Υπολογιστικές Mέθοδοι για Mηχανικούς

1
Συνοπτική περιγραφή μαθήματος (από την ιστοσελίδα του μαθήματος)
Εισαγωγή στη Μαθηματική μοντελοποίηση και υπολογιστική επίλυση προβλημάτων μηχανικού. Υπολογιστική επίλυση αλγεβρικών εξισώσεων. Προσαρμογή καμπυλών (curve fitting). Αριθμητική/Προσεγγιστική παραγώγιση και ολοκλήρωση. Υπολογιστική επίλυση συνήθων διαφορικών εξισώσεων (Ordinary differential equations). Προβλήματα αρχικών τιμών. Προβλήματα συνοριακών τιμών. Προβλέπεται, σε κάθε ενότητα, θεωρητική εκπαίδευση στην Τάξη, και στη συνέχεια εξάσκηση στο Υπολογιστικό Εργαστήριο (PC-Lab).

Περισσότερα στο φύλλο ταυτότητας μαθήματος.

Το μάθημα των Υπολογιστικών Mεθόδων για Mηχανικούς μαζί με το μάθημα "Στατιστική για Μηχανικούς" αποτελούσαν, μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ενιαίο μάθημα υπό τον τίτλο "Μαθηματικά ΙV".

Διδάσκοντες
Α. Παπαθανασίου - email: pathan AT chemeng DOT ntua DOT gr - προσωπική ιστοσελίδα
Ν. Τσουκιάς - email: tsoukias AT chemeng DOT ntua DOT gr
Α. Σπυρόπουλος - email: aspyr AT chemeng DOT ntua DOT gr (υπεύθυνος ΕΠΥ)

Παλαιότεροι Διδάσκοντες (πριν το χωρισμό του μαθήματος)
Ι. Κολέτσος
Β. Τυχόπουλος

Οργάνωση διδασκαλίας
Το μάθημα διδάσκεται και στη Τάξη (αμφιθέατρο) αλλά και στο Εργαστήριο Προσωπικών Υπολογιστών (ΕΠΥ/PCLAB) της Σχολής, σε ποσοστό 50%. Οι φοιτητές χωρίζονται σε 2 παράλληλα τμήματα. Κάθε τμήμα πραγματοποιεί 2 ώρες διαλέξεων και 2 ώρες πρακτικής άσκησης στους Η/Υ του PCLAB ανά εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου (2 ώρες/εβδομάδα/τμήμα) κάθε τμήμα χωρίζεται σε 5 ομάδες των 20 (=100/5) φοιτητών η καθεμιά. Οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν, μόνοι τους, κώδικες υπολογιστικής ανάλυσης στο MATLAB πάνω στην θεωρία που διδάχτηκαν υπό την επίβλεψη επικουρικού προσωπικού για κάθε ομάδα.

Εξετάσεις - Βαθμολογία
Προβλέπεται προαιρετική ενδιάμεση εξέταση PCLAB καθώς και τελική "ηλεκτρονική" εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από το τελικό διαγώνισμα. Εναλλακτικά, προκύπτει κατά 40% από το προαιρετικό διαγώνισμα στο μέσο του εξαμήνου και κατά 60% από το τελικό διαγώνισμα.

Βιβλιογραφία

Συγγράμματα από το σύστημα του Ευδόξου
1. "Αριθμητικές μέθοδοι για προβλήματα μηχανικής", Π. Νταουτίδης, Σ. Μαστρογεωργόπουλος, Ε. Σιδηροπούλου, εκδ. ΑΝΙΚΟΥΛΑ, 2010.
2. "Εισαγωγή στην αριθμητική ανάλυση", Λ. Πιτσούλης, εκδ. ΤΖΙΟΛΑ, 2014.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
"Applied numerical methods with MATLAB for engineers and scientists", Steven C. Chapra, 3rd Edition,McGraw-Hill,2012

Εξεταστέα ύλη
(δεν έχουν καταχωρηθεί κόμη πληροφορίες)

Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2015

Υλικό

2
Θεωρία
Ασκήσεις Εξετάσεις Ιστοσελίδες Σχετικά μαθήματα Τι γίνεται σε άλλες σχολές Στο forum...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος constanrine5d την Σάβ 27 Φεβ 2021, 1:59 pm, έχει επεξεργασθεί 14 φορές συνολικά.