Re: [2ο] Φυσική II (2015-16)

22
fotis έγραψε:Ομοαξονικό καλώδιο ονομάζεται το σύστημα δύο ομοαξονικών κυλίνδρων (ή απλά το βύσμα της κεραίας της τηλεόρασης...). Ο εσωτερικός κύλινδρος είναι φορτισμένος με επιφανειακή πυκνότητα φορτίου ίση με λ*L (C/m^2). Το επαγώμενο στον εξωτερικό κύλινδρο φορτίο είναι ίσο και αντίθετο με του εσωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι ηλεκτρικό πεδίο έχεις μόνο μεταξύ των κυλίνδρων και γι' αυτό συμπεριφέρεται και ως πυκνωτής και σου ζητάει χωρτικότητα μετά... Έξω από τους κυλίνδρους, το ολικό φορτίου που βλέπεις είναι μηδέν και αυτός είναι και ο ρόλος του ομοαξονικού καλωδίου. Να μπορείς δηλαδή να μεταφέρεις σήματα σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς ενεργειακές απώλειες λόγω ηλεκτρικού πεδίου. Σε ασκήσεις χωρίς νούμερα δίνουν συνήθως γραμμική πυκνότητα για να την πολλαπλασιάσεις με το L ώστε να γίνει απαλειφή με το L της επιφάνειας Gauss και δεύτερον η διατύπωση είναι λάθος. Το πρώτο "και" της άσκησης πρέπει να αντικατασταθεί με "με" και δεύτερον ο χημικών μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει ότι το πλέγμα του ομοαξονικού καλωδίου είναι τόσο πυκνό που συμπεριφέρεται ως επιφάνεια (αυτό για τον εξωτερικό κύλινδρο...). Αυτά από μένα, ελπίζω να βοήθησα.

αυτό που περιγράφεις είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα. πρώτον δίνει γραμμική πυκνότητα για τον εσωτερικό συμπαγή κυλινδρικό αγωγό. δεύτερον ο εξωτερικός ειναι πλέγμα, μας έλυσαν την απορία στην εξέταση, δλδ τρισδιάστατη επιφάνεια (όπως ειναι και ο σφαιρικός φλοιός). άρα, έτσι όπως δίδεται το πρόβλημα, το εξωτερικό πλέγμα ειναι αφόρτιστο και, λόγω του φορτισμένου εσωτερικού κυλίνδρου, επάγεται στην *εσωτερική* επιφάνεια του πλέγματος φορτίο αντίθετου προσήμου (το μέτρο δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα) και, για να διατηρήσει το πλέγμα την ολική ηλεκτρική του ουδετερότητα, στην *εξωτερική* του επιφάνεια φορτίο ίσου μέτρου αλλά αντίθετου προσήμου με την εσωτερική επιφάνεια -ο εξωτερικός αγωγός δεν γειώνεται για να διατηρήσει φοτίο ούτε τον έχουμε φορτίσει, συνεπώς διατηρεί την ηλεκτρική του ουδετερότητα. άρα λόγω του φορτισμένου εσωτερικού αγωγού έχεις ηλεκτρικό πεδίο και ανάμεσα στους αγωγούς και έξω απ το συνολικό σύστημα (τα φορτία στις επιφάνειες του πλέγματος αλληλοεξουδετερώνονται). Τονίζω και πάλι ότι αυτή ειναι η λογική της άσκησης έτσι όπως δίδεται στην εκφώνηση - σου δινει τις "προυποθέσεις" (τον εσωτερικό συμπαγή αγωγό ακι το εξωτερικό πλέγμα) του ομοαξόνικού καλωδίου δεν σου ζητάει να ξέρεις πώς είναι πραγματικά ένα ομοαξονικό καλώδιο. αν κρίνω απ' την επίδοση μου τον ιούνιο, η παραπάνω λογική δεν είναι και πολύ λάθος. ελπίζω να βοηθάει... :)

Re: [2ο] Φυσική II (2015-16)

23
Είναι απόλυτα λογικό αυτό που γράφεις... απλά πέφτουμε στο εξής. Το ομοαξονικό καλώδιο είναι πολύ συγκεκριμένο και καθορισμένο πράγμα, που στη ΣΕΜΦΕ από όπου προέρχονται οι καθηγητές του μαθήματος χρησιμοποιείται συνέχεια στις εξετάσεις (είναι η αδερφή μου ΣΕΜΦΕ...). Άρα αν ισχύει αυτό που γράφεις (που αφού έγραψες καλά λογικά ισχύει) δεν είναι ομοαξονικό καλώδιο άρα λάθος εκφώνηση γιατί αν είναι ομοαξονικό καλώδιο ισχύει αυτό που έγραψα. Και ισχύει όχι γιατί το σκέφτηκα εγώ αλλά γιατί ο συγκεκριμένος όρος υπάρχει είναι καθορισμένος (μπορείς να ζητήσεις από μαγαζί ομοαξονικό καλώδιο...) και μάλιστα στα σπίτια όλων μας.... και λειτουργεί ακριβώς όπως το περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το επαγώμενο φορτίο θα πρέπει να έχει ίσο μέτρο γιατί αλλιώς δεν υπάρχει η έννοια της χωρητικότητας που ζητάει μετά. Οι οπλισμοί ενός πυκνωτή έχουν πάντα ίσα και αντίθετα φορτία. Άρα έξω από το σύστημα το ολικό φορτίο είναι μηδέν άρα και η ένταση του πεδίου. Πάντως επειδή αύριο θα είμαι στη σχολή θα περάσω να τους ρωτήσω έτσι για την απορία... :)

Re: [2ο] Φυσική II (2015-16)

24
Καλησπέρα! :) Μήπως έχει καταφέρει κανείς να αποδείξει τη σχέση που ζητάει στο θέμα 3 του Ιουνίου του 2015;

[2ο] Φυσική II (2015-16)

27
Καλησπερα και καλη χρονιααα παιδιααα :bigbeer:

Μήπως έχει κανένας τα θέματα του Σεπτεμβρίου του 2016 και μπορεί να τα ανεβάσει ?? :$ :D
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος i griega την Κυρ 08 Ιαν 2017, 6:36 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.