[Υ] Επεξεργασία Πολυμερών

1
Το μάθημα αποτελεί μετεξέλλιξη του μαθήματος "Επιστήμη και Τεχνολογία Πολυμερών ΙΙ" που διδασκόταν έως το ακαδ. έτος 2017-18, στο 9ο εξάμηνο της κατεύθυνσης "Οργανικές Βιομηχανίες".

Περιγραφή μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι η επέκταση και εμβάθυνση των γνώσεων των σπουδαστών στα θέματα των διεργασιών επεξεργασίας (τροποποίησης και μορφοποίησης) των πολυμερών, οι οποίες αποσκοπούν στην παραγωγή τελικών προϊόντων με προσχεδιασμένες, επιθυμητές ιδιότητες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Το μάθημα “Επεξεργασία Πολυμερών” διδάσκεται στο 8ο και 10ο εξάμηνο σπουδών της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και ανήκει στην εμβάθυνση “Πολυμερή και Σύνθετα Υλικά” της Κατεύθυνση των Υλικών.
Στο πρώτο μέρος γίνεται παρουσίαση των βασικών αρχών της ρεολογίας/ρεομετρίας τηγμάτων πολυμερών. Ακολουθούν οι βασικές διεργασίες ανάμειξης πολυμερικών συστημάτων και στη συνέχεια εξετάζονται οι διάφορες κατηγορίες προσθέτων, η δράση τους, η συμβατότητά τους με τα διάφορα πολυμερή. Επίσης γίνεται αναφορά στο σχεδιασμό και στις ιδιότητες των ενισχυμένων πολυμερών. Ακολουθεί παρουσίαση των διεργασιών μορφοποίησης, με έμφαση στις λειτουργικές συνθήκες που πρέπει να ακολουθούνται για την επεξεργασία διαφόρων πολυμερών.
Με δεδομένη τη γνώση της συσχέτισης δομής και ιδιοτήτων από το μάθημα της “Μηχανικής Πολυμερών” και λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές των ιδιοτήτων κατά τη φάση της επεξεργασίας, γίνεται προσέγγιση του σχεδιασμού τελικών προϊόντων από πολυμερή για διάφορες εφαρμογές.

Διδάσκοντες
Α. Ανδρεόπουλος - email: andreo@chemeng.ntua.gr
Π. Ταραντίλη - email: taran@chemeng.ntua.gr

Εργαστηριακό προσωπικό
  • Σ. Βουγιούκα
  • Μ. Κομιώτου
  • Δ. Κορρές
  • Σ. Μάη
  • Ε. Μπαραμπούτη
  • Π. Σχοινάς
Οργάνωση διδασκαλίας
Θεωρία
3 ώρες εβδομαδιαίως
Εργαστήριο
2 ώρες εβδομαδιαίως

Εξετάσεις-Βαθμολογία
Τελικός βαθμός = 60 % Βαθμός γραπτής εξέτασης + 40 % Βαθμός εργαστηρίου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εξέταση πραγματοποιείται με ελεύθερη χρήση του συγγράμματος ή των σημειώσεων.

Βιβλιογραφία
Διατίθεται σύγγραμμα από τις Εκδόσεις ΕΜΠ και βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forum.chemeng.ntua.gr/viewtopic.php?f=222&t=3259#p194974

Εξεταστέα ύλη
Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει όσα διδάσκονται στις διαλέξεις και βρίσκονται σε slides στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, σε συνδυασμό με τα ανάλογα κεφάλαια από το σύγγραμμα του μαθήματος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος La.D. την Τρί 21 Ιούλ 2020, 12:59 pm, έχει επεξεργασθεί 10 φορές συνολικά.