Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

1
"Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;" ο τίτλος της τελευταίας εκπομπής του Κώστα Βαξεβάνη στο "κουτί της Πανδώρας". Εδώ μπορείτε να δείτε την εκπομπή.

Πριν από τριάντα εφτά χρόνια, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πολυτεχνείο, απέδειξε πως η Παιδεία είναι κυρίως ένα μάθημα Δημοκρατίας. Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Στα Πανεπιστήμια, στους χώρους της ανώτατης σκέψης, όλα δεν είναι αυτονόητα καλά.

Στα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορείς να κάνεις καριέρα, όχι πάντα με πανεπιστημιακή επάρκεια. Μπορείς επίσης να αγοράσεις πτυχιακή εργασία ή μεταπτυχιακό με 1200 ευρώ, όπως κάναμε εμείς.

Την ίδια ώρα βέβαια, είναι κοινό μυστικό, πως τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα από πανεπιστημιακούς παράγοντες και καθηγητές, που προκύπτουν από πολιτικές συναλλαγές με κόμματα και πολιτικές νεολαίες. Οι πολιτικές νεολαίες είναι εκεί για να προσφέρουν σημειώσεις, διασκέδαση και ίσως κάποια πανεπιστημιακή εξέλιξη.

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα ακόμη θέμα ταμπού. Για μια κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια που μένει στο σκοτάδι, με το επιχείρημα πως η αποκάλυψή της, θα βλάψει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ

«Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

4
Την Πέμπτη που μας πέρασε προβλήθηκε το Β μέρος της εκπομπής. Μπορείτε να τη δείτε εδώ
Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει την έρευνα για τα πανεπιστήμια.

Πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε προσωπικό;

Πως η ανομία και η αδιαφάνεια δημιουργεί κλίκες, συναλλαγές, νεποτισμό και οικογενειοκρατία;

Και μια αποκάλυψη στο Κουτί της Πανδώρας. Ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε ως συνεργάτης της χούντας από το πανεπιστήμιο επέστρεψε ως καθηγητής και πρύτανης.
Προσωπικά ακόμα δεν την έχω δει, αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας :)
"I went numb when I learned to see..."

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

5
Έχω δει μόνο το πρώτο μέρος και αν τύχει θα δω και το δεύτερο. Πραγματικά πολύ διαφωτιστικό, μιας και δεν είχα ιδέα για τις κομπίνες στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και φυσικά είμαι της άποψης ότι θα πρέπει`να ξεμπροστιάζονται δημόσια τέτοιου είδους πανεπιστημιακοί καρεκλοκένταυροι. Όμως.....

Όμως δεν είναι λίγο περίεργο που αποφάσισε το Κουτί της Πανδώρας(εκπομπή κρατικής τηλεόρασης) να ασχοληθεί,τόσο στοχευμένα και καυστικά, με την πανεπιστημιακή διαφθορά την περίοδο που σύσσωμοι οι καθηγητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν κινητοποιήσεις και προσπαθούν να εφιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στις απεργίες και τις καταλήψεις? Όταν οι Πρυτάνεις των σημαντικότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αρνήθηκαν ρητά σε ένα εξευτελιστικό, για την παιδεία, συμβιβασμό, παρατώντας το κείμενο διαβούλευσης? Όταν σχεδόν όλος ο Δεκέμβριος πέρασε με καταλήψεις στις σχολές?

Δεν παίρνω απαραίτητα το μέρος των καθηγητών ούτε είμαι υπέρ των "κυλιόμενων" καταλήψεων. Ωστόσο πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η συγχρονισμένη στροφή της εκπομπής στην παιδεία. Προφανώς ο πανεπιστημιακός χώρος πλήττεται από διαφθορά,πελατειακές σχέσεις, νεποτισμό κλπ. Όπως και κάθε άλλος χώρος της ελληνικής πραγματικότητας όπου εμπλέκονται άνθρωποι και συμφέροντα. Με το να απομονώνεις και να παρουσιάζεις μονομερώς τα πιο κατακριτέα περιστατικά, ουσιαστικά προσπαθείς να υποβαθμίσεις την αξία αυτού του χώρου(που δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχει κάνει τόσα χρόνια!!)και να κατευθύνεις τη λαική γνώμη, με γενικευτικά,υπεραπλουστευτικά και ισοπεδωτικά παραδείγματα.

Τέτοιες κινήσεις δεν είναι πρωτοφανείς. Όταν περικόπτανε με το τσουβάλι τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είχε βουίξει η τηλεόραση για την ανικανότητα και την κωλυσιεργία τους. Και γενικά η τηλεόραση και τα ΜΜΕ είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να περάσουν αβίαστα τα μηνύματά τους(aka προπαγάνδα).

Κάθε κλάδος και κάθε τομέας έχει τα προβλήματα του. Γι' αυτό, πρώτα οι ίδιοι οι απασχολούμενοι σε αυτούς τους προβληματικούς χώρους θα πρέπει να επιδιώξουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Εμείς για τα πανεπιστήμια κ τους καθηγητές, οι δημ.υπάλληλοι για τα Υπουργεία τους. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στις έρευνες μιας εκπομπής και μιας δημοσιογραφικής ομάδας. Αν δεν τους κυνήγησουμε εμείς τους φταίχτες και τους καταχραστές, που είμαστε στο ίδιο σύστημα, ας μην περιμένουμε από άλλους να το κάνουν τέλεια κ ολοκληρωμένα.

Εν τέλει, χάρηκα που έμαθα για αυτές τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών και μάλιστα επειδή αναφέρθηκαν,χωρίς αιδώ, τα ονόματα των εμπλεκομένων. Όμως δεν είδα και κανένα να επαινεί και τη δουλειά που γίνονται στα πανεπιστήμια. Ποιος έχει αναφερθεί στην τηλεόραση στα τμήματα Φυσικής κ Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την έρευνα που προσφέρουν? Ούτε είδα κανένα στις εκπομπές να ενθουσιαστεί με το ότι ερευνητική ομάδα του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας συνεργάζεται με την ομάδα κάτοχο του φετινού βραβείου Νομπέλ Φυσικής, επεκτείνοντας την έρευνα από το γραφένιο στο γραφάνιο.

Pardonnez-moi, για το μακροσκελές του μηνύματος αλλά με έπιασε λογοδοιάρροια! Πείτε μου κι εσείς τη γνώμη σας.
9 για το carefree και το κοινωνικό μήνυμα

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

6
Αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το Γ' μέρος της εκπομπής: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο?
Μέσα στη γενικότητα των όρων «πανεπιστήμιο», «επιστήμη», «μόρφωση», πολλές φορές συναντάς την αναίρεσή τους. Καθηγητές χωρίς επιστημονικό έργο που αναδείχθηκαν με συσχετισμούς. Σκάνδαλα που χρησιμοποιούν ως κάλυψη το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρανομίες που κρύβονται κάτω από το αυτοδιοίκητο.

Το «Κουτί της Πανδώρας» διεξήγαγε μια υποτυπώδη έρευνα που αφορούσε στους προηγούμενους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου. Δηλαδή στο ποιό είναι το ερευνητικό και επιστημονικό έργο τους. Ο μέσος όρος δημοσιεύσεων για τους πρυτάνεις είναι 34 και για τις αναφορές 5,7.

Η επιλογή των επιστημόνων που κρίνονται για τις πανεπιστημιακές βαθμίδες έχει βέβαια όλα τα στοιχεία της σχετικότητας κάποιων κριτηρίων. Η σχετικότητα όμως αυτή αρκετές φορές γίνεται όπλο αυθαιρεσίας και αδικίας. Πήραμε ως παράδειγμα το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολή Αθηνών. Ένα τμήμα όπου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομάδων είναι πιο ισχυρές από τις…φιλοσοφικές.

Την ίδια ώρα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ένα από τα μικρά Πανεπιστήμια της χώρας νόμος είναι, οι αποφάσεις μιας ισχυρής ομάδας. Η ομάδα που κινεί τα νήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο πρύτανης.

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει και αυτή την Πέμπτη φέρνοντας στην επιφάνεια τη μεγαλύτερη απειλή για το ελληνικό Πανεπιστήμιο: Την απαξίωσή του από αυτούς που το χρησιμοποιούν ως φέουδο και θερμοκήπιο των προσωπικών τους σκανδάλων.
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 23:00 στη ΝΕΤ :)
"I went numb when I learned to see..."

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

7
Θα τη δω και αυτή την εκπομπή με αρκετό ενδιαφέρον, αν και έχει αρχίσει να με κουράζει λίγο το ότι επικεντρώνεται τόσο πολύ σε αυτά τα συγκεκριμένα σκάνδαλα (αν και καλό από μια άποψη επειδή η έρευνα γίνεται σε βαθύτερο επίπεδο). Θα προτιμούσα να έλεγε μια κουβέντα και το τι γίνεται με το εκπαιδευτικό κομμάτι του θέματος γιατί αυτό ζουν καθημερινά οι φοιτητές και αυτό επηρεάζει το τι επαγγελματίες βγαίνουμε στην κοινωνία.

Ελπίζω πάντως σήμερα να μην αναλωθεί στο να "μετράει" τους πρυτάνεις με δημοσιεύσεις. Σίγουρα κάτι λέει και αυτό το κριτήριο, αλλά δε νομίζω ότι η ποσότητα δημοσιεύσεων που υπογράφονται από 5-10 ονόματα λέει και πολλά...

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

8
Μόλις τέλειωσε και η 3η εκπομπή. Την επόμενη Πέμπτη το 4ο μέρος για τα πανεπιστήμια, στο οποίο θα πιάσει αυτή τη φορά ακριβώς αυτό που ανέφερε η juliette22 παραπάνω, για την επιστημονική δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμιά μας, επικεντρώνοντας την προσοχή του στις μεγάλες ελληνικές επιτυχίες αν κατάλαβα καλά.

Το σημερινό ξεχάστηκα και δεν το πρόλαβα από την αρχή. Στο δεύτερο μισάωρο που είδα πάντως δε νομίζω ότι είπε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες εκπομπές.

Re: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο;

10
Το Δ' μέρος (και τελευταίο) της εκπομπής μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ (εμένα είχε ένα θέμα στο συγχρονισμό εικόνας και ήχου από περίπου το 20ό λεπτό και μετά, ελπίζω να το δείτε κανονικά εσείς).

Αρκετά πιο ενδιαφέρον από τα προηγούμενα, και αρκετά καταθλιπτικό. Ακούγονται κάποια ενδιαφέροντα πράγματα (κάποια που είπε ο κ. Νανόπουλος μου άρεσαν) σίγουρα, όπως βέβαια και πάρα πολλά που τα ξέρουμε ήδη.

Πάντως έχει αρχίσει να μου φαίνεται και εμένα κάπως "προπαγανδιστική"... Είναι όντως αρκετά περίεργη η χρονική σύμπτωση (αν και είναι ένα θέμα που τώρα απασχολεί την κοινωνία, και άρα το τηλεοπτικό κοινό, λόγω της επικαιρότητας) και γενικότερα κάτι απροσδιόριστο δεν μου κολλάει στο ύφος. Πάντως δεν νομίζω οτι λέει πράγματα που δεν ισχύουν.

Πράγματα που δεν μου άρεσαν:
1. χρησιμοποιεί πολύ άκριτα για την όποια αξιολόγηση το πλήθος των δημοσιεύσεων και των αναφορών στις εργασίες.
2. δεν λέει τίποτα απολύτως για τις δημοσιεύσεις με τα αμέτρητα ονόματα
3. δεν εξετάζει το πού γίνονται αυτές οι δημοσιεύσεις
4. δεν εξετάζει καθόλου το τι γίνεται στο εκπαιδευτικό κομμάτι

Δε νομίζω οτι θα άλλαζε κάτι ως προς την ποιοτική κατάταξη των όσων σύγκρινε, είναι όμως λίγο άσχημο να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό το ποσοτικό κριτήριο, το οποίο (ως προς το πλήθος των δημοσιεύσεων τουλάχιστον) έχει αρκετά παραθυράκια.

Θα ήθελα πολύ πάντως να ακούσω σχόλια για την εκπομπή...