their own publications the dot is used in the English version and the comma in the French version).
Στο άρθρο αναφέρονται αναλυτικά οι χώρες που χρησιμοποιούν τον κάθε συμβολισμό. ενώ παρατίθεται και ένας σχετικός χάρτης. Γενικώς, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και την Πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως και στη Ν.Αμερική χρησιμοποιείται το κόμμα. Η τελεία χρησιμοποιείται κυρίως στη Β.Αμερική, την Αγγλία, την Ινδία, την Αυστραλία, και την άπω Ανατολή.

Σχετικά με τη χρήση της υποδιαστολής στους υπολογιστές:
Spoiler: show
In 1958, disputes between European and American delegates over the correct representation of the decimal mark nearly stalled the development of the ALGOL computer programming language.[6] ALGOL ended up allowing different decimal marks, but most computer languages and standard data formats (e.g. C, Java, Fortran, Cascading Style Sheets (CSS)) specify a dot.
Influence of calculators and computers

In countries with a decimal comma, the decimal point is also common as the "international" notation because of the influence of devices, such as electronic calculators, which use the decimal point. Most computer operating systems allow selection of the decimal mark and programs that have been carefully internationalised will follow this, but some programs ignore it and a few are even broken by it.
Προσωπικά δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής της τελείας τόσο "στο χέρι" όσο και ηλεκτρονικά με τα εξής επιχειρήματα:
  1. Οι αριθμοί πλέον παράγονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από υπολογιστές όπου κυρίως χρησιμοποιείται η τελεία (τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει επιλογή localization) ενώ οι βασικές γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούν την τελεία ως σύμβολο για την υποδιαστολή. Συνεπώς, ομοιόμορφη χρήση ενός τύπου διευκολύνει τη ζωή μας. Και, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αλλάζουμε εύκολα τα προγράμματα, προτιμούμε να προσαρμοστούμε (το οποίο γίνεται πολύ εύκολα και μια φορά για πάντα).
  2. Η χρήση της τελείας για την υποδιαστολή μας διευκολύνει όταν συμβολίζουμε διανύσματα και χωρίζουμε τις συντεταγμένες τους με κόμμα. Τι έχε να πείτε πχ για το διάνυσμα (1,23,4); Οκ, θα μπορούσαμε να το γράψουμε με κενά: (1 , 23,4). Αυτό όμως ούτε φαίνεται πάντοτε εύκολα με το μάτι (ειδικά στο χέρι) ούτε είναι πάντοτε επιτρεπτό (όταν γράφουμε ηλεκτρονικά). Για να είμαστε ακριβέστεροι όμως, αν βάζαμε κενά, τότε παρεμβάλλουμε άλλο ένα σύμβολο, δυο φορές (το κενό). Αν θέλουμε ντε και καλά να χρησιμοποιούμε το κόμμα για υποδιαστολή, τότε θα πρέπει να βρούμε έναν άλλο συμβολισμό για τις συντεταγμένες. Π.χ.: (1;23,4). Προσωπικά δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος καθώς βάζουμε ένα πιο "περίπλοκο" σύμβολο.
  3. (οκ, αυτό δεν είναι επιχείρημα είναι η αλήθεια... :P) θεωρώ οτι στο χέρι είναι ελαφρώς πιο γρήγορο να γράφεις μια τελεία παρά ένα κόμμα. Στην πράξη βέβαια αυτό μπορεί να διαφέρει, ειδικά αν χρειάζεται να πατήσεις αρκετά το μολύβι ή το στυλό ώστε να σχηματιστεί μια ευκρινής τελεία.
Εσείς τι χρησιμοποιείτε και γιατί; :nerd:

Re: Υποδιαστολή και χιλιάδες: κόμμα, τελεία ή τι;

2
Τελεια φυσικαααα! (αν και στο πολλ πατησα κατα λαθος κομμα!!!! :P )

ένα μονο θα πω! τα αρχεια των προγραμματων βγαζουν αποτελεσματα με τελεια! γιατι λοιπον να κανουυμε αχρηστες μετατροπες!!!!????!!!

νομίζω με καλύπτεις πλήρως για τους λόγους που χρησιμοποιω τελεια! ηλεκτρονικά και χειρόγραφα!
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

4
ok. done!!!! ευλογούμε τα γένια μας!!! (πόσο μάλλον τώρα που βρήκα και πως μπαίνει η τελεία ως υποδιαστολή στο εξέλ!!!!)
...

5
Μεχρι πρότινος εκανα χρηση του κομματος αλλα σταδιακα αλλαζω σε τελεια(τα γραπτα μου ειναι μικτα μεχρι στιγμης)
Την αλλαγη την κανω κυριως γιατι χρησιμοποιω την τελεια παντου αλλου εκτος απο τα γραπτα μου!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

6
Πέρα από τα επιχειρήματα που έφερε ο MakisH, τα οποία σε μια πρόσφατη συζήτησή μας, του τα έχω διαψεύσει, αλλά εκείνος συνεχίζει να τα υποστηρίζει, έχω να πω ότι η δύναμη της συνήθειας θα νικήσει! ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΙΚΟΥΣ κ' ΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!!!

7
Πολύ εύκολα λες οτι μου τα έχεις διαψεύσει Kate μου... :P Για διέψευσέ τα και δημοσίως να δούμε! :bleh:
Αν βασιζόμασταν μόνο στη δύναμη της συνήθειας ο κόσμος ακόμα θα σκάλιζε σε πέτρες...

Όσο για την τελευταία σου φράση-σύνθημα, μάθε οτι δεν είσαι σύμφωνη με το SI, αφού για τις χιλιάδες χρησιμοποιείται το semispace... Χα!

8
Οκ, να συμφωνήσω για τις χιλιάδες. Δεν θα φέρω αντίρρηση σε αυτό, αλλά για το κόμμα δεν οπισθοχωρώ! Μου φαίνεται κατ' αρχάς πολύ ευκολότερο να γράφει κάποιος ένα κόμμα, παρά μια τελεία, η οποία συνήθως στο χαρτί ή τον πίνακα δεν φαίνεται, άρα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν παρανοήσεις.
Όσο για τα διανύσμτα, και γενικά για τα διατεταγμένα ζεύγη αριθμών, η χρήση του κενού στο χαρτί δεν μου φαινεται τόσο τραγική! Και για τον υπολογιστή, το ερωτηματικό ενδιάμεσα μια χαρά είναι και είναι και αρκετά συνηθισμένο σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Γενικότερα, μου φαίνεται πολύ πιο κατανοητό το κόμμα. Το ζήτημα είναι να γράφουμε κάτι που να το καταλαβαίνουν όλοι και να μην μπαίνουν στη διαδικασία να μαντεύουν τι εννοούμε. Για παράδειγμα, αν κάποιος γράψει λόγου χάρη σε ένα πίνακα έναν αριθμό 12.765 οι περισσότεοι πιστεύω θα αναρωτιούνται αν είναι ακέραιος ή δεκαδικός! Ενώ με το κόμμα δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι θα είναι δεκαδικός.

9
Εγώ συμφωνώντας με την πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν στο σχετικό poll χρησιμοποιώ κόμμα!! :T:
Έχοντας διαβάσει τα επιχειρήματα του MakisH έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
1. Ως προς το πρώτο επιχείρημα αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σου λόγω της ενασχόλησής σου με γλώσσες προγραμματισμού αλλά για άτομα που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Επιπλέον η γενικότερη προσαρμογή ακόμα και στην χρήση συμβόλων και η αποφυγή της διαφοροποίησης δεν μου ακούγεται τόσο θετική ακόμα κι αν έχει πρακτική σημασία.
2.Το δεύτερο επιχείρημα το θεωρώ λογικό καθώς υπάρχει η περίπτωση να γίνει κάποια παρανόηση. Με την χρήση κενού όμως ειδικά σε κείμενα που γράφονται στο χέρι νομίζω ότι δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα..Άλλωστε θα συμφωνήσω και με την Kate..όταν κάποιος γράψει έναν δεκαδικό με κόμμα και όχι με τελεία θα είναι πιο πιθανό να μην γίνουν παρεξηγήσεις..
3. Τώρα όσο για το τελευταίο επιχείρημα θεωρώ ότι είναι καθαρά υποκειμενικό για τον καθένα τί του είναι πιο εύκολο και γρήγορο να γράφει..

10
MakisH θα πρέπει να έρθω για υποστήριξη! Kate, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω! Η τελεία είναι πιο κατανοητή και φαίνεται καλύτερα (ακόμη και στο χαρτί) από το κόμμα!. Επιπλέον, η χρήση ερωτηματικού γεμίζει την "εικόνα", την κάνει δυσανάγνωστη στο μάτι και δημιουργεί ενδοιασμούς ως προς την αποκωδικοποίηση (αναφέρομαι στην περίπτωση των διανυσμάτων). Το κενό, ιδίως στο χειρόγραφο δεν αναγνωρίζεται εύκολα.
Kate έγραψε:λόγου χάρη σε ένα πίνακα έναν αριθμό 12.765 οι περισσότεροι πιστεύω θα αναρωτιούνται αν είναι ακέραιος ή δεκαδικός! Ενώ με το κόμμα δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι θα είναι δεκαδικός.
Με την ίδια ακριβώς λογική (αν δε γνωρίζεις την τάξη μεγέθους στην οποία κινείσαι) αν δεις το 12,765 θεωρείς ότι πρόκειται για χιλιάδες! Απλά και μόνο επειδή δε συνηθίζεται στην Ελληνική βιβλιογραφία δεν μπορείς να πεις ότι δε δημιουργείται και πάλι ένα είδος μπλεξίματος!
...