Τέλος για τα Windows XP στις 8/4 - Αναβαθμιστείτε επιτέλους!

1
Σε δύο εβδομάδες περίπου (8 Απριλίου 2014) σταματάει η υποστήριξη των Windows XP, τα οποία αν θυμάστε κυκλοφόρησαν το κοντινό... 2001! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνετε πλέον ενημερώσεις ασφαλείας και ο υπολογιστής σας θα είναι και επισήμως εκτεθιμένος σε ιούς κτλ.

Αναβαθμίστε το λειτουργικό σας επιτέλους!
Αν ο υπολογιστής σας έχει τουλάχιστον 2GB RAM μπορείτε άνετα να βάλετε Windows 7 ή Windows 8.1. Δεν θα επιβαρυνθείτε με κάποιο κόστος αγοράς, αφού μπορείτε να προμηθευτείτε μια άδεια από τη Σχολή. Ούτε χρειάζεται να πληρώσετε κάποιον τεχνικό. Η διαδικασία εγκατάστασης των Windows είναι σχετικά απλή. Αν δεν την έχετε ξανακάνει, μπορείτε να δοκιμάσετε με τη βοήθεια κάποιου εμπειρότερου φίλου σας.

Δεν θα χάσετε τα δεδομένα σας: μπορείτε πολύ εύκολα να αντιγράψετε όσα χρειάζεστε σε έναν άλλο σκληρό δίσκο, σε ένα άλλο διαμέρισμα στον ίδιο δίσκο, ή να τα ανεβάσετε σε κάποια υπηρεσία όπως το dropbox. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε αντίγραφα των σελιδοδεικτών σας από τον browser που χρησιμοποιείτε. Ρωτήστε συγκεκριμένα αν χρειάζεστε βοήθεια.

Υπάρχει λύση για τις παλιές εφαρμογές: γενικώς υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω. Αν κάποια εφαρμογή απαιτεί Windows XP μπορείτε να εγκαταστήσετε Windows 7 Pro, μαζί με το Windows XP Mode. Η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι πάρα πολύ καλή. Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε νεότερες εκδόσεις των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε ή να τις αντικαταστήσετε με αντίστοιχες σύγχρονες που ίσως είναι καλύτερες. Είναι πιθανό να μπορείτε να βρείτε ελεύθερο λογισμικό που να κάνει την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, αν σας κρατάει πίσω το Compaq Developer Studio μπορείτε να εγκαταστήσετε το Visual Studio.

Τα Windows 7 μπορείτε να τα κάνετε να μοιάζουν εντελώς με τα Windows XP. Όσες διαφορές υπάρχουν γενικώς είναι προς το καλύτερο και θα τις συνηθίσετε πολύ γρήγορα. Τα Windows 8 είχαν αρκετά διαφορετικό περιβάλλον με αποτέλεσμα πολλά αρνητικά σχόλια. Στα Windows 8.1 Update 1 έχουν επανέλθει αρκετά πράγματα όπως ήταν πριν και μάλλον θα τα συνηθίσετε εύκολα.

Τουλάχιστον, αν δεν αλλάξετε κάτι σύντομα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 8! Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν πολύ καλύτερο και σύγχρονο browser όπως τον Mozilla Firefox, τον Google Chrome ή τον Opera. Μπορεί να παρατηρείτε ότι ο IE8 δεν συνεργάζεται σωστά με την ασφαλή σύνδεση στο forum, καθώς δεν υποστηρίζει όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται σχετικά με την ασφαλή σύνδεση HTTPS και την αναγνώριση των πιστοποιητικών ασφαλείας. Δεν προβλέπεται να ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα.

Αν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε το hardware του υπολογιστή σας μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια "διανομή" του Linux. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο μέλλον! Μπορείτε να κατεβάσετε τη διανομή που σας ενδιαφέρει και να τη δοκιμάσετε χωρίς να κάνετε καμία αλλαγή στον υπολογιστή σας, φορτώνοντάς την από ένα DVD ή ένα USB stick. Μπορείτε να δοκιμάσετε μεταξύ πολλών άλλων:
  • Ubuntu (μοιάζει κάπως με Mac OS X)
  • Linux Mint (με το περιβάλλον Cinnamon μοιάζει αρκετά με τα Windows XP)
  • Xubuntu (πιο ελαφριά και κλασική εκδοχή του Ubuntu)
  • Lubuntu (πολύ πιο ελαφριά εκδοχή του Ubuntu, πιο ελαφριά από τα Windows XP. Κλασσικό στυλ αλλά ίσως υπερβολικά σπαρτιάτικη)
Windows XP User? Here’s 4 Reasons to Switch to Lubuntu This April

Πάρτε το απόφαση, δεν είναι δύσκολο και τελικά θα συνηθίσετε την αλλαγή και θα σας φανεί ευχάριστη!

Re: Τέλος για τα Windows XP στις 8/4 - Αναβαθμιστείτε επιτέλ

2
Μιας κι έχω κι εγώ XP (ναι ναι Makish θα κάνω το μεγάλο βήμα σσσ πια! :razz: ) έχω να καταθέσω ένα αστείο-τραγικό συμβάν! Όταν μου έστειλαν να με ενημερώσουν γι' αυτό μου πρότειναν να αλλάξω το pc μου!! Μάλιστα μου είχαν μια λίστα με pc και με τιμές και μπορούσα να το πάρω και από εκεί αμέσως!! :shock: :woot: :lol:

Re: Τέλος για τα Windows XP στις 8/4 - Αναβαθμιστείτε επιτέλ

3
Και εσύ πώς το βρήκες ως επιχειρηματική ιδέα, μιας και σου αρέσουν αυτά;
Έχει βάση να σου προτείνει να αγοράσεις καινούργιο υπολογιστή, καθώς άνθρωποι που δεν γνωρίζουν και δεν θέλουν να "μπλεχτούν", αν έχουν τη δυνατότητα προτιμούν να πάρουν έναν καινούργιο υπολογιστή που να έχει προεγκατεστημένα τα Windows 8.1. Φυσικά δεν υπάρχει πάντα λόγος να αλλάξει κάποιος και τον υπολογιστή του απλώς για να βάλει νεότερο λειτουργικό σύστημα.

Ωστόσο Σοφία, δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά ο δικός σου υπολογιστής ακόμα και για τα WinXP δεν τραβάει... :P Αν του βάλεις όμως Lubuntu ή Xubuntu θα είναι μια χαρά. Microsoft Office δεν θα έχεις μόνο (αλλά μπορείς να έχεις LibreOffice).

Re: Τέλος για τα Windows XP στις 8/4 - Αναβαθμιστείτε επιτέλ

6
Σοφία, μου ήρθε και εμένα το μήνυμα και guess... δεν έχω καν xp! έχω κάνει registeration στα win 8.1 και μου λέει να αναβαθμίσω στα win8.1! ακόμη πιο αστείο :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One