Τηγανέλαια: απόρριψη στον νεροχύτη, στα σκουπίδια ή τι?

1
Έχω μονίμως ένα δίλημμα: τι να κάνω τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια;
Να τα ρίξω στην αποχέτευση ή να τα πετάξω στα σκουπίδια; (σε γυάλινο βάζο) Περιβαλλοντικά τι είναι λιγότερο "κακό";

Αυτό που θα ήθελα πολύ θα ήταν να μπορώ να το πηγαίνω σε κάποιο σημείο συλλογής με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων (ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο). Πού μπορούμε να βρούμε πού υπάρχουν τέτοια σημεία συλλογής;

Μια πολύ ωραία ιδέα θα ήταν, υπό την αιγίδα του εργαστηρίου καυσίμων, να υπάρχει κάποιο δοχείο συλλογής στη σχολή μας και από εκεί και πέρα να στέλνεται για επεξεργασία.

Re: Τηγανέλαια: απόρριψη στον νεροχύτη, στα σκουπίδια ή τι?

2
Σε ανάλογη συζήτηση που είχαμε στο εργαστήριο οργανικής η κυρία Δέτση μας είπε ότι και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο πετιούνται τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα για την παραλαβή τους από κάποια εταιρεία όπως γίνεται σε εργαστήρια του εξωτερικού. Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι αν υπάρχουν τέτοιου είδους εταιρείες στην Ελλάδα και κατα πόσο είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα ήταν πολύ καλό να δημιουργηθούν αντί να δημιουργούνται συνεχώς καφέ και εστιατόρια σε μια ήδη κορεσμένη αγορά από τέτοιου είδους κινήσεις.

Re: Τηγανέλαια: απόρριψη στον νεροχύτη, στα σκουπίδια ή τι?

3
Δεν ξέρω αν είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχείριση, αλλά ξέρω ότι κάτι υπάρχει γενικώς.
Ξέρω σίγουρα ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν ντεπόζιτα στα super market για τη συλλογή και μετά γίνονται βιοκαύσιμα (βιοντήζελ υποθέτω). Μας έχουν πει επίσης στο μάθημα των καυσίμων ότι υπάρχουν εταιρίες που μαζεύουν τα τηγανέλαια από εστιατόρια.

Με μια αναζήτηση στο internet βρίσκει κανείς σχετικές εταιρίες και κάποια σημεία συλλογής. Βρήκα ένα super market στη Μεσογείων. Μπορεί να πάω καμιά μέρα, έχω μαζέψει γύρω στο 1 λίτρο.

Re: Τηγανέλαια: απόρριψη στον νεροχύτη, στα σκουπίδια ή τι?

8
Δεν χρησιμοποιεί. Το χρώμα βγαίνει λευκό ούτως ή άλλως. Δεν είναι άσχημο. Τώρα για άρωμα ίσως να μπορούσε να βάλει κάποιο αιθέριο έλαιο. Δεν το είχαμε σκεφτεί. Θα της πω να το δοκιμάσει!

Re: Τηγανέλαια: απόρριψη στον νεροχύτη, στα σκουπίδια ή τι?

10
Από τα λίγα που ξέρω κι εγώ από την κατεύθυνση, γενικότερα, τα έλαια που απορρίπτονται στον υδροφόρο ορίζοντα αποτελούν πηγή μόλυνσης και διαταράσσουν το οικοσύστημα. Καλό θα ήταν να ανακυκλώνονται, με οποιονδήποτε τρόπο. Ένας τρόπος είναι το σαπούνι. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο internet που μπορείτε να συμβουλευτείτε και δεν είναι ακριβό χόμπυ (θέλει προσοχή λόγω της καυστικής ποτάσας αλλά εργαστηριακή εμπειρία έχουμε ). Μπορείτε με καλούπια να φτιάξετε διάφορα σχήματα, να χρησιμοποιήσετε ειδικές χρωστικές και αιθέρια έλαια (μια-δύο σταγόνες αρκούν) για να δώσετε άρωμα. Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.
In my glass coffin.
I'm waiting.