Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

41
Και για να δεις πώς εμπλέκεται και η πολιτική...
Η tepko ήθελε να κλείσει τον αντιδραστήρα και να δημιουργήσει καινούργια σύγχρονη μονάδα, αλλά η καινούργια κυβέρνηση ήταν κατά της δημιουργίας καινούργιας μονάδας. Κατά συνέπεια, έδωσε άδεια ο υπεύθυνος υπουργός να εξακολουθεί να λειτουργεί η ίδια παλιά μονάδα για τα επόμενα τρία χρόνια...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

42
Ακριβώς αυτό που λες. Κάπου το είχα αναφέρει νομίζω στα προηγούμενα ποστς. Νομίζω πως η συμφωνία δεν ήταν τελικά για 3 χρόνια συνέχισης της λειτουργίας, αλλά 10! :?

Και όπως λέει και μια ψυχή: It's all about the money! :nuke: :|
Μάχη με το χρόνο δίνουν στην Ιαπωνία, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να αποτρέψουν την διαρροή νερού, που είναι μολυσμένο με ραδιενέργεια, στη θάλασσα.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας τονίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι και η θάλασσα μολύνθηκε από το νερό αυτό, και αν διέρρευσε από τις πλημμυρισμένες υπόγειες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταίτσι. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, τα επίπεδα του νερού εκεί παραμένουν σταθερά.

Επίσης, μικρές ποσότητες πλουτωνίου έχουν εντοπιστεί στο έδαφος, στο εργοστάσιο γεγονός που αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι ένας από τους 6 αντιδραστήρες, υπέστη μερική τήξη.
Πηγή
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

43
Παροπλίζονται οι 4 προβληματικοί αντιδραστήρες

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποφάσισε να παροπλίσει η διαχειρίστρια εταιρεία, Tepco, ύστερα από τρεις εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Tepco θα ερευνήσει τις διαθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία έχει ήδη διακοπεί με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που διαχειρίζεται η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.
Η κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα
Η κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα
Επίσης το ΣΚΑΙ ανακοίνωσε οτι την επόμενη Τρίτη στις 23.00 θα προβάλει το ντοκυμαντέρ "Ιαπωνία: 9 ρίχτερ" όπου θα αναφέρεται στο χρονικό της καταστροφής, μαρτυρίες επιστημόνων και στις επιπτώσεις του στον πλανήτη.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

44
Απελπιστικές νέες μετρήσεις
Spoiler: show
Οι µετρήσεις προκαλούν απελπισία. Η ραδιενέργεια ήταν χθες περισσότερο αυξηµένη παρά ποτέ στη θάλασσα, πράγµα που σηµαίνει ότι µολυσµένο νερό συνεχίζει να χύνεται στη θάλασσα από τον σταθµό της Φουκουσίµα. Η κατάσταση εκεί είναι πλέον τόσο επικίνδυνη ώστε όλο και περισσότερα χρήµατα προσφέρονται στα «αποσπάσµατα θανάτου» ή «σαµουράι», όπως αποκαλεί ο λαϊκός Τύπος τους εργάτες που βρίσκονται στο πυρηνικό συγκρότηµα και προσπαθούν νασταθεροποιήσο υν τουςαντιδραστήρες.

Η µεγαλύτερη ώς τώρα ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου-131 (3.355 φορές το νόµιµο επίπεδο) µετρήθηκε χθες 300 µέτρα νοτίως του σταθµού. ∆εν δηµιουργεί άµεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όµως οι Aρχές δήλωσαν πως προκαλεί ανησυχία και υπογράµµισαν ότι θα κάνουν ό,τι µπορούν για να εντοπίσουν την πηγή της µόλυνσης. Το ραδιενεργό ιώδιο έχει µικρή διάρκεια ζωής (η ηµιζωή του – η περίοδος που απαιτείται για να περιοριστεί η ποσότητα στο µισό – είναι µόλις οκτώ ηµέρες) και αναµένεται ότι θα διαλυθεί γρήγορα στον ωκεανό. Σε σύγκριση, το ραδιενεργό καίσιο έχει ηµιζωή 30 χρόνια.
Νέοι τρόποι αντιμετώπισης των διαρροών
Spoiler: show
Οι αξιωµατούχοι εξετάζουν πλέον όλες τις επιλογές για να µειωθούν οι εκποµπές ραδιενέργειας και να αποµακρυνθούν οι τόνοι του µολυσµένου νερού στον σταθµό. Αύριο κλείνουν τρεις εβδοµάδες από τον σεισµό και τοτσουνάµι της 11ης Μαρτίου και οι τεχνικοί βρίσκονται αντιµέτωποι µε έναν φαύλο κύκλο:

Πρέπει οπωσδήποτε να ψύξουν τους αντιδραστήρες, όµως όσο περισσότερο χρησιµοποιούν νερό τόσο αυξάνονται οι ποσότητες ραδιενεργού νερού· και όσο λιγότερο νερό ρίχνουν τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερµοκρασία στους αντιδραστήρες. Η κατάσταση απαιτεί νέες στρατηγικές και η εφηµερίδα «Ασάχι Σιµπούν» έγραψε χθες ότι µεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι να χρησιµοποιηθεί ένα πετρελαιοφόρο που θα αγκυροβολήσει απέναντι από τον σταθµό και στο οποίο θα διοχετεύεται το ραδιενεργό νερό. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να καλυφθούν τα κτίρια των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν µέρει καταστραφεί από εκρήξεις, µε ένα είδος «υφάσµατος» κατασκευασµένου από ένα ειδικό υλικό (δεν διευκρινίζεται ποιο) που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωµατίδια.
Αύξηση των μισθών των εργατών στα πυρηνικά εργοστάσια
Spoiler: show
Ο µεγάλος κίνδυνος µόλυνσης από ραδιενέργεια έχει κάνει τους υπεργολάβους αρκετών εταιρειών που συνδέονται µε τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα να προσφέρουν 80.000 ώς 100.000 γεν την ηµέρα (περίπου 700 - 850 ευρώ) σε όποιον συµµετάσχει στην προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο σταθµός.
Επιστράτευση αμερικανικών ρομπότ
Spoiler: show
Τα ροµπότ ίσως θα µπορούσαν να προσφέρουν µια λύση κι έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση Οµπάµα στέλνει στην Ιαπωνία µια οµάδα ροµπότ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στον πυρηνικό σταθµό. Πρόκειται για τηλεκατευθυνόµενες µηχανές που έχουν αναπτυχθεί από το αµερικανικό υπουργείο Ενέργειας και είναι κατασκευασµένεςµε ηλεκτρονικά συστήµατα που αντέχουν στη ραδιενέργεια. Είναι εξοπλισµένα µε κάµερες και συσκευές µέτρησης της ραδιενέργειας και µπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να αποκτήσουν µια εικόνα της ζηµιάς που έχει συµβεί στους πυρήνες των αντιδραστήρων, όπου κανένας άνθρωπος δεν µπορεί να φτάσει. Βοήθεια έχει στείλει και η Γαλλία – δύο τεχνικούς της πυρηνικής υπηρεσίας για να βοηθήσουν την TEPCO– ενώ σήµερα φτάνει στη χώρα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει επίσης της G20 και της G8 και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία µετά τον σεισµό και το τσουνάµι για να εκφράσει την υποστήριξη προς τη χώρα.
Περισσότερα εδώ
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

45
Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σήμερα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η εκροή νερού, που όμως δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2. Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.
Περίπου 11.500 τόνους νερού με ραδιενέργεια 100 φορές υψηλότερη από το κανονικό- από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα -θα ρίξει στη θάλασσα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την αποθήκευση πολύ πιο μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού.

Στο μεταξύ το Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.
Περισσότερα εδώ και εδώ
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

46
ένα μήνα μετά... τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά... ούτε το μέγεθος των επιπτώσεων και το βάθος της καταστροφής...
τα χτυπήματα του Εγκέλαδου συνεχίζουν να συγκλονίζουν το νησί του Χονσού, αλλάζοντας εστιακό βάθος και περιοχή, ενεργοποιώντας και γειτονικά ρήγματα...

Αυτοί οι εφιάλτες όμως μοιάζουν αθώα όνειρα μπροστά στο φόβο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος καθώς η έκλυση ραδιενέργειας από το λαβωμένο εργοστάσιο εξακολουθεί...
Ακόμη και η Ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας αναφέρει πλέον ότι η καταστροφή είναι εφάμιλλη με αυτή του Chernobil αν και προς το παρόν έχει εκλυθεί το 10% της ποσότητας της ραδιενέργειας σε σχέση με το 1986.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco (Toden) αναφέρει ότι αν και κατασβέστηκε η πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 που ήταν το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων σεισμικών δονήσεων ελοχεύει ακόμη ο κίνδυνος αναζωπύρωσης...

Περισσότερα

Ένα οδοιπορικό στην ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Fukushima
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

47
Έφτασε στο ΕΜΠ επιστολή από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου της Saitama, διαβεβαιώνοντας πως όλα στην περιοχή του πανεπιστημίου είναι εντάξει και δεν υπάρχει πρόβλημα για την υγεία των φοιτητών του. Διαβάστε εδώ.

Από ό,τι βλέπω, η Fukushima απέχει από τη Saitama (η οποία είναι δίπλα στο Tokyo) περίπου 200-250km.

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

49
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση της 11ης Μαρτίου, μεγέθους 9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι, στην Ιαπωνία έχουν σημειωθεί εκατοντάδες ισχυροί μετασεισμοί, με τον τελευταίο μεγέθους 5.8R να εκδηλώνεται σε εστιακό χώρο 83km βόρεια της Ιαπωνικής Πρωτεύουσας.

Ο απολογισμός της καταστροφής του Μαρτίου έχει ξεπεράσει τους 13.500 νεκρούς ενώ χιλιάδες άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ως σήμερα.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

50
Σε μία προσπάθεια περιορισμού της ραδιενεργού μόλυνσης των υδάτων, η διαχειρίστρια εταιρεία του Daiichi Power Plant, Tepco, (東電) απέθεσε 300kg ζεόλιθου με την ελπίδα ότι θα απορροφήσει τη ραδιενέργεια από τα μολυσμένα ύδατα. Εάν η μέθοδος φανεί αποτελεσματική, η εταιρεία θα προχωρήσει στην τοποθέτηση ζεολίθου και στο εσωτερικό των κτιρίων της μονάδας όπου υπάρχουν σημαντικές ποσότητες ύδατος το οποίο φέρει υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Περισσότερα
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One
cron