Ηλιακή Καταιγίδα

1
Σε εξέλιξη ηλιακή καταιγίδα..., η οποία εκτός από τα προβλήματα στις επικοινωνίες,προκάλεσε ένα μοναδικού κάλλους φαινόμενο, "φορτίζοντας" ουσιαστικά το Βόρειο Σέλας.
Εικόνα
ethnos.gr έγραψε:Αιτία, η τεράστια ηλιακή καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.
Ο βομβαρδισμός της ατμόσφαιρας με ηλιακή ακτινοβολία είναι η «μπαταρία» για το Σέλας και στις βόρειες περιοχές του πλανήτη το θέαμα είναι μοναδικό.
Ετσι, ο Ηλιος μας αποζημιώνει με το παραπάνω για την «διακριτικότητα» που επεδείκνυε από το 2005, όταν και είχε καταγραφεί η προηγούμενη μεγάλης έντασης δραστηριότητα στην επιφάνειά του.
Βέβαια, τέτοιο υπερθέαμα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν υπερφορτίσεις στα δίκτυα ενέργειας και παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Ηλιακή Καταιγίδα

5
τώρα που το λες νομίζω η Αφροδίτη είναι στον 9ο οίκο... κ επιπλέον έχει ξαστεριά... οπότε μας την πέφτουν άνετα τα άστρα :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Ηλιακή Καταιγίδα

6
Μιας και έπεσα στο θέμα της ηλιακής καταιγίδας :baby:

Κάποια γενικά στοιχεία για την ηλιακή ή μαγνητική καταιγίδα
Αιτία της καταιγίδας είναι μια έκρηξη στον ήλιο που δημιούργει βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της γης.

Αναλυτικότερα, η μαγνητική καταιγίδα είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, που έχουν ως συνέπεια την εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων από την επιφάνεια του ήλιου στη Γη με ταχύτητες που φτάνουν τα 1.200 χλμ/δευτερόλεπτο.

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων.
Οι μαγνητικές καταιγίδες θεωρείται ακόμα ότι έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένου εκείνους που πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Ευθύνονται ακόμα, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό, για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αϋπνία, πτώση της πίεσης και νωθρότητα.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών και τα ταχυδρομικά περιστέρια.

Οι τρεις κατηγορίες ηλιακής καταιγίδας

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές καταιγίδες σε τρεις κατηγορίες. Η κατηγορία X θεωρείται η ισχυρότερη καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Η δεύτερη κατηγορία είναι η M που προκαλεί το φαινόμενο γνωστό ως Βόρειο Σέλας. Η λιγότερο ισχυρή κατηγορία είναι η C που δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα στη Γη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας προκαλεί επιπλοκές στην τροχιά των δορυφόρων καθώς θερμαίνει την ατμόσφαιρά αυξάνοντας την ελκτική της δύναμη.
Ωστόσο, αντίθετα με τους δορυφόρους, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ενσωματωμένες συσκευές προστασίας για την περίπτωση γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Οι μαγνητικές καταιγίδες μπορεί να πυροδοτήσουν κύματα που προκαλούν υπερθέρμανση, πυρκαγιά ακόμα και την έκρηξη δικτύων ηλεκτρισμού, με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές.
Η ηλιακές καταιγίδες σχετίζονται άμεσα με το μαγνητικό πεδίο του ηλίου.

Επιστημονικό υπόβαθρο:
Ο Ήλιος είναι ένα μαγνητικά ενεργό αστέρι. Διαθέτει ένα ισχυρό, εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο το οποίο αλλάζει από έτος σε έτος και αντιστρέφει την πολικότητα του περίπου κάθε έντεκα χρόνια, γύρω από το ηλιακό μέγιστο. Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου επηρεάζει πολλά φαινόμενα που συνολικά ονομάζονται ηλιακή δραστηριότητα, όπως οι ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου, οι ηλιακές εκλάμψεις, και ο ηλιακός άνεμος(άλλη ονομασία της ηλιακής καταιγίδας) που μεταφέρει ύλη μέσα στο Ηλιακό Σύστημα.
Οι επιπτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη Γη περιλαμβάνουν το σέλας σε μέτρια έως υψηλά γεωγραφικά πλάτη, και η διακοπή των ραδιοφωνικών επικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας.
Όλη η ύλη του Ήλιου είναι με τη μορφή αερίου και πλάσματος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του. Αυτό καθιστά δυνατό ο Ήλιος να περιστρέφεται γρηγορότερα στον ισημερινό του (περίπου 25 ημέρες) από ό,τι σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη (περίπου 35 ημέρες κοντά στους πόλους). Η περιστροφή του σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη του ήλιου ωθεί τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου να πλέκονται μεταξύ τους με τον καιρό, προκαλώντας στο μαγνητικό πεδίο βρόχους και εκρήξεις στην επιφάνεια του. Αυτό ίσως δημιουργεί τις ηλιακές κηλίδες και τις ηλιακές εκλάμψεις. Η ενέργεια συστροφής δημιουργεί το ηλιακό δυναμό και ένα 11-ετή ηλιακό κύκλο μαγνητικής δραστηριότητας, καθώς το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται περίπου κάθε 11 χρόνια.Ο μαγνητισμένος άνεμος ηλιακού πλάσματος παρασύρει το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου στο χώρο που σχηματίζουν το λεγόμενο διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο. Δεδομένου ότι το πλάσμα μπορεί να κινηθεί μόνο κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου, το διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο εκτείνεται ακτινωτά μακριά από τον Ήλιο. Επειδή τα πεδία πάνω και κάτω από τον ηλιακό ισημερινό έχουν διαφορετικές πολικότητες με κατεύθυνση προς και μακριά από τον Ήλιο, υπάρχει ένα λεπτό στρώμα ρεύματος στο ηλιακό ισημερινό επίπεδο, το οποίο ονομάζεται ηλιοσφαιρικό φύλλο ρεύματος. Στις μεγάλες αποστάσεις η περιστροφή του Ήλιου συστρέφει το μαγνητικό πεδίο και το φύλλο ρεύματος σε μία μορφή που μοιάζει με σπείρα του Αρχιμήδη και ονομάζεται σπείρα του Πάρκερ. Το διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο είναι πολύ ισχυρότερο από ό,τι η δίπολη συνιστώσα του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.
Για όσους έχουν ασθενική κράση και δεν τους πολυ-ενδιαφέρει το γιατί
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE% ... E%BF%CF%82
Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it.
-William Shenstone

Re: Ηλιακή Καταιγίδα

7
μιας και το ξαναπιάσαμε το θέμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση των ηλιακών κηλίδων και η αντιστροφή της πολικότητας του ήλιου...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Ηλιακή Καταιγίδα

9
maria93 έγραψε:
Spoiler: show
1)Ένα σχετικό βίντεο πάνω σε αυτό που αναφέρει η @madadayo
2) Μια έκρηξη στην επιφάνεια του ηλίου
[offtopic]
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Ηλιακή Καταιγίδα

10
Μια εικόνα που αναπαριστά τα κύματα εκτίναξης των φορτισμένων σωματιδίων(κύματα ανέμου)
Εικόνα
Έχει αποδειχθεί τύπος ο οποίος υπολογίζει την πίεση που ασκεί η ριπή του ηλιακού ανέμου η οποία μόλις και ακουμπά στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτή συνήθως είναι [*]1ΑU(αστρονομική μονάδα) αλλά μπορεί να ποικίλει από 1-6nPa (1–6×10−9 N/m2), αλλά και εκτός αυτού του ορίου.
Η δυναμική πίεση αποτελεί συνάρτηση της ταχύτητας της ριπής και της πυκνότητάς της σε φορτισμένα σωματίδια.
P = 1.6726×10-6 * n * V2
όπου P η πίεση σε nPa, n η πυκνότητα σε σωματίδια/cm3 και V η ταχύτητα της ριπής σε Km/s.

To μαγνητικό πεδίο της Γης καθώς χτυπιέται από μια ριπή σωματιδίων
Εικόνα
Καθώς τα σωματίδια φτάνουν κοντά στο μαγνητικό πεδίο της Γης, δέχονται ισχυρή επίδραση δύναμης Lorentz. Η περιοχή γνωστή ως μαγνητόσφαιρα αναγκάζει τα σωματίδια να εκτελέσουν μια περιφερειακή κίνηση γύρω από τη Γη, χωρίς να διασχίσουν την ατμόσφαιρα, πόσο μάλλον να φτάσουν ποτέ στην γήινη επιφάνεια. Η μαγνητόσφαιρα αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο είναι ένα σχεδόν ημισφαιρικό κομμάτι το οποίο "βλέπει" προς τον ήλιο, ενώ το δεύτερο είναι ένας λοβός μεγάλου μήκους που βρίσκεται πίσω, στο κομμάτι της Γης που δε φωτίζεται από τις ακτίνες κάθε φορά. Οι ηλιακές καταιγίδες είναι υπεύθυνες για την παραπάνω διαμόρφωση.

Η επίδραση της μαγνητόσφαιρας στα διερχόμενα κύματα σωματιδίων.
Εικόνα
Εικόνα από το πείραμα του Birkeland για την αναπαράσταση του φαινομένου. Οι φωτεινές αυτές ακτίνες είναι γνωστές ως κύματα Birkeland.

Η διάταξη:
Εικόνα
Ενεργοποίηση της σφαίρας :
Εικόνα
[*]http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_unit
Jealousy is the fear or apprehension of superiority: envy our uneasiness under it.
-William Shenstone