Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Άσκηση 2 (VOC)

4
απλό..πέρασαν τα χρόνια, έχουν λιγότερα αντιδραστήρια οπότε μειώνουν τον όγκο για να φθάσουν περισσότερο :P
πέρα απ' το αστείο, αυτό εννοούσα με την τάξη μεγέθους :P
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Θερμική οξείδωση VOC

6
Έχει βγει σε κανέναν λογικό το διάγραμμα μετατροπής ως προς χρόνο χώρου αντιδραστήρα;
Λογικά η μετατροπή πρέπει να αυξάνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος χώρου (δίνεται περισσότερος χρόνος για αντίδραση).

Κοντεύω να τρελαθώ με τα νούμερα που μου βγαίνουν...

Σκέφτομαι ως εξής:
1. βρίσκω τις συγκεντρώσεις προ αραίωσης, πολλαπλασιάζοντας τη μετρούμενη συγκέντρωση με το λόγο παροχών μετά και πριν την αραίωση (μετά/πριν), για κάθε πείραμα
2. υπολογίζω τη μετατροπή χρησιμοποιώντας τις παραπάνω συγκεντρώσεις, δηλαδή (Cπρώτου-Cτρέχοντος)/Cπρώτου (όλα προ αραίωσης).

μου βγαίνει μια μετατροπή που μεταβάλλεται σχεδόν "τυχαία" σε μια πολύυυ μικρή περιοχή γύρω από το 20%... (έχω χιλιοτσεκάρει τους υπολογισμούς, ελπίζω να μην είναι από εκεί)

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως φταίνε οι μετρήσεις, αλλά δείχνουν απολύτως λογικές και συνεπείς.

Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Θερμική οξείδωση VOC

7
Λοιπον Μάκη και εγω το ίδιο πρόβλημα έχω και νόμιζα ότι κλατι κάνω λάθος. Τα χ μου βγαινουν από 0,17 εως 0,19 περίπου αλλά τελείως τυχαία δηλαδή όχι με την σειρά. Την ρώτησα και μου είπε ότι μπορεί να έφτεγε η θερμοκρασία στην οποία κάναμε την αντίδραση και όχι οι μετρήσεις οπότε να το εξηγήσω έτσι.
Τώρα δεν ξέρω κιόλας, δηλαδή το διάγραμμά μου έτσι όπως το κόβω δεν έχει κανένα νόημα.

Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Θερμική οξείδωση VOC

8
Ευχαριστώ για την απάντηση marianthi!

Κι εμένα το ίδιο μου είπε. Επιπλέον, ήταν πολύ πιθανόν να ήταν λίγο το τολουόλιο και να μειωνόταν η συγκέντρωση εισόδου κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Όσο για το ότι φάνηκε να μειωνόταν η μετατροπή, τελικά στην πράξη μάλλον παρέμενε σταθερή. Παίξε λίγο με τις μετρήσεις συγκέντρωσης και θα δεις ότι είναι πολύ ευαίσθητο. Μπορεί κανείς, με βάση αυτά, να πει διάφορα συμπεράσματα και προτάσεις.

Τελικά όλα εντάξει με τη δική σας εργασία; Να βοηθήσω σε κάτι; :)

Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Θερμική οξείδωση VOC

9
Καλησπέρα. Για την άσκηση αυτή μετατρέψατε τα ppm σε mol/l ; Γιατί η υπεύθυνη της άσκησης μας είπε να τα μετατρέψουμε χρησιμοποιώντας τα ppm ως μοριακό κλάσμα. Ενώ το κάνω όμως αυτό, οι ρυθμοί καθώς και οι συγκεντρώσεις βγαίνουν τερατώδεις. Αυτό που κάνω είναι να βρω τη συνολική συγκέντρωση από την καταστατική εξίσωση και στη συνέχεια να την πολλαπλασιάζω κάθε φορά επί τα ppm*10^6. Εσάς, ενδεικτικά, σε ποια περιοχή κινήθηκαν οι ρυθμοί και οι συγκεντρώσεις (αν θυμάστε) ;

Re: Εργαστήριο ΜΧΔ: Θερμική οξείδωση VOC

10
Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι ιδιαίτερα πράγματα από αυτή την άσκηση, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι μετατροπή συγκεντρώσεων. Από το ισοζύγιο μάζας έχεις για PFR αντιδραστήρα: \( F_{Ao}dx_A=-r_AdV \) και εμείς είχαμε κάνει την παραδοχή ότι για μικρές μετατροπές φεύγουν τα διαφορικά οπότε καταλήγεις σε : \( -r_A=\frac{F_{Ao}x_A}{V} \). Όμως από καταστατική ΙΑ έχεις \( F_A=\frac{pQ_A}{RT} \) και \( x_A=1-\frac{C_A}{C_{Ao}} \). Αρχικά μετά την αραίωση βρίσκεις τις ογκομετρικές παροχές σε Α και τις βάζεις για να βρεις τη μολαρική παροχή και μετά στην τελευταία σχέση που σου δίνει τη μετατροπή βάζεις τα νούμερα που έχεις σε ppm (και σε mol/l να τα έβαζες το ίδιο θα βγει), επομένως δεν χρειάζεσαι πουθενά μετατροπή μονάδων. Ως αναφορά τις τάξεις μεγέθους εγώ έχω σημειωμένους μόνο τους ρυθμούς γιατί δεν έκανα μετατροπή και βγαίνουν από 0.3 έως 1.3 \( \frac{mol}{l*min} \). Για τα νούμερα δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως..
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MakisH την Τετ 28 Μαρ 2012, 8:53 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: διόρθωση σύμφωνα με το επόμενο post
People wishing to analyze nature without using mathematics just settle for a reduced understanding.
cron