Re: Τεχνική Μηχανική (2011-12)

61
How to: Τεχνική Μηχανική :razz:

i) Συγγράμματα

Από την σεζόν που μόλις έκλεισε (2011-2012), 2 βιβλία ήταν δυνατά να αποκτηθούν από το σύστημα Εύδοξος:
α) Τεχνική Μηχανική Ι, Στατική, Μαρκέτος Ευάγγελος
β) Μηχανική των Υλικών, 6η Έκδοση, Beer Ferdinand P.,Johnston Russell E

Προσοχή! Του Μαρκέτου είναι δίτομο, και μόνο ο 2ος τόμος αρκεί για να καλύψει την διδαχθείσα ύλη. Το αγγλικό σύγγραμα των Beer Ferdinand (εκδόσεις Τζιόλα) έχει 1254 σελίδες (!) και καλύπτει συνολικά την ύλη όλων των μαθημάτων μηχανικής υλικών των πολιτικών μηχανικών. Η τεχνική μηχανική είναι μια περίληψη μηχανικής υλικών, και καλύπτεται από τα πρώτα γενικότερα κεφάλαια του βίβλιου. Το βιβλίο ειναι φανταστικό, πραγματικό κόσμημα, αν και φαίνεται χαώδες στην πραγματικότητα η ύλη του μαθήματος καλύπτεται από λογικό αριθμό σελίδων. Προσοχή! Τα μεγέθη που δίνονται στην εξέταση διαφέρουν συνήθως από τον συμβολισμό του βιβλίου και χρειάζεται σχετική αντιστοίχηση.

Παλαιότερα, δινόταν το βιβλίο του Hibbeler, Μηχανική των Υλικών, το οποίο είναι διαθέσιμο πειρατικά σε γνωστή ιστοσελίδα (στα αγγλικά όμως). Επιφυλάσσομαι, και το ότι υπάρχει και τα βιβλία του Μαρκέτου.

Καλά βιβλία Τεχνικής Μηχανικής, επίσης, είναι τα βιβλία Τεχνικής Μηχανικής του Βαρδουλάκη. Επίσης υπάρχουν 2 τόμοι του Πανταλέων (Στατική και Αντοχή Υλικών)που διδάσκει στους αρχιτέκτονες αλλά νομίζω πως είναι εκτός εμπορίου, σίγουρα όμως υπάρχουν στη βιβλιοθήκη.

ii) Βοηθήματα


α) Αρνός
β) Γκαρούτσος
ι)Μηχανική Παραμορφώσιμου Στερεού Ι
ιι) Τεχνική Μηχανική Ι

iii) Ύλες


Για το βιβλίο των Beer Ferdinand δεν έχω βρεί επ ακριβώς αντιστοίχηση, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψην:
Spoiler: show
maria έγραψε:η υλη ειναι:
1) γενικα περι υλικων
2) φορεις στηριξης
3) βασικες εννοιες
4) αξονικες δυναμεις ==> πειραμα εφελκυσμου και θλιψεως
5) επιπεδα προβληματα τασεων
6) σχεσεις τασεως παραμορφωσεως
7) στρεψη
8) ροπες , αδρανειας
9)διαγραμματα n,q , m
10) καμψη
11) καμψη με διατμιση
μπορεί να γίνει αξιοπρεπής αντιστοίχηση.
Στην Βιβλιοθήκη του φόρουμ υπάρχουν οι ύλες για τα βιβλία του Μαρκέτου και του Hibbeler.

Όσον αφορά τους Γκαρούτσους:
Spoiler: show
a)Μηχανική Παραμορφώσιμου Στερεού Ι (ΛΕΥΚΟ)
Κεφ. 1
Κεφ. 2 (όχι το 2.5)
Κεφ. 3 (όχι από 3.5 και κάτω)
Κεφ. 4 (όχι από 4.4 και κάτω)
Κεφ. 5
Κεφ. 8 (μόνο το 8.1 εντός)
Κεφ. 9 (μόνο το 9.1 εντός)

b) Τεχνική Μηχανική Ι (ΡΟΖ)
Κεφ. 1
Κεφ. 2
Κεφ. 5
iv) Χρήσιμα / 10 εντολές :razz:
  • 1. Καθηγητές είναι ο Σιδερίδης (210 7721224) και ο Μπούρκας (210 7721362), και τα γραφεία τους είναι στο κτήριο αντοχής υλικών των Πολιτικών Μηχανικών, το οποίο βρίσκεται αντιδιαμετρικά με το κτήριο μας γενικά αν θεωρήσουμε το ΕΜΠ κυκλικό. Είναι το τελευταίο κτήριο, και βρίσκεται όπως μπαίνεις από την πύλη ζωγράφου στο Ε.Μ.Π στο αριστερό χέρι, ''βλέπει'' κάγκελα. Ρωτήστε.

    2. Το email του Σιδερίδη είναι siderem ΑΤ mail DOT ntua DOT gr , ωστόσο επειδή δεν τα πηγαίνει καλά με τους υπολογιστές (γι'αυτό και τα χειρόγραφα θέματα ;) ) πιθανόν να σας απαντήσει κάποιος μεταπτυχιακός στην θέση του.

    3. Ο κύκλος Mohr έχει πάψει να είναι κλασσικό θέμα εξετάσεων, στον 2ο τμήμα μάλιστα (Μπούρκας) δεν έχει καν διδαχθεί.

    4. Τα θέματα είναι συγκεκριμένα και εύκολα και λίγα: α) Ένα με τάσεις, παραμορφώσεις β) Ένα με στρέψη γ) Ένα με M, Q, N συνήθως συνδυσμένο με κάμψη (πιάνει τις πιο πολλές μονάδες)

    5. Ο χρόνος εξέτασης είναι ή 2.5 ή 3 ωρες (σήμερα ήταν 2.5) και επειδή έχουν αρκετές πράξεις τα θέματα, δεν θα περισσέψει πολύς χρόνος γενικά (ειδικά αν γίνουν λάθη)

    6. Συνήθως καθυστερούν να βγούν τα αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώνονται νομίζω πρώτα σε πίνακα ανακοινώσεων στο κτήριο αντοχής υλικών και μετά τα παίρνει η γραμματεία.

    7. Λυμένες ασκήσεις υπάρχουν εδώ

    8. Στην εξέταση δίνεται τυπολόγιο πάντα, και μονάδες μεγεθών. Οι τύποι μάλιστα σε κατευθύνουν προς την λύση συνήθως...

    9. Πριν ξεκινήσετε διάβασμα καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το περιληπτικό Pdf στατικής, για να θυμηθείτε ροπές από το λυκειο, καθώς και μια 1η γεύση για τις δυνάμεις και ροπές που αναπτύσσονται από τις διάφορες στηριξεις (κύλιση, άρθρωση, πάκτωση ...)

    10. Το μάθημα είναι δύσκολο, λόγω του ότι δεν παρακολουθείται, και λόγω αυτού καθ'αυτού του αντικειμένου του μαθήματος (μηχανική παραμορφώσιμου στερεού), από την άλλη όμως τα θέματα των εξετάσεων είναι βατά έως εύκολα, σπάνια τσιμπημένα, οπότε και τελικά καθίσταται συνολικά το μάθημα μετρίας δυσκολίας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Σάβ 08 Μαρ 2014, 11:46 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Επικαιροποίηση links
ΚΩ.ΜΗΤ.Η.Σ και στους Χημικους Μηχανικους!

Δύο Φράσεις Προκαλούν Αληθινό Τρόμο: ''Κάναμε ό,τι μπορούσαμε..'' και ''ο Βύντρα Σεντράρει! :o ''

Re: Τεχνική Μηχανική (2011-12)

62
Να κάνω μια ερώτηση κι εγώ ( τελευταία ελπίζω γι'αυτό το μάθημα :P ). Ξέρει κανείς αν οι καθηγητές διορθώνουν κατά τμήματα ή κατα αμφιθέατρα που γράφουμε; π.χ. αν θέλω κάποια στιγμή κάτι να ρωτήσω πάω στον Σιδερίδη που είναι στο πρώτο τμήμα ή όπου λάχει το γραπτό;