Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

1
Από το εξάμηνο που μας έρχεται θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα για την επιλογή, παραλαβή κτλ συγγραμμάτων και θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στη σχολή μας η περίφημη "λίστα συγγραμμάτων". Δηλαδή κάθε φοιτητής θα μπορεί (και θα πρέπει) να επιλέξει το σύγγραμμα που επιθυμεί να του παράσχει η σχολή (ή, ακριβέστερα, το Υπουργείο Παιδείας) ανάμεσα σε κάποιες επιλογές.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να δημιουργηθούν πολλά διλήμματα, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμη προεπισκόπηση κάποιου βιβλίου. Θέστε εδώ τις ερωτήσεις σας για το ποια βιβλία να επιλέξετε, απευθυνόμενοι κυρίως στους παλιότερους, οι οποίοι ίσως να έχουν κάποια εμπειρία από τα βιβλία-επιλογές που υπάρχουν.

Οι επιλογές που έχουν καταχωρηθεί από τη γραμματεία μας βρίσκονται εδώ.

Καλές επιλογές σε όλους! :D

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

3
Εχμ... Είναι λίγο δύσκολο αν το πάμε σε αυτό το στυλ... Θα γεμίσουμε μια σελίδα για κάθε εξάμηνο! Καταλαβαίνεις νομίζω... :)

Το κόνσεπτ που είχα στο μυαλό μου ήταν περισσότερο να βλέπει ο καθένας πρώτα τις επιλογές μόνος του (έστω και πρόχειρα) και να ρωτάει μετά λίγο πιο συγκεκριμένα, σε στυλ "ποια η γνώμη σας για το τάδε βιβλίο;" ή "προβληματίζομαι για το τάδε μάθημα, ποιο προτείνετε;". :)

Ελπίζω να μην σας απογοήτευσα... Απλώς καταλαβαίνετε ότι θα γίνει λίγο δύσκολη η συζήτηση καθώς θα γραφτούν τεράστια posts κτλ. Μην διστάζετε να γράφετε, απλώς νομίζω (προσωπικά) ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η συζήτηση με ερωτήσεις του είδους "σχολιάστε κάθε βιβλίο κάθε μαθήματος για το τάδε εξάμηνο"...

Αλλά για να μην σε απογοητεύσω και τελείως και να συνεχίσω την αρχή σου στη συζήτηση... :P

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική
Spoiler: show
Τα βιβλία του Παπαϊωάννου είναι καταπληκτικά από άποψη παιδαγωγικής. Το πολύ ωραίο είναι οτι προσαρμόζονται στην ταχύτητα με την οποία θες να διαβάσεις. Θες να κάνεις το πρώτο σου διάβασμα αναλυτικά μέσα στο εξάμηνο; Σου κάνει. Θες να κάνεις την επανάληψή σου στο τέλος διαβάζοντας μόνο μερικές σελίδες; Σου κάνει. Θες μια γρήγορη αναφορά για κάτι που ψάχνεις; Σου κάνει. Ίσως μόνο να είναι λίγο κουραστικά για κάποιον που θέλει να διαβάσει αναλυτικά αλλά χωρίς να διαβάζει πολλές σελίδες. Είναι δηλαδή λίγο αργό στο ρυθμό του. Η ύλη του μαθήματος είναι κυρίως από τον πρώτο τόμο, καθώς μόνο αυτός μοιραζόταν μέχρι πέρσι. Επίσης έχει πολύ βολική βιβλιογραφία και το συνοδεύει ένα πολύ καλό handbook με κάποια βασικά δεδομένα. Για το άλλο βιβλίο δεν γνωρίζω.
Τεχνική Μηχανική
Spoiler: show
Το βιβλίο του Μαρκέτου μοιραζόταν μέχρι πέρσι (μόνο ο πρώτος τόμος). Είναι βιβλίο "παλιάς σχολής", καθηγητή του ΕΜΠ. Προσωπικά δεν κατάφερα να το διαβάσω, μου φάνηκε κουραστικό.
Φυσικοχημεία ΙΙ
Spoiler: show
Μοιράζεται από το εμπόριο το βιβλίο του Ρακιτζή (το οποίο σχεδόν κανείς δεν ανοίγει...) και το βιβλίο του κ. Πολυμένη, ενός από τους δυο διδάσκοντες του μαθήματος, το οποίο βολεύει πάρα πολύ αν παρακολουθείς σε αυτόν. Έχει μέσα συνοπτική θεωρία, πολλές λυμένες ασκήσεις και βγαίνει διορθωμένη ανατύπωση κάθε χρόνο. Αν παρακολουθήσει κάποιος τον κ. Θεοδώρου, θα πρότεινα να αγοράσει τον πρώτο τόμο (ίσως και τον τρίτο) της μετάφρασης της Φυσικοχημείας του Atkins. Ακόμα καλύτερα βέβαια είναι να πάρετε την αγγλική έκδοση (η οποία είναι και πολύ πιο πρόφατη), αν φυσικά σας βολεύει να διαβάζετε κατευθείαν από τα αγγλικά. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις αυτού και στη βιβλιοθήκη (όπως και άλλα αξιόλογα βιβλία Φυσικοχημείας).
Για την οργανική χημεία υπάρχει μία μόνο επιλογή (μοιράζεται και ένα "κίτρινο"). Για τα μαθηματικά ΙΙΙ δεν ξέρω να προτείνω, πάντως σίγουρα δεν προτείνω το βιβλίο του Πολυράκη, καθώς είναι αρκετά στρυφνό στον τρόπο ανάπτυξης που ακολουθεί χωρίς να υπάρχει λόγος. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία διαφορικών εξισώσεων στο εμπόριο.

Ελπίζω να σε κάλυψα. :)

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

4
Ρε παιδια για πειτε κ σε μας τους προπτυχιακους:τι παιζει τελικα με τα συγγραματα ; Καθε πακετο καλυπτει την υλη στην οποια θα εξεταστουμε ; Υπαρχει περιπτωση να πεσει θεμα που δεν καλυπτεται απο καποιο απ τα συγγραματα ; Ειναι αρκετα για να περασουμε μαθημα χωρις π.χ. παρακολουθηση, σημειωσεις κλπ ;
Θα χορέψετε ...

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

5
Λοιπόν, όλα αυτά τα συγγράματα που προτείνονται καλύπτουν την ύλη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό, ούτε υπάρχει περίπτωση να πέσει ένα θέμα που να μην αναφέρεται μέσα σε καποιο βιβλίο. Για παράδειγμα, όλα τα βιβλία θερμοδυναμικής λίγο πολύ τα ίδια πράγματα θα σου πούνε. Αυτό που αλλάζει όμως είναι ο τρόπος που τα εξηγεί και τα παρουσιάζει κάθε βιβλίο. Αυτό ουσιαστικά καλείσαι να διαλέξεις. Τώρα, κατά πόσο τα βιβλία είναι αρκετά για να περάσεις ένα μάθημα χωρίς παρακολούθηση εξαρτάται απο το μάθημα, το βιβλίο κ το τι ζητάει ο καθηγητής. Για παράδειγμα, στην ηλεκτροχημεία του 2ου έτους δεν μπορούσα να καταλάβω πολύ καλά το βιβλίο κ προτίμησα τις σημειώσεις του καθηγητή, αλλά και τις δικές μου. Τα περισσότερα μαθήματα της σχολής όμως χρειάζονται παρακολούθηση γιατι πολλές φορές εκτός απο την ύλη σου παρουσιάζουν και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ελπίζω να σε κατατόπισα κάπως :P
"I went numb when I learned to see..."

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

6
Σημειώνω ότι αυτό που λέει η Φωτεινή υποτίθεται ότι το εγγυώνται οι διδάσκοντες... Γι' αυτό και κάποιοι δεν έχουν δηλώσει άλλη επιλογή. Πρέπει πρώτα να ψάξεις και να είσαι σίγουρος ότι αυτό που θα προτείνεις ως επιλογή για το μάθημά σου μπορεί να συνοδεύσει το μάθημά σου.

Γενικώς πάντως η ύλη καλύπτεται στα βιβλία. Σαν θεωρία. Στις εξετάσεις βέβαια εξετάζεσαι κυρίως σε ασκήσεις, οπότε αν θες να εξασφαλίσεις τις εξετάσεις σου πρέπει να βρεις βιβλία με αρκετά παραδείγματα, ασκήσεις διαφόρων επιπέδων κτλ.

Σημειώνω πάντως πως είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο (έως κανόνας) για πάρα πολλούς να μην ανοίγουν καθόλου τα βιβλία αλλά να διαβάζουν μόνο από βοηθήματα (πώς ήταν τα βοηθήματα του λυκείου; ένα τέτοιο στυλ). Προτείνω να το αποφύγετε όσο μπορείτε (χρησιμοποιήστε το μόνο σε περίπτωση που καίγεστε). Προσπαθήστε να ξεκινήσετε με τον "ορθόδοξο" τρόπο, δηλαδή με παρακολούθηση, ένα καλό πανεπιστημιακό βιβλίο, ασκήσεις κτλ. Πολλές φορές είναι δύσκολο (και αδύνατο όταν σου έρχονται τα βιβλία λίγο πριν την εξεταστική) αλλά ειδικά στο πρώτο εξάμηνο που υπάρχει ενθουσιασμός και φιλότιμο πρέπει να προσπαθήσετε πιστεύω. :)

Πάντως ναι, τα κριτήρια είναι ο τρόπος παρουσίασης, το αν είναι περισσότερο θεωρητικό ή πρακτικό, αν έχει εύκολες ή δύσκολες ασκήσεις, αν σου δίνει προεκτάσεις σε άλλους χώρους (πχ να αναλύει κάποια θέματα παραπέρα). Μην επιλέξετε με βάση το εξώφυλλο ή το γυαλιστερό χαρτί πάντως... :P

Α, ένα κριτήριο ακόμα σε μερικά βιβλία, είναι αν το βιβλίο είναι του καθηγητή. Αν είναι καλό βιβλίο προτιμήστε το, καθώς το βιβλίο έχει γραφτεί με βάση το μάθημα του καθηγητή και βολεύει για τη μελέτη στη διάρκεια του εξαμήνου. Αν δεν είναι καλό, δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς θα σας απογοητεύσει και δεν θα το διαβάσετε, οπότε επιλέξτε κάποιο που να σας εμπνέει.

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

7
Εγώ πάντως κοιτάζοντας τις επιλογές για όλα τα μαθήματα πρώτου εξαμήνου δεν κατάλαβα τίποτα.. Άραγε θα μας κατατοπίσουν καθόλου οι καθηγητές στο πρώτο μάθημα;

Και κάτι ακόμα: Αυτά τα συγγράμματα από τον Εύδοξο είναι δωρεάν; Και θα χρειαστεί να αγοράσουμε άλλα βιβλία με δικά μας έξοδα(εννοώ θα μας προτείνουν οι καθηγητές ή υπάρχουν κάποια χρήσιμα βιβλία γενικά γνωστά στους φοιτητές;)
Kuchiki Byakuya

Re: Ποια συγγράμματα να διαλέξω?

8
Ναι, θα σας τα πουν (ελπίζω...). :) Αν και πιθανότατα θα σας πουν να πάρετε είτε το βιβλίο που έχουν γράψει αυτοί (αν έχει γράψει κάποιος κάτι) ή γενικότερα αυτό που μοιραζόταν μέχρι πέρσι. Αυτά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που θα έχουν ασχοληθεί πραγματικά με τις εναλλακτικές επιλογές.

Τα συγγράμματα από τον Εύδοξο είναι δωρεάν. Απλώς δικαιούσαι ένα συγκεκριμένο πλήθος συγγραμμάτων (όσα και τα απαιτούμενα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, δλδ με απλά λόγια παίρνεις ένα για κάθε μάθημα και δεν σου δικαιολογεί άσχετα μαθήματα που ίσως θες να παρακολουθήσεις).

Δεν θα "χρειαστεί" (τουλάχιστον στα δυο πρώτα έτη που ξέρω) να αγοράσεις άλλα βιβλία. Μπορείς φυσικά άμα θες από δικό σου ενδιαφέρον σε κάποια μαθήματα που βλέπεις οτι σου αρέσουν και θες να ασχοληθείς με αυτά αργότερα να πάρεις κάποια βιβλία για τη βιβλιοθήκη σου. Τα πανεπιστημιακά βιβλία όμως είναι πολύ ακριβά (30-50€ είναι ένα τυπικό εύρος τιμών, παίρνει και λίγο παρακάτω αλλά και πάρα πολύ παραπάνω).

Πάντως εγώ θα πρότεινα, πέρα από όλα, να πάρεις ένα ελληνοαγγλικό-αγγλοελληνικό λεξικό χημικών όρων. Είναι κάτι αρκετά χρήσιμο πιστεύω, ειδικά για το πρώτο έτος, και όχι πάρα πολύ ακριβό (20-30€). :) Σημειώνω οτι δεν υπάρχει και ιδιαίτερη ποικιλία στο είδος. Υπάρχουν κάποια στη βιβλιοθήκη, πήγαινε δες ποιο σου αρέσει από εκεί. Ίσως να βρεις και κανένα άλλο σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.