Μόνο βιομηχανία?

1
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος που τελειώνοντας τη σχολή μας κατάφερε με κάποιο τρόπο να βρει εργασία που να μην σχετίζεται με την βιομηχανία.

Αν και η σχολή μας αγγίζει πολλές επιστήμες νιώθω ότι ο μόνος τρόπος να ασχοληθεί κάποιος με αυτές είναι μέσω αντίστοιχης βιομηχανίας. Προσωπικά νιώθω ότι κάτι τέτοιο δε θα μου άρεσε καθόλου και φοβάμαι ότι έχω επενδύει σε λάθος σχολή και ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο.

Πχ ξέρει κανείς αν μπορούμε να εργαστούμε σε διαγνωστικά κέντρα? Ή αν μπορούμε να εργαστούμε στον οικονομικό τομέα χωρίς να έχουν περάσει χρόνια προϋπηρεσίας και να βρισκόμαστε σε διευθυντική θέση?
*Όλα αυτά προφανώς αποκλείοντας την ακαδημαϊκή καριέρα

Re: Μόνο βιομηχανία?

2
Καλησπερα Πεπ ,

Οφειλω να πω οτι σε καταλαβαινω απολυτα.. ουτε κι εγω θα μπορουσα να δουλευω μεσα σε ενα εργοστασιο με χιλιους δυο θορυβους. Δεν θα σου πω τις π@παρι€ς που λενε καποιοι οτι η σχολη ειναι η καλυτερη και οτι εχει πολλες διεξοδους.
Η βιομηχανια ειναι σιγουρα ενας χωρος απασχολησης αλλα δυσκολα( απο οτι ξερω) βρισκει κανεις δουλεια εκει. Για να ασχοληθεις με τα οικονομικα , δεν αρκει η σχολη, 2-3 μαθηματα οικονομικων εχει μονο. Ενα μεταπτυχιακο στα οικονομικα κατι θα κανει(!) ,, Το ιδιο ισχυει και για να εργαστεις σε διαγνωστικο κεντρο γιατι νομιζω οτι η σχολη δεν εχει τοσα πολλα εργαστηρια χημειας ,σε αντιθεση με το τμημα Χημειας του ΕΚΠΑ (ή και αλλων πανεπιστημιων φυσικα).

Re: Μόνο βιομηχανία?

3
Καλησπέρα!

Με μια γρήγορη σκέψη, υπάρχουν οι εταιρείες που δίνουν πιστοποιήσεις τύπου ISO, οι εταιρείες που εκπονούν μελέτες (π.χ. για το σχεδιασμό μιας μονάδας σε ένα εργοστάσιο) ή είναι "συμβουλευτικές". Δεν ξέρω αν θα σε ενδιέφερε κάτι τέτοιο, αλλά είναι παραδείγματα θέσεων εκτός βιομηχανίας.
Και για τις αποφάσεις,/ σ' εκείνες τις στιγμές της ανυπολόγιστης δύναμης μας,/ κανείς δεν πήρε την ευθύνη ύστερα από την ήττα.
Κι όχι γιατί δεν μετρήσαμε κόστη, συνέπειες ή απώλειες,/ αλλά ήτανε τέτοιες οι επιθυμίες/ που όλα τα δικαιολογήσαμε.

Re: Μόνο βιομηχανία?

4
Μπορεί να κανω και λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτά που αναφέρεις απαιτούν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας (τα οποία για να αποκτηθούν λογικά απαιτούν την εργασία σε βιομηχανία). Με αποτέλεσμα ένας νέος μηχανικός να έχει μόνο αυτή (την περιορισμένη) επιλογή εργασίας.

Βέβαια δεν το έχω ψάξει πολύ και ελπίζω να κάνω λάθος...

Re: Μόνο βιομηχανία?

5
Θα προσθέσω ότι ένα κομμάτι στο οποίο βρίσκει εργασία μεγάλο μέρος των αποφοίτων της σχολής αυτό το διάστημα είναι οι εταιρείες που εμπορεύονται χημικά και επιστημονικά όργανα. Γενικά όμως η εύρεση εργασίας είναι θέμα τύχης, ψαξίματος και ενδιαφερόντων και δε σημαίνει ότι σχετίζεται απαραίτητα με τη σχολή αυτή καθ'εαυτή. Κάτι άλλο είναι οι μελετητικές εταιρείες. Υπάρχουν πολλά πράγματα. Δεν ξέρω τι είναι το ιδανικό για εσένα, αλλά μπορεί στην πράξη να δεις ότι σου αρέσει κατι που δε φανταζόσουν.
Hatred is Blind, Rage carries you Away...
and He who pures out Vengeance, runs the Risk of tasting a Bitter draught
...
One is All and All is One

Re: Μόνο βιομηχανία?

6
Οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανικοί γενικότερα είναι εξαιρετικά χρήσιμοι κυριολεκτικά σε κάθε βιομηχανία και σε κάθε κλάδο (και όχι μόνο σε εργοστάσια όπου πραγματοποιείται κάποια διεργασία-παραγωγή-whatever).

Ενδεικτικά θα σου αναφέρω, και αυτό γιατί ο πατέρας μου και όλοι του οι φίλοι είναι χημικοί μηχανικοί (προφανώς συμφοιτητές), ότι ελάχιστοι κάνουν αυτό που φαντάζομαι ότι νομίζεις ότι κάνουν. Ένας δούλευε στην Bosch χωρίς ουσιαστική προϋπηρεσία σε "βαριά βιομηχανία" αν εξαιρέσεις ένα μικρό plant που έφτιαχνε μπαταρίες και το οποίο έκλεισε σε 2 χρόνια αφότου έπιασε δουλειά. Άλλος έκανε μεταπτυχιακό και δούλευε για πολλά χρόνια στον χώρο της εστίασης (βλ. Τρόφιμα) χωρίς ΚΑΜΙΑ προϋπηρεσία σε βιομηχανία. Άλλος έκανε μεταπτυχιακό σε εντελώς διαφορετικό πράγμα και τώρα διδάσκει στο μαθηματικό. Άλλος είναι καθηγητής στο UMass. Μόνο ο πατέρας μου έκανε όντως την δουλειά που περιγράφεις (10 χρόνια quality control σε γραμμή παραγωγής πριν πάρει καθαρά θέση γραφείου). Αν ήταν κανά δυο μέσα στους 10-15 που ξέρω θα πήγαινα πάσο, αλλά όπως βλέπεις δεν υπάρχει καμία τέτοια τάση, είδικά στην Ελλάδα που πλέον έχουν επιβιώσει ελάχιστες εμπορικές χημικές βιομηχανίες και κάτι απαράδεκτες του κράτους που έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και χρόνια.
Ars Longa, Vita Brevis

Re: Μόνο βιομηχανία?

7
Καλησπέρα και από μένα. Εγω να πω οτι από τους 5-6 πρόσφατους αποφοίτους που ξέρω 1 δουλεύει σε βιομηχανία. 2-3 κάνουν διδακτορικό, και 3 δουλεύουν σε δουλεια πιο "οικονομικη", consulting διοικητικό, consulting πιο τεκνικαλ με χημικά, ή μαρκετινγκ φάση.
Επίσης, δεν ξέρω αν το μετράς ως 'ακαδημαϊκη καριερα' αλλά μπορείς να κάνεις και έρευνα, που μπορεί να είναι και εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου, σε εταιρεία δηλαδή.