Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Το καταστατικό του ΦΣ ΧΜ ΕΜΠ

1
Ο χρήστης alex μας βρήκε το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου Σπουδαστών Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.

Όπως θα δείτε είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση (λογικό μετά από 32 χρόνια και την κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογό μας) αλλά διαβάζεται εύκολα. Το πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι οτι λείπει μια σελίδα. Θα παρακαλούσα όποιον έχει πρόσβαση στο χαρτί αυτό να το σκανάρει προσεκτικά προσεκτικά και να μας το στείλει με ένα e-mail. Πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή σε κάθε μέλος του συλλόγου. Πιστεύω λοιπόν οτι πρέπει να ανέβει και εδώ αλλά και στην ιστοσελίδα κάθε παράταξης.
Καταστατικό ΣΣΧΕΜΠ.pdf
Κακή κατάσταση - Λείπει η σελίδα 8
(1.62 MiB) Μεταφορτώθηκε 1108 φορές
Για τη σχετική συζήτηση επί των συνελεύσεων πατήστε εδώ.

Re: Το καταστατικό του ΦΣ ΧΜ ΕΜΠ

2
Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζετε πολλοί από εσάς ότι υπάρχει καταστατικό του συλλόγου ή αν έχετε δει αυτό το θέμα. Το επαναφέρω καθώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Θα ήθελα να επισημάνω και μερικά ενδιαφέροντα σημεία που υπάρχουν σε αυτό (αφήνοντας στην άκρη άλλα ανεπίκαιρα σημεία τους):
Άρθρο 4. Δικαιώματα μελών. έγραψε:Τα τακτικά μέλη δικαιούνται:
1) Να παίρνουν μέρος στις Γ.Σ. και να αναπτύσσουν ελεύθερα τις προτάσεις τους.
2) Να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Να προτείνουν στο ΔΣ του συλλόγου κάθε τι που βοηθάει στην πραγματοποίηση των σκοπών του και να παίρνουν απάντηση στις προτάσεις τους γραπτά μέσα σε 20 μέρες.
[...]
Άρθρο 10 έγραψε:Η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν μετέχει το 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών του Συλλόγου, διαφορετικά διαλύεται και συγκαλείται μέσα σε 8 μέρες με απαρτία πάλι 1/4. Στην αρχή κάθε Γ.Σ. και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει απαρτία εκλέγονται από την Γ.Σ. ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Γ.Σ.
Άρθρο 11. Δικαιοδοσίες της τακτικής Γ.Σ. έγραψε:[...]
4) Ψηφίζει εσωτερικό κανονισμό της Γ.Σ.
[...]
* τακτική Γ.Σ.: Μια φορά το χρόνο, με κεντρικό θέμα τις εκλογές
Άρθρο 13 έγραψε:[...] Οι αποφάσεις της Γ.Σ. παίρνονται είτε από ανάταση του χεριού είτε με μυστική ψηφοφορία αν το ζητήσουν 20 παρόντα μέλη.
Άρθρο 21 έγραψε:Στις συνεδριάσεις του ΔΣ έχει δικαίωμα να παρίσταται οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου χωρίς δικαίωμα ψήφου. [...]
Άρθρο 29 έγραψε:Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη για όλα τα έτη και το πτυχίο συγκαλούνται υποχρεωτικά από το Δ.Σ. συγκεντρώσεις ετών, με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη 3μελούς αντιπροσωπείας έτους. Η ημερομηνία και ο τόπος ανακοινώνεται 10 μέρες πριν από τη σύγκλησή της από το Δ.Σ. στις πινακίδες ανακοινώσεων κάθε έτους. Υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται μέχρι 5 μέρες πριν την συγκέντρωση μετά από σχετική δήλωση προς το Δ.Σ. Συντάσσεται κατάλογος υποψηφίων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε δε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει σταυρούς προτιμήσεως σε 3 το πολύ υποψηφίους. [...]
Άρθρο 32 έγραψε:Το καταστατικό του Συλλόγου τροποποιείται με απόφαση των 1/2 των μελών και πλειοψηφία των παρόντων.
Ελπίζω να σας κίνησα το ενδιαφέρον για να διαβάσετε το καταστατικό όσοι δεν το έχετε δει μέχρι τώρα. Είναι 14 σελίδες αλλά αρκετά αραιογραμμένο. Αν προσπεράσετε και τα περί εκλογών κτλ, βγαίνει αρκετά γρήγορα. Θα διαπιστώσετε φυσικά πως σχεδόν τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόζεται...

Re: Το καταστατικό του ΦΣ ΧΜ ΕΜΠ

3
Μ' αρέσει που τηρούνται όλα...! Ειδικά αυτό περί μυστικής ψηφοφορίας θα θελα πολύ να εφαρμοστεί. Δεν είναι ωραίο να στιγματίζεσαι και να χρωματίζεσαι λόγω της ψήφου σου σε μια συνέλευση...Θεωρώ ότι θα βρεθούν 20 άτομα που να πιστεύουν το ίδιο!

Re: Το καταστατικό του ΦΣ ΧΜ ΕΜΠ

8
Μια φοιτήτρια έγραψε στο επίσημο forum των αρχιτεκτόνων κάποιες προτάσεις της για αλλαγές επί του καταστατικού τους (πάνω-κάτω τα καταστατικά των διαφόρων φοιτητικών συλλόγων λένε τα ίδια πράγματα) και άλλες δράσεις για τον σύλλογό τους. Κάποιες από αυτές προβλέπονται από το υπάρχον καταστατικό, οι περισσότερες άλλες όχι. Πιστεύω αρκετές από αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Παραθέτω ενδεικτικά μερικές. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.
_την επανενεργοποιηση των εκροσωπων και συνελευσης ετους [γιατι λειτουργει μονο για τις εκδρομες?]

_την λειτουργια του ΔΣ οχι ως τετραπληγικου, αρτηριοσκληρωτικου, διαπλεκομενου, αυταρχικου οργανου, αλλα ως δυναμικης μορφης, αποτελουμενο απο το συνολο των εκπροσωπων ετους, οι οποιοι μπορουν και οφειλουν να αλλαζουν αν δν πληρουν τα καθηκοντα τους.

_την συμμετοχη στα παραπανω οργανα εθελοντικα και οχι θεσμικα.
-καθιερωση τακτικης ΓΕΣ πιθανοτατα καθε μηνα στην οποια θα συζητωνται τρεχοντα ζητηματα της σχολης, που μπορουν να συλλεγονται απο αυτο εδω το φορουμ σε σχετικη ενοτητα.
_στην εξαιρετικη περιπτωση που ο συλλογος φοιτητων και καθηγητων αποφασισει ομοφωνα να κλεισει τη σχολη για διαμαρτυρια, η σχολη συνεχιζει τη διοικητικη λειτουργία της, η βιβλιοθηκη, τα εργαστηρια, η γραμματειες και το εστιατοριο παραμενουν ανοιχτα και τα μαθηματα αντικαθιστανται απο διαλεξεις και εκδηλωσεις επι του θεματος. Καμια προγραμματισμενη επισκεψη/διαλεξη/προβολη/περιπατος/εργαστηριο δεν ακυρωνεται και προστατευεται.

_η συμμετοχη σε οποιαδηποτε πορεια ειναι εθελοντικη. Σε περιπτωση που συμφωνηθει συμπαρασταση μπορει να φερει συμβολα της σχολης η ομαδα που θα συμμετεχει.
-Την τοποθετηση του συλλογου σε φλεγοντα αρχιτεκτονικα ζητηματα διαγωνισμων και αναπλασεων. Την αποστολη κειμενων σε περιοδικα της αρχιτεκτονικης κοινοτητας η του τυπου.

Re: Το καταστατικό του ΦΣ ΧΜ ΕΜΠ

9
Καλά, τα μισά από όσα αναγράφονται σε κάθε καταστατικό οποιουδήποτε Φ.Σ. δεν τηρούνται πλέον. Για αυτό και σε κάποιες σχολές το καταστατικό αποτελεί "κρυφό μυστικό". :P Επίσης, όποιος θέλει να βρει το υπόλοιπο αυτού, αρκεί να πάει μια βόλτα μέχρι το Πρωτοδικείο. Εκεί φυλάσσονται όλα!

Το να γίνουν αλλαγές σε αυτό, δεν είναι εύκολη δουλειά .. και αν δεν κάνω λάθος, αυτό το κομμάτι λείπει από το παραπάνω αρχείο. Συνήθως θέλει μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών (όλων των φοιτητών της σχολής, και όχι μόνο όσων ψηφίζουν) για να περάσει μια τέτοια αλλαγή .. η οποία αν θα τηρείται στο τέλος, δεν είναι σίγουρο.