Wi-Fi και ασφάλεια (είστε σίγουροι οτι ξέρετε? )

1
Διαβάστε αυτό το άρθρο του ελληνικού PC World. Θα ανακαλύψετε κάποια πραγματάκια που ίσως να μην τα ξέρατε, ή, ίσως, δεν είχατε συνειδητοποιήσει. Περιλαμβάνει επίσης κάποιες συμβουλές για να προστατευτείτε.

Παραθέτω ενδεικτικά δυο παραγράφους:
Τι να µην κάνετε! (ενν. σε ένα μη κωδικοποιημένο ασύρματο δίκτυο)
• Login σε οποιοδήποτε web site απαιτεί ταυτοποίηση.
• Online αγορές µε χρήση της πιστωτικής σας κάρτας ή µε οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
• Πλοήγηση σε web sites µε ευαίσθητο και εµπιστευτικό περιεχόµενο.
• Ανταλλαγή ευαίσθητων ή σηµαντικών πληροφοριών είτε σε e-mail είτε σε instant messenger.
• Μεγάλη προσοχή, επίσης, στο ποια αρχεία έχετε στο shared folder του υπολογιστή σας, ειδικά εάν δεν χρησιµοποιείτε Windows 7, που σας δίνουν τη δυνατότητα ορισµού ενός δικτύου ως public µέσω
παραθύρου pop-up.
Δύο µεγάλες εξαιρέσεις είναι το Gmail και το επαγγελµατικό σας σύστηµα e-mail (όπως είναι το Outlook Web Access). Νωρίτερα φέτος το Gmail άλλαξε τακτική και από εκεί που χρησιµοποιούσε HTTPS µόνο για τα logins, πλέον το χρησιµοποιεί για ολόκληρο το webmail session.

Στο παρελθόν οι χρήστες των Google Apps µπορούσαν να επιλέξουν αυτήν τη δυνατότητα, απλά τώρα έχει γίνει πλέον η default ρύθµιση (µε δυνατότητα απενεργοποίησης εάν απεχθάνεστε την ασφάλεια).
Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασµό µε τους νέους αλγόριθµους ανίχνευσης ύποπτου login της Google, κάνει το Gmail να ξεχωρίζει από όλους τους δωρεάν παρόχους υπηρεσιών webmail. Αν αναζητούσατε ένα λόγο για να αλλάξετε το λογαριασµό Hotmail ή Yahoo που έχετε, µόλις τον βρήκατε.
Θα δείτε σε πολλά σημεία (στην τρίτη σελίδα) να αναφέρεται η "πρόσβαση μέσω VPN". Το ΕΜΠ δίνει δυνατότητα πρόσβασης μέσω VPN. Διαβάστε περισσότερα εδώ.