Σεισμός στην Ιαπωνία

1
Λοιπόν.. μιας και έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, στις 11/03/2011 στις 14:46 τοπική ώρα, o πέμπτος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900 και μετά "χτύπησε" τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα της επαρχίας Miyaji. Ως αποτέλεσμα... παλιρροϊκό κύμα, γνωστό ως tsunami, ύψους 10m χτύπησε τις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, ενώ μικρότερο tsunami ύψους 2m έφθασε χωρίς να προξενήσει ιδιαίτερς ζημιές ως τη Χαβάη. Το κύμα εξακολουθεί να κινείται (βράδυ Παρασκευής 11/3, ώρα Ελλάδος) και η προειδοποίηση για tsunami αφορά ακόμη και στις δυτικές ακτές της αμερικής.
Μετά το tsunami, από ελικόπτερο φωτογράφησε πάνω από την πόλη Οαράι μία τεράστια δίνη (πηγή:Royters)
Εικόνα
Τα αποτελέσματα...

...τα ορμητικά νερά παρέσυραν πλοία, τραίνα, αυτοκίνητα
...πετροχημικά εργοστάσια τυλίχθηκαν στις φλόγες
...η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διεκόπη σε μεγάλο τμήμα της χώρας και οι τηλεπικοινωνίες "έπεσαν"
...εξ' αιτίας της διακοπής στην παροχή ρεύματος, δε λειτούργησε το εφεδρικό σύστημα ψύξης με αποτέλεσμα την άνοδο της πίεσης στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο1 του εργοστασίου της πόλης Σεντάι (οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας)
...6000 οικήματα εκκενώθηκαν στην περιοχή πυρηνικών εργοστασίων
.
.
.
...και ο απολογισμός συνεχίζεται


...κ ο προβληματισμός

...Ν.Ζηλανδία, Κίνα, επαναλαμβανόμενες δονήσεις στην Ιαπωνία (βλέπε προσεισμός, νέος σεισμός διαφορετικού ρήγματος το Σάββατο 12/3)... είναι τα γεγονότα αυτά τυχαία ή συνδέονται μεταξύ τους?
...οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γεγονός ότι η Σελήνη θα βρεθεί στην πλέον κοντινή θέση προς τη γη στις 18/03/2011 μπορεί να "διαταράσσει" τις ελκτικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν διαφορετικές τάσεις και ενισχύουν ήδη συσσωρευμένα ποσά ενέργειας τα οποία "ψάχνουν" οδό για να εκτονωθούν
... είναι ποτέ δυνατόν η πίεση να αυξάνεται και να μη λειτουργεί ούτε το εφεδρικό σύστημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ειδικά σε έντονα σεισμογενή περιοχή??? (πόσο μάλλον να ήταν στην ελλάδα)
[και το χειρότερο οι αρχές να αρνούνται κάθε ενδεχόμενο διαρροής]
...
«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν τον σεισμό ισοδυναμεί σχεδόν με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε διάστημα ενός μήνα» ανέφερε στο Associated Press o Μπράιαν Ατγουότερ, επιστήμονας της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).
πόσες δυνατότητες και πώς θα δινόταν μία λύση στα ενεργειακά προβλήματα αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε έστω και "τμήμα" αυτής της εκλυόμενης ενέργειας
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

2
Και φυσικά... ο απολογισμός συνεχίζεται...

σε 700 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, 780 αγνοούμενοι και χιλιάδες τραυματίες... και συνεχίζεται.

Νέοι μετασεισμοί πλήττουν συνεχώς την περιοχή με μεγαλύτερο αυτόν που σημειώθηκε στις 4 το πρωί ώρα ελλάδος έντασης 6.7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Πού βρίσκεται όμως ο πραγματικός κίνδυνος???

Η καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο1 της Φουκουσίμα βρίσκεται σε τήξη!!!!
Θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος της αντίδρασης??? Θα πάρουν την απόφαση να καταστρέψουν τον αντιδραστήρα ώστε να αποφευχθεί το σενάριο ενός πυρηνικού ατυχήματος???

Ήδη στην περιοχή γύρω από τις 2 εν λόγω μονάδες έχει καταγραφεί διαρροή ραδιενεργού κεσίου και τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι 1000 φορές άνω του φυσιολογικού...

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα η οποία γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες της έκθεσης σε ραδιενέργεια....
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

3
Η αληθεια, αυτο με τον αντιδραστηρα με εκπλησσει και μενα, φτιαχνουν ουρανοξυστες που ταλαντευονται απιστευτα χωρις να καταρρεουν και δεν μπορουν να παρουν μερικες εξτρα προφυλαξεις για του πυρηνικους αντιδραστηρες?

Το χειροτερο απ'ολα ειναι οτι βλεπεις διαφορους στην τηλεοραση και το ιντερνετ να μιλανε για οργη θεου, αποκαλυψη κλπ

Αυτο με το φεγγαρι διαβαζα κατα πασα περιπτωση δεν εχει καμια σχεση με το σεισμο. Οι μονη συνεπεια της Σεληνης να ερχεται στο περιγειο ειναι λιγο ισχυροτερες παλιρροιες (και φυσικα πιο ευκολη παρατηρηση για τους φιλους της αστρονομιας)
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-The Hitchhiker's Guide to the galaxy

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

4
Ακριβώς από τις παλίρροιες τροποποιούνται οι τάσεις και κατά συνέπεια μία ήδη συσσωρευμένη ενέργεια που "ψάχνει" οδό ν απελευθερωθεί ενδεχομένως να επηρρεάζεται από τις τάσεις αυτές και να εκφράζεται γρηγορότερα! Τουλάχιστον κάπου άκουσα αυτή την άποψη και μου φαίνεται αρκετά βάσιμη ως ένα σημείο...

τώρα τα περί θεϊκής οργής τα αφήνω στους ειδικούς... (ίσως να μην υπολόγισαν στο 2012 την αλλαγή των ημερολογίων:P)

πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που ειδικά σε έντονα σεισμογενείς περιοχές γνωρίζεις ότι έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να συμβεί...

επίσης, στην εν λόγω δόνηση, οι περισσότερες καταστροφές και οι θάνατοι (αν και ο πλήρης απολογισμός δεν έχει ακόμη γίνει) οφείλονται στο tsunami [津波,lit. 'harbor wave']. Αν και το έδαφος ουσιαστικά μετατοπίστηκε και δημιουργήθηκαν χάσματα (με αποτέλεσμα την καταστροφή δρόμων)...
οι ουρανοξύστες και τα περισσότερα κτίρια δεν υπέστησαν φοβερές ζημιές...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

5
Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Σε υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την Ιαπωνία αναδεικνύεται, μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Φουκουσίμα που καταστράφηκε μετά από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό.

Ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1) που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της.

.......

Η έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος) και η αιτία της παραμένει άγνωστη.
Ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νο 1 καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη.

Μετασεισμός που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να κατάρρευσουν η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα ηλικίας 40 ετών στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, Βορειοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «εξειδικευμένοι πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.

Παράλληλα, η διάμετρος εκκένωσης --με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2-- επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Εξάλλου τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό "τραυματίστηκαν ελαφρά" από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.


Περισσότερα εδώ
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

6
Με πρόλαβες...εγώ έχω να σχολιάσω...
αυτά τα "μειωθεί" και "ελαφρά" είναι όντως πραγματικότητα, ή είναι χαζές δικαιολογίες της κυβέρνησης για να μην προκληθεί πανικός???
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

7
Χμ, πιστεύω το δεύτερο, αν και καλό θα ήταν να ισχύει το πρώτο :razz:

Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τον πανικό. Δεν είναι τυχαίο που στο Τσερνομπιλ πολλοί άνθρωποι των γύρω περιοχών δεν είχαν ενημερωθεί σωστά. Η διαρροή είχε αρχίσει μία ολόκληρη βδομάδα πριν απο την έκρηξη, αν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν απο τις εστίες τους 1-2 μέρες ΜΕΤΑ την έκρηξη.

Πάντως και χθες οι Ιαπωνες ήταν καθησυχαστικοί και σήμερα διαβάζω για ραδιενέργεια 1000 φορές πανω απο το κανονικό και έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο. Κάποιο λάκο πρέπει να έχει η φάβα :whistle:
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

8
λοιπόν.. μιας και διάβασα αρκετά σχετικά άρθρα.. αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση χθες...
όμως.. αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τόκυο ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η αντίδραση να σταματάει όταν τα συστήματα παύουν να λειτουργούν... (ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς!, εκτός και εάν υποθέσουμε ότι έχουν το σύστημα μόνιμα σε υποκρίσιμη κατάσταση και κάθε φορά "κατεβάζουν" τη ράβδο για να φθάσει την κρίσιμη μάζα)..

επίσης, μόλις διάβασα ότι οι "επιχειρήσεις" για το shut down του αντιδραστήρα είναι σε καλό δρόμο, καθώς χρησιμοποίησαν θαλασσινό ύδωρ και βορικό οξύ.

περισσότερα εδώ
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

9
Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο στην Ιαπωνία αγνοείται μετά το τσουνάμι μία ολόκληρη πόλη με 10.000 κατοίκους!
Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 1700 ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1200 .Σοκαριστική, ωστόσο, ήταν η χθεσινή ανακάλυψη από τον ιαπωνικό στρατό 300 με 400 πτωμάτων στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Ο μεγέθους 8,9 βαθμών σεισμός προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε κτίρια,σπίτια και αυτοκίνητα κατά μήκος των βορειανατολικών ιαπωνικών ακτών ενώ έσπειρε πανικό σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού.
Ο διαδραστικός χάρτης του σεισμού εδώ

Περισσότερα εδώ
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

10
Πάντως, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται περί έκρηξης υδρογόνου (πετροχημική έκρηξη) και όχι περί πυρηνικής έκρηξης. Επιπλέον, το κτίριο που κατέρρευσε δεν είναι το καθ' εαυτό κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά ένα γειτονικό κτίριο.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One
cron