«Κοπιμισμός» η θρησκεία της πληροφορίας!

1
«Κοπιμισμός» η θρησκεία της πληροφορίας!

Έστω και με την τρίτη προσπάθεια, η «Εκκλησία του Κοπιμισμού» (Εκκλησία του Αντιγραφισμού, σε ελεύθερη απόδοση) κατάφερε να αναγνωριστεί ως επίσημη θρησκεία από την κυβέρνηση της Σουηδίας, μιας χώρας όπου το παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής είναι διαδεδομένη συνήθεια.

Για τους κοπιμιστές, η πληροφορία είναι ιερή και το copy-paste είναι ένα είδος θρησκευτικού μυστηρίου. Μάλιστα, το CTRL+C και το CTRL-V, οι συντομεύσεις για αντιγραφή και επικόλληση στον υπολογιστή, είναι τα ιερά σύμβολα της παράξενης θρησκείας.

Η Εκκλησία του Κοπιμισμού δεν προωθεί ευθέως την παράνομη ανταλλαγή αρχείων, η οποία θεωρείται πειρατεία, υποστηρίζει όμως την ελεύθερη διάχυση της γνώσης από χρήστη σε χρήστη: «Η πληροφορία έχει αξία, τόσο καθαυτή όσο και όσον αφορά το περιεχόμενό της, και η αξία αυτή πολλαπλασιάζεται με την αντιγραφή» γράφουν οι κοπιμιστές στο δικτυακό τόπο της Εκκλησίας.

Ο Κοπιμισμός αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα από την αρμόδια σουηδική υπηρεσία Kammarkollegiet.

«Χρειάστηκε να καταθέσουμε αίτηση τρεις φορές» παραδέχεται ο Γκούσταβ Νίπε, πρόεδρος της Εκκλησίας.

Ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της θρησκείας είναι ο 19χρονος φοιτητής Φιλοσοφίας Ίζακ Γκέρσον. Όπως λέει ο ίδιος, η επίσημη αναγνώριση του Κοπιμισμού «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ημέρα που θα μπορούμε να ζούμε με την πίστη μας χωρίς το φόβο διώξεων».

Η Σουηδία ήταν εξάλλου η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δημιουργήθηκε επίσημο Κόμμα Πειρατών, το οποίο αργότερα κατάφερε να εξασφαλίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

:neo: Σχολιάκια παρακαλώ! :razz: Εντάξει ΚΩ.ΜΗΤ.Η.ΣΜΟ το καταλαβαίνω, αλλά ο Κοπιμισμός μου φαίνεται κάπως χαχα :razz:
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: «Κοπιμισμός» η θρησκεία της πληροφορίας!

2
Προσωπικα, ως μεγας υποστηρικτης του ελευθερυ διαμοιρασμου, εγκρινω κατι τετοιες κινησεις!
Τωρα, το να γινει θρησκεια το filesharing ειναι οντως λιγο καπως, αλλα αν αυτο ειναι αναγκαιο για την επιβιωση της πρακτικης, τωρα που ερχεται και το SOPA Act στην Αμερικη, ας ειναι.

Ας μην ξεχναμε οτι:
"Sharing is caring"

Και οτι ο πρωτος μοιρασαντας ειναι η φυση η ιδια: φανταστειτε τι θα γινοταν αν καθε φορα που γινοταν μια μεταλλαξη στο DNA αυτο να ηταν υποχρεωμενο να παραμεινει στο ιδιο κυτταρο, απαραλλαχτο για 100 χρονια! (οπως γινεται με τα copyrights σημερα) που να εξελιχθει τιποτα!
Τωρα θα ειμαστε ενα ματσο αμοιβαδες γυρω απο μια σταγονα γλυκοζης!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

3
Παιδιά, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει και να πιστεύει ότι θέλει - αρκεί να μην επηρεάζει ή να προσηλυτίζει τους άλλους γύρω του. Περικλή, και εγώ συμφωνώ απόλυτα με την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, όμως το να γίνει αυτό μια αυτόνομη θρησκεία νομίζω ότι ξεφεύγει από τον ορισμό της θρησκείας ως θρησκείας. Άλλο να είναι μια φιλοσοφική αντίληψη και άλλο μια αυτούσια και αυτόνομη θρησκεία. Με το ίδιο σκεπτικό, μπορεί να δημιουργηθεί και μια θρησκεία στην οποία θα λατρεύεται το πρωινό εσσπρεσσάκι και θα θεωρείται ιερή η ώρα που πας και το παραλαμβάνεις από το οποιοδήποτε κυλικείο/καφετέρια...
Chemical Engineers are the present day's Alchemists.

4
Θα μπορούσε άνετα να δημιουργηθεί μια τέτοια θρησκεία και δεν θα ήταν καθόλου λάθος. Είναι ελεύθερη επιλογή του καθενός αν θα την ακολουθήσει ή αν θα προσηλυτιστεί εύκολα και αυτό δείχνει πρόβλημα στην διαπαιδαγώγηση του. Δεν καταλαβαίνω για εσένα ποιος ακριβώς είναι ο ορισμός της θρησκείας γιατί δεν είμαι θρησκευόμενο άτομο, αλλά πιστεύω πως η θρησκεία δεν πρέπει να θεωρείτε κάτι "υπεράνω". Ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός δεν θα ήθελε να δεχόμαστε τα πράγματα ξερά αλλά να τα κατανοούμε και να πράττουμε σύμφωνα με την ελεύθερη μας βούληση το σωστό. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω από όσα έχω ακούσει και θέλω να πιστεύω για κάποιον που είναι ο γιος του θεού.

5
Διονύση για ποιο λόγο μου 'επιτίθεσαι' ? Δεν νομίζω ότι ανέφερα κάπου κάτι περί Χριστιανισμού, ενώ ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΣ παραπάνω ανέφερα ότι δεν είμαι κατά του να πιστεύει ο καθένας οτι θέλει, αρκεί να μην επηρεάζει τους υπολοίπους. Και για να αποφύγω διάφορες ίσως παραπάνω προσωπικές περιπτύξεις - δεν είμαι κάποιο θρησκευόμενο άτομο το οποίο απλά αντέδρασε στην ύπαρξη κάτι διαφορετικού (και στην τελική δεν πέφτει σε κανέναν λόγος τι είμαι εγώ ή εσύ). Μάλλον παρεξήγησες τον προβληματισμό μου. Το δικό μου πρόβλημα είναι στη λογική περί του να κάνεις την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μια θρησκεία, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καθημερινή ιδέα. Εξ ορισμού σε κάθε θρησκεία είτε αυτή αναφέρεται ως Χριστιανισμός, είτε ως Ισλαμισμός, είτε ως Βουδισμός (ακόμα και ο Τζενταισμός (Jedi)), έχει σαν βασικό του άξονα την πίστη γύρω από ένα πρόσωπο ή έναν τρόπο διαβίωσης και συμπεριφοράς, ο οποίος συνήθως οδηγεί στην εξύψωση του ως οντότητα (για να μην αναφερθώ στο θέμα του της μεταθανάτιας ύπαρξης :P ). Τώρα όσον αφορά τη διακίνηση πληροφοριών, είναι κάτι τόσο σύνηθες, καθημερινό και απλό που προσωπικά εμένα με δυσκολεύει να το αντιληφθώ σαν θρησκεία, αν και σαν φιλοσοφία το έχω εναγγαλίστει εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν υπήρχε αυτή η φιλοσοφία, πολλές εργασίες μου δεν θα είχαν γίνει καν :P Και εδω θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα, ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ φιλοσοφίας και θρησκείας (όπου είναι το ζουμί του δικού μου προβληματισμού) και αν αυτή καταπατάται στην προκειμένη περίπτωση.
Chemical Engineers are the present day's Alchemists.

6
Η θρησκεια μαλλον ειναι υποσυνολο της φιλοσοφιας(εδω φιλοσοφια=τροπος ζωης/θεωρησης των πραγματων)
Βασικα, ετσι οπως το βλεπω,ο κοπιμισμος ως "θρησκεια" εχει την εννοια του τροπου θεωρησης των πραγματων.

Βεβαια, επειδη πολλοι ανθρωποι δεν συμμεριζονται την αποψη οτι η ελευθερη διακινηση της πληροφοριας ειναι απαραμιλλου σημασιας, ποιος καλυτερος τροπος να εξασφαλισεις τον σεβασμο απο το να το κανεις θρησκεια? Η ταμπελιτσα αυτη σου δινει το ελευθερο να συμπεριφερεσαι οπως θες(εννιοτε και εντελως παραλογα) , χωρις να υποκεισαι σε κριτικη!
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

7
Συγγνώμη, ήταν μια άσχημη και άυπνη νύχτα και δεν ξέρω ακριβώς πως βγήκε ο τόνος αυτών που ήθελα να πω. Δεν ήταν στόχος μου να κάνω μια προσωπική επίθεση.Πηγαίνω στο χριστιανισμό by default γιατί είναι το πιο συνηθισμένο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως είτε το λες θρησκεία είτε το λες καθημερινή πρακτική την οποία υποστηρίζεις έντονα, δεν μου κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζω πως απλά θέλουν να προστατέψουν την ελεύθερη διακίνηση για τον χ,ψ λόγο, δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην αγιότητα του copy-paste, αλλά ακόμα και αν είναι έτσι, δεν με πειράζει να υπάρχουν. Απλά είναι μια ακόμα ιδέα εξίσου σεβαστή με όλες τις άλλες και το αν κάποιος την ακολουθεί είναι προσωπική του επιλογή. Τι σημασία έχει αν το λένε θρησκεία ή αν είναι κόμμα?

8
Παιδιά παιδιά!!! Μην ΜΑΛΩΝΕΤΕ! Είθε το alt+F4 να μας σώσει από του ΙΟΥ, αμήν! Προσεύχομαι σε έναν Θεό μtorrent παντοκράτορα, που τους tracker ανανέωνε Και seedαρε ολημερίς! Αμην! :razz:
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

9
Black-out αύριο στη Wikipedia, διαμαρτυρόμενοι για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA
Wikipedia έγραψε:Today, the Wikipedia community announced its decision to black out the English-language Wikipedia for 24 hours, worldwide, beginning at 05:00 UTC on Wednesday, January 18 (you can read the statement from the Wikimedia Foundation here). The blackout is a protest against proposed legislation in the United States—the Stop Online Piracy Act (SOPA) in the U.S. House of Representatives, and the PROTECT IP Act (PIPA) in the U.S. Senate—that, if passed, would seriously damage the free and open Internet, including Wikipedia.