Προσοχή! Ο κάθε χρήστης φέρει όλη την ευθύνη των όσων γράφει. Σε περίπτωση λογομαχίας, οι συντονιστές δεν είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν κανέναν. Δεν υπάρχει "επίσημη άποψη του forum" (καθώς σε αυτό γράφει ο οποιοσδήποτε) και δεν θα πρέπει να στοχοποιείται αυτό λόγω μηνυμάτων μεμονωμένων μελών του. Σημειώστε πως, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα του κλειδώματος θεμάτων και επιβολής κυρώσεων. Θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό ως προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και όχι ως "κόλπο" για να προαχθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε τις μακροσκελείς απαντήσεις.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

51
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=8485

Ενδιαφέρον άρθρο με πολλές αλήθειες, αν και στην τελική διαφωνώ, καθώς τα λίγα καλά του νόμου, επισκιάζονται από αυτά που θα ακολουθησουν...Και δεν θα είναι λίγα!

π.χ

http://athens.indymedia.org/front.php3? ... id=1327612 ^^
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

52
Έχουν γίνει αρκετές (κρίσιμες) αλλαγές στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, οι οποίες βελτιώνουν αρκετά τα πράγματα κατά τη γνώμη μου. Είναι αρκετά πιο "light" η κατάσταση από αυτό που ακουγόταν-κυκλοφορούσε πριν μερικούς μήνες. Βρήκα ένα άρθρο με τις βασικές αλλαγές στο in.gr.

Άκουσα την Παρασκευή συνέντευξη της Διαμαντοπούλου στην οποία έλεγε οτι το ΦΕΚ θα βγει την επόμενη βδομάδα, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα στάδια εφαρμογής του νόμου μέρα προς μέρα, οπότε θα δούμε τι ακριβώς προβλέπεται και τι ακριβώς θα γίνει. Ελπίζω πάντως να ανακοινωθεί πριν τη συνέλευση της Τρίτης ώστε να μιλάμε συγκεκριμένα. Το σίγουρο είναι οτι το άσυλο θα καταργηθεί αμέσως μόλις βγει το ΦΕΚ. Ή τουλάχιστον το παλιό άρθρο θα αντικατασταθεί από ό,τι ψηφίστηκε τελικά.

@Brave: Στο άρθρο του protagon δε βρήκα κάτι στο οποίο να διαφωνώ, τουλάχιστον όχι σε πρώτη (πρόχειρη) ανάγνωση. Απλώς πιστεύω οτι τα πανεπιστήμιά μας δεν είναι ούτε τόσο "σάπια" όσο προβάλλονται από τους μεν, ούτε τόσο "τέλεια"-"απροβλημάτιστα" όσο προβάλλονται από μερικούς δε. Προβλήματα υπάρχουν πολλά στα πανεπιστήμια και πολλά από αυτά είναι προβλήματα νοοτροπίας. Ο νόμος όμως (όπως φαντάζει λογικό εξάλλου) αυτά που καθορίζει κυρίως είναι διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Σχετικά με το indymedia και τον Γεωργιάδη, θεωρώ την κατάσταση τραγελαφική. Ο ένας να λέει οτι θα φωνάξει την αστυνομία και "ξυδάκι", οι άλλοι να του απαντάνε σε αντιστοίχως προκλητικούς τόνους και κάποια στιγμή θα γίνει εμπόλεμη ζώνη η πολυτεχνειούπολη. Ανεξαρτήτως του πόσο προκλητικός είναι ο ένας ή ο άλλος, θεωρώ οτι πρέπει να διατηρείται μια σοβαρότητα στο θέμα.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

53
Όσον αφορά τον κύριο Γεωργιάδη και τις απειλές του αυτό που έχω εγώ να σχολιάσω είναι ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής σε αυτό τον τόνο απευθύνεται σε κάθε συνομιλητή του, ιδιαίτερα όταν οι άλλοι διαφωνούν μαζί του. Είναι γνωστή η γνώμη του τόσο για τον διάλογο, όσο και τον σεβασμό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε συζήτηση. Θα ήταν αφελές λοιπόν να πέσουμε στο ίδιο επίπεδο και να εκφράσουμε τις απόψεις μας με τον ίδιο τρόπο. Άλλωστε, αυτός που φωνάζει δεν είναι αυτός που έχει πάντα δίκιο, αυτός όμως που μπορεί να συζητά δείχνοντας σεβασμό και όχι απαξίωση στο συνομιλητή του είναι αυτός που έχει παιδεία!
Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταλαβαίνω αυτούς που είναι επιφυλακτικοί μετά το κύμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που όχι μόνο βύθισαν την οικονομία μας σε ύφεση αλλά και έπληξαν και εισοδήματα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση όμως έχει τρωτά σημεία και αυτό το ξέρουμε όλοι μας. Συνεπώς κάποιες αλλαγές που θα ωθήσουν τα πράγματα προς το καλύτερο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις συζητήσουμε και να τις αποδεχτούμε, χωρίς να είμαστε από την αρχή αρνητικοί σε οτιδήποτε ειπωθεί.
Όμως, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρόλα τα αρνητικά του για χρόνια τώρα δίνουν το δικαίωμα σε όλους μας να έχουμε πρόσβαση στην δημόσια, δωρεάν και ανοιχτή προς όλους παιδεία! Πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνονται. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η τριτοβάθμια εκπαίδευση να παραμείνει δωρεάν και προσβάσιμη από όλους. Διαβάζοντας το άρθρο στο in.gr αυτό που σκέφτομαι είναι ότι το όλο θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι αλλαγές. Η αξιολόγηση τόσο του πανεπιστημίου και των καθηγητών όσο και του τρόπου που αυτό διοικείται θα είναι θετικό σαν γεγονός αρκεί η αξιολόγηση να είναι δίκαιη και τα μέλη της επιτροπής αμερόληπτα και πόσο μάλλον αν από αυτή την αξιολόγηση θα κρίνεται και η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Τα φοιτητικά δάνεια που θα εκδίδονται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους ακούγονται ως θετικό γεγονός. Πρέπει να αναρωτηθούμε όμως για ποιό λόγο θα χρειαστεί ένας φοιτητής να πάρει ένα δάνειο. Για την κάλυψη των εξόδων του κατά τη διάρκεια των σπουδών του που θα γίνεται στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο? Για κάποιο μεταπτυχιακό που θα θελήσει να κάνει αφότου ολοκληρώσει τις σπουδές του και αποκτήσει ένα κανονικό πτυχίο ή μήπως για να πληρώσει τα δίδακτρα που θα υπάρχουν στο πανεπιστήμιο?
Εγώ προσωπικά περιμένω το τελικό κείμενο για να βγάλω τα συμπεράσματα μου. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αλλά όχι αδιάλλακτοι.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

54
@Σοφία Aυτό που ισχύει σε άλλες χώρες (τουλάχιστον γνωρίζω για Ηνωμένες Πολιτείες και Μεξικό) είναι ότι τα φοιτητικά δάνεια δίνονται σε φοιτητές για την πληρωμή των διδάκτρων του πανεπιστημίου που φοιτούν, διότι ακόμα και τα "δημόσια" πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα. Εννοείται ότι όσο πιο "καλό" το πανεπιστήμιο (δημόσιο ή ιδιωτικό), τόσο πιο ακριβό είναι. Τα δάνεια δεν προορίζονται για μελλοντικά ούτε τρέχοντα έξοδα . Απλά αν κάποιος θέλει να σπουδάσει και δεν έχει χρήματα, παίρνει το δάνειο με την προοπτική να το ξεπληρώσει όταν βγει στην αγορά εργασίας.
Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να θεωρήσουμε ,όπως βαίνουν τα πράγματα και παραδειγματιζόμενοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ότι μακροπρόθεσμα οι πανεπιστημιακές σπουδές θα είναι δωρεάν. Ο πρώτος και δεύτερος κύκλος σπουδών θα έχει και διαφορετικό τιμολόγιο και η έννοια του φοιτητικού δανείου θέτει θεσμικά και νομικά τα θεμέλια.
In my glass coffin.
I'm waiting.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

55
Κι εγώ αυτό ακριβώς γνωρίζω ότι συμβαίνει με τα φοιτητικά δάνεια στο εξωτερικό. Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσο είναι σωστό η τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην είναι δωρεάν ακόμη κι αν κάποιος φοιτητής θα έχει την δυνατότητα να πάρει κάποιο δάνειο και να πληρώσει τις σπουδές του. Εάν στο μέλλον χρειαστεί να πληρώνουμε για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε τότε είναι αναπόφευκτο ότι αρκετά άτομα που ίσως να αξίζουν να σπουδάσουν να μην μπορούν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Άλλωστε γιατί να χρειάζεται να ξεκινήσω την επαγγελματική μου ζωή έχοντας να ξεπληρώσω κάποιο δάνειο όσο ευνοϊκοί κι αν είναι οι όροι του? Το κράτος δεν έχει την υποχρέωση να μου προσφέρει δωρεάν αυτό το αγαθό αφού ήδη τόσο οι γονείς μου όσο και οι γονείς όλων μας πληρώνουν μέσω μιας υψηλής φορολογίας?

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

56
Προφανώς και δεν είναι σωστό. Μελλοντικά, η μόρφωση θα είναι πολυτέλεια των εχόντων,όπως και κατά κάποιο τρόπο και τώρα είναι. Θα το πω πολύ απλοϊκά όπως το αντιλαμβάνομαι: Κανέναν δεν συμφέρει να κυβερνά ανθρώπους μορφωμένους, με κοινωνική και πολιτική συνείδηση και προπάντων να πληρώνει περισσότερο. Μείωσε το μορφωτικό επίπεδο του λαού και θα τον έχεις στο χερί.
In my glass coffin.
I'm waiting.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

57
Αυτό ακριβώς προσπαθούν και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε όμως συλλογικά, χωρίς να απορρίπτουμε τα πάντα και κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Το να κάνουμε απλά καταλήψεις και πορείες με επεισόδια, το να φωνάζουμε, το να απορρίπτουμε μόνο δεν είναι λύση. Η λύση είναι τουλάχιστον κατά την άποψη μ να αφυπνιστούμε, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να διεκδικούμε με συγκεκριμένες προτάσεις.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

58
Προσπαθώ να δω πως μπορούν αυτές οι αντιπροτάσεις να διαμορφωθούν και δεν βγάζω άκρη.
Καμία ιδέα για το πως θα γίνουν ?
Μία ιδέα είναι από το φοιτητικό σύλλογο κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Αλλά αυτό απαιτεί συμμετοχή όλων των φοιτητών. Μας αφορά όλους αυτή η αλλαγή στη παιδεία. Για να γίνει αυτό σημαντικά κρίνω τα εξής:

1)πρέπει ο καθένας να έχει διαβάσει το νομοσχέδιο.Δεν έχει νομίζω νόημα να μιλάμε για αρνητικά και θετικά
του νόμου χωρίς καν να τον έχουμε διαβάσει.Πως μπορούμε να έχουμε άποψη χωρίς τα δεδομένα?Αν πιστεύουμε οτι είναι τόσο
σημαντική η αλλαγή για την εκπαίδευση τότε πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο να διαβάσουμε το νόμο.Αλλιώς δε δίνουμε την
απαραίτητη σημασία.
2) πρέπει να μη μιλάμε κατά τη συνέλευση.Μόνο αυτός που έχει το λόγο. Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να κάθονται γιατί αλλιώς
στο αμφιθέατρο γίνεται χαμός. Ακόμα και στα σκαλοπάτια έτσι όπως χωράμε όρθιοι, χωράμε και καθιστοί. Νομίζω οτι κανείς
δε σιχαίνεται να κάτσει στο πάτωμα.!(όποιος σιχαίνεται μπορεί να το λέει και να ανταλλάσσει θέση με άλλον που δε σιχαίνεται:))
3) Δε πρέπει να καπνίζουμε. Είναι περίεργο σε ένα αμφιθέατρο που δεν έχει πολύ καλό
εξαερισμό,με πάρα πολύ κόσμο να υπάρχει και καπνός. Πολλοί ενοχλούνται μόνο και μόνο από το καπνό και φεύγουν. Μπορούμε
να κάνουμε μία παραχώρηση.Το θετικό είναι οτι νομίζω το τσιγάρο ήταν μειωμένο στην τελευταία συνέλευση. Αλλά θέλει κι
άλλη προσπάθεια
4) κάθε παράταξη πρέπει να βρει έστω και ένα σημείο του νόμου που διαμορφώνοντας το , αν αυτό είναι απαραίτητο, να
είναι θετικό για την παιδεία. Αν δε βρίσκουν κανένα θετικό, να προτείνουν κάτι αντί του αρνητικού.
5)Όποιος φοιτητής θέλει να είναι ενεργό μέλος μίας συνέλευσης, μία ιδέα είναι, εκτός των ερωτήσεων, να πει ένα θετικό του νόμου,
εφόσον θεωρεί οτι υπάρχει, και μία αντιπρόταση σε ένα αρνητικό μέτρο που ορίζει ο νόμος. Όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και οι
άνθρωποι των παρατάξεων δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.Είναι σημαντικό να ανταλλάσσονται απόψεις εξω κομματικών και
έσω κομματικών φοιτητών.
6)Να μην βρίζουμε κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας και όσο μπορούμε να μην ειρωνευόμαστε και να μη θυμώνουμε.
Αυτό γιατί όταν ο ομιλητής θυμώνει και φωνάζει,οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν με δυσκολία τα λεγόμενά του.
7)Η ερώτηση κάποιου να είναι περιορισμένη χρονικά. Μπορεί να τεθούν κάποια χρονικά όρια.

Η γενική συνέλευση είναι για τους φοιτητές και οι φοιτητές πρέπει να εκφράζονται μέσα από αυτή.Το να εκφράζεσαι είναι δύσκολο ειδικά σε πολύ κόσμο, ας κάνουμε τις συνθήκες καλύτερες.
Όλοι βρίζουν οτι οι συνελεύσεις είναι χάλια, στο τέλος απλά θα περαστεί ο νόμος ως ακριβώς έχει και οι συνελεύσεις δε θα έχουν καν απαρτία.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

59
Αυτό που θα κερδίσουμε ως φοιτητές από τις πιο καλά οργανωμένες συνελεύσεις είναι οτι θα ακούσουμε τις απόψεις άλλων και άλλοι τις δικές μας. Γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά τώρα που η άποψη αποτελεί απάντηση στην αδιαφορία.

Re: Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

60
Συμφωνώ με τις ιδέες σου frog! :T:
Η κατάσταση που επικρατεί στις συνελεύσεις το μόνο που δεν επιτρέπει είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση έτσι όπως ακριβώς την περιγράφεις. Αντί λοιπόν να συζητάμε αυτό που κάνουμε πάντα είναι να καθόμαστε και να ακούμε τους εκπροσώπους των παρατάξεων να μαλώνουν, να ειρωνεύονται, να φωνάζουν ο ένας στον άλλον. Έχω την εντύπωση ότι αυτό που ψάχνουμε κάθε φορά να βρούμε είναι το ποιά παράταξη είναι η καλύτερη και οι εκπρόσωποι αυτών επιθυμούν κυρίως να αναδειχθούν και όχι να αναζητήσουν λύσεις.Όσον αφορά τις ερωτήσεις που γίνονται αυτό που έχω να πω είναι ότι πλέον σπάνια γίνονται ερωτήσεις.Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη και πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να βελτιώνεται! Αν μη τι άλλο προσβάλουν την νοημοσύνη μας!