Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

1

Οι φετεινές φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαϊου 2011 στο συγκρότημα Πατησίων.

Θα έχετε αντιληφθεί ήδη οτι υπάρχει ένας "προεκλογικός αέρας" στη σχολή τις τελευταίες μέρες.
Σχολιάστε την προεκλογική περίοδο και γενικότερα τις φοιτητικές εκλογές. Τι στάση σκοπεύετε να κρατήσετε και γιατί;

Σχετικές διαδικαστικές απορίες κτλ επίσης εδώ. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και το καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου.

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

2
Ερώτημα: Την προηγούμενη μέρα των εκλογών και την επομένη, η Σχολή λειτουργεί κανονικά έτσι?

Όσον αφορά τον θεσμό τον εκλογών το βρίσκω όσο ανούσιο βρίσκω και τα 15μελη (καλά για τα ονειρεμένα 5μελή καθε τάξης δεν αναφέρομαι καν :lol: ) στο σχολείο...

Αν υποθέσουμε ότι η σχολή μας είναι 750 άτομα, αν αυτά τα 750 άτομα (αμφιβάλω αν είναι πάνω από 500 αυτοί που ασχολούνται τις μισές μέρες της εβδομάδας με την σχολή...) δεν μπορούν να συννενοηθούν μεταξύ τους, να συζητήσουν και να λύσουν τα προβλήματα της σχολής τότε είμαστε άξιοι της μίζερης μοίρας μας, να ζούμε μια ζωή με αμφιβόλου αξίας αντιπροσώπους, άτομα συνήθως με πρόβλημα εξουσίας και επιδειξιομανίας :x

Βέβαια, θα μου πείτε εδώ σε μια συνέλευση πάμε και τρώγονται οι πεφωτισμένοι ρήτορες (τσομπάνηδες με μοντέρνα ενδυμασία :nerd: ) μεταξύ τους σαν πολιτικά αρπαχτικά (άραγε κάποιοι αύριο μεθαύριο θα φάνε καλά από τις ιδεολογικές θέσεις/στάσεις που κρατάνε σήμερα στο ελληνικό ΔΗΜΟΣΙΟ (?) Πανεπιστήμιο ???). Πως να καταφέρουν τότε να συννενοηθούν 750 άτομα?

ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ! ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ...

Προσωπικά η λύση έρχεται από την συνειδητή αποχή, όχι ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, αλλά αποχή! 200 άτομα φιλοκομματικοί να πάνε μεταξύ τους πάλι και να παίζουν μπουνιές για το ποιος την έχει μεγαλύτερη...την έδρα (Μασαβέτας style ;) )...Πολιτικός Μεσσαίωνας :nuke: !

Απολαύστε τους! :D
Spoiler: show
Υ.Γ No offence σε τσομπάνηδες που διαβάζουν το φόρουμ :roll:
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

3
Μερικά τυπικά-διαδικαστικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζετε σχετικά με τις εκλογές (μερικές λεπτομέριες):

1. Οι εκλογές καθορίζουν τους εκπροσώπους των φοιτητών στο Διοικητική Συμβούλιο (ΔΣ) του φοιτητικού συλλόγου, το οποίο αποτελείται από 9 φοιτητές. Τυπικά, οι εκπρόσωποι είναι εκλεγμένοι ονομαστικά (σταυρούς στα ψηφοδέλτια), στην πράξη όμως υπάρχει ένα χάος καθώς ουσιαστικά μοιράζονται οι έδρες σε κάθε παράταξη και από εκεί και πέρα, άλλες παρατάξεις στέλνουν συγκεκριμένους αντιπροσώπους, ενώ άλλες όχι. Οι ίδιοι εκλεγμένοι φοιτητές επίσης εκπροσωπούν τον φοιτητικό σύλλογο στο ΔΣ της σχολής (εκεί παρίσταται και ο πρόεδρος της σχολής κτλ). Αν το σκεφτεί κανείς, δεν είναι και πολύ "ελαφρύ" το θέμα, καθώς στο ΔΣ της σχολής πχ (αφήστε στην άκρη τις διαδικασίες του ΦΣ) ως θέση των φοιτητών θεωρείται η θέση των αντιπροσώπων.

2. Κάτι που παρανοείται συχνά: το λευκό δεν πάει στον πρώτο.

3. Για την απαρτία στις ΓΣ ορίζεται από το καταστατικό το εξής:
Άρθρο 10 έγραψε:Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν μετέχει το 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών του Συλλόγου, διαφορετικά διαλύεται και συγκαλείται μέσα σε 8 μέρες με απαρτία πάλι 1/4. Στην αρχή κάθε Γ.Σ. και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει απαρτία εκλέγονται από την Γ.Σ. ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Γ.Σ.
Σήμερα δεν υπάρχουν "ταμειακά εντάξει μέλη" (έχουν αλλάξει λίγο οι διαδικασίες και δεν έχει επικαιροποιηθεί το καταστατικό). Τη θέση των "ταμειακά εντάξει μελών" έχουν πάρει ουσιαστικά όσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Δηλαδή, με άλλα λόγια, αν ψήφισαν λ.χ. 543 άτομα
(βλ. Φοιτητικές εκλογές 2010), τότε θεωρείται οτι ο φοιτητικός σύλλογος έχει 542 μέλη. Ως εκ τούτου, η απαρτία ορίζεται στα 542*0.25=136 μέλη (αλλάζει κάθε χρόνο).
Πού θέλω να καταλήξω: αν σκοπεύετε να κρατήσετε στάση "λευκό-άκυρο-αποχή", σκεφτείτε οτι η διαφορά μεταξύ "λευκό-άκυρο" και "αποχή" επηρεάζει τις γενικές συνελεύσεις. Με την αποχή είναι σα να μην υπάρχετε. Φυσικά υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ και των τριών στάσεων.

4. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν ανήκει μόνο στις παρατάξεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατέβει μόνος του ως υποψήφιος (ή και με την παρέα του φυσικά, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο).

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

6
Θερμή παράκληση: όποιος και αν βγει πρώτος στις αυριανές εκλογές, παρακαλώ πολύ να μην πανηγυρίζει μεθαύριο στη σχολή σα να είναι στο γήπεδο...

Τα έχουμε εμπεδώσει πλέον τα προεκλογικά συνθήματα, σεβαστείτε όμως έναν χώρο που για κάποιους άλλους μπορεί να είναι λιγουλάκι παραπάνω "ιερός"... Σήμερα τα συνθήματα ακούστηκαν μέχρι τον 4ο όροφο... (ανεβαίναμε τις σκάλες με τη Φωτεινή και ξαφνικά νομίσαμε οτι έγινε έφοδος στη σχολή)

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

7
Από το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους στις φοιτητικές παρατάξεις.

Το ζητούμενο για τους φοιτητές είναι η συμμετοχή. Γι' άλλη μία χρονιά, ο μεγάλος φόβος δεν είναι «οι άλλοι», αλλά η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου σε όλα τα ιδρύματα, εκτός και αν υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να ψηφίσουν.

Όπως εκτιμούν όμως οι φοιτητές, οι περισσότεροι πηγαίνουν να ψηφίσουν τις πρώτες απογευματινές ώρες, έτσι το πρωί, δεν αναμένεται να υπάρχει ούτε καν χαρακτηριστικό δείγμα για τη συμμετοχή.

Οι κυριότερες παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές πρόσκεινται στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και στον Συνασπισμό. Πολλά είναι τα «σχήματα», ιδιαίτερα στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που ελπίζουν, εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα, να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν «κατεβαίνουν» σε όλες τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, στις 10:00 μ.μ
Πηγή
"I went numb when I learned to see..."

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

8
Είναι φανερό ότι τις τελευταίες μέρες επικρατεί στην σχολή προεκλογικό κλίμα. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα τραπεζάκια είναι γεμάτος από μέλη των παρατάξεων, φιλοπαραταξιακούς και μη. Είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των ατόμων αυτών να πλησιάσουν και να πείσουν τον κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να υποστηρίξει την συγκεκριμένη παράταξη λόγω του ότι , όπως υποστηρίζουν, οι δικές τους πρωτοβουλίες είναι οι πιο σωστές και αυτοί θα ωθήσουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Σήμερα επισκέφτηκα το παλιό Πολυτεχνείο για να μετέχω στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν για εμένα απογοητευτική. Παντού, σε κάθε σημείο και γωνιά αυτού του χώρου υπήρχαν αφίσες. Σε κάθε κομμάτι κάθε τοίχου παντού κολλημένες αφίσες που προσέβαλαν κάθε αισθητική και φυσικά παντού υπήρχαν τραπεζάκια. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των ατόμων αυτών για το αποτέλεσμα των εκλογών, μήπως όμως να μην αμαυρώναμε έναν έστω και για λίγους ιερό χώρο με μοναδικό μας σκοπό την προώθηση μικροπαραταξιακών και μικροκομματικών συμφερόντων???ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΑΦΡΙΛΑ!!

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

9
Χωρίς να έχουμε αναλυτικά αποτελέσματα για τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές για τη σχολή μας παραθέτω το παρακάτω άρθρο μέχρι να βγουν τα "επίσημα" αποτελέσματα.

Ρεκόρ αλαλούμ και αποχής
Αντανάκλαση του πολιτικού σκηνικού, έστω και χλομή, αποτελούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές στέλνοντας τα δέοντα μηνύματα σε κόμματα, παρατάξεις, κοινωνία. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε σχέση με πέρυσι για τις δύο μεγάλες παρατάξεις.

Η ΠΑΣΠ χρεώθηκε τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ η ΔΑΠ, μετά τις περσινές απώλειες, φέτος κατάφερε να ανασυγκροτηθεί. Πτώση για την ΠΚΣ (ΚΚΕ), ενισχυμένες ελαφρώς οι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις.

Με άλλα λόγια, άλλαξαν χέρια τα κέρδη και οι ζημίες από τη συσχέτιση με το πολιτικό σκηνικό, αφού πέρυσι η ΠΑΣΠ ανταμείφθηκε για τις αποστάσεις που τήρησε από την κυβερνητική πολιτική, κάτι που δεν κατάφερε φέτος. Κάτι τα πιο σκληρά μέτρα, κάτι η κατακραυγή, κάτι η σιωπηρή στάση της νεολαίας, έφεραν την πτώση.

«Αντεπίθεση»

Αντιθέτως, η ΔΑΠ πέρυσι είχε πληρώσει την εσωστρέφεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέτος πέρασε στην «αντεπίθεση», όπως την παρότρυνε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος με δηλώσεις του τις παραμονές των εκλογών. Από την άλλη, η ΠΚΣ δείχνει αυξομειώσεις. Με απώλειες κυρίως στα ΤΕΙ και στα ίδια επίπεδα αλλά με καθοδική τάση στα πανεπιστήμια. Η αγωνιστική δράση και η κινητικότητα στα ανώτατα ιδρύματα ωφέλησαν τις αριστερές παρατάξεις που ανέβασαν ελαφρώς τα ποσοστά τους.

Κατά τ' άλλα, κάθε παράταξη έδωσε η κάθε μία τα αποτελέσματά της. Η ΔΑΠ -που πάντως παραμένει πρώτη δύναμη- δίνει την πρωτιά στον εαυτό της με προβάδισμα... 20 μονάδων έναντι της ΠΑΣΠ και αύξηση κατά 5 μονάδων των περσινών ποσοστών της. Η ΠΑΣΠ δεν κατάφερε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να βγάλει αποτέλεσματα, αλλά εκπρόσωποί της εκτιμούσαν πως τόσο η ίδια όσο και η ΔΑΠ παρέμεναν στα ίδια περσινά επίπεδα. Η ΠΚΣ αντιστοίχως έδινε αύξηση στις δυνάμεις της, ενώ η νεολαία ΣΥΝ δεν κατάφερε να δώσει παρά λίγες σχολές βάσει των οποίων υφίστατο μείωση...

Βέβαια, όλα αυτά με τη γνωστή διαδικασία τού... περίπου. Χρόνια τώρα δεν είναι γνωστό το εκλογικό σώμα - και πώς να είναι αφού ούτε το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των φοιτητών. Δεν είναι γνωστόν ή μάλλον διαφέρουν από παράταξη σε παράταξη ο αριθμός ψηφισάντων, το ποσοστό της αποχής και άλλα απαραίτητα για την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις έγιναν μέχρι και για το ποσοστό της αποχής. Στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, λένε. Πάνω από 40%.

Ηρεμη, χωρίς σοβαρά προβλήματα, η διαδικασία ψηφοφορίας από το πρωί.
Καθώς σχεδόν κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των φοιτητικών παρατάξεων δεν συμφωνούν μεταξύ τους, θα αναρτηθούν όλα τα αποτελέσματα όλων των φοιτητικών παρατάξεων.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Φοιτητικές εκλογές 2010-11 : Τετάρτη 18 Μαϊου 2011

10
Και μετά την χτεσινή ψηφοφορία παρατήρησα το πρωί ή μάλλον δεν παρατήρησα ούτε ψυχή στα αγαπημένα μας τραπεζάκια..Μάλλον θα ήταν κουρασμένα τα παιδιά..Η χτεσινή αναμέτρηση ανέδειξε νικήτρια την ΔΑΠ και σε ξέφρενους πανηγυρισμούς ξέσπασαν τα μέλη και τα φιλικά προς αυτήν την παράταξη άτομα γύρω στις 12 το μεσημέρι σήμερα. Ωστόσο, σήμερα παρατηρήθηκε κατήφεια στα πρόσωπα των μελών της ΠΑΣΠ λόγω της χτεσινής ήττας.. :bb: Μην στεναχωριέστε βρε παιδιά!!Καθώς λοιπόν τα μέλη της ΔΑΠ είχαν προβεί σε ζητωκραυγές ακούστηκε ένας έντονος θόρυβος(από ότι άκουσα σε μερικούς αριστερούς δεν άρεσαν και τόσο αυτές οι εκδηλώσεις)..Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!! :? :help: