Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

1
Μετά την καταστροφική έκρηξη στην εξέδρα πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ ανακοίνωσε ότι αντλεί πλέον σχεδόν 3.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή ποσοστό 60% των 5.000 βαρελιών που διαρρέουν καθημερινά στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου σωλήνα απορροής το Σαββατοκύριακο. Η ΒΡ ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιχείρηση σφραγίσματος της πετρελαιοπηγής, με την έκχυση υγρών προϊόντων και διαφόρων υλικών που μπορεί να επιτρέψουν να σταματήσει η διαρροή. Η επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τις «προσεχείς ημέρες», ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος. Η ΒΡ διευκρίνισε ότι έχει συλλέξει έως σήμερα 187.000 βαρέλια πετρελαίου, ο ρυθμός όμως άντλησης του πετρελαίου ολοένα και επιβραδύνεται. Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειας για να σταματήσει πλήρως η διαρροή έχουν αποτύχει.

Απο την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις της προς τον πετρελαϊκό κολοσσό καθώς η πετρελαιοκηλίδα γύρω απο τον κόλπο του Μεξικού επεκτείνεται ραγδαία και απειλεί με πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή την περιοχή.
Από το κατεστραμμένο πηγάδι άντλησης έχουν διαρρεύσει εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου μετά τη φονική έκρηξη στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon, περισσότερο από ένα μήνα πριν.

Εκατό χιλιόμετρα ακτογραμμής έχουν μολυνθεί με πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Ζιντάλ, ανακοινώνοντας νέα μέτρα κατά της απειλής.

Την Τρίτη η εταιρεία θα προσπαθήσει να ρίξει πάνω από το πηγάδι βαριά λάσπη και τσιμέντο, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει δοκιμαστεί ποτές σε τέτοια βάθη και είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η διαρροή ίσως δεν σταματήσει πριν δημιουργηθεί ένα παρακαμπτήριο πηγάδι άντλησης, αλλά το σχέδιο αυτό χρειάζεται μήνες για να πραγματοποιηθεί -χρόνο που ο Κόλπος του Μεξικού δεν διαθέτει.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, περισσότερα από 22 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου έχουν ήδη χυθεί στη θάλασσα.

Ορισμένοι ειδικοί, όμως, θεωρούν ότι το πραγματικό νούμερο είναι διπλάσιο, φθάνοντας και ξεπερνώντας την καταστροφή που προκάλεσε το 1989 το Exxon Valdez στην Αλάσκα.

Δυστυχώς άλλη μια μεγάλη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον πλανήτη. Απ'οτι έχω καταλάβει η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη ΒΡ για ολιγωρία, και η ΒΡ κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση οτι δεν τους έχει παρέχει καμιά βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συμπέρασμα? Δεν έχω καταλήξει. Εσείς τι πιστεύετε???

Πηγή: http://www.in.gr
http://www.imerisia.gr
"I went numb when I learned to see..."

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

2
Ενα πολύ ενδιαφέρον link έδωσε η ΒΡ με live stream απο το σημείο της διαρροής. Δείχνει υποθαλάσσια τη διαρροή του πετρελαίου σε live μετάδοση...
Απολαύστε και προβληματιστείτε:
http://www.bp.com/liveassets/bp_interne ... tream.html
"I went numb when I learned to see..."

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

4
Λοιπόν, στο live stream δεν αναφέρεται κάτι. Βέβαια, έψαξα και βρήκα ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα πετρελαίου είχε τη δυνατότητα να αντλήσει πετρέλαιο μέχρι και τα 9.100 μέτρα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αντλούσε πετρέλαιο απο τα 1500 μέτρα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΒΡ λίγο μετά το δυστύχημα.
"I went numb when I learned to see..."

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

5
Βρήκα ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεο με τη διαρροή του πετρελαίου μετά την τοποθέτηση ενός σωλήνα για την άντληση του στις 17 Μαίου. Είναι ο σωλήνας που μαζεύει αρκετή απο την ποσότητα που διαφέυγει, όχι όμως και όλη. Αν μπορεί κάποιος να καταλάβει τι συμβολίζουν τα Ε, D, Alt ας μας διαφωτίσει ;) Το link είναι το παρακάτω:

http://bp.concerts.com/gom/rov_crater_withRITT.htm
"I went numb when I learned to see..."

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

6
Βρήκα αυτή τη φωτογραφία απο δορυφόρο της NASA που αποτυπώνει την πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί μετά την κατάρρευση της εξέδρας πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού. Πραγματικά πιστεύω ότι δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στις 17 Μαίου.
"I went numb when I learned to see..."
Συνημμένα
bp-oil-spill-satellite-may-17-arm-photo02.jpg

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

7
Παρακάτω επισυνάπτω μία φωτογραφία που εξηγεί έναν απο τους τρόπους άντλησης του πετρελαίου που ίσως χρησιμοποιήσει η ΒΡ για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Το σύστημα στηρίζεται σε έναν φυγοκεντρητή υψηλής ταχύτητας.
"I went numb when I learned to see..."
Συνημμένα
ContentSegment_14766448$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

8
Απέτυχε η μέθοδος "Top kill" με την οποία προσπαθούσαν να κλείσουν την τρύπα, ρίχνοντας μια ειδική λάσπη σε αυτήν. Τώρα θα προσπαθήσουν να βάλουν έναν θόλο από πάνω και να αντλήσουν το πετρέλαιο από εκεί σε δεξαμενόπλοια. Αυτό θυμίζει πάαααρα πολύ ιστορία κόμιξ... Συγκεκριμένα την ιστορία "Θησαυρός στη γυάλα" του Ντον Ρόσα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ ή στο 2ο τόμο της καταπληκτικής συλλογής "Βιβλιοθήκη Κόμιξ".

Πίσω στο θέμα μας... Το μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύω βρίσκεται στο βάθος σε εκείνο το σημείο (1500 μέτρα!). Αντιλαμβάνεστε και τη δυσκολία κατάδυσης στο βάθος αυτό (ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούν να πάνε βατραχάνθρωποι) αλλά και την πολύ υψηλή πίεση του (πυκνότερου από το πετρέλαιο) νερού, με ό,τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει στο μέγεθος του προβλήματος της διαρροής...

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ενδεικτικά στα σχετκά άρθρα της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ.

Re: Διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

10
Εεεε.... για όλα δεν ξέρω, αλλά σίγουρα μπορείς να βρεις πολλά εκεί. Όπως και πολλά άλλα βιβλία. Δεν ξέρω τι παίζει με αυτή τη σελίδα περί copyright κτλ, πρέπει να 'ναι κάτι σαν το youtube. Με ενδιαφέρει το θέμα πάντως, αν θέλεις άνοιξε νέο topic στην κατηγορία "πολιτιστικά" για το πού μπορείς να τα βρεις. :)
cron