Οδηγίες για σάρωση εγγράφων (σημειώσεις κ.α.) και PDF

1
Θέλεις να σκανάρεις τις σημειώσεις σου αλλά δεν ξέρεις πώς; Ξέρεις περίπου τι να κάνεις αλλά σου βγαίνει ένα αρχείο πολλών δεκάδων MB;

Γενικές συμβουλές:
  1. Επιλέξτε "black & white" (τελείως ασπρόμαυρο) αντί για grayscale. Το μέγεθος αρχείου είναι εντυπωσιακά μικρότερο, πόσο μάλλον σε σχέση με έγχρωμη σάρωση. Σε ορισμένα προγράμματα μπορείτε να ορίσετε το κατόφλι μεταξύ άσπρου και μαύρου ώστε να παράξετε καλύτερο αποτέλεσμα.
  2. Εάν κάνετε επαρκώς μεγάλα γράμματα επιλέξτε ανάλυση 150-200dpi. Ξεκινήστε με μία σελίδα και δείτε αν μπορείτε να διαβάσετε άνετα με το zoom στο 100%.
  3. Δίνετε πάντοτε ένα αρχείο pdf και όχι ξεχωριστές εικόνες (πόσο μάλλον zip με εικόνες). Είναι σαφώς πιο εύκολα στη διαχείριση, σε κάθε υπολογιστή, tablet, smartphone και εκτυπωτή. Θα δούμε πώς μπορούν να παραχθούν.
  4. Στην περίπτωση που τελικά συμπιέσετε αρχεία, έχετε υπ' όψιν πως όταν συμπιέζετε σε zip υπάρχει περίπτωση κάποιος με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα να μην μπορεί να δει τα ονόματα των περιεχόμενων αρχείων. Χρησιμοποιήστε κάποιο ευρέως συμβατό τύπο συμπιεσμένου αρχείου. Το zip είναι, το rar δεν είναι.
  5. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάτι εδώ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι το τελικό αρχείο να φέρει το ψευδώνυμό σας και τη διεύθυνση του forum. Παρότι μπορείτε με διάφορους (συνήθως επίπονους) τρόπους να προσθέσετε κάποιο υδατογράφημα στο ψηφιακό αρχείο, είναι καλύτερα να γράψετε με ένα μολύβι τα στοιχεία αυτά σε διάφορες σελίδες του πρωτότυπου. Μάλιστα, το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην "βγάζει μάτι", ώστε να μην το σβήσει εύκολα κάποιος που θέλει να οικειοποιηθεί τις σημειώσεις σας για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.
  6. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα πολυμηχάνημα, προτιμήστε (αν μπορείτε) κάποιο μοντέλο με αυτόματο τροφοδότη εγγράφων διπλής όψης (duplex ADF) για σάρωση. Είναι το γνωστό εξάρτημα που έχουν και τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Αν κρατάτε σημειώσεις σε ξεχωριστά φύλλα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πάρα πολύ χρόνο και κόπο, παράγοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Οι τιμές τους μειώνονται συνεχώς.

Διαδικασία σε Windows
Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται σε Windows 8.1, ωστόσο πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν και σε άλλες εκδόσεις.

Βήμα 1: Σάρωση (ή φωτογραφίες)
Χρησιμοποιήστε το παρεχόμενο πρόγραμμα του σαρωτή σας, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του. Σαρώστε σε pdf, προσέχοντας οι σελίδες να είναι κομμένες (cropped) στο σωστό μέγεθος και αναλογίες (πχ A4 αντί για Letter) και να έχουν τον σωστό προσανατολισμό (πάνω-κάτω).

Βήμα 2: Επεξεργασία pdf
Μία σχετικά πλήρης και ταυτόχρονα δωρεάν σουίτα εργαλείων επεξεργασίας pdf για Windows είναι το PDF Creator (αν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη θα ήθελα πολύ να την παρουσιάσετε). Εγκαθιστά έναν pdf "εκτυπωτή", άρα μπορείτε να δημιουργήσετε pdf από οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να τυπώσει.

Αν έχετε ένα αρχείο pdf στο οποίο χρειάζεται να περιστρέψετε ή να αφαιρέσετε σελίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα PDF Architect που περιλαμβάνεται στο PDF Creator, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Για να δημιουργήσετε pdf από εικόνες:
  1. Επιλέξτε την πρώτη εικόνα, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Print.
  2. Διαλέξτε ανάλυση πχ 150dpi και πλήρη σελίδα.
  3. Αν χρειαστεί, από τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή επιλέξτε προσανατολισμό portrait αντί για landscape.
  4. Πατήστε εκτύπωση. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο του PDF Creator. Δώστε όνομα στο αρχείο σας και πατήστε "wait-collect".
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλες τις εικόνες (ή άλλα αρχεία) που θέλετε να μπουν στο ίδιο pdf.
  6. Φτιάξτε τη σειρά με την οποία θέλετε να μπουν στο pdf οι εικόνες.
  7. Από το μενού επιλέξτε Document > Combine All (ή απλώς πατήστε ctrl+a).
  8. Από το μενού επιλέξτε Document > Print και τελειώσατε.
Συνήθως το pdf που προκύπτει από το PDF Creator είναι ικανοποιητικά συμπιεσμένο. Μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο συμπίεσης από τις ρυθμίσεις του "εκτυπωτή" PDF Creator. Από εκεί μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάποιο υδατογράφημα και να κλειδώσετε το pdf. Καλύτερα όμως είναι να γράψετε ό,τι θέλετε κατευθείαν στο πρωτότυπο, καθώς γενικώς τα watermarks αυτού του τύπου μπορούν να αφαιρεθούν (ευκολότερα ή δυσκολότερα).

Διαδικασία σε Linux
Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται στη διανομή Ubuntu, έκδοση 13.10, ωστόσο πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν και σε άλλες διανομές.

Βήμα 1: Σάρωση (ή φωτογραφίες)
Αν ο σαρωτής σας παρέχει υποστήριξη για Linux προτιμήστε το παρεχόμενο πρόγραμμα. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Simple Scan που υπάρχει στο Ubuntu. Σαρώστε σε pdf, προσέχοντας οι σελίδες να είναι κομμένες (cropped) στο σωστό μέγεθος και αναλογίες (πχ A4 αντί για Letter) και να έχουν τον σωστό προσανατολισμό (πάνω-κάτω).

Βήμα 2: Επεξεργασία pdf
Ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για επεξεργασία αρχείων pdf είναι το PDF Mod. Πολύ ωραίο είναι και το PDF Chain, με διαφορετικές δυνατότητες. Αφαιρέστε τυχόν λευκές σελίδες και ενώστε τυχόν επιμέρους pdf.

Αν έχετε φωτογραφίες, μπορείτε (αφού τις περιστρέψετε-επεξεργαστείτε κατάλληλα) να τις μετατρέψετε σε pdf με το imagemagick, με την εντολή:
Spoiler: show

Κώδικας: Επιλογή όλων

convert input1.jpg input2.jpg ... inputN.jpg output.pdf
ή απλώς:

Κώδικας: Επιλογή όλων

convert *.jpg output.pdf
Βήμα 3: Συμπίεση pdf [προαιρετικό]
Θα χρειαστεί να λερώσουμε ελαφρώς τα χέρια μας γράφοντας μία εντολή στο terminal, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Θα χρησιμοποιήσουμε το ghostscript για να συμπιέσουμε το pdf και να μειώσουμε το μέγεθός του.

Έστω ότι input.pdf είναι το αρχείο που έχουμε και output.pdf είναι το συμπιεσμένο αρχείο που παράγεται. Γράφουμε την εντολή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -dPDFSETTINGS=/ebook -sOutputFile=output.pdf input.pdf
Spoiler: show
Όπου "/ebook" μπορούμε να γράψουμε (με αυξανόμενη ποιότητα και μέγεθος αρχείου):
  • /screen
  • /ebook
  • /printer
  • /prepress
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το ghostscript για να μετατρέψουμε ένα έγχρωμο αρχείο σε grayscale προσθέτoντας τις επιλογές:

Κώδικας: Επιλογή όλων

-sColorConversionStrategy=Gray -dProcessColorModel=/DeviceGray
δηλαδή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sColorConversionStrategy=Gray -dProcessColorModel=/DeviceGray -dPDFSETTINGS=/ebook -sOutputFile=output.pdf input.pdf
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πολλά input αρχεία στη σειρά για να τα ενώσουμε σε ένα pdf.
Βήμα 4: υδατογράφημα/σημειώσεις
Σημείωση: Η διαδικασία που περιγράφεται εδώ είναι κάπως άχρηστη, καθώς το υδατογράφημα μπορεί πολύ εύκολα να αφαιρεθεί, εκτός ίσως αν κλειδώσετε το αρχείο (δεν μπορώ να δώσω αξιόπιστη απάντηση σε αυτό το θέμα). Ένας πολύ καλός και ταυτόχρονα ο ευκολότερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι αυτό που θα γράψετε δεν θα αφαιρεθεί εύκολα είναι να το γράψετε με το χέρι στο πρωτότυπο.
Spoiler: show
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το PDF Chain για προσθήκη υδατογραφήματος. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχουμε σε ξεχωριστό pdf το αρχείο που θα μπει ως υδατογράφημα.

Το υδατογράφημα μπορούμε να το φτιάξουμε σε ένα πρόγραμμα όπως το GIMP:
  1. Δημιουργούμε μια εικόνα με αναλογίες A4, διαστάσεις αντίστοιχες με τις εικόνες στις οποίες θέλουμε να το εφαρμόσουμε και διάφανο φόντο (transparent ή alpha)
  2. Γράφουμε το κείμενο που θέλουμε
  3. Κάνουμε το layer να είναι σχετικά διαφανές (μειώνουμε το opacity)
  4. Αποθηκεύουμε σε ένα αρχείο πχ watermark.pdf
Στη συνέχεια τοποθετούμε το υδατογράφημα πάνω στο έγγραφο με το PDF Chain:
  1. Επιλέγουμε την καρτέλα Background/Stamp
  2. Η εικόνα στην οποία θέλουμε να βάλουμε το υδατογράφημα δεν έχει διαφάνεια, άρα πρέπει να βάλουμε το υδατογράφημα από πάνω. Επιλέγουμε "insert as stamp".
  3. Ως source file επιλέγουμε το αρχείο που θέλουμε να σημαδέψουμε και ως insert file το watermark.pdf.
  4. Πατάμε "save as..." και τελειώσαμε!
Δυστυχώς, όσο εύκολα βάλαμε το watermark, τόσο εύκολα μπορεί και να βγει, πχ ανοίγοντας το pdf στο Inkscape και διαγράφοντας το κείμενο. Υπάρχουν δυνατότητες κλειδώματος των αρχείων pdf, πειραματιστείτε και δώστε feedback!
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε online εργαλεία. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο, οπότε δώστε τα φώτα σας! Χρήσιμο θα ήταν επίσης να παραθέσει κάποιος τη διαδικασία για MacOS X.

Re: Οδηγίες για σάρωση εγγράφων (σημειώσεις κ.α.) και PDF

2
Επαναφέρω το topic στην επικαιρότητα, μιας και βλέπω ότι τελευταία ανεβαίνουν πολλές σημειώσεις σε φωτογραφίες και ίσως πολλοί να αγνοούν αυτές τις βοηθητικές οδηγίες. Μη διστάσετε να θέσετε απορίες για να λύσουμε μαζί τυχόν προβλήματα!

Re: Οδηγίες για σάρωση εγγράφων (σημειώσεις κ.α.) και PDF

3
Είπα να αναφέρω τον "ας πούμε ιδανικότερο" τρόπο που έχω βρει ως τώρα, για να ανεβάζω σημειώσεις. Χρονοβόρος είναι και πάλι, αλλά λίγο λιγότερο.

1. Σκανάρισμα με χαμηλή ανάλυση με adf scanner σε μορφή jpg. Επίσης, αν το σκανάρισμα γίνεται ανά 10 μέρες μέσα στο εξάμηνο, και με κανονικό scanner δεν είναι τίποτα σε θέμα χρόνου.
2. Στο δωρεάν προγραμματάκι PhotoScape, επεξεργασία εικόνας για την προσθήκη κειμένου. Πιο συγκεκριμένα, στην καρτέλα "Επεξεργαστής", επιλέγεις τη σκαναρισμένη φωτογραφία και μετά την καρτέλα "Αντικείμενο" κάτω-κάτω. Φτιάχνεις μία φορά το κείμενο που θέλεις να προσθέσεις σε κάθε σελίδα (μέγεθος, γραμματοσειρά, χρώμα), το προσθέτεις με 2 κλικ (μορφοποίηση & ΟΚ) και αποθηκεύεις την εικόνα σε σχετικά χαμηλή ανάλυση για εξοικονόμηση χώρου (περίπου στο 80% ή και λιγότερο, που έχει σαν επιλογή όταν πατάς "Αποθήκευση"). Μετά κάνοντας κλικ στην επόμενη φωτογραφία (που αν είναι όλες στον ίδιο φάκελο απλά θα εμφανίζονται στο αριστερό παράθυρο του προγράμματος), η μορφή και το περιεχόμενο του κειμένου για προσθήκη παραμένει ακριβώς ίδια, οπότε η όλη υπόθεση υπόθεση είναι αρκετά κλικ. [Το πιο χρονοβόρο βήμα, το οποίο δεν είναι απαραίτητο αν δε θες να προσθέσεις κάποιο κείμενο στις σημειώσεις σου]
3. Μετατροπή των jpg σε pdf. Το έκανα σε αυτό: https://smallpdf.com/jpg-to-pdf, απλά ο μόνος περιορισμός είναι 2 μετατροπές ανά ώρα.

Γενικά, προτείνω τα ονόματα των σκαναρισμένων εικόνων να είναι απλά οι αριθμοί των σελίδων των σημειώσεων, γιατί είναι αρκετά εύκολο και για την ταξινόμησή τους στον φάκελο και όταν τις προσθέτεις στη σελίδα για τη μετατροπή είναι με τη σωστή σειρά.

Ελπίζω να βοηθήσουν έστω και λίγο αυτά τα βήματα, για να προσφέρουν και άλλοι υλικό :D

Re: Οδηγίες για σάρωση εγγράφων (σημειώσεις κ.α.) και PDF

4
Να συμπληρώσω ότι, για τις σημειώσεις που έχουμε και τις φωτογραφίζουμε με το κινητό μας, επειδή προφανώς δεν είναι δόκιμο να ανεβαίνουν 50-60 αρχεία φωτογραφιών υπάρχουν free share εφαρμογές οι οποίες τα κάνουν .pdf. Μια τέτοια εφαρμογή είναι το iScanner για iOS και Android. Σίγουρα υπέχουν κι άλλες αλλά αυτή γνωρίζω αυτήν εμπιστεύομαι.
Η επιστήμη δεν μπορεί να λύσει το ύψιστο μυστήριο της φύσης. Και αυτό επειδή, σε τελευταία ανάλυση, εμείς οι ίδιοι είμαστε μέρος του μυστηρίου που προσπαθούμε να λύσουμε.
Μαξ Πλανκ, 1858-1947, Γερμανός φυσικός
cron