Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

31
madadayo έγραψε:Ως συνέχεια των προηγούμενων ποστ:

Μικρής ποσότητας ραδιενέργεια εντοπίστηκε επίσης στο νερό περιοχών του Τόκιο και στη βροχή που πέφτει σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή γύρω από την επαρχία της Φουκουσίμα.
Δυστυχώς βρήκαν και ραδιενεργά κουκιά που εισηχθησαν απο την Ιαπωνία στην Ταϊβάν. Περισσότερα εδώ

Επίσης, απο το SKAI:

Μηχανικοί κατάφεραν να συνδέσουν καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό σταθεροποίηση στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς "επιστρέφει στο κανονικό", ανέφεραν οι αρχές.

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο "ενταφιασμός" του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Όπως ανακοινωσαν οι ιαπωνικες αρχες ο σταθμός της Φουκουσίμα δε θα ξαναλειτουργήσει:

«Λαμβάνοντας υπόψη με αντικειμενικότητα την κατάσταση στο σταθμό, πιστεύω ότι είναι φανερό ότι ο σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι δεν είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει»
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

32
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον gif με προσομοίωση του ραδιενεργού συννέφου...
δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το multiphysics της comsol :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

33
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παραπάνω προσομείωση :T:

Τα σημερινά νέα απο τη Φουκουσίμα κάνουν λόγο για πιθανή νέα διαρροή ραδιενέργειας.
Spoiler: show
Ανησυχίες για νέα διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκαλεί αναφορά αξιωματούχου ότι δεξαμενή καυσίμων βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο βρασμού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ιαπωνικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι η αιτία του νέφους ατμού που εμφανίζεται πάνω από τον πυρηνικό σταθμό από τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μία ακόμη επιπλοκή στις προσπάθειες που καταβάλλονται από περίπου 300 τεχνικούς να διατηρηθούν χαμηλά οι θερμοκρασίες στους αντιδραστήρες προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των ράβδων καυσίμων.
Έχουν εντοπιστεί επιπλέον μολυσμένα τρόφιμα
Spoiler: show
Εν τω μεταξύ οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά μετά την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Πάντως, η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, που είναι πλέον ερημωμένη.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.
Όσον αφορά στους νεκρούς, ο επίσημος απολογισμός είναι περισσότεροι από 9.000, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Πηγή
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος fotinit17 την Τρί 22 Μαρ 2011, 12:52 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Προσθήκη πηγής
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

34
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

35
Βρήκα μια άκρως ενδιαφερουσα συνέντευξη ενός Έλληνα πυρηνικού φυσικού που δούλευε στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Την παραθέτω εδώ:
Η διαδικασία σε κάθε επίσκεψή του ήταν αυστηρή και απαράλλαχτη: περνούσε από έλεγχο ασφαλείας,έβγαζε τα ρούχα του σε έναν στενό θάλαµο και φορούσε µια ολόσωµη στολή µε φερµουάρ που έκλεινε ώς τον λαιµό. Πάνω του ένας µετρητής ραδιενέργειας. Στα χέρια του γάντια και γύρω απ’ τα παπούτσια του πάνινα χοντρά καλύµµατα µιας χρήσης που τα έκαιγαν µετά την αποχώρησή του. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 αποστολή του ∆ηµήτρη Κόκκινου ήταν να παρακολουθεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίµα.

ΗGeneral Electric,η εταιρεία για τηνοποία δούλευε τότε, είχε κατασκευάσει από τους πέντε αντιδραστήρες στονσταθµό Νταϊτσί, τους Νο 1 καιΝο 2. Η δηµιουργία του Νο 6 βρισκόταν ακόµησε εξέλιξη. Ο κ. Κόκκινος ωςδρ Πυρηνικής Φυσικής, επέβλεπε στενά τους κύκλους λειτουργίας και έδινε συχνά οδηγίες προκειµένου να επιτευχθεί η µέγιστη δυνατή απόδοση µε τον πιο ασφαλή τρόπο. Επίτέσσερα χρόνια είχε στραµµένο το βλέµµα του στο Νταϊτσί. Σε κάποιες περιπτώσεις η Εταιρεία Ηλεκτρισµού του Τόκιο (Tepco) πίεζε τοσύστηµα στα όριά του.

ΤΟ ΚΕΡ∆ΟΣ.
Spoiler: show
«Σκοπός των εταιρειών που διαχειρίζονται τουςσταθµούς πυρηνικής ενέργειας είναι το κέρδος. Θέλουν να το µεγιστοποιήσουν όσο µπορούν και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα στις ρυθµίσεις ασφαλείας. Θυµίζουν στη νοοτροπία τις αµερικάνικες τράπεζες που έδιναν στεγαστικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις ή έλεγχο και µας οδήγησαν στην οικονοµική κρίση», λέει ο κ. Κόκκινοςστην τηλεφωνική µας επικοινωνίααπό το γραφείο του στη Ν. Υόρκη.

Ο κ. Κόκκινος γεννήθηκε στην Κωστάντσα της Ρουµανίας από έλληνες γονείς. Σπούδασε στην Αµερική και δίδαξε στο City University της Νέας Υόρκης. Ηταν ένας από τους 11 έλληνες επιστήµονες που σε περσινή επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ έγραφαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η µόνη πηγή που µπορεί να συµβάλει ουσιαστικά στη λύση του ενεργειακού προβλήµατος σε συνδυασµό µε τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. Στα 70 τουχρόνια σήµερα εργάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο του Brookhaven. Το ατύχηµα στον σταθµό της Φουκουσίµα µετά τον σεισµό και το τσουνάµι της 11ης Μαρτίου ήταν απρόσµενη εξέλιξη για τον ίδιο. Θυµάται ότι το προσωπικό του σταθµού διατηρούσε τους αντιδραστήρες και το κέντρο ελέγχου σε καλή κατάσταση. «∆εν µας ανησυχούσαν», λέει. Αν και οι ρυθµοί εργασίας ήταν συχνά εντατικοί.
ΟΙ ΡΑΒ∆ΟΙ.
Spoiler: show
Οπως είχε διαπιστώσει από τις επισκέψεις του στον σταθµό, πολλές από τις ράβδους ουρανίου στους αντιδραστήρες που παρακολουθούσε αποκτούσαν ρωγµές. «Αυτό οδηγούσε στην έκλυση ραδιενέργειας τοπικά,µέσα στον αντιδραστήρα. ∆εν ήταν επικίνδυνο. Αλλά οφειλόταν στην απότοµη άνοδο της ισχύος. Προσπαθούσαν να φτάσουν γρήγορα στο τελικό σηµείο της µέγιστης απόδοσης. Τους εξήγησα ότι αυτό ήταν λάθος.∆εν έπρεπε να ζορίσουν το ουράνιο. Με τον καιρό τα προβλήµατα λύθηκαν και η λειτουργία του αντιδραστήρα έγινε ρουτίνα», εξηγεί.

Η οριακή λειτουργία των αντιδραστήρων στη Φουκουσίµα φαίνεται και από τα στοιχεία της ∆ιεθνούς Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας. Το 2008 η επιβάρυνση από τη λειτουργία (load factor) του αντιδραστήρα Νο 3 (κατασκευής Toshiba) είχε φτάσει στο 99,9%. Εκείνητη χρονιά ο αντιδραστήρας δούλεψε αδιάκοπα. Στο Νο 2, που είχεπαλιότερα υπό την επίβλεψη του ο κ. Κόκκινος, το 1989 η επιβάρυνση ήταν στο 97,88% και το 1995 στο 96,08%.

"∆ίστασαν να θυσιάσουν τον αντιδραστήρα"
Spoiler: show
Οπως διαπίστωσε η ρυθµιστική αρχή της Ιαπωνίας αρκετές εβδοµάδες πριν από τον σεισµό, οι εφεδρικές γεννήτριες του αντιδραστήρα Νο. 1 είχαν υποστεί ρωγµές και οι µηχανές κινδύνευαν µε διάβρωση. «Οι αντλίες ψύξης είχαν τοποθετηθεί σε χαµηλό επίπεδο για να αντέξουν σε κύµατα ύψους πέντε µέτρων» λέει ο κ. Κόκκινος. «Κανείς δεν µπορούσε να προβλέψει ότι από το τσουνάµι τα κύµατα θα έφταναν τα 12 µέτρα».

Αµέσως µετά τον σεισµό και το τσουνάµι, η Tepco αδράνησε. «Επρεπε να ρίξουν θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες για να πέσει η θερµοκρασία. Καθυστέρησαν περίπου πέντε ώρες αναζητώντας άλλες λύσεις. Τα άλατα στο θαλασσινό νερό θα αχρήστευαν τους αντιδραστήρες και η εταιρεία δεν ήθελε να τους θυσιάσει» αναφέρει ο κ. Κόκκινος. «Για την ώρα φαίνεται ότι η κατάσταση στη Φουκουσίµα είναι υπό έλεγχο. ∆εν πρόκειται να έχουµε ένα νέο Τσερνόµπιλ σε καµία περίπτωση.
Ο αρχικός δισταγµός της εταιρείας όµως θέτει το ερώτηµα: τι είναι προτιµότερο, η καταστροφή ενός αντιδραστήρα ή η έκλυση ραδιενέργειας;».
Σημερινές πληροφορίες απο την Ιαπωνία λένε οτι το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 υπέστη ζημιές ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

36
Σίγουρα σημαντικό το ερώτημα στο τέλος ("τι είναι προτιµότερο, η καταστροφή ενός αντιδραστήρα ή η έκλυση ραδιενέργειας;") το θέμα όμως είναι οτι παρουσιάζεται πολύ στοχευμένα αυτό το ερώτημα...

Σε όλα τα θέματα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες και κάποια σημαντικότητα γεγονότων.
Αν έχεις μια εξαιρετικά μικρή πιθανότητα να διαρρεύσει περισσότερη ραδιενέργεια, μέσα όμως στα επιτρεπτά όρια (ή έστω λίγο παραπάνω) τι κάνεις; Καταστρέφεις τον αντιδραστήρα; Ο οποίος όχι απλώς έχει κοστίσει τόσο πολύ, αλλά υποστηρίζει και την ηλεκτροδότηση σε ένα κάποιο σημαντικότατο ποσοστό. Και η ηλεκτροδότηση μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας σε περιπτώσεις καταστροφών τέτοιου μεγέθους. Υποθέτω τουλάχιστον...

Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο απλό, αλλά κάτι τέτοια ερωτήματα τρελαίνουν την κοινή γνώμη (οδηγώντας σε "αυτονόητη απάντηση") αλλά σαν μηχανικοί θα έπρεπε να τα αξιολογούμε λίγο νηφαλιότερα... (το "εξαρτάται" που λέγαμε χθες στο μάθημα)

Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι πρέπει να ρισκάρουμε ζωές ανθρώπων. Αλλά θα πρέπει να σταθμίζουμε τους διαφόρους παράγοντες. Ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση να ίσχυε αυτό. Αλλά είναι κάτι που ακούγεται συχνά από τους δημοσιογράφους και μερικές φορές καταντάει εκνευριστικό...

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

37
Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω πολυψάξει το θέμα αλλά ο συγκεκριμένος σταθμός ΘΑ τεθεί έτσι κ αλλιώς εκτός λειτουργίας!!! Ήδη είχε υπερβεί τα έτη ζωής του...

anyway.. sorry για τα greeglish αλλά είμαι ισπανία κ δεν έχω ελληνικά!!!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Σάβ 26 Μαρ 2011, 3:16 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Μετατροπή σε ελληνικά, από greeklish (κατανοητή η αδυναμία :-) )
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

38
Όντως μετά το ατύχημα οι υπεύθυνοι της εταιρείας σε συνενόηση με την ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισαν να κλείσουν τους προβληματικούς αντιδραστήρες, ΑΛΛΑ (όπως διάβασα εδώ) ένα μήνα πριν τον σεισμό η κυβέρνηση είχε επιτρέψει στην εταιρεία να λειτουργήσει τον αντιδραστήρα 3 για ακόμα 10 χρόνια και ενώ οι αρχικές προτάσεις ήταν να κλείσουν οι παλαιοί αντιδραστήρες. Θεωρώ πως στην περίπτωση αυτή η εταιρεία κοίταξε τα λεφτά και δεν ανέλυσε σωστά τις πιθανότητες ατυχήματος. Ειδικά όταν παίζεις με ραδιενέργεια πιστεύω πως οφείλεις να είσαι όσο πιο προσεκτικός και προνοητικός μπορείς.

Παραθέτω ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο για το αφεντικό της Tepko (εταιρείας που λειτουργεί το εργοστάσιο της Φουκουσίμα) απο "Τα Νέα":
Spoiler: show
«Σεπούκου» έγραψαν απλά κάποιες εφηµερίδες της Ιαπωνίας λίγες ηµέρες µετά τον σεισµό της 11ης Μαρτίου - έτσι αναφέρει ο κώδικας των σαµουράι «µπουσίντο»αυτό που στη Δύση έχουµε µάθει ως χαρακίρι.

Δεν συνέδεσαν την προτροπή µε κάποιο όνοµα, όλοι οι Ιάπωνες όµως γνωρίζουν ότι αναφερόταν στην απόλυτη ντροπή που πρέπει να αισθάνονται όσοι ολιγώρησαν στην πυρηνική κρίση της Φουκουσίµα.

«Πού στο διάβολο είναι οι υπεύθυνοι της Tepco;». Τα ουρλιαχτά του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν που δεν γνώριζε τι συνέβαινε στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθµού της Φουκουσίµαακούγονταν στους διαδρόµους τουκυβερνητικού µεγάρου. Σε µια χώρα όπουοι τόνοι δεν ανεβαίνουν ποτέ δηµόσια µε στόχο να διατηρείται πάση θυσία η αρµονία, η πρωθυπουργική οργή εκφρασµένη τόσο έντονα κατεγράφη ως γεγονός ιστορικής σηµασίας. Οπως άλλωστε και τα όσα συνεχίζουν να συµβαίνουν στη Φουκουσίµα, όπου ακόµα δίνεται η µάχη για την αποτροπή πυρηνικού ολέθρου. Μια ηµέρα αργότερα, στις 15 Μαρτίου (τέσσερις ηµέρες έπειτα από τον σεισµό µεγέθους 9 ρίχτερ), ο Ναότο Καν κάλεσε στο γραφείο του τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Tepco (Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο) Μασατάκα Σιµίζου και τον διευθύνοντα σύµβουλό της Ακιο Κοµόρι,επικεφαλής του πυρηνικού σταθµού της εταιρείας στη Φουκουσίµα. «Τα όσα συµβαίνουν στη Φουκουσίµα δεν έχουν καµία σχέση µε το αν θα επιβιώσει η εταιρεία σας», φέρεται να τους είπε. «Εχουν να κάνουν µετο µέλλον της Ιαπωνίας». Εκείνοι έφυγαν µε σκυµµένο τοκεφάλι. Τρεις ηµέρες αργότερα ο Κοµόρι εµφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχθηκε ότι οι αρχικέςεκτιµήσεις ήταν λανθασµένες και ξέσπασε σε δάκρυα µπροστά στις κάµερες. «Θα µπορούσαµε να έχουµε κινηθεί λίγο πιο γρήγορα», πρόσθεσε αν και οι ειδικοί εκτιµούν ότι µεσολάβησε πολύς χρόνος πριν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν, ενώ ορισµένοι υπονοούν ότι άργησαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση επειδή θα έπρεπε να ρίξουν θαλασσινό νερό µέσα στους αντιδραστήρες γιανα ψύξουν τις ράβδους πυρηνικών καυσίµων και αυτό θα κατέστρεφε για πάντα τις εγκαταστάσεις...

Η ΚΑΡΙΈΡΑ ΤΟΥ.
Από τις 18 Μαρτίου, ο γενικόςδιευθυντής της Tepco δεν ξαναεµφανίστηκε δηµόσια. Μπροστά στις κάµερες έµεινε ο Κοµόρι µε σκυµµένο τοκεφάλι να δέχεται ερωτήσεις στις οποίες δεν απαντούσε παρά µόνο για να πει ότι λυπάται «που προκάλεσε τόσα προβλήµατα». Ο 66χρονος Κοµόρι άρχισε να εργάζεται στην Tepco – εκεί όπου δούλευε και ο πατέρας του – πριν από 43 χρόνια και ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας συνδέοντας το όνοµά του µε υψηλή κερδοφορία λόγω των µεγάλων περικοπών που έκανε σε όλατα τµήµατα από τα οποία πέρασε. Αυτές οι περικοπές µπορεί και να ευθύνονται εν µέρει για τη σηµερινή κατάσταση, καθώς στην πυρηνική βιοµηχανία της Ιαπωνίας τα σκάνδαλα είναι ουκ ολίγα.

Ανήσυχες ότι η υπερβολική εξάρτησή τους από τις εισαγωγές πετρελαίου θα µπορούσε να υπονοµεύσει την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονοµίας, κυβερνήσεις η µία µετά την άλλη υποστήριξαν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και έτσι η βιοµηχανία αυτή άνθησε. Η Ιαπωνία διαθέτει 54 πυρηνικάεργοστάσια όπου παράγεται το 30% τωνενεργειακών αναγκών τηςχώρας, δύο καινούργια κατασκευάζονται τώρα, ενώ µελετώνται προτάσεις γιαάλλα 12. Πριν από τον καταστροφικό σεισµό, η αξία των µετοχών των 11 ενεργειακών εταιρειών της Ιαπωνίας, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθµούς, έφανε στο χρηµατιστήριο τα 139 δισ. δολάρια! Η Tepco, η εταιρεία που προµηθεύει µε ηλεκτρικό ρεύµα το Τόκιο των 13 εκατ. κατοίκων είναι η µεγαλύτερη και πιο ισχυρή από όλες αυτές – ή µάλλον ήταν, αφού µετά τον σεισµό της 11ης Μαρτίου οι µετοχές της έχασαν το 65% της αξίας τους.

Μάλιστα, έναν µήνα νωρίτερα η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να την ενισχύσει παραχωρώντας της την άδεια να συνεχίσει να λειτουργεί ο πυρηνικός σταθµός στη Φουκουσίµα – που είχε χτιστεί πριν από 40 χρόνια και έπρεπε να κλείσει – για άλλα δέκα χρόνια.

Οσο παλιά είναι τα εργοστάσια της Tepco τόσο παλιές είναι και οι ιστορίες παραβίασης των κανόνων ασφαλείας. Το 1978, οι ράβδοι πυρηνικών καυσίµων σε έναν αντιδραστήρα της Φουκουσίµα έφυγαν απότη θέση τους αλλά το συµβάν δεν αναφέρθηκε στις Αρχές επειδή δεν θεωρήθηκε αρκετά σηµαντικό, ενώ υπήρξαν αρκετές διαρροές ραδιενεργού καπνού που δεν δηλώθηκαν και όταν αργότερα ερωτήθηκαν οι υπεύθυνοι γιατί το απέκρυψαν, απάντησαν ότι η ποσότητα ήταν µικρή γι’ αυτό και δεν το έκριναν σκόπιµο... Πίσω από την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία βρίσκεται µια βιοµηχανία γεµάτη σκάνδαλα σε αγαστή συνεργασία µε τους υπευθύνους της κυβέρνησης που συχνά δείχνουν πρόθυµοι να παραβλέψουν προβλήµατα στην ασφάλεια. ∆ιαρροή ραδιενεργού ατµού και εργάτες που µολύνονται από ραδιενέργεια βρίσκονται µέσα στον µακρύ κατάλογο ατυχηµάτων των τελευταίων ετών που πολύ περιορισµένα αναφέρονται στα ΜΜΕ – έτσι τουλάχιστον καταγγέλλουν ακτιβιστές που ασχολούνται µε το θέµα της πυρηνικής ενέργειας. Σε µια περίπτωση, εργάτες ανακάτευαν µε τα χέρια ουράνιοσε ατσάλινους κουβάδες αντί να γίνεταιαυτό µηχανικά, ούτως ώστε το καύσιµο να µπορεί να ξαναχρησιµοποιηθεί. «Τα πάντα αποτελούν µυστικό», λέει ο Κέι Σουγκαόκα, πρώην µηχανικός σε πυρηνικό εργοστάσιο της Tepco. «Στην πυρηνική βιοµηχανία δεν υπάρχει διαφάνεια». Το 1989 έλαβε εντολή να αφαιρέσει από ένα βίντεο εικόνες που έδειχναν ρήγµατα στους αγωγούς από όπου περνούσε ο ατµός ενός πυρηνικού εργοστασίου, πριν προβληθεί στα µέλη κυβερνητικής επιτροπής. Ο Σουγκαόκα ειδοποίησε τους ανωτέρους του στην Tepco – µεταξύ των οποίων και ο Κοµόρι – αλλά τίποτα δεν έγινε.Αποφάσισε το 2000 να δηµοσιοποιήσει όσα ήξερε. Οι Αρχές άρχισαντριετή έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι η Tepco είχε πλαστογραφήσει στοιχεία για την πυρηνική ασφάλεια τουλάχιστον 200 φορές µεταξύ του 1977 και του 2002. Και οι 17 αντιδραστήρες της εταιρείας έκλεισαν προκειµένου να περάσουν από επιθεώρηση, γεγονός που είχε οδηγήσει τον τότε πρόεδρο ΝοµπιούγιαΜινάµι και έναν µεγάλο αριθµό µελών του ∆.Σ. να παραιτηθούν.Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια ώστε να επιτραπεί σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Tepco να λειτουργήσουν και πάλι το 2005.

Η ΥΣΤΈΡΟΦΗΜΙΑ. Προχθές οι µαθητές της ΣΤ’ δηµοτικού στο Χασικάµι που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που καταστράφηκε, συγκεντρώθηκαν κλαίγοντας για την αποφοίτησή τους - τρεις συµµαθητές τους έλειπαν, σκοτώθηκαν στον σεισµό. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξανασυναντηθούν – όλεςοι οικογένειες ετοιµάζονται να αποχωρήσουν από την περιοχή. Για αυτήν τη νέα γενιά των Ιαπώνων τοόνοµα του Αριο Κοµόρι θα γίνει συνώνυµο µε την καταστροφή...
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

39
Εκκενώθηκε ο αντιδραστήρας 2 - Η Ιαπωνία προειδοποίησε οτι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής
Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα απ’ όπου οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν σήμερα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σήμερα σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

Εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
Περισσότερα εδώ
"I went numb when I learned to see..."
cron