Re: Σταθεροποιήθηκαν οι Αντιδραστήρες

81
Ο μεγάλος σεισμός της 11ης Μαρτίου είχε θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκρήξεις σε τέσσερις αντιδραστήρες και να προκληθούν διαρροές ραδιενέργειας.
Οι εργάτες της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco χρησιμοποιούσαν θαλασσινό νερό για να ψύξουν τους αντιδραστήρες.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια προκειμένου να τεθεί παροπλιστεί το εργοστάσιο και να καθαριστεί η γύρω περιοχή.
Πάντως η ανακοίνωση περί σταθεροποίήσης αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από πολλούς ιάπωνες που δυσπιστούν σε οτιδήποτε τους λένε οι αρχές, αφού όπως καταγγέλλουν, από την αρχή της τραγωδίας οι αρμόδιοι ψεύδονται.
Περίπου 80000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το ατύχημα. Σε ορισμένες περιοχές τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά, εμποδίζοντας την επιστροφή των κατοίκων.

Πηγή: Έθνος
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

82
Σχεδόν ένα χρόνο μετά το καταστροφικό tsunami που χτύπησε την περιοχή Sendai της Ιαπωνίας, ένα νέο video-ντοκουμέντο κάνει την εμφάνισή του.
Εικόνα
news 247 έγραψε:O ήχος της σειρήνας προειδοποιεί για τσουνάμι. Αρχικά τα πάντα είναι ήρεμα πριν την έλευση του φονικού κύματος.
Στο βίντεο παρατηρούμε με πόση ορμή το νερό χτυπάει την ακτή παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι παρασέρνει σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.
Το τσουνάμι αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό,έφτασε έως και τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Τσουνάμι - Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές

84
11 Μαρτίου 2011. Ωρα 15.14. Ενα κύμα ύψους 15 μέτρων ακολουθεί τον σεισμό των 9 ρίχτερ και σαρώνει στο πέρασμά του 19.000 ζωές και 234.000 κτίρια
Spoiler: show
Εναν χρόνο μετά την καταστροφή, οι πληγές από τον σεισμό και το τσουνάμι είναι ακόμη ανοικτές στην Ιαπωνία: πόλεις-φαντάσματα, σωροί από συντρίμμια, ο εφιάλτης της ραδιενέργειας. Στις 15.14 της 11ης Μαρτίου 2011 ένα κύμα ύψους 15 μέτρων πήρε μαζί του 19.000 ζωές, 234.000 κτίρια και 6.000 επιχειρήσεις στη χώρα. Νερό και δονήσεις κατέστρεψαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα. Σήμερα το κομμάτι αυτό της ιαπωνικής ακτής εξακολουθεί να είναι μια έρημη χώρα, που καλύπτεται από 23 εκατομμύρια τόνους «σκουπιδιών» που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2011, το Ισινομάκι ήταν ακόμη μια πόλη. Χιλιάδες κάτοικοί της, ανάμεσά τους και η ηλικιωμένη δασκάλα Σατσίκο Τσίμπα, περίμεναν τη σαββατιάτικη αργία. Ομως η γη κάτω από το σχολείο άρχισε να τρέμει. Λίγο αργότερα, στις 14.46, ήχησε η σειρήνα του συναγερμού για τσουνάμι. Και στις 15.14 ένα κύμα ύψους 15 μέτρων σάρωσε τα πάντα. Η Σατσίκο Τσίμπα, με τρία παιδιά στα χέρια της, κατάφερε να σκαρφαλώσει στον λόφο πίσω από το νοσοκομείο, ενώ το νερό την ακολουθούσε κατά πόδας. Εκείνο το μεσημέρι, στο σχολείο ήταν 50 μαθητές. «Γύρισα να κοιτάξω πίσω μου», λέει σήμερα, «και ο κόσμος είχε εξαφανιστεί κι εμείς είχαμε μείνει μόνοι».
Εναν χρόνο μετά, το σχολείο όπως και η συνοικία στην οποία βρισκόταν έχουν εξαφανιστεί. Χιλιάδες ισοπεδωμένοι τοίχοι χωρίζουν μια έρημο, σαν ορυζώνα έτοιμο για σπορά.

Η δασκάλα του Ισινομάκι έρχεται εδώ κάθε μέρα, όπως όλοι οι επιζήσαντες. Δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Γύρω της, σε μήκος 240 χιλιομέτρων των ακτών των επαρχιών Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, υψώνονται γιγάντιες πυραμίδες από σκελετούς κτιρίων και μηχανημάτων. Είναι ό,τι απομένει από τα 42 χωριά και πόλεις του Τοχόκου, της περιοχής βορειοανατολικά του Τόκιο, που επλήγη από το κύμα που προκάλεσε ο σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Χιλιάδες εκσκαφείς ανοίγουν μονοπάτια για να χωρίσουν σε μικρότερους σωρούς τα 23 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών που προκάλεσε ο σεισμός.

Εναν χρόνο μετά, το τσουνάμι στην Ιαπωνία δεν έχει γίνει παρελθόν. Οι 19.000 νεκροί θα μπορούσαν ίσως, με τον καιρό, να ξεχαστούν από τους ξένους. Ομως ο πυρηνικός σταθμός Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, λίγο νοτιότερα, είναι αδύνατο να ξεχαστεί από οποιονδήποτε. Στις 11 Μαρτίου του 2011, νερό και δονήσεις έφεραν σε κατάσταση μερικής τήξης τους πυρήνες τεσσάρων αντιδραστήρων. Ακολούθησαν εκρήξεις υδρογόνου, ανυπολόγιστες ποσότητες ραδιενεργού ατμού διασκορπίστηκαν με τον άνεμο και ψυκτικά υγρά συνεχίζουν να αποβάλλονται στον ωκεανό. Επί εβδομάδες ο κόσμος βρισκόταν ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε επιτέλους πως η λειτουργία των αντιδραστήρων του σταθμού διακόπηκε εν ψυχρώ. Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω του, το περιβάλλον κηρύχθηκε «ακατάλληλο για τη ζωή».

Πέραν αυτού του ορίου, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν μυστηριωδώς ασταθή. Μηδενικά ή εξωφρενικά, αβλαβή ή θανατηφόρα: λίγα μέτρα ή ένα ρεύμα αέρα μπορούν να δημιουργήσουν μια ακατανόητη και στιγμιαία διαφορά.
Εντούτοις δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκασμένοι από την έλλειψη εναλλακτικής επιλογής, αρχίζουν να κατοικούν ξανά τα χωριά που άδειασαν εξαιτίας του εφιάλτη της πυρηνικής μόλυνσης.

Αλλά και στη Φουκουσίμα, όπως και στις άλλες επαρχίες που σαρώθηκαν από τη θάλασσα, ένας χρόνος πριν είναι σαν χθες. Οι Γιαπωνέζοι μάχονται εναντίον ενός εχθρού που μοιάζει αήττητος, που τους κατέστρεψε και που απειλεί να επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο του: έχουν καταλάβει πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί πια να είναι όπως ένα λεπτό πριν η Σατσίκο Τσίμπα αρχίσει να τρέχει στο Ισινομάκι.

Μέσα σ' έναν χρόνο, όλοι στην Ιαπωνία, ξεκινώντας από το Τόκιο, μεταμορφώθηκαν σε πυρηνικούς επιστήμονες. Βγαίνουν έχοντας μαζί τους μετρητή ραδιενέργειας και, αντί για το μετεωρολογικό δελτίο, συμβουλεύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα ωριαία δελτία για τις συγκεντρώσεις καισίου, ιωδίου και κοβαλτίου. Οταν το οχηματαγωγό «Σινκανσέν», που συνδέει τα νησιά Χονσού και Χοκάιντο, περνάει από το ύψος της Φουκουσίμα, οι επιβάτες σταματούν να τρώνε, σηκώνουν τις άχρηστες λευκές μάσκες πάνω στη μύτη και όλες οι ομιλίες σταματούν. Το έθνος έχει την εντύπωση πως ξαναζεί τον εφιάλτη των τελευταίων μηνών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αρχές διαβεβαίωναν τότε πως η Ιαπωνία είναι κοντά στη νίκη και έστελναν στο μέτωπο τους εφήβους για να πεθάνουν. Η καταστροφή ήταν φανερή σε όλους και έτσι κανείς δεν πίστευε πλέον τίποτε. Οπως και σήμερα. Η κυβέρνηση, η TEPCO (η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα) και οι επίσημες ανακοινώσεις εγγυώνται ότι ο πυρηνικός συναγερμός έχει ξεπεραστεί. Ομως κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη και ο πληθυσμός συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως κατά την κορύφωση της κρίσης. Δεν υπάρχει υπουργείο ούτε ερευνητικό ινστιτούτο που να μπορεί να αποδείξει την απουσία κινδύνου.
Πηγή

H Ιαπωνία τιμά τα θύματα του σεισμού
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος fotinit17 την Κυρ 11 Μαρ 2012, 11:13 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Προσθήκη link
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

85
Με επαναλαμβανόμενες ριπές του πολυβόλου, σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ βύθισε το ακυβέρνητο ιαπωνικό πλοίο, που μετά το σεισμό της Ιαπωνίας είχε παρασυρθεί έως τον κόλπο της Αλάσκα.
Το ακυβέρνητο αλιευτικό Ryou-Un Maru, το οποίο αποτελούσε απειλή για τη ναυσιπλοΐα, βυθίστηκε γύρω στις 6:15 μ.μ. (τοπική ώρα, 05:15 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), σχεδόν πέντε ώρες αφού το σκάφος της Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του.

Το πλήρωμα του σκάφους της Ακτοφυλακής έστειλε το Ryou-Un Maru στο βυθό του ωκεανού με μια σειρά ριπές πολυβόλου 25 χιλιοστών, οι οποίες διήρκεσαν με διαλείμματα περίπου μία ώρα και στη συνέχεια σταμάτησαν καθώς το αλιευτικό πήρε φωτιά και άρχισε να παίρνει κλίση. Τα πυρά επαναλήφθηκαν έπειτα από διάλειμμα δύο ωρών και το σκάφος βυθίστηκε δύο ώρες αργότερα.
Το Ryou-Un Maru ήταν ανάμεσα στα 1,5 εκατομμυρίου τόνων συντρίμμια που η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι παρέσυρε στη θάλασσα το τεράστιο τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό στη Φουκουσίμα.

source
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα πιθανώς διπλάσια από ό,τι ε

86
Γενεύη
Η διαρροή ραδιοϊσοτόπων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενδέχεται να ήταν διπλάσια από ό,τι εκτιμούσε μέχρι σήμερα η Ιαπωνική κυβέρνηση, και να έφτασε το ένα έκτο της διαρροής από το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Σε μια παράλληλη, καθησυχαστική εξέλιξη, δύο φορείς του ΟΗΕ δημοσιεύουν προκαταρκτικές εκθέσεις που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία του ιαπωνικού πληθυσμού δεν ήταν σημαντικές.

Νέα εκτίμηση

Ένα χρόνο μετά το τσουνάμι που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στις 11 Μαρτίου 2011, η Tepco εκτιμά ότι η συνολική εκπομπή ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα ίσως έφτασε τα 900.000 terabecquerel, υπό τη μορφή των ραδιενεργών ισοτόπων ιώδιο-131 και καίσιο-137.

Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια σε σχέση με τα 480.000 terabecquerel που εκτιμούσε το Φεβρουάριο η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Συγκριτικά, η συνολική εκπομπή ραδιενέργειας από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 υπολογίζεται στα 5,2 εκατομμύρια terabequerel. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι ανάμεσα στα δύο πυρηνικά ατυχήματα, καθώς οι αναλογίες των διαφορετικών ραδιοϊσοτόπων ήταν διαφορετικές.

Εκθέσεις του ΟΗΕ

Από τις δύο νέες, προκαταρκτικές εκθέσεις του ΟΗΕ, η δημοσιοποιήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR), η οποία είχε αναλάβει να εκτιμήσει και τη διαρροή του Τσερνόμπιλ.

Η έκθεση δείχνει ότι μόνο 167 εργάτες του εργοστασίου δέχθηκαν δόσεις ακτινοβολίας που πιστεύεται ότι αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου. Όμως, κανένας από τους έξι εργάτες που πέθαναν μετά το ατύχημα δεν έχασαν τη ζωή τους από τη ραδιενέργεια.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάιο του 2013 και θα υπολογίζει τις δόσεις που δέχτηκαν περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Η δεύτερη προκαταρκτική έκθεση προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι εξίσου καθησυχαστική. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Φουκουσίμα και της Ιαπωνίας γενικά δέχθηκε συνολικές δόσεις μικρότερες από 10 millisievert, οι οποίες δεν θεωρούνται επικίνδυνες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο ασφάλειας τα 20 mSv το χρόνο, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους πυρηνικών εργοστασίων είναι 50 mSV ανά έτος.

Πιο ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για τις κωμοπόλεις Νάμι και Ιτάτε, οι οποίες δεν εκκενώθηκαν παρά αρκετούς μήνες μετά το ατύχημα. Τα νήπια της περιοχής δέχθηκαν δόσεις 10 έως 100 mSV, κυρίως υπό τη μορφή ιωδίου-131, και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Και οι δύο εκθέσεις εκτιμούν ότι, ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των περιστατικών καρκίνου λόγω του ατυχήματος, η αύξηση αυτή θα είναι τόσο μικρή ώστε πιθανότατα δεν θα είναι στατιστικά μετρήσιμη.

Ακόμα όμως κι αν ο κίνδυνος καρκίνου είναι αμελητέος, οι επιπτώσεις του δεύτερου χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία είναι σημαντικές: περίπου 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια έκταση 132 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής θα μείνει ακατοίκητο για δεκαετίες.

link
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

87
Ανάμεσα στους χιλιάδες τόνους συντριμμιών που παρέσυρε το περυσινό τσουνάμι στην Ιαπωνία βρίσκονται πιθανότατα τα λείψανα πολλών θυμάτων, τα οποία θα αρχίσουν να ξεβράζονται το φθινόπωρο στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, προβλέπει ένας έγκριτος Αμερικανός ωκεανογράφος.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχουν οστά μέσα σε αθλητικά παπούτσια που θα ξεβράζονται τα επόμενα χρόνια», ήταν η μακάβρια πρόβλεψη του Κερτ Έμπσμεγιερ, συνταξιούχου ειδικού στα ωκεάνια ρεύματα, και ιδρυτή της Διεθνούς Ένωσης Ωκεανογραφίας και Παρακολούθησης των Ακτών.

«Υπάρχουν ακόμα 3.000 θύματα που αγνοούνται από το τσουνάμι [...] Τα οστά και τα παπούτσια μπορούν να επιπλέουν για χρόνια, οπότε περιμένω ότι κάποια στιγμή θα ξεβραστούν. Περιμένω την κύρια μάζα συντριμμιών να αρχίσει να φτάνει τον Οκτώβριο, και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια» ανέφερε ο Έμπσμεγιερ σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Ουάσινγκτον ειδικά για αυτό το θέμα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ωκεανογράφος ενημέρωσε αξιωματούχους στο ιαπωνικό προξενείο στο Σιάτλ και τους ζήτησε να έρθουν σε επαφή με τις αρχές για τη διαχείριση της μακάβριας υπόθεσης.

Σύμφωνα με ερευνητές στη Χαβάη που μοντελοποίησαν τα ωκεάνια ρεύματα, τα χιλιάδες αντικείμενα που παρασύρθηκαν στον Ειρηνικό μπορεί να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της δυτικής αμερικανικής ακτής, από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα.

Ήδη, εκατοντάδες τόνοι συντριμμιών έχουν εντοπιστεί στην Αλάσκα. Στις αρχές Απριλίου, μάλιστα, η αμερικανική ακτοφυλακή αναγκάστηκε να βυθίσει ένα σκουριασμένο αλιευτικό σκάφος που παρασύρθηκε από τη Φουκουσίμα και εντοπίστηκε έξω από την Αλάσκα.

Υπήρχαν όμως και θετικά νέα: μια μπάλα ποδοσφαίρου και μια μοτοσικλέτα Harley Davidson εντοπίστηκαν στην Αλάσκα και επρόκειτο να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους που εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία.
in.gr
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

88
Harley Davidson βρέθηκε στις ακτές του Καναδά μετά το ιαπωνικό τσουνάμι

Πριν λίγες εβδομάδες, μια μηχανή Harley Davidson ξέβρασε στις ακτές της Βρετανικής Κολούμπια στον δυτικό Καναδά.

Η μηχανή ανήκει στον Ικούο Γιοκοχάμα, έναν 16χρονο επιζήσαντα του περσινού τσουνάμι στην Ιαπωνία. Η μηχανή βρισκόταν έναν χρόνο στα κύματα διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στον Ειρηνικό ωκεανό για να καταλήξει σκουριασμένη στις ακτές του Καναδά.

Η Harley Davidson προσφέρθηκε να αποκαταστήσει τη μηχανή και να τη στείλει στον Γιοκοχάμα δωρεάν, αλλά εκείνος επέλεξε να διατηρήσει τη μηχανή στη σημερινή της διαβρωμένη κατάσταση, για να αποτελέσει μνημείο στους αδικοχαμένους της Φουκουσίμα.

Ο Γιοκοχάμα έχασε το σπίτι του και τρία μέλη της οικογένειάς του στο καταστροφικό τσουνάμι.
Εικόνα
"I went numb when I learned to see..."

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

89
Η λειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία θα πρέπει να ξαναρχίσει, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομία και βιωσιμότητα της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γασουχίκο Νόντα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των δύο αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο Όχι στα δυτικά της χώρας έχουν ληφθεί, πρόσθεσε.

Μετά το σεισμό και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι 50 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έκλεισαν για εργασίες συντήρησης.

Η καταστροφή οδήγησε σε τεράστια αντίδραση της κοινής γνώμης για την πυρηνική ενέργεια, αλλά η Ιαπωνία αντιμετωπίζει ενδεχόμενο έλλειψης ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι.

Η χώρα έμεινε χωρίς πυρηνική ενέργεια το Σάββατο, όταν η εταιρία Hokkaido Electric Power (Hepco) ανακοίνωσε πως ξεκίνησε η διακοπή του αντιδραστήρα Tomari 3, του τελευταίου που λειτουργούσε από τους 50 συνολικά της χώρας.

Για πρώτη φορά από το 1966, η Ιαπωνία ζει χωρίς πυρηνική ενέργεια.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Σεισμός στην Ιαπωνία

90
Οι ιαπωνικές αρχές αγνόησαν αμερικανικά στοιχεία για την εξάπλωση της ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, αφήνοντας έτσι χιλιάδες κατοίκους να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με το ραδιενεργό νέφος, παραδέχτηκε την Τρίτη Ιάπωνας υπουργός.
Εικόνα
«Είναι εξαιρετικά ατυχές το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από την κυβέρνηση. Δεν έχω λόγια για να απολογηθώ, ειδικά στα θύματα της καταστροφής» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιουκίου Εντάνο, υπουργός Βιομηχανίας και αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού στη διάρκεια της κρίσης.

Τα επίμαχα δεδομένα συλλέχθηκαν από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2011. Στο διάστημα αυτό, περίπου 160.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν την περιοχή.

Οι μετρήσεις, παραδέχτηκε ο Εντάνο, έδειχναν ότι κάτοικοι που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν και βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του εργοστασίου εκτέθηκαν στο ανώτατο ετήσιο όριο ραδιενέργειας σε διάστημα οκτώ μόλις ωρών.

Η τελευταία παραδοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης ίσως εξηγεί γιατί η ζώνη αποκλεισμού που οριοθετήθηκε λίγες μέρες μετά την καταστροφή ήταν σημαντικά μικρότερη από την περιοχή που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να εκκενωθεί από τους Αμερικανούς πολίτες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί ότι, λόγω της ασυνεννοησίας ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι προβλέψεις για την εξάπλωση της ραδιενέργειας δεν δημοσιοποιήθηκαν εγκαίρως, και άφησαν μέρος του πληθυσμού εκτεθειμένο.

Οι δηλώσεις του Εντάνο έρχονται την ώρα που δύο ανεξάρτητες επιτροπές που διόρισε η ιαπωνική κυβέρνηση ολοκληρώνουν τις εκθέσεις τους για τα αίτια της καταστροφής και την αντίδραση των αρχών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τα αμερικανικά δεδομένα είναι πιθανό να εντείνει τη δυσπιστία των Ιαπώνων στην πυρηνική ενέργεια.

Υπό τον φόβο εκτεταμένων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, και παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Πηγή
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One