Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Re: Πρυτανικές Εκλογές 2010

11
Χαλαρός είμαι, απλά θέλω να εξηγήσω και να διευκρινίσω τα εξής...
1. Είναι λίγο απόλυτο να λέω οτι μονη λύση είναι αποχη ή ακυρο, το παραδέχομαι. Αλλά πιστευω οτι σε αυτή την φάση το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να δώσουμε λευκή επιταγή και να είμαστε συνυπευθηνοι μιας αρνητικής κατάστασης που θα προκύψει αν η νέα πρυτανική αρχή δει μια "ανοιχτη" συγκατάθεση των φοιτητών
2. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ψήφος, αλλά με τι όρους διαπραγματεύεσαι την σταση σου.
π.χ. Ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να έχει γνώμη για το τι συμφέρει τους φοιτητές; (εγώ δεν λέω να βγει φιρμάνι για κάποιον υποψήφιο αλλά να πιέσει με τιν στάση του να δεσμευτούν οι υποψήφιοι οτι θα προωθήσουν φοιτητικά αιτήματα). Η ψήφος του ενός είναι "απροστατευτη" ψήφος. Η συλλογική στάση σε μία επιλογή (π.χ. ακυρο, αποχή, υπο προυποθέσεις στήριξη ενός υποψηφίου) δίνει εχέγγυα.
3. Το 40% υπήρχε και απο πριν. Απλά οι καταργήθηκαν οι ορισμένοι εκλέκτορες. Το θέμα είναι οτι δεν αρκει να διευρυνθεί η ψηφοφορία αλλα να διασφαλίζεται οτι αυτός που εκλέγεται δεν θα λειτουργεί στο όνομα μιας απροσδιόριστης λαικής εντολής και θα αφθαιρετεί σε βάρος μας.
4. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η διάταξη είναι προιόν του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο (Γιαννάκου) που έβγαλε όλους τους φοιτητές στον δρόμο. Αρα...κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

Φιλικά και Συναδελφικά

12
1. Ξαναλέω κι εγώ, το άκυρο το δέχομαι ως στάση (και το έχω εφαρμόσει), όχι όμως το λευκό ή την αποχή... Το άκυρο μπορεί να δώσει πιο ξεκάθαρο μήνυμα αν δεν συμφωνείς με κανέναν. Όσο για το αν θα είμαστε συνυπεύθυνοι κτλ: από τη στιγμή που έχεις δικαίωμα ψήφου αποκτάς, χωρίς να μπορείς να το αρνηθείς, μερίδιο ευθύνης στο ποιος βγαίνει και τι κάνει. Με το να μην πας δεν δεν γλιτώνεις το να γίνει συνυπεύθυνος. Είναι λίγο εγωϊστικό να λεμε "νίπτω τας χείρας μου"... Το αν θα ψηφίσεις κάποιον συγκεκριμένο πιστεύω εξαρτάται από τις θέσεις του και κατά πόσο φαίνεται οτι μπορεί να τις τηρήσει. Αν συμφωνείς (προφανώς σε ένα κατά το δυνατόν μεγάλο ποσοστό, είναι αδύνατον να συμφωνούν δυο άνθρωποι εντελώς) τον ψηφίζεις. Αν όχι είτε ψηφίζεις κάποιον άλλο, αν συμφωνείς, είτε ρίχνεις άκυρο. Υπάρχει και η λύση του "μη χείρον βέλτιστον" αλλά πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πολύ τραβηγμένες περιστάσεις, χωρίς πάλι να χάνεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί...

2. Έχοντας ρίξει μια πρόχειρη ματιά και στους 4 συνδυασμούς, νομίζω οτι προωθούν και φοιτητικά αιτήματα. Μιλάω για καθαρά φοιτητικά αιτήματα και όχι για ευρεία πολιτικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και τους φοιτητές... Λέγονται κάποια πράγματα, τώρα αν θα τηρηθούν είναι άλλο θέμα που έτσι κι αλλιώς ισχύει σε όλα τα προεκλογικά λόγια. Εξ' ορισμού ένα μεγάλο ποσοστό όσων λέγονται δεν θα εφαρμοστεί... Για τη συλλογική στάση (πχ άκυρο, αποχή κτλ που αναφέρεις) ισχύουν τα εξής: αν είναι πολύ καλά οργανωμένη, σίγουρα θα κρούσει ένα καμπανάκι κινδύνου στους υποψηφίους (είτε είναι πρυτανικές εκλογές, είτε εθνικές είτε οτιδήποτε άλλο). Δυστυχώς όμως, και ένας να ψηφίσει, νικητής θα βγει και θα διοικεί... Πάρε παράδειγμα από φοιτητικές εκλογές (τεράστιο ποσοστό αποχής), περσινές ευρωεκλογές, πρόσφατες εθνικές εκλογές κτλ κτλ. Δεν είναι τόσο απλό λοιπόν να λες "ρίξε άκυρο" ή "μην πας". Σημειώνω πως δεν αναφέρομαι στο αν συμφωνείς με τους κάθε φορά επικρατέστερους, αλλά με όλους τους υποψηφίους. Γιατί συνήθως ακούγονται από "μικρούς" υποψηφίους θέσεις του στυλ "μόνο ψηφίζοντας εμάς τους λες όχι" κτλ κτλ. Όσο για την αντιπροσωπευτικότητα του φοιτητικού συλλόγου (αναφερόμενος ειδικά στις συνελεύσεις) είναι ένα τεράστιο θέμα που θα ήθελα να το θίξουμε, αλλά αν είναι να ανοίξουμε νέο topic γιατί αυτό ήδη το ξεχειλώσαμε...

3. Συμφωνώ με αυτό που λες. Πες τις προτάσεις σου! Να σημειώσω όμως οτι το πανεπιστήμιο δεν αποτελείται μόνο από φοιτητές. Πιστεύω επίσης οτι δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί". Σε ένα πανεπιστήμιο όλοι πρέπει να προσπαθούν να βοηθάνε όλους. Δεν πιστεύω οτι κάποιος θέλει ντε και καλά να μας πιει το αίμα... Και αυτά περί αυθαιρεσίας (ενίοτε καθηγητικής) τα βρίσκω μερικές φορές υπερβολικά. Συμβαίνουν σίγουρα, αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζονται...

4. Γιατί βλέπουμε παντού μπαμπούλες;;; Δεν θέλω να μιλήσω για τον νόμο-πλαίσιο εδώ (πάμε σε άλλο topic αν θέλεις, εν συντομία με πολλά δε συμφωνώ και με πολλά συμφωνώ) αλλά θεωρώ σωστότερο να μην γενικεύουμε σε στυλ "έβγαλε όλους τους φοιτητές στο δρόμο". Το θεωρώ βαρύ... Επίσης δεν βλέπω σε τι μπορεί να είναι κακή μια κίνηση που αυξάνει την πολυφωνία... Άλλο τι γίνεται με ολόκληρο το σύστημα των πρυτανικών (ειδικότερα) εκλογών και άλλο το τι σκοπό έχει ένα συγκεκριμένο μέτρο που αφορά την αύξηση του πλήθους του εκλογικού σώματος...

13
Διευκρινίζω μόνο το εξής....
ΔΕΝ ειμαι υπερ του ακύρου παντου και πάντα αλλα μόνο σε περιπτώσεις που δεν με εκφράζει ένας συλλογικός φορέας και μόνο όταν καλούμε να ψηφίσω σε ένα πλαίσιο "λιγότερου κακού" χωρίς να θέτω συλλογικούς όρους

15
Μέσω της κοινής στάσης του φοιτητικού συλλόγου εάν αυτό είναι ευκταίο ή μέσω μιας κοινής συναντήληψης που θα μπορούσε να επιτευχθεί στον βαθμό που αυτό θα προωθούσε δυναμικά κάποια συμφέροντα.
Γενικά είμαι υπερ των συλλογικών στασεων στο θέμΑ του πρύτανη. Γενικα πρέπει να αντιληφθει κανείς ότι υπαρχει ένας διαρκείς πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας απο το υπουργείο. Ενδεικτικά: επαγγελματικά δικαιώμτα, δωρεάν εκπαιδευση, ασυλο, εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών νόμων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πρυτανικά σχήματα είτε λγο είτε πολύ θα υλοποιήσουν τις επιθυμίες του υουργείου αν αφεθούν χωρίς έλεγχο (πρασινα και μπλε στελέχη τα απαρτίζουν...δεν είναι αθώες περιστερές) τοτε καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι αναγκαίο να λειτουργούν οι φοιτητές ως σύνολο και όχι ως άτομο...

16
Πήγα να ψηφίσω σήμερα και τα "δημοκρατικά" εαακ είχαν πάρει την κάλπη και δεν επέτρεπαν στους φοιτητές να ψηφίσουν.Ντροπή και αίσχος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tim την Δευ 31 Μάιος 2010, 3:04 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.

17
Και εγώ πήγα σήμερα να ψηφίσω και δυστυχώς δεν τα κατάφερα :( Αν γνωρίζει κάποιος για το τι έγινε και μετά τις 12 επειδή είχα ήδη φύγει ας μας ενημερώσει. Κατάφερε κανείς να ψηφίσει τελικά;

@tim: Σύμφωνα με τους κανόνες του forum απαγορεύεται η χρήση greeklish. Αν μπορείς κάνε edit στο μήνυμά σου και ξαναγράψτο στα ελληνικά. Οι όροι χρήσης της ιστοσελίδας εδώ
"I went numb when I learned to see..."

18
Σήμερα πάλι τα μάτια μας αντίκρυσαν τρομερά αίσχη... Για ακόμα μια φορά είδαμε όσους κραυγάζουν για Δημοκρατία να εφαρμόζουν τεχνικές Χούντας στην καλύτερη περίπτωση. Σήμερα λοιπόν, ανήμερα των πρυτανικών εκλογών κάποιοι φοιτητές πήγαν να ακσήσουν το δημοκρατικό ΔΙΚΑΙΩΜΑ του εκλέγειν και ομάδα ?δημοκρτατικών? συμφοιτητών μας δήλωσαν ευθραρσώς οτι τους στερούν το δικαίωμα αυτό επειδή η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να το ακυρώσει απο τους φοιτητές (η οποία αποτελείται απο ποιούς και με ποιά αρομοδιότητα αυτοί αποφάσισαν να την ακυρώσουν άραγε;;;)

Αξιοσημείωτη ήταν και η ?αδιαφορία? απο οποιοδήποτε διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου αυτού, είτε ο ίδιος ο πρύτανης είτε οι υποψήφιοι πρυτάνεις και αντιπριτάνεις, κατα την ταπεινή μου άποψη, αφού καταλυόταν ένα δημοκρατικό δικαίωμα θα έπρεπε να φροντίσουν να λύσουν αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγωρότερα, ακόμα και αν αυτό περιελάμβανε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων... μια φράση που σίγουρα θα βάλλει φωτιές, όμως οι απαντήσεις σας παρακαλώ να είναι τεκμηριωμένες... :Ρ

Θα ήθελα τέλος να παραθέσω και την προσωπική μου οπτική πάνω στο θέμα, ώστε να αποφύγω τυχόν επόμενες ερωτήσεις. Προσωπικά αν και είχα τη δυνατότητα να κατέβω να ψηφίσω για την ανάδειξη πρύτανη, δεν θα το έκανα γιατί διαφωνώ κάθετα με τη δυνατότητα των φοιτητών να ψηφίσουν στις πρυτανικές εκλογές και συνεπώς να διαμορφώσουν σε κάποιο ποσοστό το τελικό. Παρόλα αυτά όμως δεν θα απαγόρευα με "φασιστικό τρόπο" στους συμφοιτητές μου να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, αν οι ίδιοι το επιθυμούσαν...
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

19
Επιβεβαιώνεται και από εμένα το γεγονός αλλά θα επανέλθω αργότερα με περισσότερες λεπτομέριες. Ίσως μάλιστα γράψω και αρθράκι, αν και προέχει χρονικά να γραφτεί μια εργασία... :P

Έχω τα φυλλάδια των ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ και θα τα ανεβάσω αργότερα.

Φίλε Νίκο, θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να παραβιαστεί το άσυλο. Προσωπικά στηρίζω (οριακά) την ύπαρξή του και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι να λυθούν τέτοια προβλήματα. Άρση ασύλου δέχομαι μόνο σε περιπτώσεις "βαρέων" ποινικών εγκλημάτων.

Θα επανέλθω αργότερα...

20
Όταν επανέλθεις αγαπητέ συνάδελφε θα ήθελα να αποσαφυνίσεις σε ποιό ακριβώς άσυλο αναφέρεσαι, το οποίο αφού θα παραβιαστεί σημαίνει οτι προστατεύει τέτοιες συμπεριφορές... :)

Εγώ είμαι πολύ υπέρ της ύπαρξης ασύλου, αλλά οχι αυτού του ασύλου που κατέβασαν κάποιοι απο τα μυαλά τους και υποθάλπει τη διενέργεια παρανόμων πράξεων.
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)