Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 21 από juliette22 Ειδικά για τους μουσουλμάνους της Θράκης, εμένα θα με βρείτε καθαρά με το μέρος τους. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης, στο σχολείο τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να διδάσκονται τα μισά μαθήματα στα ελληνικά και τα άλλα μισά στα τούρκικα. Και σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία περί του μαθήματος των Θρησκευτικών τους, διδάσκονται και Αραβικά, γιατί διαβάζουν το Κοράνι από το πρωτότυπο. Επιπλέον, στις περιοχές και τα χωριά της Ξάνθης και της Κομοτηνής ,όπου εντοπίζονται αυτές οι μεινότητες, η γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά στο σπίτι και με τις οικογένειές τους είναι τα πομάκικα (εξου και Πομάκοι), που είναι μία μίξη σλαβικών, ελληνικών, τουρκικών και πιθανόν και βλάχικων. Επειδή έχω επισκεφτεί μερικά από αυτά τα χωριά, και έχω συναναστραφεί με παιδιά στο σχολικό τους περιβάλλον, σας βεβαιώνω ότι είναι πολύ δύσκολο για αυτά τα παιδιά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το να κάνουν το βήμα και να συνεχίσουν σε ΕΠΑΛ (ειδικά τα κορίτσια) θεωρείται άθλος και κατόρθωμα μεγάλο. Μάλιστα είχα γνωρίσει και μια κοπελίτσα η οποία σε όλα τα άλλα, είχε μάθει και αγγλικά!!! 9 για το carefree και το κοινωνικό μήνυμα ΠαράθεσηΔευ 27 Αύγ 2012, 5:55 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 22 από madadayo Κατί τέτοιο ήξερα.. αν και δεν ξέρω κατά πόσο ακολουθείται αυτή η "παράδοση" εν έτει 2012... αλλά το θεωρώ πολύ πιθανό. Και ναι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υφίσταται η ειδική κατηγορία... το μόνο "κακό" αν θες, είναι ότι κάποιος με πολλά "κενά" θα δυσκολευτεί πολύ σε μία σχολή... αλλά αυτό πλέον έγκειται στην επιθυμία του συγκεκριμένου ατόμου για κάτι παραπάνω. [offtopic]Εξ' άλλου, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, το μεγαλύτερο ποσοστό που μπαίνει σε μία σχολή, αργά ή γρήγορα την τελειώνει... Hatred is Blind, Rage carries you Away... and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught... One is All and All is One ΠαράθεσηΔευ 27 Αύγ 2012, 6:07 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 23 από juliette22 Κοίτα, εγώ που τους επισκέφτηκα το 2004 (ήμουν Β' Γυμν.) και μίλησα και με παιδιά (μέχρι και 16 χρονών) και με κάποιους από τους καθηγητές τους, έτσι ήταν τα πράγματα. 9 για το carefree και το κοινωνικό μήνυμα ΠαράθεσηΔευ 27 Αύγ 2012, 6:20 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 24 από alex Όπως και να 'χει πάντως θεωρώ άδικο κάποιος Έλληνας πολίτης (επιμένω και το τονίζω αυτό) να έχει πλεονέκτημα εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Επίσης δεν νομίζω πως τους υποχρεώνει καμιά συνθήκη της Λωζάνης (που τι στο καλό 89 χρόνια έχουν περάσει) να πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία (που καλά κάνουν και πηγαίνουν για να διατηρούνε τις παραδόσεις τους). Και εν κατακλείδι, σε όποια γλώσσα κι αν διδάσκονται τα μαθήματά τους, το λογικό είναι κάποιες εξετάσεις που γίνονται σε εθνικό επίπεδο να διεξάγονται στην επίσημη γλώσσα του κράτους. Θα μπορούσαν πχ να έχουν τη δυνατότητα επιλογής της γλώσσας εξέτασης, αν είναι αυτό το θέμα (που και πάλι διαφωνώ γιατί σε ελληνόφωνο τμήμα θα φοιτήσουν και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι ικανοί να παρακολουθούν διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου στα ελληνικά). Μεγάλη κουβέντα και ελαφρώς οff topic αλλά εμένα μου αρέσει! ΠαράθεσηΔευ 27 Αύγ 2012, 7:31 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 25 από Σοφια Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι πως δεν λαμβάνεται υπ' όψη το γεγονός ότι για να γίνεις φοιτητής (ενεργός τουλάχιστον) θα πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα συγκεκριμένο και διαφορετικό επίπεδο γνώσεων ανάλογα με τη σχολή σου. Το να προσπαθεί μια ομάδα ανθρώπων να διατηρήσει την παράδοση της είναι απόλυτα σεβαστό αλλά όπως και να έχει ο κάθε νέος που θα κλιθεί να τελειώσει μια σχολή στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το που θα θελήσει να απασχοληθεί θα πρέπει τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου να γνωρίζει ελληνικά και να έχει κάποιες απαραίτητες γνώσεις. Μάλιστα, αυτό θα πρέπει να συμβαίνει για το καλό αυτών των παιδιών γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσουν όπως κι όπως τις σπουδές του. ΠαράθεσηΔευ 27 Αύγ 2012, 10:27 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 26 από madadayo Εγώ το "να γνωρίζει ελληνικά" δε θα το εβάζα στις απαραίτητες προϋποθέσεις! ακριβώς το αντιθετό, θεωρώ ότι θα έπερεπε το εμπ (κ οχι μονο) να έχει έναν αριθμό μαθημάτων στα αγγλικά (έστω κι αν αυτό ήταν στο μεταπτυχιακό επίπεδο για αρχή) ή τουλάχιστον να δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικής (όποιας βαθμίδας) στην αγγλική! ειδικά εάν υποθέσουμε ότι επιδιώκουμε να προσελκύσουμε ξένο κόσμο... το θέμα της γλώσσας είναι πολύ σημαντικό! Hatred is Blind, Rage carries you Away... and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught... One is All and All is One ΠαράθεσηΤρί 28 Αύγ 2012, 11:37 am
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 27 από Σοφια Το θέμα της γλώσσας είναι όντως πολύ σημαντικό και θα συμφωνήσω απόλυτα ως προς τα μαθήματα. Σίγουρα όμως για μένα αυτό είναι απαραίτητο λόγω του ότι η βιβλίογραφία που θα πρέπει να μελετήσουμε κατα καιρούς θα πρέπει να είναι ξενόγλωσση..Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει και τόσο η διευκολυνση ξένων φοιτητών ακόμη κι αν ακούγεται εγωϊστικό, όσο η καλύτερη εκπαίδευση των ήδη φοιτητών της σχολής μας! ΠαράθεσηΤρί 28 Αύγ 2012, 12:06 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 28 από madadayo Κοίτα... το ήδη φοιτητών με των ξένων φοιτητών δεν ανήκουν απαραίτητα σε διαφορετικά σύνολα! Hatred is Blind, Rage carries you Away... and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught... One is All and All is One ΠαράθεσηΤρί 28 Αύγ 2012, 1:34 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 29 από alex Νομίζω μπλέξατε λίγο τον διεθνή προσανατολισμό που σαφώς πρέπει/θα έπρεπε να έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με το να έχουν κάποιοι τη δυνατότητα μιας πιο εύκολης πρόσβασης στο προπτυχιακό πρόγραμμα μιας σχολής (αφήνοντας έξω τις όποιες ελλείψεις ικάνοτητας παρακολούθησης του υπάρχοντος προγράμματος σπουδών). ΠαράθεσηΤρί 28 Αύγ 2012, 3:41 pm
Re: Πανελλαδικές εξετάσεις 2012 30 από madadayo η συζήτηση απλά οδηγήθηκε σε offtopic... Hatred is Blind, Rage carries you Away... and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught... One is All and All is One ΠαράθεσηΤρί 28 Αύγ 2012, 5:50 pm