Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

61
Επίσης εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να ψηφίζουμε με βάση πλαίσια παρατάξεων. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι παρατάξεις λέγανε "όχι" και διαφέραν στο τι προτείνει ο καθένας σχετικά με πορεία/κατάληψη/συνέλευση, θεωρώ οτι θα μπορούσαν να μπουν προς ψήφιση συγκεκριμένες προτάσεις. Και πιο απλό θα ήταν και θα εξέφραζε καλύτερα το σώμα της συνέλευσης. Και μπράβο τουλάχιστον που ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ΟΞΥ-ΧΑΜΑΣ συνεργάζονται, με όποιους όρους και αν γίνεται αυτό (τους οποίους δεν μπορώ να γνωρίζω). Θα μπορούσαμε μια φορά ίσως οι φοιτητές να συζητήσουμε στη συνέλευση ως φοιτητές και όχι ως παρατάξεις.

Επίσης, είναι τόσο μα τόσο εκνευριστική η τακτική κατά την οποία:
  • η μια παράταξη απευθύνεται στην άλλη και της ζητάει λόγο για το τι έκανε η αντίστοιχη παράταξη σε άλλες σχολές
  • η μια παράταξη κατηγορεί την άλλη για το τι ψήφισαν τα μέλη της τότε
  • η μια παράταξη προσπαθεί να κερδίσει ψήφους "ρίχνοντας" τις άλλες, προβάλλοντας ουσιαστικά γιατί δεν πρέπει κανείς να ψηφίσει τα πλαίσια των άλλων και όχι γιατί πρέπει να ψηφίσει το δικό της.
  • ο καθένας ειρωνεύεται τους υπόλοιπους νομίζοντας οτι εκπροσωπεί όλο το σώμα της συνέλευσης
Τέλος πάντων, συζήτηση επί της λειτουργίας των συνελεύσεων μπορεί να συνεχιστεί εδώ και εδώ, αλλά ήταν κατάλληλη στιγμή να ανάψει, ακριβώς επειδή τώρα φαίνονται τα όρια του τρόπου λειτουργίας της. Πάντως η τελευταία συνέλευση είχε αρκετό κόσμο, παρότι καλοκαίρι. 207 άτομα!

Επί του νόμου τώρα, (νομίζω δεν είναι δόκιμο πλέον να το λέμε "νομοσχέδιο") η προσωπική μου άποψη είναι:
Προσωπικά διαφωνώ (εκ πρώτης όψεως και σκέψης) στο διαχωρισμό 3+2 (αν πέρασε τελικά και αν είναι δεσμευτικό για τα ιδρύματα και δεν προβλέπεται κάτι άλλο για τα ιδρύματα με μέχρι τώρα 5ετείς σπουδές) και στην απώλεια φοιτητικής ιδιότητας στα ν+2 χρόνια (θεωρώ καλό να υπάρχει ένα όριο αλλά θεωρώ οτι είναι στενό το ν+2. Το αντιλαμβάνομαι περισσότερο ως ένα κίνητρο για να τελειώνει κανείς στην ώρα του και θεωρώ οτι όσοι γνωρίζουν από την αρχή οτι πρέπει να τελειώσουν στον τάδε χρόνο δεν θα έχουν πρόβλημα. Θα δημιουργήσει όμως προβλήματα σε μερικούς. Θεωρώ κάπως καλύτερο το να είναι όλοι στο 2v, καθώς αυτό με τους εργαζόμενους φοιτητές δεν έχει και πολύ νόημα στην πράξη).

Κατά τα άλλα, θεωρώ οτι ο νόμος είναι αρκετά γενικός και όχι απαραίτητα τόσο κακός. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εφαρμοστεί σε κάθε ίδρυμα. Τι θα προβλεφτεί στους κανονισμούς των ιδρυμάτων και ποιοι θα μπουν στα συμβούλια διοίκησης. Σχετικά με τις επιχειρήσεις και τις επώνυμες έδρες κτλ, πιστεύω πως δεν θα φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφονται στις συνελεύσεις. Εξ'άλλου δεν παύει να έχει λόγο και η ακαδημαϊκή κοινότητα στη διοίκηση. Θεωρώ ότι οι φοιτητές, από την πλευρά της εκπαίδευσης, μάλλον κερδισμένοι θα βγουν στο τέλος (εκτός αν γίνει διάσπαση σε 3+2). Από την πλευρά των όποιων διδάκτρων/μέριμνας κτλ είναι άλλο θέμα, το οποίο όμως θα καθοριστεί από το ίδρυμα και όχι άμεσα από το νόμο (υπό την πίεση βέβαια του συμβουλίου διοίκησης). Πιστεύω οτι οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να γίνουν απέναντι στο ίδιο το συμβούλιο αν και όταν πάει να θεσπίσει κάτι τέτοιο. Βέβαια και μόνο που δίνει τη δυνατότητα ο νόμος για επιβολή διδάκτρων είναι κακό, ελπίζω όμως οτι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Σχετικά με το άσυλο, πιστεύω οτι, σε βάθος χρόνου, η κατάσταση θα ισορροπήσει, λύνοντας τελικά περισσότερα προβλήματα από όσα ίσως θα δημιουργήσει. Στην αρχή πάντως πιστεύω οτι ίσως να γίνουν και πολύ σοβαρές συμπλοκές φοιτητών-αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμα και ελπίζω να μην έχουμε θύματα.

Σχετικά με τη συνδιοίκηση και τις παρατάξεις, προσωπικά το χάρηκα πολύ και ελπίζω να μην το πάρει πίσω.

Αυτή ήταν η άποψη ενός αισιόδοξου φοιτητή (η οποία, ευτυχώς, συνεχώς αλλάζει)

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

62
Τα παρακάτω quotes είναι από το δελτίο τύπου του υπουργείου με τίτλο
«31-08-11 Σημεία συνέντευξης της Υπουργού στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ»
Για την πιθανότητα διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο: έγραψε:[...]Το κάνω απολύτως σαφές, δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα. Η συζήτηση ξεκίνησε από την Σύνοδο των Πρυτάνεων του Ιουλίου οι οποίοι για να δείξουν ότι υπάρχει θέμα με το Νόμο είπαν ότι τίθεται θέμα διδάκτρων. Δεν υπάρχει κανένα άρθρο, δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση, δεν είναι δυνατόν από το Σύνταγμα. Μιλάμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δεν υπήρξε ποτέ στο μυαλό μας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, επομένως είναι ένα άθλιο ψέμα που αναπαράγεται.[...]
Για τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ και τη στάση των παρατάξεων: έγραψε:Οι παρατάξεις θίγονται απολύτως με βάση αυτά που είχαν ως τώρα ως στοιχεία δράσης τους. Οι παρατάξεις είναι ελεύθερες ενώσεις ανθρώπων με βάση τις ιδέες τους ή τις πολιτικές τους ή τις προτάσεις τους. Θα υπάρχουν, θα μπορούν να οργανωθούν όσο θέλουν όμως οι παρατάξεις σύμφωνα με το νέο Νόμο αλλά δεν συμμετέχουν και δεν έχουν κανένα λόγο στον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο φοιτητής ή οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύγκλητο και στα όργανα. Δηλαδή, το μοντέλο της συνδιοίκησης των Πανεπιστημίων με τις παρατάξεις έχει τελειώσει και όσοι θέλουν αυτό να το μεταφράσουν ως τέλος της Δημοκρατίας κατανοεί ο καθένας ότι έχουν ένα ίδιο συμφέρον.[...]
Για τα ΤΕΙ και την ρύθμιση τριετών σπουδών: έγραψε:[...]Αυτή η οργάνωση στην Ευρώπη είναι από 3 έτη και πάνω, δηλαδή, το ελάχιστο για τις Ανώτατες σπουδές είναι 3 έτη. Ο αριθμός των ετών ορίζεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, Πανεπιστήμια σε πολλές χώρες όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Μεγάλη Βρετανία που έχει 3ετείς κύκλους σπουδών. Βεβαίως είναι πολύ εντατικοποιημένες. Υπάρχουν άλλα Πανεπιστήμια που έχουν 4ετείς και άλλα που έχουν 5ετεΙς. Όμως η διάρκεια των σπουδών δεν μπορεί να ορίζεται από τον Υπουργό. Δεν μπορεί ο Υπουργός να ορίσει πόσα έτη σπουδών χρειάζεται ένα Τμήμα ΤΕΙ στην Καβάλα ή στο Ηράκλειο ή το Πανεπιστήμιο στη Θράκη ή στην Αθήνα. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα με βάση τις ακαδημαϊκές μονάδες και την οργάνωση σπουδών τους και στα ΤΕΙ να αποφασίσουν τα Ιδρύματα πόσα χρόνια σπουδών είναι αναγκαία.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ (από τη στιγμή 2h43m και μετά).

Επίσης, στον ίδιο σταθμό έδωσε συνέντευξη και ο Πελεγρίνης (πρύτανης ΕΚΠΑ).
(αυτούς βρήκα προς στιγμήν, ό,τι άλλο ενδιαφέρον βρίσκετε προσθέστε)

ΥΓ: Πάντως από το υπουργείο έχουν ξεσκιστεί να βγάζουν δελτία τύπου με διευκρινίσεις και αντικρούσεις επιχειρημάτων που εμφανίζονται στον τύπο. Πολύ αποφασισμένους τους βλέπω και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να ανατραπεί το οτιδήποτε.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

63
και εμένα ειδικά το 3+2 με προβληματίζει...Όταν λέει προπτυχιακές σπουδές δωρεάν εννοεί τα 3 χρόνια. η σχολή μας τα τρία πρώτα χρόνια είναι τόσο γενικά όσο ένα λίγο πιο εξειδικευμένο λύκειο.έχει κανένα νόημα?

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

64
Πρόσεξε στο τελευταίο quote: «δηλαδή, το ελάχιστο για τις Ανώτατες σπουδές είναι 3 έτη. Ο αριθμός των ετών ορίζεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.»

Υποθέτω οτι στις σχολές του πολυτεχνείου θα συνεχίσει να θεωρούνται ως προπτυχιακές σπουδές τα 5 χρόνια, και απλώς δεν θα παίρνουμε Master, όπως δεν παίρναμε και μέχρι τώρα. Βέβαια οι σπουδές θα είναι για Master και αυτό δημιουργεί άλλο θέμα, καθώς πλέον τα μαθήματα θα αντιστοιχίζονται σε πιστωτικές μονάδες. Θα ήθελα να δω τι ακριβώς λέει ο νόμος επί του θέματος.

Σαφέστατα δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να βγαίνεις μηχανικός με 3 χρόνια σπουδών! Ίσως θα έπρεπε να δούμε τι γίνεται σε αντίστοιχες καταστάσεις στο εξωτερικό. Κανένα παράδειγμα κανείς;

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

65
Ό,τι πιο επίσημο-πρόσφατο έχω βρει μέχρι τώρα επισυνάπτεπται παρακάτω.
Είναι "Από τα επίσημα Πρακτικά της Σ΄, 30 Αυγούστου 2011, Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόμου: «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»".

Credits στον "Theodore" που το ανέβασε στην αντίστοιχη συζήτηση του MQN.gr. Επισυνάπτω και το «Σύνταγμα της Ελλάδας» που παρατίθεται εκεί, μήπως το θέλει κανείς.
Συνημμένα
higher-education-law-2011.pdf
Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ (Πρακτικά Βουλής των Ελλήνων,30-8-2011)
(541.56 KiB) Μεταφορτώθηκε 179 φορές
SYNTAGMA_THS_ELLADOS_(2008).PDF
Σύνταγμα της Ελλάδας (2008)
(2.44 MiB) Μεταφορτώθηκε 178 φορές

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

66
Η χθεσινή σύνοδος των Πρυτάνεων έβγαλε την εξής απόφαση:
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια με την ψήφιση του Νόμου για τα ΑΕΙ, επιβεβαιώνει τις απόψεις της, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις προηγούμενες αποφάσεις της και αφορούν στην προάσπιση του Δημόσιου και Αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των Πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου.

Η Σύνοδος καλεί τα πανεπιστημιακά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να διασφαλισθούν Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

67
Άκουσα μία κάτω απ το τραπέζι πληροφορία ότι πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 3/9 Σύγκλητος στην οποία αποφασίστηκε ανοικτή σχολή .

Γνωρίζει κανείς τίποτα περισσότερο? μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληροφορία???

thanks in advance
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

68
1. Αυτές οι πληροφορίες δεν μεταφέρονται "κάτω απ' το τραπέζι". Αν ήταν κάτι επίσημο θα (έπρεπε να) το είχαμε μάθει ήδη μέσω κάποιας ανακοίνωσης, ειδικά από τη στιγμή που αναφέρεται (υποθέτω) στις αμέσως επόμενες μέρες. Βέβαια είναι Σαββατοκύριακο και ίσως να μην ανανεωνόταν εγκαίρως η σελίδα, αν και συνήθως κάτι τέτοια ανεβαίνουν ό,τι και να γίνει.

2. Η σχολή είναι κλειστή από φοιτητές, όχι από τη Σύγκλητο, και δε νομίζω οτι μια απόφαση Συγκλήτου θα αναιρέσει την κατάληψη

3. Εκτός αυτού, έχει ανακοινωθεί (αν δεν κάνω λάθος) κάποια απεργία των καθηγητών για Δευτέρα και Τρίτη.

Αν έγινε κάποια συνεδρίαση της Συγκλήτου (που θα το μάθουμε σίγουρα αύριο ελπίζω), το πιο σχετικό που θα μπορούσε να αποφασιστεί θα ήταν ένα κάλεσμα για ανοιχτές σχολές, ακολουθώντας την απόφαση των πρυτάνεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πιστεύω οτι υπάρχει λάθος πληροφορόρηση στη μέση και οτι αναφέρεται στην απόφαση των Πρυτάνεων. :)

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

70
Μερικά νέα:
cron