Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

91
Παρά τις αντιδράσεις, η Ιαπωνία θέτει ξανά σε λειτουργία δύο αντιδραστήρες

Παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στο Τόκιο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιμένει στα σχέδιά της για την επαναλειτουργία δύο από τους 54 αντιδραστήρες της χώρας, προσπαθώντας να αποτρέψει τις διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στο καλοκαίρι.

Τα πυρηνικά εργοστάσια, που κάλυπταν το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, τέθηκαν όλα εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό και το σαρωτικό τσουνάμι που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011.

Την Κυριακή, εκατοντάδες άτομα έχουν κλείσει το δρόμο έξω από την κεντρική πύλη του πυρηνικού εργοστασίου Όι στη δυτική Ιαπωνία, διαμαρτυρόμενοι για την επανέναρξη της λειτουργίας του αντιδραστήρα 3, η οποία προγραμματίζεται για τις 21.00 τοπική ώρα, ή 15.00 ώρα Ελλάδας. Ο αντιδραστήρας, πάντως, δεν θα συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης πριν από την Τετάρτη.

Ένας ακόμα αντιδραστήρας στο Όι, η Μονάδα 4, προγραμματίζεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις 14 Ιουλίου, και η κυβέρνηση εξετάζει ποιους άλλους αντιδραστήρες μπορεί να θέσει ξανά σε λειτουργία στην υπόλοιπη χώρα.

Μέχρι στιγμής περίπου 7,5 εκατομμύρια Ιάπωνες έχουν υπογράψει αίτηση για την οριστική εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Τις δύο τελευταίες Παρασκευές, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τόκιο μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας, όμως, πιέζουν για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι τα εργοστάσια της χώρας απειλούνται με διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Εικόνα
Πηγή
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

92
Η εταιρεία που διαχειριζόταν την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του δυστυχήματος και συνεχίζει να καθυστερεί στη συνεργασία της με τις ιαπωνικές αρχές, σύμφωνα με το πόρισμα της ιαπωνικής επιτροπής που διευρενά την καταστροφή που ακολούθησε το τσουνάμι του 2011.
Εικόνα
Το πόρισμα αναφέρει πως η «κουλτούρα εφησυχασμού» και η ανεπαρκής διαχείριση της κρίσης επιδείνωσαν την καταστροφή, επικρίνοντας επίσης και την ιαπωνική κυβέρνηση επειδή προώθησε την πυρηνική ενέργεια ως «εντελώς ασφαλή» χωρίς να μιλά ανοικτά για τους κινδύνους της.

Το πόρισμα, έκτασης 450 σελίδων, συντάχθηκε από τη δεκαμελή επιτροπή, τα μέλη της οποίας όρισε το Τόκιο, για τη διερεύνηση του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος μετά το Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο, η έρευνα δεν περιορίζεται στην διαχείριση της κρίσης: Η επιτροπή εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις πως τα νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ίσως είναι και πάλι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μεγάλης, περίπλοκης καταστροφής -σημείο που σίγουρα θα χρησιμοποιήσει το ιαπωνικό κίνημα κατά της χρήσης ατομικής ενέργειας.

«Κατανοούμε πως συνεχίζεται η επεξεργασία των άμεσων μέτρων ασφαλείας και πως αυτά θα υλοποιηθούν πλήρως στο μέλλον, αλλά συστήνουμε μετ' επιτάσεως να γίνουν συνεχείς προσπάθειες για λήψη πραγματικά αποτελεσματικών μέτρων» αναφέρει το κείμενο.

πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

93
in.gr έγραψε: Η πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα θα μπορούσε «δυνητικά» να επαναληφθεί σε ακόμα 23 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και θα κινδύνευαν σε περίπτωση τσουνάμι, προειδοποιεί μελέτη στον απόηχο του δυστυχήματος.

Οι ερευνητές του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία βασίστηκε σε έναν παγκόσμιο χάρτη των γεωγραφικών ζωνών που απειλούνται από τσουνάμι, βάσει ιστορικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών δεδομένων.

Τοποθετώντας όλα τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου που είτε λειτουργούν ήδη είτε βρίσκονται στα στάδια του σχεδιασμού ή της κατασκευής, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε 23 πυρηνικά εργοστάσια, με συνολικά 74 αντιδραστήρες, τα οποία βρίσκονται σε «δυνητικά επικίνδυνες» περιοχές.

«Η τοποθεσίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν αφορούν μόνο τις χώρες που τις φιλοξενούν αλλά και τις περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από διαρροές ραδιενέργειας» επισημαίνει ο Χοακίν Ροντρίγκεζ-Βιντάλ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Νatural Hazards.

Στην Κίνα, επισημαίνουν οι ερευνητές, τα 19 από τα 27 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή βρίσκονται σε ζώνες κινδύνου.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν, πέρα από τον κατεστραμμένο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, επτά εργοστάσια με 19 αντιδραστήρες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το ίδιο συμβαίνει με δύο εργοστάσια στη Νότιο Κορέα που επεκτείνονται στους πέντε αντιδραστήρες.

Σε περιοχές κινδύνου βρίσκονται επίσης δύο αντιδραστήρες στην Ινδία και ένας στο Πακιστάν.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

94
Τα Νέα έγραψε:Η διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι πιθανό να συνεχίζεται, παραδέχθηκε η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, μετά τον σάλο που προκάλεσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ψάρια της περιοχής δεν έχουν υποχωρήσει.

Σε ερώτηση για το εάν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι η διαρροή έχει σταματήσει, εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco απάντησε: «Η Tepco δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, ωστόσο έχουμε επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας υποχωρούν τόσο στο θαλασσινό νερό όσο και στον πυθμένα γύρω από το εργοστάσιο».
Περισσότερα εδώ
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

95
Αν και πέρασαν (!) δύο χρόνια... η google μας θυμίζει τι σημαίνει πυρηνική καταστροφή, στέλνοντας το street view στην επαρχία Fukushima όπου τον Μάρτιο του 2011 το χτύπημα του εγκέλαδου και το tsunami που επακολούθησε και "χτύπησε" τον αντιδραστήρα daichi...

Atlantic
και google maps

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδραστήρας δεν έχει [ακόμη] πλήρες shut down...
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

96
Αναγκασμένη να αποσύρει τις αρχικές διαβεβαιώσεις της, η εταιρεία Tepco παραδέχθηκε την Τρίτη ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Φουκουσίμα, από τον οποίο αντλείται νερό για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων, είναι πράγματι μολυσμένο με ραδιενεργό καίσιο.

Στις 30 Μαΐου, η διαχειρίστρια εταιρεία εταιρεία του σταθμού Φουκουσίμα-Νταΐτσι είχε διαβεβαιώσει τους αλιείς της περιοχής ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αμελητέα, και επομένως το νερό μπορεί να απορρίπτεται με ασφάλεια στον ωκεανό.

Η διάψευση του ισχυρισμού αυτού αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της τακτικής της Tepco να υποβαθμίζει υπαρκτά προβλήματα και να παραδέχεται την ύπαρξή τους εκ των υστέρων. Και αυτό εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δύο χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα το Μάρτιο του 2011.

«Για ακόμα μια φορά τους διέφυγε κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν» σχολίασε στο Reuters ο Ατούσι Κασάι, πρώην ερευνητής του ιαπωνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Ατομική Ενέργεια. «Αυτό δείχνει εκ νέου ότι δεν έχουν τα προσόντα για να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, κάτι που είναι θεμελιώδης αιτία της αποτυχίας τους να περιορίσουν την καταστροφή» πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία πασχίζει να αντιμετωπίσει διαρροές ραδιενεργού ύδατος και διακοπές της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο.

Περίπου 400 τόνοι νερού που αντλούνται από το υπέδαφος ρέουν καθημερινά στα κτίρια των αντιδραστήρων, όπου αναμιγνύεται με άκρως ραδιενεργό νερό από την ψύξη των δεξαμενών των πυρηνικών καυσίμων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού νερού πρέπει να παραμένουν αποθηκευμένες σε ειδικές δεξαμενές, στις οποίες όμως εμφανίζονται διαρροές, με αποτέλεσμα να καταλήγει το νερό στη θάλασσα.

Όπως αποδεικνύεται οι μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα βασίζονταν σε πρωτόκολλα που λάμβαναν υπόψη την ραδιενέργεια υποβάθρου στο εργοστάσιο.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία συνεχίζουν πάντως να δείχνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας συνεχίζει να είναι κάτω από το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Tepco για την απόρριψη του νερού στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, το νερό του υδροφόρου ορίζοντα έχει 0,22 becquerel καισίου-143 ανά λίτρο και 0,39 becquerel καισίου-137 ανά λίτρο. Το όριο της Tepco είναι το 1 becquerel καισίου-137 ανά λίτρο.

Η μόλυνση πιθανόν προέρχεται από τον ραδιενεργό ατμό ο οποίος είχε αφεθεί να εκλυθεί από το εργοστάσιο κατά την διάρκεια της τήξης του πυρήνα των αντιδραστήρων, είπε ο Κασάι.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

97
Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων ανιχνεύτηκαν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, χωρίς να είναι ακόμη σε θέση να κρίνει αν το ραδιενεργό νερό εκρέει ή όχι στη θάλασσα.

Η Tokyo Electric Power (Tepco) μέτρησε επίπεδα 3.000 μπεκερέλ ανά λίτρο για τα ραδιενεργά στοιχεία που παράγουν ακτίνες βήτα, όπως το στρόντιο 90, σε υγρό που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή από ένα νέο σημείο λήψης που βρίσκεται ανάμεσα στους αντιδραστήρες και τη θάλασσα.

Τα επίπεδα αυτά είναι αρκετές δεκάδες φορές υψηλότερα του ανώτατου ορίου που έχει οριστεί για το θαλασσινό νερό.

Αρχικά η Tepco είχε ανακοινώσει ότι τα ύδατα είχαν συγκεντρωθεί εκεί όπου είχαν ληφθεί την πρώτη φορά, δηλαδή σε σημείο που απέχει από τον ωκεανό και δεν είχαν εξαπλωθεί πιο μακριά.

Η ενίσχυση των ελέγχων δείχνει αναμφίβολα ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς τα επίπεδα των ραδιενεργών στοιχείων από δείγμα που ελήφθη από το νέο φρεάτιο είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση δείγματος.

Στην ερώτηση αν είναι πιο υψηλά τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων κοντά στον Ειρηνικό, η Tepco απαντά: «Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, αλλά αυτό το θαλασσινό νερό που εξετάστηκε δεν δείχνει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας».

Η εταιρία πάντως αυτή τη φορά δηλώνει πως «επί του παρόντος δεν μπορεί να κρίνει αν το μολυσμένο νερό εκρέει ή όχι στον γειτονικό ωκεανό».

Η Tepco υπόσχεται ενίσχυση των ελέγχων.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 στην βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η διακοπή τροφοδότησης με ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας ενός ορμητικού κύματος προκάλεσε διακοπή των συστημάτων ψύξης του καυσίμου που έλιωσε μέσα στους τρεις αντιδραστήρες από τους έξι που έχει το πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι 3.000 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις ανακαλύπτουν σιγά σιγά την έκταση των ζημιών δίνοντας μάχη ώστε τα προβλήματα που προκύπτουν σε τακτική πλέον βάση να μην λάβουν διαστάσεις μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

98
in.gr έγραψε:
Ψάρι που αλιεύτηκε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Φουκουσίμα είχε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού, ενισχύοντας τις «ισχυρές υποψίες» που εξέφρασαν οι ιαπωνικές αρχές για διαρροή ραδιενεργού υλικού από την πυρηνική μονάδα στον ωκεανό.

Το ψάρι, ένα λαβράκι, αλιεύτηκε στις 4 Ιουλίου στα ανοικτά της πόλης Χιτάτσι. Οι μετρήσεις έδειξαν πως περιείχε καίσιο σε ποσότητα άνω των 1.000 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπόμενο όριο για τα τρόφιμα έχει οριστεί στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Η περίπτωση ενισχύεις του φόβους πως, πάνω από δυο χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, σε μεγάλη έκταση και αδύνατο να ελεγχθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες, η ιαπωνική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανέφερε πως υπάρχουν «ισχυρές υποψίες» για διαρροή ραδιενεργού καισίου στον ωκεανό και κάλεσαν την TEPCO, που διαχειρίζεται τη μονάδα, να διερευνήσει από ποιο σημείο μπορεί να διαρρέει το υλικό.

Η αρχή συστήνει επιτροπή για να εξεταστεί ο περιορισμός του προβλήματος.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

99
in.gr έγραψε:Ατμοί έγιναν ορατοί από το κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας Νο 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία, η οποία εξακολουθεί αρκετές ώρες μετά να μην γνωρίζει τα αίτια του νέου αυτού συμβάντος.

«Αναδύεται ατμός, δεν έχει σχηματιστεί σύννεφο» εξήγησε ο εκπρόσωπος. Ο ατμός αυτός που έγινε ορατός σήμερα στις 8.20' τοπική ώρα (02.20' ώρα Ελλάδος) προέρχεται κατά τα φαινόμενα από μια πισίνα αποθήκευσης υλικού στο πέμπτο και τελευταίο επίπεδο του κτιρίου όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας Νο 3, διευκρίνισε η εταιρία Tepco σε σύντομη ανακοίνωσή της χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Την διαφυγή του ατμού εντόπισε από κάμερα το προσωπικό μιας τρίτης εταιρείας. Τα όργανα μέτρησης της ραδιενέργειας γύρω από το κτίριο δεν έδειξαν σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εταιρεία εμφανίζεται καθησυχαστική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια αύξησης της ραδιενέργειας στην περιοχή.

«Ούτε η θερμοκρασία του αντιδραστήρα, ούτε οι μετρήσεις των συστημάτων ελέγχου της ραδιενέργειας ήταν υψηλές. Δεν θεωρούμε ότι είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζουμε όμως να διερευνούμε τα αίτια» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις ραδιενέργειας πάνω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας και δειγμάτων σκόνης που θα ληφθούν από την γύρω περιοχή» πρόσθεσε η Tepco σε δεύτερη ανακοίνωσή της.

Η ψύξη του αντιδραστήρα και της παρακείμενης πισίνας απενεργοποίησης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου συνεχίζεται κανονικά, διαβεβαίωσε παράλληλα η εταιρία.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

100
in.gr έγραψε:Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ραδιενεργό υλικό διαρρέει στον ωκεανό -διαπίστωση που είχαν κάνει επιστήμονες εδώ και μήνες αλλά η διαχειρίστρια Tepco απέρριπτε.

Η Τepco έκανε την ανακοίνωση τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά -όπως σημειώνει το Reuters- τις ενδιάμεσες εκλογές για την ιαπωνική Άνω Βουλή.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ιαπωνική αρχή πυρηνικής ενέργειας είχε αναφέρει ανοικτά πως έχει «ισχυρές υποψίες» ότι ραδιενεργό υλικό έχει διαρρεύσει στη θάλασσα κοντά στην παράκτια μονάδα.

Νωρίτερα, επιστήμονες είχαν αναφέρει πως εντόπισαν ραδιενεργό υλικό σε ψάρια που αλιεύτηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τη Φουκουσίμα. Η Tepco υποβάθμιζε τις αναφορές της ιαπωνικής αρχής πυρηνικής ενέργειας για μόλυνση της θάλασσας, λέγοντας πως χρειάζονταν περισσότερες έρευνες.

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την πρόκληση τέτοιας έντονης ανησυχίας σε τόσο κόσμο, ιδιαίτερα στον κόσμο της Φουκουσίμα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Tepco Μασαγιούκι Όνο σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η εταιρεία είχε αναγνωρίσει ότι σε υπόγεια ύδατα γύρω από τη Φουκουσίμα είχε βρεθεί ρεδιενεργό υλικό, αλλά επέμενε πως αυτό δεν αποδείκνυε ότι η διαρροή έχει φτάσει στη θάλασσα.
ακόμη κι αυτό όμως έχει πολιτικό αντίκτυπο.. αν είναι δυνατόν... την είσημη δήλωση την έκανε μόνο εν όψει εκλογών η tepco....
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One