Σεμινάριο Η/Υ - Παρασκευή 12/4/13 (LaTeX)

33
Αυτήν την Παρασκευή παρακάμπτουμε το πρώτο κομμάτι και μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό με το... "καυτό" θέμα που περιμένατε με αγωνία:

Στοιχειοθεσία επιστημονικών κειμένων με το LaTeX (μέρος 1)
Το LaTeX (προφέρεται "λατέχ") είναι ένα “σύστημα στοιχειοθεσίας” το οποίο χρησιμοποιείται ευ­ρέως από την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη στοιχειοθεσία επίσημων επιστημο­νικών κειμένων, όπως δημοσιεύσεις, διπλωματικές εργασίες κ.α.. Μερικά από τα προτερήματά του είναι η ευκολία με την οποία δημιουργεί κανείς περίπλοκες μαθηματικές εκφράσεις, χημικές εξισώσεις κ.α., η ελάχιστη ενασχόληση με την μορφοποίηση, τα εργα­λεία διαχείρισης βιβλιογραφίας και το πολύ υψηλής ποιότητας τυπογραφικό απο­τέλεσμα που δημιουργεί. Διαφέρει αρκετά από προγράμματα όπως το Word και το σεμινάριο θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε “hands-on” με τις βασικές εντολές του LaTeX. Θα δούμε πώς δημιουργούμε ένα έγγραφο με πολυγλωσσικό κείμενο, μαθηματικές εκφράσεις, εικόνες και την πιο απλή μορφή βιβλιογραφίας. Τέλος, θα δούμε πώς μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

Θα χρησιμοποιήσουμε το XeTeX από τη διανομή TeX Live και τον editor Texmaker. Και όλα αυτά μέσα από το NTUA Central Cloudfront.

Το PC Lab 2 βρίσκεται στο υπόγειο της νέας πτέρυγας του κτηρίου, κάτω από τα εργαστήρια Φυσικοχημείας, δίπλα στη βόρεια είσοδο. Συμβουλευτείτε τον χάρτη της σχολής.

Βρείτε μας στο Facebook: “Ομάδα παρουσιάσεων στη Χρήση Η/Υ
ή στο forum Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ: chemeng-ntua.gr

Re: Σεμινάρια Χρήσης Η/Υ - κάθε Παρασκευή (2012-13)

34
Στοιχειοθεσία επιστημονικών κειμένων με το LaTeX (μέρος 2)

Ενδεικτικά θέματα που θα προσπαθήσουμε να δούμε: πιο πολλά πράγματα στα μαθηματικά, χημικές εξισώσεις, πίνακες και πιο "αυτόματη" βιβλιογραφία με το biber.

Αύριο, 14:45 στο "μικρό pc lab" της Σχολής Χημικών Μηχανικών (βόρεια είσοδος, υπόγειο).

Σεμινάρια Χρήσης Η/Υ - Παρασκευή 17/5/13 (Arduino)

36
Αύριο, κατά 99.9% στις 14:45 στην Αίθουσα του Τομέα ΙΙΙ θα παίξουμε με ένα Arduino, θα σας αρέσει πάρα πολύ.

Το Arduino είναι μια μικρή και φτηνή πλακέτα (ανοιχτών σχεδίων) με έναν μικροελεγκτή, στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε αισθητήρες και άλλα πραγματάκια όπως φωτάκια, διακόπτες, μοτερ κτλ και να το προγραμματίσουμε ώστε να φτιάξουμε (πανεύκολα) απλά συστήματα αυτοματισμού και όχι μόνο. Στην παρουσίαση θα ασχοληθούμε με μερικά projects από το Arduino Starter Kit.

http://www.arduino.cc/

Περισσότερα για τα σεμινάρια Η/Υ στο forum και στο facebook.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος madadayo την Πέμ 16 Μάιος 2013, 3:23 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: διόρθωση ημερομηνίας

Re: Σεμινάρια Χρήσης Η/Υ - κάθε Παρασκευή (2012-13)

37
Επειδή έχω αρχίσει και ξανακοιτάω το θέμα του παράλληλου προγραμματισμού, βρήκα το παρακάτω λινκ το οποίο είναι πιο αναλυτικό από τις διαφάνειες της σχετικής παρουσίασης...Αντε, περιμένουμε νέα θέματα!!!

https://computing.llnl.gov/tutorials/parallel_comp/