Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

1
Ανοίγω αυτό το topic (εμπνευσμένος από ένα αντίστοιχο που είδα στο ntua mech) για να μπορείτε να ρωτάτε για ό,τι πρόβλημα έχει ο υπολογιστής σας. Από το γιατί βλέπετε αλαμπουρνέζικα σε ένα site μέχρι το γιατί ο υπολογιστής σας δεν ανοίγει και βγάζει καπνούς!

Θα προσπαθούμε από εδώ μέσα όλοι μαζί να βρούμε τη λύση! Απλώς θέστε την απορία σας και να έχετε υπομονή. Όλο και κάτι θα βγει. ;)

Θα παρακαλούσα μονάχα να μην στέλνετε προσωπικά μηνύματα κτλ, καθώς μπορεί και άλλοι να έχουν αντίστοιχο πρόβλημα ή να μην μπορεί να απαντήσει μόνος του αυτός στον οποίο στέλνετε το μήνυμα. Γράψτε τα όλα εδώ, κατά το δυνατόν σύντομα και με σαφήνεια! Όλα (σχεδόν) φτιάχνονται! :D

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

6
R u sure you wanna do that? :P Ξεκινάμε!!

Στο laptop το τροφοδοτικό δεν συνδέεται καλά με το καλώδιο, με αποτέλεσμα μιας και δώρισα τη μπαταρία .. όποτε χάνει επαφή, να κλείνει! Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω μόνη μου; (Εκτός από το να το βάψω μπλε). Επίσης, στο ίδιο laptop, κάποτε ψόφησε η οθόνη (όταν άνοιγε, λειτουργούσε .. και κάπου στη πορεία γινόταν μαύρη). Προλάβαινε να μπει σε Windows ή Ubuntu κάποιες φορές, άλλες όχι. Μετά από λίγους μήνες το άνοιξα και η οθόνη ήταν ανοιχτή για αρκετές ώρες σερί! Δε περιμένω ακριβώς θαύμα να φτιαχτεί (αν και δε θα έλεγα "όχι" σε κανένα tip που θα της έδινε παράταση ζωής) .. αλλά ένα "Why?".

PS. Έχω ξεμείνει από μπλε μπογιά και δεν έχω κοντά μου θάλασσα.

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

7
+μία! ναι ναι δεν το περιμένατε από γυναίκα. Έχω και εμπειρία απο γραφείο τεχνικής υποστήριξης υπολογιστών. Σκάω με βιογραφικό χαχαχαχαχα
msl Θα αναλύσουμε περιπτώσεις:
α.Το καλώδιο του τροφοδοτικού σου έχει φθαρεί, οπουδήποτε, δεν έχει σημασία. Τροφοδοτικό λέγεται ο μετασχηματιστής κι όχι το σημείο π'ανω στο λαπτοπ που ακούς το ανεμιστηράκι (συνήθως δίπλα από την μπαταρία). Η λύση είναι να αγοράσεις καινούριο τροφοδοτικό. Αν ψάξεις ιντερνετικά θα βρεις κάποια φτηνά και αποτελεσματικά με βυσματάκια που γίνονται addapt στο δικό σου λαπτοπ (προσοχη στην τάση εκτός των άλλων). Μπορώ να σου δώσω λεπτομέριες σε ΠΜ (έχοντας παρόμοια εμπειρία)
β.Το τροφοδοτικό-καλώδιο δεν έχει φθαρεί και αντί αυτού τραβά κολλήματα η μητρική του λαπτοπ σου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στο σημείο σύνδεσης με το τροφοδοτικό. Το μηχάνημα πρέπει να πάει σε ειδικό να το ανοίξει και να το τσεκάρει (καμένο τσιπ, χαλαρή βιδούλα-όλα παίζουν). Αν έχει καεί κάτι εγκατέλειψε την ιδέα του να λειτουργήσει ξανά χωρίς να καταβάλεις πολλά λεφτά και να το αφήσεις για αρκετό καιρό στα χέρια του ειδικού.

Και στις δύο περιπτώσεις σε συμβουλεύω να επισκεφτείς ένα κατάστημα ειδικό σε υπολογιστές (όποιο από τις γνωστές αλυσίδες) και να ζητήσεις να τσεκάρεις αν λειτουργεί με άλλο τροφοδοτικό (προσαρμοσμένο-ξέρουν αυτοί). Φρόντισε να πάρεις πίσω την μπαταρία που δώρισες γιατί η έλλειψή της ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και άλλων προβλημάτων όπως δυσλειτουργία της οθόνης.
Τελος...πόσα χρόνια το έχεις???Το θέμα της οθόνης μπορεί να είναι πολλάαααααα πράγματα. Πχ κλείνει η οθόνη και ο υπολογιστής? Τότε παίζει να είναι καμένη RAM. Κλείνει μόνο η οθόνη? Μάλλον ιός (στα windows) κοκ
この危うげな世界さえ
越えてゆけると 信じるだけ
あなたと

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

8
α. Όχι, το καλώδιο με το μετασχηματιστή είναι σε φυσιολογική κατάσταση.
β. Σε αυτό είχα καταλήξει, αλλά προτιμούσα κάτι που θα είχα πιθανότητες να το κάνω χωρίς να το πάω σε τεχνικό, μιας και είναι laptop 8-ετίας. Οπότε δεν αξίζει να το πας να το δουν, αξίζει να πειραματιστείς πάνω του! Δεν αποτελεί τον κύριο υπολογιστή .. οπότε .. οι λόγοι του να το επισκευάσω κάπως είναι στα πλαίσια του πειραματισμού και όχι της αναγκαιότητας! :)

Τη μπαταρία την έδωσα αφού με εγκατέλειψε η οθόνη και έβαλα το PC στην άκρη. Μιας φίλης είχε θέμα και αυτό με τη τροφοδοσία, αλλά σε χειρότερη φάση από εμένα (απίστευτη ευαισθησία εκεί που μπαίνει το βύσμα στο PC) και αφού ήταν λειτουργικό και εμένα ψόφιο .. y not?

Ας αναλύσω το θέμα της οθόνης: Δεν έχει σχέση με την έλλειψη μπαταρίας (έχω κάνει δοκιμές με μπαταρία και χωρίς). In fact, όταν άνοιξε μετά από καιρό και λειτουργούσε φυσιολογικά, ήταν χωρίς μπαταρία. Όταν κλείνει η οθόνη, δεν κλείνει το PC και δεν κολλάει το λειτουργικό (κουμπώνω 2η οθόνη και η 2η δείχνει κανονικά). Κάποιες φορές, μετά από λίγη ώρα που δεν τον χρησιμοποιώ και μπαίνει σε αδρανοποίηση από μόνος του, όταν τον επαναφέρω, για λίγη ώρα ανασταίνεται. Αλλά μετά πάλι μαυρίζει.

Οπότε τα τινά που σκέφτομαι είναι πως ή το σύστημα τροφοδοσίας γενικά έχει τινάξει τα πέταλα .. ή πως οι κρύσταλλοι ήταν "κουρασμένοι" (δε ξέρω καν αν υφίσταται αυτό) ή πως το καλώδιο που στέλνει τα δεδομένα στην οθόνη (εντός του laptop) είναι με τις μέρες του.

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

9
Μυρίζομαι πρόβλημα στη μητρική. Αφού είναι pc πειραματισμού πειραματίσου πάνω του, άνοιξε το εσύ, βιδούλα βιδούλα. Τροφοδοσία με οθόνη μόνο μητρική μπορεί να είναι. Και αν η φίλη σου έχει το ίδιο μοντέλο με παρόμοιο πρόβλημα τότε για τροφοδοτικό χλωμό το κόβω. Άνοιξε το λαπτοπ, φτάσε μέχρι τη μητρική και ψάξε κανα μαυρισμένο τσιπάκι. Μπορεί να σου μυρίσει κιόλας καμμένο μέταλλο (αλλά συνήθως δεν τα βρίσκουμε έτσι). Μπορεί απλά να είναι σκόνη. Έτσι απλά θα επιβεβαιωθούμε ότι το λαπτοπ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανα. Πριν το ξανακλείσεις τσέκαρε προσεκτικα όλες τις βίδες στη μητρική, ειδικά κοντά στη σύνδεση με το τροφοδοτικό. Αν ανοίξει problem solved αλλιώς κράτα ενθύμιο τη μητρική :P
この危うげな世界さえ
越えてゆけると 信じるだけ
あなたと

Re: Έχετε πρόβλημα με τον υπολογιστή σας? Ρωτήστε εδώ!

10
Της άλλης κοπέλας η μπαταρία είχε ψοφήσει και το καλώδιο δεν έκανε καλή επαφή. Ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμένα. Αλλά κατά τα άλλα το PC ήταν ΟΚ! Η δικιά μου μπαταρία ήταν κάτι σαν UPS .. έδινε κάπου μισή ώρα αυτονομία .. :P Μετά από τόσα χρόνια, και πάλι καλά να λέω!!

Κοίτα, και τώρα δεν το λες ψόφιο. Δηλαδή και μπρος θα πάρει και η οθόνη θα ανοίξει και ενδεχομένως θα παραμείνει και ανοιχτή! Απλά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ίσως χάσει επαφή με το καλώδιο ρεύματος (ειδικά αν το κουνήσω) και δεν είμαι σίγουρη γιατί η οθόνη τελευταία φορά λειτούργησε κανονικά! Από σκόνη πάντως, καλά τα πάει .. τη κάνει συλλογή! Στο παρελθόν είχα πάρει κάτι φυσητηράκια, αλλά το λατρεμένο μου μάζευε σκόνη πολύ γρήγορα!!

Το να το ανοίξω είναι μια ωραιότατη ιδέα και αν ήταν tower θα το είχα κάνει ήδη .. :P Αλλά σε laptop είναι σαν κατάρα. Άπειρες μικρές βιδούλες που αν δεν έχουν ξεβιδωθεί ποτέ .. have fun! Θέλει να έχεις τα σωστά εργαλεία, αλλιώς θα φαγωθούν οι στροφές. Αλλά κάποια στιγμή θα το άνοιγα, γιατί το σκεφτόμουν να γίνει "δωρητής οργάνων" στη τελική (μνημούλες, σκληρός, δε_ξέρω_τι_άλλο_είναι_σόι).