Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Internet: ελευθερία, ανωνυμία και κατάχρηση

1
Σε αυτό το forum, όπως και στην πλειονότητα διαδικτυακών τόπων όπου μπορεί κανείς να λέει δημοσίως τη γνώμη του (είτε σε ένα forum, είτε σε ένα blog, είτε σε μια "ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης" κτλ) υπάρχει η δυνατότητα της ανωνυμίας.

Αυτή η δυνατότητα, εκτός από τα πολλά καλά που έχει φέρει στο internet, δημιουργεί και κάποια προβλήματα, κυρίως όταν γίνεται κατάχρηση. Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα είναι το πρόβλημα της "συκοφαντικής δυσφήμισης" (ή όπως αλλιώς θα ήταν σωστότερα να το πούμε). Συζητιέται αρκετά τα τελευταία χρόνια, μετά την ευρεία διάδοση των προσωπικών ιστολογίων (blogs), και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στα blogs μάλιστα είναι περισσότερο σημαντικό το φαινόμενο, καθώς εκεί κάποιος αναρτά ένα άρθρο και ακολουθούν σχόλια, τα οποία όμως σπάνια διαβάζουν οι περισσότεροι.

Σε μια ιστοσελίδα συζήτησης (forum), υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: τα όποια "δυσφημιστικά" σχόλια γίνονται στη ροή μιας συζήτησης και συνήθως απαντώνται από άλλα σχόλια που ίσως λένε κάτι αντίθετο και βγαίνει μια συνισταμένη. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πολυφωνία (και όχι "στημένη" ή "στοχευμένη" συζήτηση από άτομα ίδιων απόψεων).

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται συχνά στους διαχειριστές και τους συντονιστές τέτοιων ιστοσελίδων. Πού πρέπει να μπουν τα όρια; Πόσο πρέπει να περιορίζεται η ελευθερία που υπάρχει στο internet; Τι πρέπει να γίνεται με την ανωνυμία; Μπορεί κάποιος ανώνυμα να στοχοποιεί κάποιον "που έχει ονοματεπώνυμο"; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνουν στις συζητήσεις οι συντονιστές και σε ποιες όχι; (μιλάμε πάντοτε για συντονισμό συζητήσεων, όχι για διατύπωση γνώμης επί του θέματος) Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για κατάχρηση και σε ποιες για λογοκρισία;

Τι πιστεύετε εσείς επί του θέματος;
Υπενθυμίζω ότι εδώ και γενικότερα σε όλο το forum μπορεί να γράφει την άποψή του οποιοσδήποτε με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους (φυσικά συμπεριλαμβάνονται καθηγητές, φοιτητές άλλων σχολών, μανάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες κτλ). Προφανώς η δυνατότητα της ανωνυμίας παρέχεται σε όλους και εγώ και οι συντονιστές προσπαθούμε κατά το δυνατόν να τη διασφαλίζουμε.

Re: Internet: ελευθερία, ανωνυμία και κατάχρηση

4
Αν και απαγορεύται να γράφουμε με κεφαλαία γράμματα είμαι εκ πεποιθήσεως υπέρ της ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ !

Θεωρώ παραβίαση της προσωπικής μου ελευθερίας να μην μπορώ να διαφυλάξω την ΑΝΩΝΥΜΙΑ μου σε ό,τι κάνω στο διαδίκτυο και γενικότερα στη ζωή μου... Φοβάμαι ( για την ακρίβεια τρέμω από την αγωνία ) καταστάσεις όπως περιγράφονται στο κοινωνικο μυθιστόρημα του George Orwell 1984
Μαζί μου έλα πάνω απ'τα σύννεφα