Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

1
Ούτε ένα ευρώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία ορισμένων Πανεπιστημίων της χώρας. Η μεγαλύτερη κρίση που έχουν γνωρίσει από ιδρύσεώς τους όλα τα ανώτατα Ιδρύματα ήδη απειλεί με χρεοκοπία αρκετά από αυτά. Μέσα σε δύο χρόνια, η κρατική χρηματοδότηση έχει πέσει στο μισό. Από τα 235 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν το 2009 στα 24 Πανεπιστήμια, φέτος δόθηκαν 121 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα ταμεία τους η πρώτη δόση για το 2011. Ιδρύματα μεγάλα, όπως το Αριστοτέλειο και το Πατρών, δεν είχαν ούτε ένα ευρώ στην κυριολεξία. Αλλα, μικρότερα, μετρούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ τα περισσότερα δηλώνουν επίμονα πως ό,τι έχουν θα φτάσει μόνο για φέτος. Μια αποκαλυπτική οικονομική έρευνα της «Ε» επαληθεύει τους πικρούς υπολογισμούς.

«Είμαστε εν κινδύνω»


«Εξαντλούνται τα αποθέματά μας», είναι η μόνιμη επωδός των διοικήσεων όλων των Ιδρυμάτων τον τελευταίο καιρό. Παρ' όλα αυτά, η σιωπηρή εντολή από τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομίας) μοιάζει να μην αλλάζει: Αδειάστε τα ταμεία σας. Και τα Ιδρύματα αρχίζουν τις παραλλαγές: «Οδηγούμαστε στην κόκκινη γραμμή», «Είμαστε εν κινδύνω», «Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε».

Απαντήσεις που δίνονται μετά τον εξορθολογισμό και την περιστολή των δαπανών που, ήθελαν - δεν ήθελαν, έκαναν. Τι απομένει; Η αγωνία αν θα λάβουν όλο το ποσό της φετινής χρηματοδότησης και το αίτημα για ορισμένες θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση περισσότερων πόρων. Οσο για τις μείζονες εκκρεμότητες, που αφορούν κυρίως το εκπαιδευτικό προσωπικό, απλώς παραμένουν μείζονες. Και άλυτες.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα, τα ΑΕΙ αυτή τη στιγμή ζητούν:
Spoiler: show
  1. Διαβεβαιώσεις ότι το... κόλπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δίνει μηνιαίως το 7% της συνολικής χρηματοδότησης σε όλους τους επιχορηγούμενους φορείς δεν θα οδηγήσει σε λογιστικό λάθος που θα κόψει το συνολικό ποσό. «Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε λάβει το 84% (7 x 12) της συνολικής χρηματοδότησης. Με τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη γενικότερη κατάσταση δεν ξέρουμε αν θα λάβουμε το 16% που θα υπολείπεται», λένε οι πρυτάνεις που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες υποχρεώσεις των Ιδρυμάτων με τις μικρές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο!
  2. Θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τη λήψη μέτρων από τα ίδια τα Ιδρύματα προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.

    Ανάμεσα σ' αυτές, η αλλαγή νομοθεσίας για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων, η εξαίρεση των ΑΕΙ από το νόμο Σουφλιά για τα δημόσια έργα που τα υποχρεώνει να καταβάλλουν ποσά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 70% από αυτά της αγοράς, διευκολύνσεις για απόκτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών), αλλαγή στο καθεστώς απασχόλησης εργολαβικών υπαλλήλων κ.ά.

    Ηδη το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες, ενώ το ΑΠΘ ζητεί άμεσα τις σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις. «Δεν ζητάμε χρήματα εφόσον δεν υπάρχουν», λένε οι πρυτανικές αρχές δηλώνοντας, μάλιστα, πως αν προχωρήσουν οι σχετικές πρωτοβουλίες τους μπορεί και να καλύψουν το ποσό που τους λείπει.
  3. Την άμεση αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων όπως:
  • «Πάγωμα» διορισμών, ακόμα και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού).
  • Αναστολή των εξελίξεων των μελών του ΔΕΠ (εκκρεμούν αιτήσεις μελών ΔΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2010).
  • Περικοπές των πιστώσεων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.
  • Καθυστέρηση δημοσίευσης-προώθησης των Π.Δ. που ορίζουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για την κατάληψη θέσης ΔΕΠ στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται κατοχή διδακτορικού διπλώματος για τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών.
  • Μείωση κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας.
  • Διακοπή χρηματοδότησης της έρευνας, καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.
  • Μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και απλής τροποποίησης των υφιστάμενων.
Οι κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας παραμένουν δυνατές. Μάλιστα, επισημαίνουν πως όλες αυτές οι περικοπές, με δεδομένο το μηδενισμό των δημόσιων επενδύσεων, καθιστούν την Παιδεία ως «τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρούνταν».


Στα 16 ΤΕΙ

Spoiler: show
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα 16 ΤΕΙ της χώρας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, πέρυσι, κινδύνευσαν να μη γίνουν μετεγγραφές στα δύο μεγάλα κεντρικά Τεχνολογικά Ιδρύματα, Αθήνας και Πειραιά. Η λύση δόθηκε με την έκτακτη επιχορήγηση των τριών εκατ. που έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η μείωση στη συνολική χρηματοδότηση έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ υπάρχουν Ιδρύματα που δηλώνουν έλλειμμα και αδυναμία λειτουργίας. Εξ αυτών, το ΤΕΙ Πειραιά, που έχει μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό (13.728 ενεργούς φοιτητές) και δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μετεγγραφομένων (φέτος 5.095). *
"I went numb when I learned to see..."

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

2
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου παραθέτω το σημερινό άρθρο της Ελεθευροτυπίας για το 24ωρο λουκέτο στα ΑΕΙ.
Σε 24ωρη αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών των ΑΕΙ όλης της χώρας προχωρεί σήμερα η ΠΟΣΔΕΠ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με απόφασή της, η διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ ξεκινάει επίσης σήμερα, σε συνεργασία με τους συλλόγους μελών ΔΕΠ, εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τα οικονομικά και τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πανεπιστημιακοί, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για την υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, που εκδηλώνεται καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας, εξαιτίας της δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης, που αγγίζει το 50% του τακτικού προϋπολογισμού.

Η ΠΟΣΔΕΠ, που, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, χωρίς να έχει γίνει το αίτημά της δεκτό, ζητεί:
  • Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων.
  • Ανακοίνωση του αριθμού των συμβάσεων του Π.Δ. 407/80 για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε τα τμήματα να διαμορφώσουν πρόγραμμα σπουδών.
  • Εναρξη της συζήτησης για νέο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, με ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
  • Δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και δέσμευση της υπουργού ότι δεν θα το φέρει για ψήφιση σε θερινό τμήμα της Βουλής.
Επειδή σήμερα δεν είχα μαθήματα στη σχολή και δεν ανέβηκα, ξέρει κανείς αν όντως σήμερα το ΕΜΠ ήταν κλειστό?
"I went numb when I learned to see..."

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

4
Αναμένεται εκπαιδευτικό κραχ αν δεν ξυπνήσουμε. Οι κοποι μας πρέπει να δικαιωθούν.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων 407/80 στα Πανεπιστήμια, να στερήσει τα Τμήματα από προσωπικό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν να οδηγήσει σε πρωτοφανή υποβάθμιση τα προγράμματα σπουδών.

Με έγγραφό του Υφυπουργού Πανάρετου προς τα Πανεπιστήμια (αντίστοιχο έχει στείλει και στα ΤΕΙ για θέσεις έκτακτου προσωπικού) ανακοινώνει ότι φέτος δεν θα δοθούν πιστώσεις σε κάθε ίδρυμα για να τις κατανείμει, αλλά το ίδιο το Υπουργείο θα αξιολογήσει τις ανάγκες των τμημάτων και θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστώσεις για συγκεκριμένα μαθήματα. Για το σκοπό αυτό ζητά από τις γραμματείες των Τμημάτων αναλυτικά στοιχεία για τα μαθήματα που θα διδαχθούν από συμβασιούχους, το εάν είναι υποχρεωτικά ή επιλογής, τον αριθμό των μελών ΔΕΠ ανά τμήμα, το πόσοι φοιτητές το δήλωσαν την περασμένη χρονιά κ.λπ. Στη βάση αυτών των στοιχείων το ίδιο το Υπουργείο θα κρίνει και όχι τα τμήματα αν δικαιούνται πιστώσεις ή όχι. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι για τα τμήματα με περισσότερα από 25 μέλη ΔΕΠ δεν θα πάρουν καθόλου πιστώσεις, παρά μόνο ελάχιστες κατ’ εξαίρεση.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει τεράστιας κλίμακας περικοπή πιστώσεων 407/80. Άλλωστε, ήδη υπάρχει ρητή εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών για περικοπή -50% των συμβασιούχων σε όλα τα Υπουργεία. Βάζοντας το πλαφόν των 25 μέλη ΔΕΠ στερεί από πάρα πολλά τμήματα, με μεγάλες διδακτικές ανάγκες, το αναγκαίο προσωπικό. Επιπλέον, η διαδικασία αξιολόγησης και ιεράρχησης που θα κάνει το Υπουργείο είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα είναι χρονοβόρα, χαοτική και εγγενώς διαβλητή, όπως φάνηκε και από την επαναξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων. Μετά τη στάση πληρωμών έρχεται και η στάση προσλήψεων.

Είναι μια μεθόδευση παράνομη (αφού αφαιρεί από τα πανεπιστήμια το δικαίωμα επιλογής που ρητά ορίζει το ΠΔ 407/80) που θα έχει τρομακτικές συνέπειες μέσα στα Πανεπιστήμια. Μιλάμε για βέβαιη απόλυση εκατοντάδων διδασκόντων σε όλη την Ελλάδα και για χιλιάδες μαθήματα που δεν θα προσφέρονται την επόμενη χρονιά. Μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων, αφού για χρόνια γεύτηκαν την εργασιακή περιπλάνηση, τον εξευτελισμό των σπαστών συμβάσεων, τις τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών, τώρα έχουν μπροστά τους την προοπτική της πλήρους εργασιακής και ακαδημαϊκής εξαθλίωσης. Είναι η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για τους συμβασιούχους διδάσκοντες.

Πολλά τμήματα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών ή θα το υποβαθμίσουν ριζικά. Σε συνδυασμό με το πάγωμα ουσιαστικών των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, το πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων, τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις μελών ΔΕΠ τα πανεπιστήμια δεν οδηγούνται απλώς σε συρρίκνωση αλλά σε ένα πραγματικό ακαδημαϊκό κραχ. Ταυτόχρονα, ο πολυεπίπεδος στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για τη συρρίκνωση αλλά και για την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, αφού μόνο με την εισαγωγή διδάκτρων και γενικότερα μορφών ανταποδοτικότητας θα μπορούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Με αυτή την πραγματικότητα δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. Ή τώρα θα υπάρξει μαζική και αποφασιστική αντίδραση, συλλογικός αγώνας για τη σωτηρία του δημόσιου πανεπιστημίου ή απλώς θα μετράμε τη μία απώλεια μετά την άλλη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το νέο νόμο, ο νόμος ήδη εφαρμόζεται με τις τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς, τις απολύσεις διδασκόντων 407/80, το πάγωμα διορισμών και προσλήψεων, τις συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου, τα ενεργά σχέδια για συγχωνεύσεις – καταργήσεις. Τώρα είναι η ώρα της απάντησης, όχι το Σεπτέμβρη. Με μαζικές συνελεύσεις όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενωμένοι διδάσκοντες, φοιτητές και διοικητικοί να κατεβάσουμε το Πανεπιστήμιο στο δρόμο. Με απεργίες, με διαδηλώσεις, με καταλήψεις με αγωνιστική αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων πριν το Υπουργείο Παιδείας βάλει οριστική ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ανοχή ή η μοιρολατρική αναμονή απλώς θα μας κάνουν συνένοχους στο έγκλημα...

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

5
Διδακτρα και Δημοσια εκπάιδευση, μια σχέση νεοφιλελεύθερη αλλα και 'Ορθολογική??'
Δια στόματος Πελεγρίνη.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ο σκουπιδοτενεκές της πολιτείας» τονίζει σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Πελεγρίνης, και προσθέτει πως αποφάσισε να καλέσει τον πνευματικό κόσμο σε ανοιχτή συγκέντρωση αφού «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική εξαθλίωση. Είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να λειτουργήσει του χρόνου, αν θα καταφέρουμε να περάσουμε .....τα Χριστούγεννα.»


«Διεκδικούμε το μέλλον μας. Παρόν δεν έχουμε και το μέλλον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Το μόνο που έχουμε είναι η αποφασιστικότητα. Με αυτό θα αγωνιστούμε.» επισημαίνει και προσθέτει «Φοβούμαι ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ή θα κλείσουν τα πανεπιστήμια ή η κυβέρνηση θα βάλει δίδακτρα».

Σε μια αποστροφή του λόγου του οταν ερωτήθηκε ο δικός μας πρόεδροσ των χημ μηχ για το απο που θα βρούμε τα λεφτά του χρόνου αφού το αποθεματικό του ΕΜΠ εξαντλήθηκε, αυτός απάντησε ότι θα χρησιμοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του ΕΜΠ.ΔΗλαδή πάλι θα τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος μέσα απο την φορολογία αν ενοικιάσει το ΕΜΠ τα κτίρια σε δημοσιες υπηρεσίες.ΕΛΕΟΣ μας ΕΜΠαιζουν. Την αξιοπόιηση της δημόσιιας περιουσίας την θυμάμαι να την λέει ο Α.Σαμαράς.Αντι να ζητάμε λεφτά για την παιδεία που υποτιθεται ότι εινι δημοσια, όλο και την βυθίζουν, θα τους αφήσουμε?

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

6
Φαιδων έγραψε:
Spoiler: show
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων 407/80 στα Πανεπιστήμια, να στερήσει τα Τμήματα από προσωπικό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν να οδηγήσει σε πρωτοφανή υποβάθμιση τα προγράμματα σπουδών.
Spoiler: show
Με έγγραφό του Υφυπουργού Πανάρετου προς τα Πανεπιστήμια (αντίστοιχο έχει στείλει και στα ΤΕΙ για θέσεις έκτακτου προσωπικού) ανακοινώνει ότι φέτος δεν θα δοθούν πιστώσεις σε κάθε ίδρυμα για να τις κατανείμει, αλλά το ίδιο το Υπουργείο θα αξιολογήσει τις ανάγκες των τμημάτων και θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστώσεις για συγκεκριμένα μαθήματα. Για το σκοπό αυτό ζητά από τις γραμματείες των Τμημάτων αναλυτικά στοιχεία για τα μαθήματα που θα διδαχθούν από συμβασιούχους, το εάν είναι υποχρεωτικά ή επιλογής, τον αριθμό των μελών ΔΕΠ ανά τμήμα, το πόσοι φοιτητές το δήλωσαν την περασμένη χρονιά κ.λπ. Στη βάση αυτών των στοιχείων το ίδιο το Υπουργείο θα κρίνει και όχι τα τμήματα αν δικαιούνται πιστώσεις ή όχι. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι για τα τμήματα με περισσότερα από 25 μέλη ΔΕΠ δεν θα πάρουν καθόλου πιστώσεις, παρά μόνο ελάχιστες κατ’ εξαίρεση.
Δώσε πηγές για αυτά τα δυο αν έχεις πρόχειρες. Κατά το δυνατόν επίσημες αν υπάρχουν.
Το πρώτο πες το περιμέναμε.
Το δεύτερο μου φαίνεται πολύ κουλό. Καταρχάς το υπουργείο δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται μέσα στα τμήματα, πόσο μάλλον μέσα στα μαθήματα. Με τι κριτήρια θα αποφασίσει το υπουργείο για την ιδιαιτερότητα κάθε μαθήματος; Επίσης μου φαίνεται "φάουλ" και από οικονομικής πλευράς. Αφού υπάρχει ήδη διοικητικό προσωπικό το οποίο πληρώνεται και έχει, μεταξύ άλλων, και τέτοιες αρμοδιότητες, γιατί το υπουργείο να πληρώσει επιπλέον ανθρώπους για να κάνουν αυτή τη δουλειά; Νομίζω πως μια αποκεντρωμένη διοίκηση είναι πιο αποτελεσματική σε τέτοια θέματα. Να κάνει ελέγχους για κατάχρηση ναι, λογικό και θεμιτό. Αλλά να παίρνει το ίδιο το υπουργείο από την αρχή τις αποφάσεις; Δεν ξέρω, δεν μου βγάζει λογική...

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

7
http://www.kathigitis.org/?p=7667

Δεν καταλαβαινω την παρατήρηση σου για το "δευτερο"

Η κατασταση δημοσιονομικής ασφυξίας στην εκπαίδευση χρησιμοποιείται ως μέτρο πίεσης και εσωτερικευσης όλων των ανταποδοτικών
μεταρρυθμίσεων. Το αν θα επικρατήσει το ένα ή το άλλο σενάριο (δίδακτρα, ή χρησιμοποίηση της δημόσιας περιουσίας των ιδρυμάτων) θα κριθεί απο το αν και κατα πόσο οι φοιτητές και οι καθηγητες θα συναινέσουν. Αυτο υπονοω.Παρόλα αυτά, το ζήτημα δεν είναι να γίνει με το γάντι.Ο στόχος είναι το ίδιο βαθύς και αντιδημόσιος. Διαβαζα κάπου ότι είναι η πρώτη φορά που στην παιδεία δίνεται κάτω απο το 3% του ΑΕΠ (2,7)το οποίο είναι ήδη συρρικνωμένο λόγω της ύφεσης.

Re: [Άρθρο] Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

8
Επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας για απόπειρα καθυπόταξης του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και οδήγησής του στην κατάρρευση έκαναν υψηλόβαθμα και όχι μόνο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «το Πανεπιστήμιο εν κινδύνω;».


Για κλείσιμο των πανεπιστημίων, αν δεν υπάρξει υπεράσπισή τους, αλλά και καταρράκωση του κύρους τους έκανε λόγο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου Θ. Παπαθεοδώρου.

Προσπάθεια καθυπόταξης του θεσμού απέδωσε στο υπ. Παιδείας ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος, κατηγορώντας επίσης τον υφυπουργό Γ. Πανάρετο ότι "στο τρίτο μέρος της ζωής του, αγωνίζεται να αποδείξει ότι όλοι είμαστε λάθος και αυτός σωστός".

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Τσουκαλά, ο οποίος είπε πως οι περικοπές στα οικονομικά των πανεπιστημίων έχουν ως σκοπό την δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ."Ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: ιδιωτικοποιηθείτε. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να πάψει να είναι δημόσιο", ανέφερε ο κ.Τσουκαλάς.

Η περικοπή των χρημάτων είναι το μοναδικό μέλημα του υπ. Παιδείας σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Στ. Πεσμαζόγλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως "κακοποίηση και αεροπειρατεία όρων" τις αναφορές του υπουργείου σε "αυτονομία, αυτοδιαχείριση, αξιολόγηση".

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=282497

Re: Προς χρεοκοπία τα ΑΕΙ

9
Τα Πανεπιστήμια έτοιμα να κλείσουν εξαιτίας της απουσίας ρευστού

Τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν καθημερινές ανάγκες των μελών τους, όπως το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο. Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε όρθια τα Πανεπιστήμια».

«Περιμένουμε ακόμη το 25% της χρηματοδότησης μας. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ποσά θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, εάν δοθούν θα είναι ποσά που θα καλύψουν ανάγκες που θα έχουν ήδη συσσωρευτεί. Το επόμενο τρίμηνο δεν ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ συνεδριάζει σήμερα Τρίτη για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τα θέματα εφαρμογής του νέου Νόμου- Πλαίσιο.

«Με την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση μας και το "κούρεμα" από το PSI τα πανεπιστήμια έχουν φτάσει να μην έχουν τίποτα στα ταμεία τους» είπε ο κ. Αλμπάνης. «Θα αναγκαστούν να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο, η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που δεν κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, ο κ. Αλμπάνης σχολίασε: «Εχουμε δει χιλιάδες τροπολογίες να κατατίθενται και για μικρότερους πληθυσμούς από ότι τα Πανεπιστήμια». Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι η τροπολογία ανεστάλη από συγκεκριμένους κύκλους της κυβέρνησης και όταν ρωτήθηκε σε ποιον αναφέρεται συγκεκριμένα, είπε: «Θα απαντήσω ευθέως, την κυρία Διαμαντοπούλου».

Σχετικά με τον Νόμο- Πλαίσιο ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα που έχει προβλήματα εφαρμογής», ενώ για τη διεύρυνση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν μεγάλα προβλήματα όσο τα Πανεπιστήμια και ότι του προκαλεί εντύπωση το ότι επελέγησαν άτομα που δεν είναι καν στο προεδρείο της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ. Να σημειωθεί ότι μπήκαν στην επιτροπή πρόεδροι Ιδρυμάτων στα οποία εφαρμόστηκε ο Νόμος και εξελέγησαν Συμβούλια Διοίκησης.

Πηγή
"I went numb when I learned to see..."