Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

1
Η περιβαλλοντική ομάδα ΕΜΠ πραγματοποιεί ημερίδα με τίτλο "Πολυτεχνειούπολη με λιγότερα αυτοκίνητα - Βιώσιμες μετακινήσεις στο ΕΜΠ". H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του κτιρίου διοίκησης, αύριο, Παρασκευή 21 Μαΐου 2010, 12:00-14:00.

Τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν σχέση με τη φιλικότερη προς το περιβάλλον πρόσβαση στο ΕΜΠ: μείωση αυτοκινήτων, αύξηση ποδηλάτων και σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Να σημειώσω εδώ για τα σχέδια δημιουργίας της Γραμμής 4 ή "Γραμμής των πανεπιστημίων" του Μετρό, που θα περνάει και από την πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

3
Τελικά πήγα σήμερα, μαζί με τον Nick Rss. Από κοινό λίγα πράγματα... Φοιτητές δεν είδα και πολλούς (μην πω οτι προπτυχιακοί ήμασταν μόνο εμείς οι 2). Περισσότεροι ήταν οι ομιλητές και οι πολιτικάντηδες.

Είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον η εκδήλωση, ακούστηκαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Παραθέτω ενδεικτικά μερικές από αυτές:
  • Περιορισμός της κίνησης των αυτοκινήτων στο εσωτερικό του περιμετρικού δακτυλίου της Πολυτεχνειούπολης. Δημιουργία ενός μεγάλου Parking έξω από αυτόν (π.χ. ανάμεσα στην πύλη Κατεχάκη και την πύλη Κοκκινοπούλου) και εύρεση εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στο εσωτερικό: κοινόχρηστα ποδήλατα, ηλεκτρικό λεωφορειάκι, μικρό τραμ.
  • Σύνδεση του πάρκου Γουδή με την πολυτεχνειούπολη με ποδηλατόδρομους.
  • Προώθηση της ιδέας του car pooling, δηλαδή ένας οδηγός να παίρνει μαζί του και άλλους με προορισμό της Πολυτεχνειούπολη. Στο ερώτημα: "μα θα σταματάω να παίρνω έναν άγνωστο;" ή "θα μπαίνω στο αυτοκίνητο ενός αγνώστου;" προτάθηκε η λύση να έχει ο καθένας μια ειδική κάρτα-ταμπελάκι στο παρπρίζ (ο οδηγός) ή πάνω του (ο επιβάτης) που να λέει οτι συμμετέχει στο πρόγραμμα. Επίσης προτάθηκε η δημιουργία ενός μητρώου όσων θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να βρίσκονται κοινές ώρες διαδρομών προς και από το ΕΜΠ. Προσωπικά το θεωρώ μια ιδέα που έχει κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προοπτικές, κάποιοι διαφωνούν. Νομίζω οτι τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν.
  • Σύνδεση με την πανεπιστημιούπολη για τους πεζούς.
  • Κατάργηση τον όποιων άχρηστων υποδομών για τα ΙΧ που είναι άχρηστες και αντικατάστασή τους με χώρους πρασσίνου.
Προσωπικά τη βρήκα γενικώς ενδιαφέρουσα την ημερίδα (2ωρο ήταν τυπικά, γύρω στη μιάμιση ώρα κράτησε λόγω καθυστέρησης έναρξης). Θα προτιμούσα όμως να έλειπε η κάπως "γελοία" κατά την άποψή μου "παρέλαση" πολιτικάντηδων, ειδικά των εκπροσώπων από δυο συνδυασμούς υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές. Εκτός του οτι χάθηκε αρκετός χρόνος με τις χαιρετούρες (ο οποίος χρεώθηκε στο ζουμί της ημερίδας), κάποιοι από αυτούς δεν σεβάστηκαν καν τη ροή του προγράμματος και παρενέβησαν πάνω που πήγαινε να μιλήσει ένας διδάκτορας. Τι να κάνουμε, είχαν υποχρεώσεις... Άμα έχετε τόσες υποχρεώσεις μειώστε μερικές κύριοί μου...

Επισυνάπτω ένα "ψήφισμα" που μοιράστηκε και υποτίθεται εγκρίθηκε, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί περίληψη των βασικών σημείων που ειπώθηκαν.
Συνημμένα
Ψήφισμα.pdf
(343.54 KiB) Μεταφορτώθηκε 142 φορές

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

4
Η ημερίδα αυτή ήταν η απόδειξη οτι ο πίθηκος κατάγεται απο τον άνθρωπο... Πραγματικά 99% σάλτσα 1% ουσία... μια μικρογραφία της πολυτεχνειακής κοινότητας βλέπετε :P
Γενικά ακούστηκαν αοριστολογίες που στην συντρηπτική τους πλειοψηφία ήταν είτε ανούσιες (?ποδήλατο που ανεβαίνει ευκολότερα τις ανηφόρες?) είτε βλακώδεις (τρένο που θα φεύγει απο την Κατεχάκη και θα μπαίνει στην Πολυτεχνούπολη). Σε γενικές γραμμές απογοητευτικό το 1,30ωρο... όπου επικράτησε η λογική του ωχαδερφισμού καιτης προβολής των πολιτικών σχημάτων.
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

5
Και μιας και το θυμήθηκα... ο υποψήφιος Δρ. Μπαλαμουτόμετρος χρήσει στατιστικών στοιχείων του 1998!!! έβγαζε ?ασφαλή? συμπεράσματα για τη χρήση ΙΧ στην Πολυτεχνούπολη... Οι μηχανικοί τελικά έιναι οι καλύτεροι μάγειρες... ;Ρ
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

6
Τέλος, είχαμε και την μεγάλη τιμή να γνωρίσουμε το child prodigy της εποχής που είχε κάνει αυτό το υπέροχο ρημοτομικό σχέδιο στην Πολυτεχνούπολη... ΑΞΙΟΣ!!! :ΡΡΡΡΡ
Και όπως είπε και ο ίδιος "εεεε....λοιπόν έτσι έιναι τα πράγματα... λοιπόν αυτό ήταν ενα πολύ εεεε αξιόλογο έργο..." Το μάθημα του πρέπει να χει μείνει χαραγμένο στις καρδιές των παλαιότερων γενιών xD
If opportunity doesn't knock... Build a door ;)

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

7
Τελικά τα κατάφερες και μέσα σε 2 λεπτά έγινες "ήλιο" :P

1. Το ποδήλατο που ανεβαίνει μόνο τους τις ανηφόρες το είπε ένας τύπος εκτός διαδικασίας
2. Αυτό με τα στοιχεία του 1998 ήταν πραγματικά τραγικό... Μου ήρθε να πω τπτ εκείνη τη στιγμή αλλά δεν είχε νόημα. Γενικώς την εργασία πρέπει να την είχε κάνει πολύυυ παλιά.
3. Πώς γίνεται να είμαι και εγώ Δρ Μπαλαμουτόμετρος και αυτός; Μήπως τώρα προτιμάς να είμαι ο Δρ Φυσαλίδας; :P

Re: Ημερίδα περιβαλλοντικής ομάδας ΕΜΠ - 21/5/10

10
Τι να σου κάνω που δεν είχες επιλέξει "σχεδιασμός πειραμάτων" κτλ στο τρίτο εξάμηνο με τον Μασαβέτα;;;; :P

Το μπαλαμουτόμετρο ορίζεται ως το όργανο αυτό το οποίο μετράει το μαγείρεμμα που πέφτει στις μετρήσεις και γενικώς στις ερευνητικές εργασίες. Κατά το ιξωδόμετρο, μανόμετρο, θερμόμετρο κτλ...

Συνεπώς, όποιος "μαγειρεύει" θα μπορούσε να λέγεται "Μπαλαμουτόμετρος".

Προφανώς για πλάκα το λέμε, δεν τον ξέρουμε τον άνθρωπο, μπορεί να έχει κάνει καλή δουλειά γενικώς. Απλώς ήταν λίγο τραβηγμένο να σου παρουσιάζει μια τέτοια εργασία με δεδομένα πριν 12 χρόνια όπου ούτε το Μετρό είχε κατασκευαστεί, ούτε είχε τέτοιο ποσοστό φοιτητών αυτοκίνητο. Προφανώς ο άνθρωπος για τότε βρήκε στοιχεία (οι οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας μπορούν να φανταστούν και άλλα πράγματα) και αυτά παρουσίασε... Όμως ήταν κάπως "άκομψο" και λανθασμένο να παρουσιαστούν τόσο μακρινά στοιχεία για ένα τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο πρόβλημα (κατάσταση).