Μηχανική Φυσικών Διεργασιών ΙΙ

1
Συνοπτική περιγραφή μαθήματος
Σχεδιασμός διεργασιών: Εισαγωγή. Διάγραμμα Ροής. Κοστολόγηση και Αξιολόγηση Επενδύσεων. Επίλυση Συστημάτων. Αριστοποίηση. Σχεδιαμός με τη Βοήθεια του Excel.
Διεργασίες μεταφοράς μάζας: Απόσταξη ισορροπίας. Κλασματική απόσταξη. Απορρόφηση. Διαχωρισμοί με μεμβράνες. Εκχύλιση.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος.

Διδάσκοντες
Ζ. Μαρούλης - email: maroulis@central.ntua.gr
Μ. Κροκίδα - email: mkrok@central.ntua.gr
Π. Μιχαηλίδης (ΕΤΕΠ) - email: agmlth@hotmail.com
Χ. Μπουκουβάλας (ΕΔΙΠ) - email: bouk@chemeng.ntua.gr

Οργάνωση διδασκαλίας
Θεωρία: 4 ώρες εβδομαδιαίως (δύο δίωρα). Το εξεταζόμενο μέρος του μαθήματος, δηλαδή απόσταξη, εκχύλιση και απορρόφηση, διδάσκονται από την κα Κροκίδα και τον κο Μιχαηλίδη (η κα Κροκίδα κάνει τη θεωρία και ο κος Μιχαηλίδης το κομμάτι των ασκήσεων συνήθως). Ο κος Μαρούλης κάνει ένα μικρό αριθμό διαλέξεων σχετικά με τη χρήση του excel στο σχεδιασμό των διεργασιών (τα περισσότερα εκ των οποίων, όποιος έχει ασχοληθεί με το προαιρετικό θέμα του 5ου εξαμήνου, πιθανότατα τα έχει ήδη αντιμετωπίσει) είτε στην αρχή, είτε στο τέλος του εξαμήνου
Εργαστήριο: 3 ώρες ανά 3 βδομάδες
Το μάθημα θεωρίας γίνεται σε ένα ενιαίο τμήμα. Οι ομάδες στη ΜΦΔ ΙΙ είναι 4μελείς και ίδιες με αυτές στη ΜΦΔ Ι. Τα εργαστηρια πραγματοποιούνται ανά 3 βδομάδες και συνολικά κάθε ομάδα ανά εξάμηνο κάνει 3 ασκήσεις (συγκεκριμένα τις ασκήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο εξάμηνο).

Εξετάσεις - Βαθμολογία
Για τη βαθμολόγηση των φοιτητών απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής παρακολούθηση του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος. Εφόσον αυτό ισχύει τα εναλλακτικά σχήματα τελικής βαθμολόγησης είναι:
1. Βαθμολόγηση στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 70%) και του βαθμού του υποχρεωτικού εργαστηρίου (βαρύτητα 30%).
2. Βαθμολόγηση στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 55%), του βαθμού του υποχρεωτικού εργαστηρίου (βαρύτητα 30%) και του βαθμού του μη – υποχρεωτικού υπολογιστικού θέματος διεργασιών (βαρύτητα 15%).
3. Βαθμολόγηση στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 55%), του βαθμού του υποχρεωτικού εργαστηρίου (βαρύτητα 30%), και του βαθμού των μη – υποχρεωτικών σειρών ασκήσεων (βαρύτητα 15%).
4. Βαθμολόγηση στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 40%), του βαθμού του υποχρεωτικού εργαστηρίου (βαρύτητα 30%) και του βαθμού του μη – υποχρεωτικού υπολογιστικού θέματος διεργασιών (βαρύτητα 15%), και του βαθμού των μη – υποχρεωτικών σειρών ασκήσεων (βαρύτητα 15%).

Βιβλιογραφία
1.Βιβλίο [25855]:ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ , Μ. Κροκίδα, Δ. Μαρίνος - Κουρής, Ζ. Μαρούλης
2.Βιβλίο [18549041]: Φυσικές διεργασίες, Ασσαέλ Μάρκος Ι.,Μαγγιλιώτου Μαρία Χ.

Σημείωση: Το σύγγραμα Σχεδιασμός Θερμικών Διεργασιών, παρά το ότι είναι στη λίστα του Ευδόξου για τα ΜΦΔ ΙΙ, δεν ανταποκρίνεται στην ύλη του μαθήματος, καθώς καλύπτει την ύλη των ΜΦΔ Ι.


Σημειώνεται πως το σύγγραμμα "Φυσικές διεργασίες, Ασσαέλ Μάρκος Ι.,Μαγγιλιώτου Μαρία Χ." είναι διαθέσιμο (και μόνη επιλογή) στο μάθημα "Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών" 7ου εξαμήνου, της κατεύθυνσης "Μηχανική Διεργασιών".

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
1. Βασικές Διεργασίες Χημικής Μηχανικής, McCabe, Smith, Harriot, Εκδόσεις Τζιόλα

Εξεταστέα ύλη
Spoiler: show
Δεν υπάρχει δεδομένη εξεταστέα ύλη παρά μόνο διεργασίες προς μελέτη από όπου νομίζει ο καθένας καλύτερα. Οι διεργασίες προς μελέτη είναι κυρίως:
  • Flash (απόσταξη ισορροπίας)
  • Κλασματική Απόσταξη
  • Απορρόφηση
  • Εκχύλιση
Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019
  • Απόσταξη ισορροπίας
  • Κλασματική απόσταξη
  • Απορρόφηση-Εκρόφηση
  • Εκχύλιση
  • Μεμβράνες

Τελευταία Ενημέρωση 07/05/2019

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος maoumaou την Σάβ 11 Μάιος 2019, 5:59 pm, έχει επεξεργασθεί 8 φορές συνολικά.

Υλικό

2

Αρχεία για τα οποία δεν δίνεται link υπάρχουν στο επόμενο post (scroll down a bit...).

Θεωρία
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μαριαν την Δευ 25 Σεπ 2023, 7:13 am, έχει επεξεργασθεί 15 φορές συνολικά.

Αρχεία

3
Τα παρακάτω αρχεία είχαν ανέβει στο παλιό σύστημα της "Βιβλιοθήκης" και έχουν ήδη αναφερθεί στο "Υλικό".
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.